QUOTE(zay @ 2009 12 08, 17:03)
Aš rašiau bendrai apie savo šunis, bendrai apie tą teiginį jog šunio negalima baust. Jei būčiau liepus tą šunį baust būčiau rašius-imi šunį tuom ir tuom momentu ir spiri muši. Tai nebuvo patarimas tai buvo pasamprotavimas apie bausmes. Man nepatinka tas persmaugtas rožiškumas siūlomas visur ir visada, rašiau apie tai kad kiekvienam šuniui savas priėjimas ir jei būtumėt atidžiai skaičius būtumėt radus ir tą vietą kur minėjau jog kai kuriems šunims ir pakeltas balsas yra didelė bausmė.
Niekur nebuvo konkretaus patarimo būtent tam šuniui, bet nornt kabinėtis žinoma kabintis galima prie bet ko.
As visai netrokstu prie nieko kabinetis, bet tai yra patarimu tema, jus atsaket i konkretu posta su konkreciu klausimu. Jusu poste buvo issakyta nuomone, kad bausti reikia ir kad reikia taip bausti, kad maza nepasirodytu. ir kad gerumu grindziami zmogiski santykiai, o su gyvunais nedera elgtis kaip su zmonemis. Siuo konkreciu atveju buvo klausiama ka daryt, kai suo nereaguoja nei i rekima nei i musima laikrasciu, tai logiskai mastant, perskaicius jusu posta, zmogus turejo susidaryt ispudi, kad baust reikia daug stipriau. Butent tas mane ir pakraupino.
As asmeniskai esu visu naujausiu ir progresyviausiu dresuros ir auklejimo metodiku salininke, kur net minimalus fizinis/mechaninis poveikis yra nenaudojamas, jau nekalbant apie bausmes. Bausme tai yra konflikto gesinimas naudojant savo fizini pranasuma, suteikiant gyvunui fizini diskomforta - skausma.
Man priimtinesnis produktyviu santykiu kurimas, skatinant geranoriska bendradarbiavima. As uz tai, kad daugumoje situaciju ir atveju butu is viso isvengta konflikto. Juk mes zmones laikom saves protingiausiais visatoje, tai geriausia zmogisko proto israiska yra valdyti aplinkinius ir priversti juos dziaugsmingai daryti tai ko jus tikites, visiskai nenaudojant fizines jegos.
Be abejo, buna situacijos, kai fizine jega TENKA panaudoti, nes kitos iseities nera, bet dazniausiai galima rasti sprendima ir iseiti ir apsieiti be fizinio susidorojimo. Bausti yra paprasta ir primityvu, bet daugeliu atveju neefektyvu arba minimaliai efektyvu.
Kam idomi si tema labai labai siulyciau perskaityti viena knygute - Karen Pryor "Don't Shoot The Dog. The new art of teaching and training" . Kiek zinau si knygeleyra isversta i rusu kalba, vadinas "Ne rycite na sobaku", nezinau tik kiek kokybiskas vertimas..
Si knygute man tikrai atvere akis ir padejo daugeli dalyku matyt kitaip. Beje, dabar uzsienyje tai vienas megstamiausiu human medicinos psichoterapeutu ir psichologu leidinukas, ypac rekomenduojamas sutuoktiniu poroms, turincioms bendravimo problemu, nes tai yra universalus produktyviu ir kokybisku santykiu kurimo vadovas. Ir sitoj vietoj viskas kas tinka zmonems tinka ir sunims ir atvirksciai.
Papildyta:
QUOTE(himalaia @ 2009 12 08, 18:07)
Kadangi šunys- gudrūs sutvėrimai, aš manau, kad šuo tikrai supras ir įpras, kad reikia ne miegoti savo guolyje, o pastoviai cypti ir už tai gauti užuojautą bei meilę iš manipuliuojamo šeimininko.
Nežinau Toe situacijos, bet man pasirodė, kad šuo yra tiesiog nepaklusnus, o ne ieško šilumos ir užuovėjos pas šeimininką ant lovos. Gal klystu.
Mes kalbam apie 2 men. suniuka. Niekas nesako, kad su pirmu sucypimu gultis i suns guoli ir dainuot jam lopsine.Kadangi esu isauginus tikrai nemazai suniuku, tai esu praktiskai tikra, kad daugumoj atveju to neprireiktu. Bet jeigu nepadeda kitos mano isvardintos priemones, tai yra geriau islipt is lovos ir pasedet salia suns, kol jis uzmigs, negu neapsikentus, jam nusileist ir isikelt i lova, ka daugelis ir padaro, arba lupt ir rekt ant mazo suniuko.