Įkraunama...
Įkraunama...

Šuniuko auginimas ir auklėjimas

QUOTE(zay @ 2009 12 07, 16:48)
čia kaip koks šuo, tas iš vis fizinio baudimo nebuvimas man rodos nelogiškas, nes šunys tarpusavyje aiškindamiesi kas galima kas ne dar kaip dantis viens ant kito išbando. O tas aiškinimasis vien gerumu man labai jau žmogiškų sąntykių priemtimas. Taip, tarp mano šunų yra toks kurio baust negalima, jis jautriai reaguoja į pakletąą balsą ir to pakanka, bet turiu ir tokį kuriam subinėn gerai įspyrus tik koją nusimuši o jis nepajus. Mušimas laikraščiu, tai ne baudimas-mano visi šunys tai suvoktų kaip žaidimą, iš vis čia niekai. Jau rašiau-jei baudžiat šunį jis turi jaustis nubaustas-ar tai būtų barimas ar pavadžiu šiknon užtrenkimas. Ir dėl lovos-jei maniškai sugalvotų į ją gult, gautų ilgai negalvojant ir gauna. Tai būna pirmas ir paskutinis kartas kai jie be leidimo susirango lovoje.

Maniškis 2 mėnesių, bet nuo pat pirmos parsivežimo dienos neleidžiu į lovą. Bandau "gražiuoju" išaiškint, kad jau vien nuo balso suprastų, jog negalima. Nu neįlipa tik dėl to, kad per aukštai doh.gif Būna, kad nukelia kojas vos surikus, bet po minutės ir vėl doh.gif Tai nuobodžiai stumdau ir šaukiu "negalima". Gal vieną gražią dieną jam daeis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(zay @ 2009 12 07, 16:48)
Jau rašiau-jei baudžiat šunį jis turi jaustis nubaustas-ar tai būtų barimas ar pavadžiu šiknon užtrenkimas. Ir dėl lovos-jei maniškai sugalvotų į ją gult, gautų ilgai negalvojant ir gauna. Tai būna pirmas ir paskutinis kartas kai jie be leidimo susirango lovoje.

O kosmare, nukraupau paskaicius, tai Jus siulot 2 men. suniuka kapot su pavadziu ir spardyt, kad jis suprastu, kad negalima lipt i lova????
Atsakyti
Aš rašiau bendrai apie savo šunis, bendrai apie tą teiginį jog šunio negalima baust. Jei būčiau liepus tą šunį baust būčiau rašius-imi šunį tuom ir tuom momentu ir spiri muši. Tai nebuvo patarimas tai buvo pasamprotavimas apie bausmes. Man nepatinka tas persmaugtas rožiškumas siūlomas visur ir visada, rašiau apie tai kad kiekvienam šuniui savas priėjimas ir jei būtumėt atidžiai skaičius būtumėt radus ir tą vietą kur minėjau jog kai kuriems šunims ir pakeltas balsas yra didelė bausmė.
Niekur nebuvo konkretaus patarimo būtent tam šuniui, bet nornt kabinėtis žinoma kabintis galima prie bet ko.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zay: 08 gruodžio 2009 - 16:04
QUOTE(Toe @ 2009 12 08, 08:06)
Maniškis 2 mėnesių, bet nuo pat pirmos parsivežimo dienos neleidžiu į lovą. Bandau "gražiuoju" išaiškint, kad jau vien nuo balso suprastų, jog negalima. Nu neįlipa tik dėl to, kad per aukštai  doh.gif Būna, kad nukelia kojas vos surikus, bet po minutės ir vėl  doh.gif Tai nuobodžiai stumdau ir šaukiu "negalima". Gal vieną gražią dieną jam daeis  biggrin.gif

Jūs turit jam parodyt, kad lova yra jūsų. Ir kad ten lipt galima tik tada, kai jūs to norite. O geriau išvis niekada neleist, bus mažiau sumaišties šuniui. Jei šuo toks užsispyręs ir nėra bailus, pabandykit už pakarpos sugriebus papurtyt, už gerklės palaikyti prispaudus prie žemės, kol jis visiškai atsipalaiduos, pasiduos.
Ir, aišku, turit būti griežta. Jei yra kitų sričių, kur šuo neklauso, jas reikia irgi tvarkyt, rodyt, kad jūs esat autoritetas. MB, pavyzdžiui, vaidina, kad jam nepatinka, kai šuo ant jo šokinėja. Maždaug, ai, nešok, ir šypsosi. Tai aišku, kad šuo toliau sau duodasi... Aš kadangi griežta šiuo klausimu, nenuolaidžiauju, tai manęs ir klauso. Pabandykit "rimtai" ant jo supykt. Šunys labai puikiai jaučia, kada užsiutina šeimininką iš tikro. Aš kai pradedu "riaumot" iš rimtųjų supykus, tai šuo kaip šilkinis pasidaro. Bet taip labai retai būna...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo himalaia: 08 gruodžio 2009 - 16:30
QUOTE(Toe @ 2009 12 08, 16:06)
Maniškis 2 mėnesių, bet nuo pat pirmos parsivežimo dienos neleidžiu į lovą. Bandau "gražiuoju" išaiškint, kad jau vien nuo balso suprastų, jog negalima. Nu neįlipa tik dėl to, kad per aukštai  doh.gif Būna, kad nukelia kojas vos surikus, bet po minutės ir vėl  doh.gif Tai nuobodžiai stumdau ir šaukiu "negalima". Gal vieną gražią dieną jam daeis  biggrin.gif

