Mano uzbekisko plovo versija
Ingredientai
-ryziu 550 gramu as naudojau jasmine ryzius (dev-zira ar dar kokiu kitokiu negalejau gauti)
-morkyciu supjaustytu siaudeliais apie 550 gramu
-mesos 550 gramu supjaustytu mazdaug 3-4 cm kubeliais (visur figuruoja 550 gramu, kadangi mesos gabalas, kuri nusipirkom, buvo 550 gramu); pirkom ribeye stake mesos shmota, bet kaip suprantu, galite deti ka turite. Originaliam variante naudojama aviena.
-vidutinio dydzio svoguno galva supjaustyta ziedeliais
-kelios smulkesnes cesnako galvos
-pora astriuju pipiriuku (jalapeño ar panasiu, biski del astrumo), arba galima iberti cayenne
-coriander
-cumin
-alyvu aliejus
Paruosimas
-uzmerkiam ryzius drungnu vandeniu
-supjaustom mesa, morkas, svogunus
-puse puodelio alyvu aliejaus ikaitinam ant maximalios ugnies spiziniam puode, kad net kiltu lengvas dumelis
-sumetam svogunus, apkepinam kol paruduoja ir isgaruoja is ju vanduo
-sumetam i puoda pasudytus ir papipirintus mesos gabalus ir apkepinam kokias 6-8 minutes, kol paskrunda mesos pavirsius
-metam morkas, sumaisom viska ir kepam apie 20 minuciu kol morkos sukepa; kartkartem pamaisom, bet ne perdaug agresyviai, kad is morku koshe nesigautu.
-praejus minetoms 20 min., sumetam cielas cesnako galvas (nulupe virsutini sluoksni ir saknis) ir astriuosius pipiriukus
-pilam verdancio vandens kol apsemia puodo turini per mazdaug 1-2 cm.
-shita sriuba gerai pasudom, iberiam biskeli cumin deja nezinau kaip lietuviskai. Nelabai primena lietuviskus kmynus, kazkoks giminingas daiktas, bet skirtingas
-sumazinam ugni iki mazos, ir verdam apie 20 minuciu atvirame puode, kol nugaruoja beveik visas vanduo
-mazdaug tuo pat metu uzkaiciam kitam puode ar arbatinyje vandens litra ir pasudom ta vandeni saukstu druskos
-kai pagrindiniame puode jau beveik nugaravo visas vanduo, atsukame ugni iki maksimumo kol viskas prades kaip pashele kunkuliuoti
-nupilam vandeni nuo uzmerktu ryziu, sudedam juos i puoda sluoksneliu, islyginam pavirsiu saukstu
-atsargiai pilam vandeni, kol apsems ryzius mazdaug per 1 cm. Labai svarbu, kad ugnis butu maksimali, mat tada is dugno i pavirsiu geriau iskyla riebalai, o tada senkant vandens lygiui (virimo pasekoje) tie riebaliukai tolygiai padengia visus ryziu grudus
-verdam viska apie 30 minuciu, kol vanduo nugaruos ir susigers i ryzius. Kiek vandens reikia pilti yra sunku is anksto pasakyti. Reikia eksperimentiniu budu tai nustatyti. Kai vandens lygis nusileidzia iki ryziu pavirsiaus, praskleidziame ryzius atsargiai saukstu ir ziurime ar duobuteje dar kunkuliuoja vanduo. Kai jau beveik nelieka vandens duobuteje, paragaujame ryzius turi buti minksti, jau beveik gatavi. Jei dar kietoki, atsargiai pilame daugiau verdancio vandens (mineta arbatinuka arba puoda laikome ant ugnies), kol ryziai taps valgomi. Geriau neperpilti per daug vandens, nes gali lipni koshe gautis.
-kai lieka labai nedaug vandens duobuteje, sumaziname ugni iki mazos-vidutines ir leidziame vandens likuciams isgaruoti
-uzmetame ant ryziu pavirsiaus cesnaku galvas ir astriuosius pipirus, uzbarstom daugiau cumin ir coriander
-uzdengiame puoda dangciu ir tushiname ant maziausios ugnies apie 20 minuciu
-nuimame dangti, isimame cesnakus, astriuosius pipirus, visa likusi puodo turini gerai saukstu permaisome, ryziai turetu buti birus (nelipnus)
-dedame plova i didele pasildyta lekste, ant virsaus uzdedame cesnako galvas, pipirus. Kabiname i mazesnes leksteles ir gardziuojames
Recepto originalas Giedriaus V ir dar vieno kulinaro berods is tu krastu, is kur plovas yra kiles
-P.S. oj
labai sunku to plovo prisivalgius
☺