Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(murka2008 @ 2010 01 23, 09:36)
Jei turit, tai labai gerai, blogiau nuo to nebus  4u.gif O jus dirbot ir jus jau i dekreta isleido?

As dar studijuoju, laukiuosi, dirbu, staza reikiama turesiu kai reiks eiti i dekretines.
mano stazas yra ismetytas per 2 metus po truputi ne vienoje darbovieteje.
dabar skaiciau apie motinystes ir nestumo artostogas, ir sodra raso, kad moka ivertinus vieneriu metu pajamas. jei man gimdyt birzelio pabaigoje, kuriuos metus vertins?
Atsakyti
i dekreta jus isleis nuo 30 sav. tai nestumo ir gimdymo pasalpa skaiciuos is 12 men pries ji, ir ismokes i prieki. o po 126 (jei komplikuotas gimdymas +14) dienu prasides vaiko prieziuros atostogos, tai ims 12 menesiu iki ju pradzios. na ir mokes atitinkamai pagal istatyma du metus.

o del stazo netaikymo studentams, tai turima omeny, kad jei iskart po mokslu isidarbina ir nesurenka tu 12 menesiu stazo, vistiek mokes, bet ta uzdirbta alga bus padalinta is 12 menesiu.
Atsakyti
QUOTE(SIMPL @ 2010 01 23, 00:30)
o kaip situacija keiciasi, jei imone bankrutavo?

temoje jau n kartų kartota, todėl nespaminsiu, čia nuorodos : pirmos pastraipos trečias punktas, pirmos pastraipos antras punktas.

QUOTE(Agatka @ 2010 01 23, 08:11)
Sveikos,
turiu klausima: esu dieninio studente, laukiuosi, bestudijuodama dirbau ir turiu reikiamo stazo. Sodroj raso, kad studentams stazo reikalavimas netaikomas, tai mano atveju kaip bus...??

kad reikalavimas nebūtų taikomas, reikia įsidarbinti per tris mėnesius nuo studijų baigimo. be to kad gautumėt pašalpas, svarbu turėti ne tik stažo, bet kad ir būtų kas išleidžia atostogų.
gi aiškiai rašo, kad vertins metus iki dekreto. stažas gali būti išmėtytas, bet pajamas ims vienerių metų iki dekreto.
Atsakyti
QUOTE(l'eau @ 2010 01 23, 10:00)
temoje jau n kartų kartota, todėl nespaminsiu, čia nuorodos : pirmos pastraipos trečias punktas, pirmos pastraipos antras punktas.
kad reikalavimas nebūtų taikomas, reikia įsidarbinti per tris mėnesius nuo studijų baigimo. be to kad gautumėt pašalpas, svarbu turėti ne tik stažo, bet kad ir būtų kas išleidžia atostogų.
gi aiškiai rašo, kad vertins metus iki dekreto. stažas gali būti išmėtytas, bet pajamas ims vienerių metų iki dekreto.

vat tame ir beda, kad pagrindine dalis stazo yra tuose metuose, is 2 metu - pirmuose.

dar klausimas, jei pvz surinkta 10 men stazo studijuojant, esant 3 kurse, pasiimu akademines ir tada 10men staza dalins is 12? ar teisingai supratau?
(didelis jums aciu uz atsakymus)
Atsakyti
Ne staza dalins, o uzdirbtas pajamas, per paskutiniu 12 menesiu pries dekreta ir pries prieziuoros atostogas.

pvz isidarbino tudente iskart po mokslu, pradirbo 2 menesius, gavo 2000, tai 2000 ir padalins is 12, taiir bus pasalpa.

pradirbo 10 menesiu iki dekreto, paims pajamas sudes ir padalins is 12. na cia grubiai, tenaisku yra formules kaip toliau tiksliau apskaciuojama, bet principas yra toks 4u.gif
Atsakyti
agatka, jūs painiojat stažą pašalpai gauti ir pajamas, iš kurių bus gaunama pašalpa
stažą jūs kaip suprantu turit, jo niekas iš nieko nedalina, jis yra arba jo nėra, tačiau gali būti ne ištisas
murka2008 Gan paprastai paaiškino apie pašalpos skaičiavimą
Atsakyti
QUOTE(murka2008 @ 2010 01 23, 10:18)
Ne staza dalins, o uzdirbtas pajamas, per paskutiniu 12 menesiu pries dekreta ir pries prieziuoros atostogas.

pvz isidarbino tudente iskart po mokslu, pradirbo 2 menesius, gavo 2000, tai 2000 ir padalins is 12, taiir bus pasalpa.