Jusu suniukui tik 2 men, jis dar kudikis visai, ar nesusimastot, kodel jis taip elgiasi? Jam paprasciausiai reikia silumos, globos, jaukumo ir saugumo. Ir gamtoje tokio amziaus mazyliai glaudziasi prie savo broliu seseru, mamos ar kitu vyresniu gaujos nariu, tai yra naturalu, viskas instinktu lygyje. O Jus ji vanojat su laikrasciu ir staugiat ant suniuko, uz tai, kad jis iesko silumos, iesko to, kas ji saugotu ir gintu, to kas is jo buvo per anksti atimta. Tokiems mazyliams yra naturalu miegoti tame paciame guolyje su mama ir kitais savo seimos/gaujos nariais. Ir jis lipa i lova ne tam kad Jus panervuot. Todel jeigu jau paemet toki maziuka, tai bukit maloni/us ir patenkinkit gyvuno minimalius poreikius, o ne bauskit. Niekas nesako, kad suo turi miegot jusu lovoj, Bet pirmiausia ka padaryciau, tai ikurciau suniukui jauku, minksta, silta guoli, nereikia jokiu prabangiu ir mandru sunisku lovu, nueikit i humana nupirkit vaikiska kaldryte ar keleta dekiuku ir paklokit suniukui salia savo lovos ir taip, kad pasiektumet ji ranka. Jeigu nerimauja ir prasosi i lova, tiesiog nuleiskit ranka paglostykit, pakalbinkit, pamatysit, nurims ir susirangys Jusu paruostam guolyje. Svarbu, kad suprastu, kad tam, kad jausti Jus salia, nebutina lipt i lova, jeigu labai nerimaus, siulyciau islipt is lovos, pasedet salia, paglostyt, kol uzmigs. Pamazu ipras ir supras, kad reikia miegot savo guolyje. Jeigu suniukas trumpaplaukis, tuomet as dar patarciau pripilt plastikini buteli karsto vandens ir pakist po paklotu, tegu mazius glaudziasi, jam bus silta ir jauku. Jus kiekvienakart pagirkit, kai jis isitaiso savo guoliuke. Tas guoliukas gali but nesiojamas is vienos buto vietos i kita, jeigu jus svetainej ziurit TV, tai patieskit ta dekiuka salia, einat i miegamaji - neskites ten. Pamazu tas guoliukas suniukui taps ramybes ir saugumo vieta, tada nebebus butinybes laikyti ji prie saves istiestos rankos atstumu. Suniukas paaugs ir tada galesit perkelt kur noresit, bet suniukas jau ramiai miegos, nes jis zinos, kad tai jo vieta ir nebebandys lipt i lova. Isaiskint kas yra GERAI yra daug paprasciau, nei dubasint, tikintis, kad gyvunas supras kad sito ar kito daryt NEGALIMA. Be to, Jus tik pradedat kurti tarpusavio santykius, bendrausit su gyvunu min. 10 metu, tai kokie bus tie santykiai, jeigu suniuka, kuris dabar nori tik kad butumet jo lyderiu, kuris juo pasirupins ir apgins, jus musat, barat ir vejat salin? Jis nesupranta, kad negalima lipt i lova. Jam ta lova yra vieta, guolis, kuriame miega jo saugumo garantas, jo gynejas, jo didysis draugas.. Ir jis tik nori buti salia. O kiekvienas pliaukstelejimas ir riktelejimas NEGALIMA jam reiskia - DINK IS CIA, AS TAVES NEGINSIU IR TAVIM NESIRUPINSIU.

Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2009 12 08, 09:53)
Svarbu, kad suprastu, kad tam, kad jausti Jus salia, nebutina lipt i lova, jeigu labai nerimaus, siulyciau islipt is lovos, pasedet salia, paglostyt, kol uzmigs. Pamazu ipras ir supras, kad reikia miegot savo guolyje.

