QUOTE(savitre @ 2010 01 28, 22:38)
dar geras būdas atsikratyti senesnės duonos yra ją supjaustyti ir išdžiovinti o tada susimalti džiūvėsėlius bus kotletams ar kam panašaus ir dar gal kuri žinot kaip padaryti duonos girą?
aš pataipant visada susirenku duonos ir batono galiukus, pas mus jų nevalgo niekas , tada kai jau maišas būna pilnas, įjungiu mėsmalę ir pravarau
Giros kelis receptus turiu išsisaugojus, nepamenu net iš kurio mamytės
Duonos gira
Vanduo, 5 litrai
Juoda duona, džiovinta, 1 kilogramas
Cukrus, 0.5 kilogramo
Razinos, 1 šaukštas
Mielės, 50 gramų
Suraikyta ir iki rudumo orkaitėje(aš skrudinu keptuvėj) paskrudinta juoda duona užplikoma verdančiu vandeniu, ataušinama, pridedama su cukrumi ištrintų mielių ir palaikoma 24 val. Vėliau iškošiama ir supilstoma į sandariai užkemšamus butelius (į kiekvieną įberiama po kelias razinas). Tinka gerti po 12 parų.
10 l vandens, 2 kg juodos duonos, 1 kg cukraus, 30 g mielių, saujelė razinų.
Duoną supjaustome riekėmis ir sudžioviname orkaitėje iki maloniai kvapnaus paskrudimo. Užplikome verdančiu vandeniu iki apsėmimo ir laikome kelias valandas. Tada skystį nupilame, o duoną išspaudžiame per trigubą marlę. Pripilame cukraus ir užvirinto vandens, kad būtų 10 l, atvėsiname iki kokių 30 laipsnių, kad mielės nežūtų. Tada supilame su cukrumi ištrintas suputojusias mieles. Indą uždengiame servetėle ir per naktį laikome šiltai. Tada nugraibome putas ir supilstome į butelius, dedame į kiekvieną butelį po porą razinų. Laikome šaldytuve, geriame po paros.