Sveikos.Turiu tokia sena gera E.Binkauskienes knyga "Kepiniai".Ten duoti 3 meduolines kociojamos teslos receptai:
I receptas
500 g miltu
100 g margarino
200 g medaus
200 g cukraus
2 kiausiniai
5 g sodos
0,5 a.s. prieskoniu misinio
II receptas
500 g miltu
100 g margarino
200 g medaus
100 g cukraus
100 g grietines
5 g sodos
0,5 a.s. prieskoniu misinio
III receptas
500 g miltu
100 g margarino
200 g medaus
100 g cukraus
75 g pieno
5 g sodos
0,5 a.s. prieskoniu misinio
iseiga apie 800- 900 g
Medus, cukrus ir margarinas sildomi kartu, kol suskysteja medus.Receptuose medus nurodytas nesusicukraves.Kai vartojamas kietas medus, pridedama kefyro, kad tesla nebutu per kieta. Po to mase praausinama iki kambario temperaturos, i ja imusami kiausiniai arba supilamas skystis (grietine, pienas), ziurint kas dedama pagal recepta. Viskas suplakama. Jeigu norima, kad meduoliai butu tamsesnes spalvos, ipilama cukraus degintines. Po to i mase po sauksta beriami su soda ismaisyti miltai ir sukama. Kai mase pasidaro tirsta, suberiami prieskoniai, likusieji miltai ir labai gerai isminkoma. Tesla galima tuojau kepti arba ja uzdengti dregna marle ir islaikyti saltai 24 valandas. Islaikytos teslos kepiniai buna skanesni.
Atsaldyta tesla kociojama ant miltais pabarstytos lentos. Pjaustoma formelemis arba formuojama rankomis. Kad formeles neliptu prie teslos, jos padazomos i miltus. Meduoliai kepami tepti arba netepti kiausiniu. Patepta pavirsiu galima apibarstyti kapotais riesutais, puosti riesutu puselemis.
Skardos patepamos riebalais ir pabarstomos miltais, kad meduoliai nepriliptu. Jeigu meduoliai prie skardos prilimpa, tai susidaro tustumos ir pusles.
Meduoliai kepami 200 laipsniu temperaturoje. Netepti meduoliai kepami su garais (i krosni istatomas nedidelis puodelis su vandeniu), tada ju isvaizda buna grazesne.
Iskepti meduoliai sudedami i sandaru inda, uzdengiami ir paliekami, kol atausta. Jie buna aromatingesni ir minksti. Paprastai atause meduoliai suminksteja, kai atidreksta.
Atause meduoliai pertepami vaisiu kose, ivairiomis masemis. Kiausiniu neteptas pavirsius glazuruojamas, barstomas kapotais pakepintais riesutais, puosiamas paprastais ir glazuruotais riesutu branduoliais.
Vakar pabandymui uzminkiau visas tris teslas, siandien kepiau meduoliukus.Puikus skonis, aisku sukietejo, bet manau atsileis.Rytoj dar laukia puosimas. Beje, nepasakyciau, kad skiriasi skonis ar spalva- visi meduoliai panasus.
Jeigu jus nepelnytai įžeidė- grįžkite ir nusipelnykite.