Kadangi šunys- gudrūs sutvėrimai, aš manau, kad šuo tikrai supras ir įpras, kad reikia ne miegoti savo guolyje, o pastoviai cypti ir už tai gauti užuojautą bei meilę iš manipuliuojamo šeimininko.
Nežinau Toe situacijos, bet man pasirodė, kad šuo yra tiesiog nepaklusnus, o ne ieško šilumos ir užuovėjos pas šeimininką ant lovos. Gal klystu.
Atsakyti
QUOTE(zay @ 2009 12 08, 17:03)
Aš rašiau bendrai apie savo šunis, bendrai apie tą teiginį jog šunio negalima baust. Jei būčiau liepus tą šunį baust būčiau rašius-imi šunį tuom ir tuom momentu ir spiri muši. Tai nebuvo patarimas tai buvo pasamprotavimas apie bausmes. Man nepatinka tas persmaugtas rožiškumas siūlomas visur ir visada, rašiau apie tai kad kiekvienam šuniui savas priėjimas ir jei būtumėt atidžiai skaičius būtumėt radus ir tą vietą kur minėjau jog kai kuriems šunims ir pakeltas balsas yra didelė bausmė.
Niekur nebuvo konkretaus patarimo būtent tam šuniui, bet nornt kabinėtis žinoma kabintis galima prie bet ko.

As visai netrokstu prie nieko kabinetis, bet tai yra patarimu tema, jus atsaket i konkretu posta su konkreciu klausimu. Jusu poste buvo issakyta nuomone, kad bausti reikia ir kad reikia taip bausti, kad maza nepasirodytu. ir kad gerumu grindziami zmogiski santykiai, o su gyvunais nedera elgtis kaip su zmonemis. Siuo konkreciu atveju buvo klausiama ka daryt, kai suo nereaguoja nei i rekima nei i musima laikrasciu, tai logiskai mastant, perskaicius jusu posta, zmogus turejo susidaryt ispudi, kad baust reikia daug stipriau. Butent tas mane ir pakraupino.
As asmeniskai esu visu naujausiu ir progresyviausiu dresuros ir auklejimo metodiku salininke, kur net minimalus fizinis/mechaninis poveikis yra nenaudojamas, jau nekalbant apie bausmes. Bausme tai yra konflikto gesinimas naudojant savo fizini pranasuma, suteikiant gyvunui fizini diskomforta - skausma.
Man priimtinesnis produktyviu santykiu kurimas, skatinant geranoriska bendradarbiavima. As uz tai, kad daugumoje situaciju ir atveju butu is viso isvengta konflikto. Juk mes zmones laikom saves protingiausiais visatoje, tai geriausia zmogisko proto israiska yra valdyti aplinkinius ir priversti juos dziaugsmingai daryti tai ko jus tikites, visiskai nenaudojant fizines jegos.
Be abejo, buna situacijos, kai fizine jega TENKA panaudoti, nes kitos iseities nera, bet dazniausiai galima rasti sprendima ir iseiti ir apsieiti be fizinio susidorojimo. Bausti yra paprasta ir primityvu, bet daugeliu atveju neefektyvu arba minimaliai efektyvu.
Kam idomi si tema labai labai siulyciau perskaityti viena knygute - Karen Pryor "Don't Shoot The Dog. The new art of teaching and training" . Kiek zinau si knygeleyra isversta i rusu kalba, vadinas "Ne rycite na sobaku", nezinau tik kiek kokybiskas vertimas..
Si knygute man tikrai atvere akis ir padejo daugeli dalyku matyt kitaip. Beje, dabar uzsienyje tai vienas megstamiausiu human medicinos psichoterapeutu ir psichologu leidinukas, ypac rekomenduojamas sutuoktiniu poroms, turincioms bendravimo problemu, nes tai yra universalus produktyviu ir kokybisku santykiu kurimo vadovas. Ir sitoj vietoj viskas kas tinka zmonems tinka ir sunims ir atvirksciai.
Papildyta:
QUOTE(himalaia @ 2009 12 08, 18:07)
Kadangi šunys- gudrūs sutvėrimai, aš manau, kad šuo tikrai supras ir įpras, kad reikia ne miegoti savo guolyje, o pastoviai cypti ir už tai gauti užuojautą bei meilę iš manipuliuojamo šeimininko.
Nežinau Toe situacijos, bet man pasirodė, kad šuo yra tiesiog nepaklusnus, o ne ieško šilumos ir užuovėjos pas šeimininką ant lovos. Gal klystu.

