Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(ligituka @ 2010 02 04, 14:02)
Turiu keleta klausimeliu,tik bijau,kad pati nesugebesiu paaiskinti,jei kazkas supras-prasau padekite... 4u.gif

Turiu sunu (jam dabar 1.9 metuku),geguzes 3 diena tureciau grizti i darba,nes vaikui sueina du metukai...taciau as laukiuosi,su kitu vaiku i dektretines tureciau iseiti birzelio 18 diena...tai nezinau,kas man dabar labiau apsimoka:

1)ar grizti i darba ir tuos kelis menesius padirbti,nors as lb lb nenoriu...ir jei grisciau i darba,ar vaiko prieziuros pinigai bus skaiciuojami kazkaip kitaip,ar gausiu taip kaip uz pirma?
2)ar galiu iskarto,nei kiek nedirbusi,tik sugrizusi po vaiko prieziuros atostogu, pasiimti atostogu.Tik as atostogu prisikaupusi neturiu,nebent uz tuos du metus,kai buvau vaiko prieziuros atostogose,tik nezinau ar priklauso atostogos,ar nepriklauso? blush2.gif
3)Ar geriausias variantas butu prasitesti atostogas iki 3 metu,bet tada tuos du menesius netureciau jokiu pajamu ? unsure.gif
4)Ar biletenio paprasyti daktares?

nezinau ka daryt...visai...
zodziu turbut makalyne parasiau  blush2.gif

sveikute zinoma kad gausi kaip uz pirma vaika pas mane irgi tokia pati situacija esu necia antra taip kad nebutina tau gryst y darba tiems dviems men mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Amri32 @ 2010 02 05, 14:27)
Sveikos - turiu tokį klausimytį - vasario 14d man daroma planinė cezario operacija.Girdėjau, kad prisideda dviejų sav.papildoma pašalpa prie išmokėjimo ax.gif Ir jei nėštumo, gimdymo atostogos yra nuo lapkričio 23 iki kovo 28d.Tai kada man prasidės vaiko priežiūros atostogos?Ar čia keičiasi datos ar ne? g.gif

Man su pirmu dare cezari, tai prie nestumo ir gimdymo atostogu pridejo dar 14 d, ir sodra dar truputi ismokejo uz tas dvi savaites. ir tik tada jau prasidejo vaiko auginimo atostogos.
Taigi, jei tau israsant iskart ta biulioteni nestumo ir gimdymo atostogoms nebuvo dar numatytas cezaris, tai prie kovo 28d. pridek dar 14 d. ir tik tada jau tau prasides vaiko auginimo atostogos. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ligituka @ 2010 02 04, 14:02)
Turiu keleta klausimeliu,tik bijau,kad pati nesugebesiu paaiskinti,jei kazkas supras-prasau padekite... 4u.gif

Turiu sunu (jam dabar 1.9 metuku),geguzes 3 diena tureciau grizti i darba,nes vaikui sueina du metukai...taciau as laukiuosi,su kitu vaiku i dektretines tureciau iseiti birzelio 18 diena...tai nezinau,kas man dabar labiau apsimoka:

1)ar grizti i darba ir tuos kelis menesius padirbti,nors as lb lb nenoriu...ir jei grisciau i darba,ar vaiko prieziuros pinigai bus skaiciuojami kazkaip kitaip,ar gausiu taip kaip uz pirma?
2)ar galiu iskarto,nei kiek nedirbusi,tik sugrizusi po vaiko prieziuros atostogu, pasiimti atostogu.Tik as atostogu prisikaupusi neturiu,nebent uz tuos du metus,kai buvau vaiko prieziuros atostogose,tik nezinau ar priklauso atostogos,ar nepriklauso? blush2.gif
3)Ar geriausias variantas butu prasitesti atostogas iki 3 metu,bet tada tuos du menesius netureciau jokiu pajamu ? unsure.gif
4)Ar biletenio paprasyti daktares?

