Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos

QUOTE(visko būna @ 2010 01 07, 08:59)
ar teisingai supratau, kad imamas uždarbis, gautas tik per paskutinius 12 mėnesių? Pas mane per tuos metus irgi krūva biuletenių (su jais kaip ir aišku), neapmokamų atsotogų ir nedarbingumo pažymų, už kurias nebuvo mokamas socilainis draudimas? Ar tie laikotarpiai irgi įsiskaitys, tai yra dar labiau sumažins mano dekretines?

Na bent jau aš taip supratau, kad man ims tik 12 mėn. O daugiau nežinau. Gal pasiskambinkt, ten paaiškinsit savo situaciją ir jie pasakys tiksliai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(visko būna @ 2010 01 07, 08:59)
ar teisingai supratau, kad imamas uždarbis, gautas tik per paskutinius 12 mėnesių? Pas mane per tuos metus irgi krūva biuletenių (su jais kaip ir aišku), neapmokamų atsotogų ir nedarbingumo pažymų, už kurias nebuvo mokamas socilainis draudimas? Ar tie laikotarpiai irgi įsiskaitys, tai yra dar labiau sumažins mano dekretines?

įskaičiuojamas, ne uždarbis, o draudžiamosios pajamos, t.y. visos pajamos, nuo kurių buvo mokamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos. neapmokamos atostogos tikrai neįsiskaičiuos. įsiskaičiuos ne laikotarpiai, o pajamos, t.y. jei pajamos buvo mažesnės, išmoka irgi bus mažesnė.

dėl autorinių nenorintiems peržiūrėti dedamų nuorodų ir perskaityti pirmos temos žinutės :
Asmenys, kurie dirba pagal autorines sutartis, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis, taip pat savarankiškai dirbantys asmenys (išskyrus asmenis, dirbančius pagal verslo liudijimus) nuo 2009-01-01 yra draudžiami motinystės, tėvystės bei motinystės (tėvystės) pašalpoms gauti. Šie asmenys, pateikę vaiko gimimo liudijimą, prilyginami asmenims, kuriems suteiktos vaiko priežiūros atostogos. Šių asmenų vaiko priežiūros atostogų pradžia laikoma kita po tėvystės atostogų ar nėštumo ir gimdymo atostogų diena.
Šie asmenys turės teisę gauti pašalpą, jeigu pirmajai vaiko priežiūros atostogų dienai turi ne trumpesnį kaip12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą;
Laikoma, kad šie asmenys yra įgiję ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą motinystės (tėvystės) pašalpai gauti, jei iki vaiko priežiūros atostogų pradžios už juos buvo sumokėtos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 12 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius.
Šie asmenys laikomi apdraustaisiais nuo socialinio draudimo pradžios datos iki draudiminio įvykio dienos, jei per šį laikotarpį buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos nuo pajamų sumos, ne mažesnės kaip šio laikotarpio minimalių mėnesinių algų suma.
Asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, apdraustaisiais laikomi ne ilgesnį kaip 24 mėnesių laikotarpį nuo socialinio draudimo pradžios datos.
Motinystės (tėvystės) pašalpa skaičiuojama pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per 12 kalendorinių mėnesių, buvusių prieš vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį (šių asmenų vaiko priežiūros atostogų pradžia laikoma kita po tėvystės atostogų ar nėštumo ir gimdymo atostogų diena). Pavyzdžiui, jeigu vaiko priežiūros atostogos suteiktos nuo 2010 m. sausio mėn., motinystės (tėvystės) pašalpos dydis būtų apskaičiuojamas įvertinus laikotarpio nuo 2009 m. spalio 1 d. iki 2009 m. gruodžio 31 d. draudžiamąsias pajamas.
Šiems asmenims motinystės (tėvystės) pašalpa mokama įvertinant jų draudžiamąsias pajamas (pajamas, nuo kurių skaičiuojamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos). Jeigu asmuo šių pajamų turi, bet jos yra mažesnės negu motinystės (tėvystės) pašalpos dydis, šiam asmeniui mokama šios pašalpos dalis. Laikoma, kad jie turėjo pajamų visą mėnesį, jeigu įmokos sumokėtos nuo pajamų sumos, ne mažesnės nei MMA, priešingu atveju šių asmenų draudžiamųjų pajamų turėjimo laikotarpis laikomas proporcingai mažesniu. Ūkininkams pašalpa mokama neatsižvelgiant į draudžiamąsias pajamas.