pradirbo 10 menesiu iki dekreto, paims pajamas sudes ir padalins is 12. na cia grubiai, tenaisku yra formules kaip toliau tiksliau apskaciuojama, bet principas yra toks  4u.gif

dar turiu paskutini klausima, isitikinimui.
minit, kad dalins paskutiniu 12os menesiu pajamas, tai kalbant apie tas atostogas 126 dienu, skaiciuos 12 isdirbtu menesiu pajamas issklaidytas per 2 metus, ar ims pries tai 12os menesiu pajamas, nesvarbu kad tarkim isdirbta tik 4men?
na pvz: gimdau 2010 metu vidury, tai 2 metai bus nuo 2008 metu vidurio.
mano padety pagrindine dalis uzdirbtu pajamu yra nuo vidurio 2008 metu (6men), 2009 metu pajamos mazesnes (3men), 2010 metais iseinant atostogu bus isdirbti 3 trukstami men.
tai motinystes nestumo atostogoms kaip skaiciuos, iseinant 2010 balandi, skaiciuos pajamas nuo 2009 balandzio, o siame laikotarpy isdirbta mazai menesiu, realiai apie 4 men.
o motinystes pasalpa skaiciuos pajamas jau nuo 2008 metu vidurio, t.y. sudes tuos menesius ir padalins?
sorry jei uzknisu, bet tikrai man neaisku, kaip skirias motinystes nestumo atostogu pinigu ir motinystes pasalpos skaiciavimas. Aciu uz supratinguma.
Atsakyti
QUOTE(Agatka @ 2010 01 23, 09:40)
dar turiu paskutini klausima, isitikinimui.
minit, kad dalins paskutiniu 12os menesiu pajamas, tai kalbant apie tas atostogas 126 dienu, skaiciuos 12 isdirbtu menesiu pajamas issklaidytas per 2 metus, ar ims pries tai 12os menesiu pajamas, nesvarbu kad tarkim isdirbta tik 4men?
na pvz: gimdau 2010 metu vidury, tai 2 metai bus nuo 2008 metu vidurio.
mano padety pagrindine dalis uzdirbtu pajamu yra nuo vidurio 2008 metu (6men), 2009 metu pajamos mazesnes (3men), 2010 metais iseinant atostogu bus isdirbti 3 trukstami men.
tai motinystes nestumo atostogoms kaip skaiciuos, iseinant 2010 balandi, skaiciuos pajamas nuo 2009 balandzio, o siame laikotarpy isdirbta mazai menesiu, realiai apie 4 men.
o motinystes pasalpa skaiciuos pajamas jau nuo 2008 metu vidurio, t.y. sudes tuos menesius ir padalins?
sorry jei uzknisu, bet tikrai man neaisku, kaip skirias motinystes nestumo atostogu pinigu ir motinystes pasalpos skaiciavimas. Aciu uz supratinguma.

Paryškintas variantas - teisingas. Juk pati rašote, kad "dalins PASKUTINIŲ 12-os mėnesių pajamas". Jei išeinate atostogų 2010 balandį, tai pašalpa bus skaičiuojama iš 2009 balandžio-2010 kovo mėnesiais gautų draudžiamųjų pajamų. Analogiškai skaičiuos ir pajamas motinystės (tėvystės) pašalpai gauti - ims 12 mėnesių prieš tas atostogas, o ne per visus dvejus metus, tik tiek, kad tuomet į tą laikotarpį papuls jau ir dekreto mėnesiais gautos pajamos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Enita: 23 sausio 2010 - 09:53
QUOTE(l'eau @ 2010 01 23, 09:00)

as n kartu skaiciau sodros paaiskinimus, taciau vis iskyla dviprasmybiu ir neaiskumu, nes vis aiskinama skirtingai. As pagal Jusu paasikinima supratau, kad darbintis pries iseinant i gimdymo atostogas nereikia, situacija sekanti:
zmona siuo metu vaiko prieziuros atostogose iki 2010 m. balandzio pabaigos, kol sukaks 2 metai. (I vaiko prieziuros atostogas isleido bankroto administratorius, nes firma, kurioje dirbo, bankrutavo. Imones bankroto procedura jau baigta.)
Siuo metu laukiame kito pagranduko, kurio apytiksle gimimo data 2010 m. balandzio pradzia.
1. ar priklauso nestumo ir gimdymo atostogu pasalpa (dekretines), kuriu pradzia apie 2010 m. vasario men pradzia, jei taip, kas tada isleis i jas?
2. Kas isleis mama i vaiko prieziuros atostogas pasibaigus gimdymo atostogoms?
3. Kokie optimaliausi iseities variantai butu siuo atveju?
Is anksto aciu uz komentara.
Atsakyti
QUOTE(SIMPL @ 2010 01 24, 01:26)

kada bankrutavo įmonė?
Atsakyti
QUOTE(...little mary... @ 2010 01 24, 17:39)

Mano tokia pati situacija.
Uz pirma leliu gausi kol jam sukanka 2 m.

uz antra leliu - paskaiciuos ir ismokes dekreta, taip pat vaiko prieziura skaiciuos naudingesne mamai. (man skaiciuoja p/g dabartine tvarka t.y. vertina 12 men, nes tokiu budu man didesne ismoka priklauso)

ir kiek tau susikerta menesiu su pirmu leliuku, tiek men. gausi dvi pasalpas mirksiukas.gif

as jau greitai tureciau gimdyt, man vaiko prieziura balandzio 4 d. prasideda, tai reiskia, as uz balandi geguzi, birzeli, liepa gausiu pasalpa ir uz pirma leliu ir uz antra ax.gif

Atsakyti
Sveikos mamytes smile.gif Gal kuri nors zinote kaip man isspersti tokia situacija.As jau kaip 9 men auginu dukryte ir gaunu motinystes pasalpa.Bet ta firma kurioje dirbau zada skelbti bankruota. Ir mane neramina tai ar as ir toliau gausiu motinystes pasalpa?Ar kaip?
Atsakyti