nezinau ka daryt...visai...
zodziu turbut makalyne parasiau  blush2.gif

na dar idedu tau nuorodele kad paciai butu ramiau pasiskaityk cia visi tau atsakymai as jau rami esu thumbup.gif http://www.sodra.lt/index.php?cid=3562 mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(auxxe @ 2010 02 04, 20:31)
sveikos, panos. turiu toki klausimeli - esu dabar vaiko auginimo atostogose, bet atleista del firmos bankroto nuo rugpjucio men. dabar jei pastojus man vel, tai suprantu reikalingas darbdavys, kas isleistu i dekreta ( iskart kitas klausimas, jei imones bankroto byla dar vis vykdoma, tai ar administratorius gali tai padaryti, nors atleidimo is darbo isakymai jau seniai buvo pateikti?), tai ar skaitytusi man uz darbdavi, jei sakykim as kazkur pries isejima i dekreta kazka pagal autorine padaryciau?? ar cia jau reikalinga buti idarbintai normaliai?

jei jau vykdomas bankrotas tai tikrai jusu atgal nepriims ir neidarbins; manau kad tokiu atveju sodra visviena jums skaiciuos pagal turetas pajamas kai ejote i dekreta su pirmu vaiku;
Atsakyti
Auginu 5 men dukryte,jei nesuejus jai 2 m suplanuociau kita leliuka,ar imanomas tox variantas,kad as iseinu i dekreta 2 vaikui,o vyras dar pasinaudoj galimybe iseiti iki 2m i pirmo vaiko prieziuros atostogas?
Ir nesijuokit,kad taip durnai klausiu.Jei vyrui galima-tai kai as iseinu i dekreta-t..y.30sav ar tik kai gimsta 2 vaikas?

blush2.gif
Atsakyti
Sveikutės,
Gal galit padėti susigaudyti ir kaip geriau pasielgti tokioj situacijoj:
Dirbu pedagoginį darbą pagal terminuotą sutartį, kasmet atleidžia pasibaigus mokslo metams ir nuo rugsėjo priima. Šiuo metu laukiuosi, nėštumo ir gimdymo atsotogos nusimato nuo liepos 15 d. Bet kadangi terminuota sutartis tai jau birželio mėn gale mane atleidžia.
Skaičiau, kad reikia pateikti nėštumo pažymą, tada atleidimo terminas nusikelia vėlesiam laikui. Klausimas: kada pateikti nėštumo pažymą??? pvz. balandžio, gegužės ar birželio mėn pradžioj.
Klausiu dėl ko, nes paėmusi informaciją apie socialinio draudimo laikotarpius, tas terminuotos sutarties laikotarpis pernai metų dalinamas į du laikotarpius ir nuo balandžio 1 d. iki birželio 30 d. vadinamas kaip "draudimo pabaiga". Gal galit man neišmanėliai paaiškint ką tai reiškia.
Gal nėštumo pažymą darbdaviui reiki paateikti iki balandžio 1 d. g.gif

Ir kitas klausimėlis, patiekus pažymą darbdavys mane turėtų išleisti nėštumo ir gimdymo atostogom, o kaip su vaiko priežiūros atostogomis, ar jis mane išleis? g.gif

Ir dar klausimėlis: vaiko priežiūros atostogos prasideda tik kai baigiasi nėštumo ir gimdymo, t.y. išnaudojamos tos 126 dienos. Ar galima prašyti anksčiau vaiko priežiūros atostogų, neišnaudojus neštumo ir gimdymo atsotogų. Čia man aktualu todėl, kad iki 2009 metų dirbau per du darbus ir buvo didesnės pajamos, nuo spalio sumažėjo ženkliai, nes iš vieno atleido.