-------------------------------------------------------------------------------
Redaguota moderatoriaus, komentaras "ne į temą"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Širdelė*: 17 vasario 2010 - 08:33
QUOTE(l'eau @ 2010 01 07, 16:23)
na jau g.gif  liūdna aišku kai nėščiosios taip apie save galvoja arba stipriai sutirština spalvas. juk tikrai nėra 'negalima' - tiesiog dėl padažnėjusių sukčiavimų atidžiau tiriami įtartini atvejai. nevogusioms ir nesidarbinusioms fiktyviai tikrai nėra ko bijoti, o pats įsidarbinimas nėra laikomas nusikaltimu. pati asmeniškai pažystų ir premijas nėštumo metu gavusių ir įsidarbinusių nėštumo metu ir padidėjusiais atlyginimais, bet jos savęs nei antrarūšėmis nei kaip viena čia spaminusi dalyvė nusikaltėlėmis nelaikė. matyt čia nuo žmogaus požiūrio į save priklauso g.gif žiūrėkit į savo situaciją logiškai - juk jūs nesidarbinate prieš dekretą, o keičiate darbą. tai nėra draudžiama. be to galbūt galite išeiti nepanaudotų atostogų, o po to paimti biuletenį. nepamirškite kad dekreto metu taip pat skaičiuojamos kasmetinės atostogos, kurių galima išeiti anksčiau. mano asmenine nuomone jums labiau ir dėl savęs ir finansiškai naudingiau panaudoti visas galimas atostogas ir pasiimti biuletenį. jei teisingai supratau ir iki dekreto liko du mėnesiai tikrai galite tai padaryti. sėkmės mirksiukas.gif

Mano nuomone apie save tikrai gera- esu issilavinusia, pries nestuma labai sekmingai dirbusia ir kopusia karjerais laiptas bei laiminga seimoje moteris... bet kai aplinkuj visi bando mane itikinti kad nestumo metu esu niekam verta, darbe nereikalinga ir trukdau... gal tai ir ne mano problemos, o mano darbdaviu... bet patikekite tikrai nemalonu... del dekreto+ kasmetiniu atostogu - tai jus teisi ( nors finansishkai ( jei paskaiciuot geriau pakeitsti darba- tuo labiau i darba, kur budama nescia buvau smerkiama ir psichologishkai spaudziama tikrai nenoresiu grizti pasibaigus vaiko prieziuros atostogoms).... bet neturiu nei jegu, nei noro kovoti... siandien gydytoja pamacius mane tokioj busenoj, israse siuntima i ligonine... tai prie ko cia nuomone apie save?

Atsakyti
Sveikos, noreciau patarimo is nusimananciu sia tema mamyciu ax.gif Pakolkas turiu 7men staza, dirbau nuo 2009 metu sausio pab iki 2009 metu rugpjucio pab. Taip pat mokausi neakivaizdiniame skyriuje. Dabar man 6 sav. nestuke.gif , tai kaip suprantu, man dar reikia 5men stazo, kad gauciau motinystes pasalpa? Gimdymo terminas rugsejo 4d. Kada man dabar butu butina isidarbinti, kad dar speciau gauti pasalpa? Jei pvz isidarbinciau nuo kovo 1d, ar viskas butu tvarkoje? Buciau labai dekinga uz atsakyma, nes nors pati ir skaitau ta visa info, bet esu pasimetusi, noreciau konkreciai isgirsti patarimo mano situacijai. Labai aciu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gelaite @ 2010 01 07, 17:50)
Sveikos, noreciau patarimo...

