QUOTE(dresin @ 2009 12 28, 19:34)
Dabar galvoju ka noreciau cia iskepti ir sugalvojau kad visai noreciau tokios duonos kaip buna tamsesne bet ne juoda ir su ivairiom seklom, grudeliais.
Dabar dar noriu pasikalusti ar daiktus vadinam tikrais vardais: pvz. batonas, toks kaip senovinis budavo, ar ir yra pas jus batonas?
o kaip vadinate ta balta kepini kuri ala duona vadina, bet man tai tiesiog kvadratinis batonas (toste ir kitos esancios parduotuvese kvadratines) - kaip jus ja vadinat? O kaip pavadinti tokia pacia kvadratine tik tamsesne?
o tada ta tradiciska balta duona kaip "palanga" ir pan?
o juoda duona?
nes dabar tai viska vadinam duona, o realiai tai dalis yra tiesiog bulka itariu, kad viskas priklauso nuo to ka naudoji - mieles, rauga ar salykla...
o tiesa, o kaip su plikyta duona? imanoma pasidaryti?
Dabar dar noriu pasikalusti ar daiktus vadinam tikrais vardais: pvz. batonas, toks kaip senovinis budavo, ar ir yra pas jus batonas?
o kaip vadinate ta balta kepini kuri ala duona vadina, bet man tai tiesiog kvadratinis batonas (toste ir kitos esancios parduotuvese kvadratines) - kaip jus ja vadinat? O kaip pavadinti tokia pacia kvadratine tik tamsesne?
o tada ta tradiciska balta duona kaip "palanga" ir pan?
o juoda duona?
nes dabar tai viska vadinam duona, o realiai tai dalis yra tiesiog bulka itariu, kad viskas priklauso nuo to ka naudoji - mieles, rauga ar salykla...
o tiesa, o kaip su plikyta duona? imanoma pasidaryti?
"Turtinga" yra kvietinė duona. Kiek pamenu (nors valgiau tik kartą), tai rupių miltų su linų sėmenim, saulėgrąžom..ir pan.
Duonos tamsumas priklauso nuo salyklo kiekio (arba tai kas gali pakeisti salyklą, pvz. melasa, Muscovado/'melasos' cukrus). Įdėsit didesnį kiekį ir rimčiau (pvz. skystas miežių/apynių salyklas ar melasos) gausit visai tamsią duoną, įdėsit mažiau pvz. sauso užplikyto salyklo, Muscovado cukraus (vietoj įprasto) gausit tamsesnę duoną, bet ne juodą.
Mielės ir raugas duoną tik 'iškelia', nesuteikia jai spalvos. Raugas - 'sveikiau' žmogaus org-mui ir jis duonelę kelia švelniau nei mielės.
O tuos grūdelius gi galima pačiai mišinuką pasidaryt (įdėkit saulėgrąžų, sezamo, linų sėmenų, sėlenėlių, kam patinka - moliūgų sėklų) ir puikiai naudoti..
Čia 'batonų' nemačiau , gal senbuvės pasisakys Nes kad atrodytų kaip įprastas batonas jau reiktų arba 'bagečių' formoje duonkepėje kepti arba užmaišius tešlą duonkepėje, perkelti kepti suformavus batoną į orkaitę. Bet baltos duonos (kaip jūs vadinate 'toast', ar sumuštinių) tai tikrai čia yra receptėlių.
Ir balta, ir juoda, ir pilka (alia "Palangos") - duona. Man asmeniškai, tai 'bulka' yra baltas saldus kepinys
Duonkepėje visi gaunasi standartinės formos (arba kvadratinis kepalėlis, arba apvalus, žiūrint kokiam kibirėlyje kepa)
Plikyta duoną turbūt galima būtų pasidaryti, bet tam reikia dėti užplikytus miltus, pati duonkepė neužplikys Nebent išminkys vėliau ir iškeps