Iš anksto ačiū, jei kas atsakysit 4u.gif

Dar vienas klausimukas: atleidžiant iš darbo 2009 rugsėjo mėn. man išmokėjo išeitinę išmoką už du mėnesius. Į kurio mėnesio pajamas tie pinigėliai skaičiuosis: tik į rugsėjo ar spalio ir lapkričio??? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Laimuze509: 06 vasario 2010 - 16:05
QUOTE(prilijo @ 2010 02 05, 23:08)
Auginu 5 men dukryte,jei nesuejus jai 2 m suplanuociau kita leliuka,ar imanomas tox variantas,kad as iseinu i dekreta 2 vaikui,o vyras dar pasinaudoj galimybe iseiti iki 2m i pirmo vaiko prieziuros atostogas?
Ir nesijuokit,kad taip durnai klausiu.Jei  vyrui galima-tai kai as iseinu i dekreta-t..y.30sav ar tik kai gimsta 2 vaikas?

blush2.gif

taip, toks variantas galima. išeiti atostogų jis turėtų pasibaigus jūsų dekretui. tačiau jis taip pat gali pasinaudoti tėvystės atostogomis (nuo vaiko gimimo iki jam sueis mėnuo, apmokamos šimtu proc.)
QUOTE(astulka1 @ 2010 02 05, 19:38)
manau kad tokiu atveju sodra visviena jums skaiciuos pagal turetas pajamas kai ejote  i dekreta su pirmu vaiku;

bet taip nėra. jei pastojama jau po bankroto ir esant atleistai dėl to - ši nuostata negalioja. reikia ieškotis darbdavio.
QUOTE(Laimuze509 @ 2010 02 06, 15:56)

jokio skirtumo kada pateiksite pažymą, svarbu tai padaryti iki birželio pabaigos (terminuotos sutarties pasibaigimo). jei perskaitysite naudingą informaciją pirmoje temos žinutėje, žinosite kad jei esate atleista dekreto metu dėl terminuotos sutarties pabaigos, bankroto ar likvidavimo vaiko priežiūros atostogų jus gali išleisti sodra.
Atsakyti

Ačiū už atsakymą. O kaip dėl kitų klausimėlių:
atleidžiant iš darbo 2009 rugsėjo mėn. man išmokėjo išeitinę išmoką už du mėnesius. Į kurio mėnesio pajamas tie pinigėliai skaičiuosis: tik į rugsėjo ar spalio ir lapkričio???

Ir dar klausimėlis: vaiko priežiūros atostogos prasideda tik kai baigiasi nėštumo ir gimdymo, t.y. išnaudojamos tos 126 dienos. Ar galima prašyti anksčiau vaiko priežiūros atostogų, neišnaudojus neštumo ir gimdymo atsotogų? Čia man aktualu todėl, kad iki 2009 metų rugsėjo dirbau per du darbus ir buvo didesnės pajamos, nuo spalio sumažėjo ženkliai, nes iš vieno atleido.

Atsakyti
l'eau na del skaiciavimo, tai visgi taip ir yra, man isejus skaiciuotusi vis tiek kaip su ankstesniu vaiku, nes as esu vaiko auginimo atostogose. g.gif tik tiek, kad man reikia naujo darbdavio pries iseinant i kita dekreta, kad tas darbdavys isleistu i ta dekreta. tai va man ir idomu kokie pasirinkimai naujam darbdaviui - ar tinka pagal autorine kazkas tuo metu padaryta, ar tinka sutartis kaip sezoniniam darbui, t.y. terminuota sutartis? panasu teks skambintis sodrai ir pasiaiskinti smile.gif
Atsakyti
hmm.. radau toki posta, tai dabar tikrai susibalamutinau, tai ka man tada butu mokejimas pagal paskutinius 12 men to, ka sodra mokejo g.gif, t.y. pora men 100 proc DU ir kiti men 85 proc? na cia biski senesne info ir siek tiek kitaip, bet problema panasi, kad busi idarbinta i nauja darba kaip tada skaiciuosis DU..