Mes kalbam apie 2 men. suniuka. Niekas nesako, kad su pirmu sucypimu gultis i suns guoli ir dainuot jam lopsine.Kadangi esu isauginus tikrai nemazai suniuku, tai esu praktiskai tikra, kad daugumoj atveju to neprireiktu. Bet jeigu nepadeda kitos mano isvardintos priemones, tai yra geriau islipt is lovos ir pasedet salia suns, kol jis uzmigs, negu neapsikentus, jam nusileist ir isikelt i lova, ka daugelis ir padaro, arba lupt ir rekt ant mazo suniuko.

Atsakyti
QUOTE(zay @ 2009 12 07, 15:48)
čia kaip koks šuo, tas iš vis fizinio baudimo nebuvimas man rodos nelogiškas, nes šunys tarpusavyje aiškindamiesi kas galima kas ne dar kaip dantis viens ant kito išbando. O tas aiškinimasis vien gerumu man labai jau žmogiškų sąntykių priemtimas. Taip, tarp mano šunų yra toks kurio baust negalima, jis jautriai reaguoja į pakletąą balsą ir to pakanka, bet turiu ir tokį kuriam subinėn gerai įspyrus tik koją nusimuši o jis nepajus. Mušimas laikraščiu, tai ne baudimas-mano visi šunys tai suvoktų kaip žaidimą, iš vis čia niekai. Jau rašiau-jei baudžiat šunį jis turi jaustis nubaustas-ar tai būtų barimas ar pavadžiu šiknon užtrenkimas. Ir dėl lovos-jei maniškai sugalvotų į ją gult, gautų ilgai negalvojant ir gauna. Tai būna pirmas ir paskutinis kartas kai jie be leidimo susirango lovoje.

pritariu, čia viskas nuo charakterio priklauso, mano mažė, bet itin smarki ir galingo charakterio, jai irgi į daug dalykų nusispjaut, tik nusipurtytų... man gerai veikia stvėrimas už pakarpos, bet jokiu būdu ne diržiukas, kaip šiandien vienoje temoje perskaičiau doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2009 12 08, 18:53)
pritariu, čia viskas nuo charakterio priklauso, mano mažė, bet itin smarki ir galingo charakterio, jai irgi į daug dalykų nusispjaut, tik nusipurtytų... man gerai veikia stvėrimas už pakarpos, bet jokiu būdu ne diržiukas, kaip šiandien vienoje temoje perskaičiau doh.gif

O kas? kuo blogai dirziukas biggrin.gif ,as kai sunys prisidirba rekiu garsiai "Kur mano dirzaaaas..." lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2009 12 08, 17:37)
Mes kalbam apie 2 men. suniuka.

Na visų pirma tai šuniukas gauna labai daug disciplinos nuo pat to laiko kai jis gimsta iš savo mamos. Reiktų įsidėmėti tokį dalyką, kad šuniui jūsų nereikia, čia jums reikia šuns. Tad pirma ir patenkinkit jo poreikius o nemastykit apie jį kaip apie kūdikį. Jis toks nėra, taip jis šeimos narys, bet jis šuo, tad ir elgtis reikia su juo kaip su šunim. Nuo pat pirmos dienos namuose šuniukas turi gauti visas taisykles, limitus, viską. Kodėl 2 mėnesių šuniukui jūs turėtumėt tai duoti? - todėl, kad mama duoda, jei jau norit būt jo mama pasistenkit daugiau pasiaiškinti apie tai kas gaujoje vyksta nuo pat šuniuko gimimo. Taip pat išsiaiškinkite apie lyderio pozicijas ir koks turi būti lyderis. Jūs turėtumėt būti lyderė savo šuniukui. Su cypavimais jis puikiai pasiekia jūsų dėmesį ir kuo puikiausiai manipuliuoja jumis. Man panašu, kad nors ir sakote jog išauginote daug šuniukų nežinote tikrų gaujos principų... Labai neblogai Cesar Millan apie tai pasakoja, patys tie principai aiškiai išdėstyti, jei suprantate angliškai ir norite galiu jums atsiūsti viena beveik valandos trukmės jo filmą, tikrai pamatytumėt savo klaidas ir laaabai daug ko pasimokytumėt 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Via @@@ @ 2009 12 08, 18:16)
O kas? kuo blogai dirziukas biggrin.gif ,as kai sunys prisidirba rekiu garsiai "Kur mano dirzaaaas..." lotuliukas.gif

nes mama kalė nesinaudoja diržiukais biggrin.gif o rėkti tai gali bet ką, nors ir beisbolkę, kad imsi biggrin.gif mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Eiryn @ 2009 12 08, 19:25)
Man panašu, kad nors ir sakote jog išauginote daug šuniukų nežinote tikrų gaujos principų...

oi biggrin.gif drįsčiau teigti, jog Seterių_mama, išauginusi 10 (jei ne daugiau biggrin.gif ) vadų, tikrai geriau už Jus žino apie gaujos principus biggrin.gif biggrin.gif
Atsakyti