sveika, tu jau turi 7 menesius stazo, + dekretas kiek zinau irgi ieina i stazo skaiciavima, tai dar + 4 menesiai grubiai, tai tau lieka padirbeti del ramios dusios pora menesiu, kad turetum staza, bet butinai reikes isdirbti iki dekreto. nes jei ir turesi 12 men staza, bet pries dekreta nedirbsi, ismoku negausi. sekmes ir lengvo nesiojimo
Atsakyti
Sveiki, iškilo kalusymas: ar ligos pašalpos gautos is Sodros slaugant vaiką ir išmokos vaikui iki 3 metų, tie 97 lt. yra įskaičiuojami į pajamas, nuo kurių sakičiuojamos dekretinės? g.gif
4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natalija*: 07 sausio 2010 - 19:49
QUOTE(murka2008 @ 2010 01 07, 18:46)
sveika, tu jau turi 7 menesius stazo, + dekretas kiek zinau irgi ieina i stazo skaiciavima, tai dar + 4 menesiai grubiai, tai tau lieka padirbeti del ramios dusios pora menesiu, kad turetum staza, bet butinai reikes isdirbti iki dekreto. nes jei ir turesi 12 men staza, bet pries dekreta nedirbsi, ismoku negausi. sekmes ir lengvo nesiojimo

Tik nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpai taip pat reikia turėti 12 mėnesių stažą, kitaip ji nepriklausys.
Atsakyti
enita, rimtai doh.gif nesusiprotejau blush2.gif jei gimdyt rugsejo 4, tai i dekreta liepos pirmom dienom, tai jei kova isidrbrint, bus tik +4 menesiai iki dekreto, is viso 11 menesiu 4u.gif

dar pamirsau pridurt, kad kaip cia buvo mineta, skaiciuos pasalpa ne is anksciau dirbtu menesiu pajamu, o is 12 menesiu iki dekreto pradzios pajamu, paims sudes algas, kur nebuvo parasys 0 ir padalins is 12 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo murka2008: 07 sausio 2010 - 21:37
dėl autorinių nenorintiems peržiūrėti dedamų nuorodų ir perskaityti pirmos temos žinutės :
Asmenys, kurie dirba pagal autorines sutartis, sporto ar atlikėjo veiklos sutartis, taip pat savarankiškai dirbantys asmenys (išskyrus asmenis, dirbančius pagal verslo liudijimus) nuo 2009-01-01 yra draudžiami motinystės, tėvystės bei motinystės (tėvystės) pašalpoms gauti. Šie asmenys, pateikę vaiko gimimo liudijimą, prilyginami asmenims, kuriems suteiktos vaiko priežiūros atostogos. Šių asmenų vaiko priežiūros atostogų pradžia laikoma kita po tėvystės atostogų ar nėštumo ir gimdymo atostogų diena.
Šie asmenys turės teisę gauti pašalpą, jeigu pirmajai vaiko priežiūros atostogų dienai turi ne trumpesnį kaip12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą;
Laikoma, kad šie asmenys yra įgiję ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą motinystės (tėvystės) pašalpai gauti, jei iki vaiko priežiūros atostogų pradžios už juos buvo sumokėtos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 12 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius.
Šie asmenys laikomi apdraustaisiais nuo socialinio draudimo pradžios datos iki draudiminio įvykio dienos, jei per šį laikotarpį buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos nuo pajamų sumos, ne mažesnės kaip šio laikotarpio minimalių mėnesinių algų suma.
Asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis, iš sporto ar atlikėjo veiklos, apdraustaisiais laikomi ne ilgesnį kaip 24 mėnesių laikotarpį nuo socialinio draudimo pradžios datos.
Motinystės (tėvystės) pašalpa skaičiuojama pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per 12 kalendorinių mėnesių, buvusių prieš vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį (šių asmenų vaiko priežiūros atostogų pradžia laikoma kita po tėvystės atostogų ar nėštumo ir gimdymo atostogų diena). Pavyzdžiui, jeigu vaiko priežiūros atostogos suteiktos nuo 2010 m. sausio mėn., motinystės (tėvystės) pašalpos dydis būtų apskaičiuojamas įvertinus laikotarpio nuo 2009 m. spalio 1 d. iki 2009 m. gruodžio 31 d. draudžiamąsias pajamas.
Šiems asmenims motinystės (tėvystės) pašalpa mokama įvertinant jų draudžiamąsias pajamas (pajamas, nuo kurių skaičiuojamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos). Jeigu asmuo šių pajamų turi, bet jos yra mažesnės negu motinystės (tėvystės) pašalpos dydis, šiam asmeniui mokama šios pašalpos dalis. Laikoma, kad jie turėjo pajamų visą mėnesį, jeigu įmokos sumokėtos nuo pajamų sumos, ne mažesnės nei MMA, priešingu atveju šių asmenų draudžiamųjų pajamų turėjimo laikotarpis laikomas proporcingai mažesniu. Ūkininkams pašalpa mokama neatsižvelgiant į draudžiamąsias pajamas.