Postas gal šiek tiek pavėluotas, bet gali praverst kam nors ateity. Iš tikrųjų terminuota sutartis šiuo požiūriu labai negerai - bankroto ar likvidavimo atveju įstatyme numatyta išimtys - mokama pašalpa toliau. Terminuotos darbo sutarties atveju - terminas baigiasi, darbo santykiai nutruksta, atosotgos baigiasi, pašalpa nemokama. Šitoj vietoj nei teismai, nei kas kita nepadės... Mano žmona atsidūrė tokioje pat situacijoje - išsinagrinėjau visus įmanomus teisės aktus - yra būtent taip.
Bet problema tam tikra prasme "nesunkiai" gydoma - tereikia, kad kas nors priimtų į darbą Aišku, čia gali skambėt kaip pasityčiojimas, bet yra daug paprasčiau - įmonė priima į darbą ir tą pačią dieną išleidžia vaiko auginimo atostogų. Sodra toliau moka pašalpą ir tiek žinių - įmonė, priėmusi į darbą, nepatiria jokių išlaidų, nes viską moka sodra. Baigusis atostogom, aišku, jau susitarimo reikalas - arba iš karto pareiškimą parašyt ar kaip kitaip, nes jei grįš mama į darbą, paslauga gali pasidaryti nenaudinga įmonei Šiuo atveju bėda tik ta, kad gali sumažėti šiek tiek pašalpa, nes bus skaičiuojama nuo užpraėjusio ketvirčio vidutinio užmokesčio, tai jei užpraeitą ketvirtį jau buvot atostogose - skaičiuosis ne nuo jūsų buvusio atlyginimo, bet nuo gautos pašalpos, t.y. 80% nuo 80% atlyginimo. Bet tai geriau, nei nieko.
Taigi, variantai tokie:
1. Įkalbėt darbdavį, kad naujos sutarties sudarymas likusiam iki vaikui sukaks vieneri metai terminui jam nieko nekainuoja, o jum labai.
2. Susirasti pažįstamų, ar šiaip gerų žmonių, kurie turi įmonę (ar kitu pagrindu yra darbdaviai) ir paprašyti jus įdarbinti laikui iki vaikui sukaks vieneri metai. Nepamiršt aptart išėjimo, nes kitaip niekas tikriausiai nesutiks. Paaiškinti, kad tai nieko nekainuoja.
3. Bandyt susirasti darbą, ir iškart išeit į dekretines (čia tas variantas, kuris kaip pasityčiojimas).
Papildyta:
na tik aisku cia sena info, tai ten dar nebuvo terminuotos sutartys itrauktos, tada buvo baigesi terminuota sutartis, baigesi ir pasalpa.. dabar yra kitaip, terminuota sutartis baigiasi, bet pasalpa toliau mokama. tai va kaip suprantu geriausia pasiieskoti darbdavio, kuris paimtu pagal terminuota, sakykim sezoniniam kazkokiam darbui. tik va dabar belieka issiaiskinti kaip skaiciuotusi - ar pagal buvusi DU pries esamas atostogas, ar pagal paskutiniu 12 men DU pries iseinamas naujas dekretines, t.y. pagal tai, ka gavau is Sodros g.gif
Atsakyti
na panasu ir kad sita klausiam issiaksinau, kad galiu rasyti prasyma moketi pagal anksciau paskaiciuota DU, kadangi as vis tiek iseiciau i naujas dekretines budama dar auginimo atostogose su ankstesniu vaiku smile.gif
Atsakyti
Sveikutės 4u.gif

iki lapkričio 2d. dirbau puse etato, o nuo 2d. dar kitur susiradau 0,5 etato gaunasi dabar visas etata, kaip ir norime leliuko, bet jei dabar pavyktu nestuke.gif tai dekretan rugsėjo vidurį tai man nelabai kaip nes kai skaičiuos tai ima metus tai butu 2009.09 -2010.08 o tame tarpe gaunasi du mėn. 0,5 etato o aš ar galėčiau nuo vidurio rugsėjo pasiimt atostogas iki lapkričio mėn g.gif na pratempt laiką, kad skaičiuotusi 2009.11-2010.10 o tada duotu tą patį laiką 126 d. dekreto, ar sutrumpėtu dekreto laikas g.gif o kiek moka už dekretą? 90procentų?
na jei nepavyktu nestuke.gif dabar tai tada mėnesiu nusitempe dekretinės tai iki lapričio lieka 2 sav. tai jas tai tikrai galiu vėliau išeit dekretan 32 sav.
Atsakyti