[/quote]

Šie asmenys turės teisę gauti pašalpą, jeigu pirmajai vaiko priežiūros atostogų dienai turi ne trumpesnį kaip12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą

Cia stazas autorinio darbo ar bendrai? dieve kaip viskas sudetinga... doh.gif Jeigu pvz as turiu autorini darba mazdaug karta per metus ir gaunu uz ta darba ne maza suma tai kaip cia ta staza skaiciuoti? to darbo trukme buna labai ivairi
Atsakyti
QUOTE(DomingoFaustas @ 2010 01 07, 21:50)
Cia stazas autorinio darbo ar bendrai? dieve kaip viskas sudetinga...  doh.gif  Jeigu pvz as turiu autorini darba mazdaug karta per metus ir gaunu uz ta darba ne maza suma tai kaip cia ta staza skaiciuoti? to darbo trukme buna labai ivairi

1 MMA = 1 mėn. stažo.
Atsakyti
QUOTE(DomingoFaustas @ 2010 01 07, 21:50)
Cia stazas autorinio darbo ar bendrai? dieve kaip viskas sudetinga...  doh.gif  Jeigu pvz as turiu autorini darba mazdaug karta per metus ir gaunu uz ta darba ne maza suma tai kaip cia ta staza skaiciuoti? to darbo trukme buna labai ivairi

taigi parašyta - ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas. tai reiškia tai ką jūs įvardinote 'bendrai'
QUOTE(saulala @ 2010 01 07, 23:10)
1 MMA = 1 mėn. stažo.

nevisai taip. jei pajamų per mėnesį gauta pvz. 3 MMA, nuo to stažas netaps trijų mėnesių. tiesiog kad skaičiuotųsi pilnai, reikia įmokas mokėti bent nuo vieno MMA sumos
Atsakyti
vioskas super, bet SODROJ periodishkai (priklausomai nuo konsultantes) sako, kad autorines iskaiciuojamas ne pilnai - 100 % o padauginus is 0.26 koeficiento... doh.gif
beje i klausima is kur tas koeficientas, kokiame istatyme galima paskaityti apie apskaiciavimo tvarka ir t.t. niekas neatsako...

Kitas dalyjkas, anksciau buvau isitikinus, kad darbo stazas- tai realiai vienas rodyklis, o ne du skirtingi- darbo stazas pagal autorines sutartis ir darbo stazas pagal darbines sutartis....

As kartais paimu autorines per atostogas, kai turiu tam laiko, cia tikrai nera pastovias pajamos- 1-2 kartus per metus.... ir nuo ju mokamas socialinis draudimas... o dabar iseina, kad jei negauni is autoriniu 10 tukstanciu per metus, tai ir socialinio d5raudimo imokas neaishku kam sumoki- nes nieko is to gero nebus doh.gif doh.gif doh.gif

Klausimu su tom autorinem daugiau nei atsakymu
Atsakyti