Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(andriuska @ 2009 11 29, 20:20)
visų pirma didelis ačiū sillwio už fokusoskopą (dėkoju atsistojęs ir palenkęs galvą). sakyčiau antras pagal svarbą dalykas po didintuvo tamsiojoje laboratorijoje. tai, kaip fokusavausi anksčiau - košmaras, nesamonė ir, kaip pasakytų Smoryginas, bezdaliukas. pamačiau grūdą, jo struktūrą. pamačiau ką reiškia pasakymas "rodinalis dirba grūdo centre". popieriuje, net 13x18, visose nuotraukose yra grūdas (daugiau ar mažiau). fantastika. kiekvienas must have.

išbandžiau ir kodak tri-x. kažkaip vis netekdavo šios juostos užtikti, o vat penktadienį gavau. čia iso 400 pušinta per stopą. x-tolis. skanas iš popieriaus 13x18

Į sveikatą smile.gif Žinojau, kad pravers.

Kas liečia tri-x, tai mano mėgstamiausia juosta šiuo metu. Iš meeto nuotraukos pušintos per 2 stopus. Ryškinta rodinalyje 1+50, bet minimaliai agituojant (5 sekundes kas 5 minutes, iš viso 22 minutes), kad pristabdyti grūdo augimą. Grūdo nesimato atspaudus 13x18 (tiesa ant matinio popieriaus).
Atsakyti
4u.gif andriuška, gal per likusias darbo dienas susimotivuosiu lotuliukas.gif turėsi paaiškinti kaip fokusoskopu naudotis, nes as paziurejau, nieko nepamaciau be bangeles ir nesupratusi likau.(sviesoj aisku lotuliukas.gif ) ir jei nieko pries, atvesiu tau meeto isryskinta juosta. nelabai ji man pavyko, daug tusciu kadru, per tamsi aplinka vis gi. bet keli kadrai bus nieko atrodo. tai kad nuskanuotum, jei nesunku ir sumestum i bendra albuma... blush2.gif beje ten Trix pusinta iki iso 800 irgi.
Atsakyti
fokusoskopu reikia naudotis taip:
kai didintuve jau yra negatyvas, sukadravai (t.y. pagal pasirinktą popieriaus formatą nustatei projektuojamo kadro dydį, parinkai popieriaus padėtį) ir nustatei ryškumą iš akies, tuomet dedi fokusoskopą tiesiog ant popieriaus (aš naudoju tokį patį lapą, kurį žadu eksponuoti; imu kokią kitą nuotrauką iš anksčiau darytų, kuri nelabai pavyko ir kurios negaila gadinti) ir žiūrėdama pro akutę sukioji fokusavimo rankeną didintuve. ir kaip per mikroskopą pamatai grūdelius (panašiai, kaip kokius mikrobus smile.gif ) fokusavimo rankena nustatai tokią padėtį, kad grūdo gardelė būtų aiškiausia, aiški būtų jos struktūra. štai ir viskas. idealiasnio fokuso nebus, bo juostelė yra dvimatė. jos gylis praktiškai neturi esmės ir į jį neatsižvelgiama. kadangi nėra gylio, tai geresnio fokuso, kaip tikslus emulsijos sluoksnio projektavimas jau neišgausi (nu negali iš nesufokusuoto vaizdo emulsijije atstatyti fokusą popieriuje). tik reikia imtis tam tikrų atsargumo priemonių. jei anksčiau fokusavausi pilnai atvėręs didintuvo objektyvo diafragmą, tai dabar pradedu nuo kokių f8 ir taikau į tamsesnę zoną. bo labai ja akį spigina. tamsoje vyzdys atsidaro ir po to vienoje akyje šviesos fratilas dar ilgai būna. reikia atsargiai, kad nesužaloti akies.

sillwio, o vat man kaip tik dabar atsirado "grūdligė" smile.gif ant popieriaus tai nepalyginamai įdomiau, nei skanuotame. pasiėmiau šviežio rodinalio. reiks užekspeimentuoti su plokštelėmis skirtingomis jo koncentracijomis. kaip tau toks eksperimento protokolas:

paimti dvi plokšteles, nufotografuoti baltą lapą kokioje IV ir VII zonose (vieną IV ir kitą VII), po to jas sukarpyti į kokias 4 dalis ir išryškinti po gabaliuka (kartu vienos ir kitos) rodinalyje pradedant tarkim 1+40, po to 1+70, 1+100 ir baigiant 1+200. rezultatą atskanuoti ir ateksponuoti(padidinus kokius 20 kartų), o po to pateikti įvertinimui? nes man kažkaip pradėjo kilti abejonės, kad rodinalis išskyrus ekonomiškumą, daugiau jokių gerų savybių neturi g.gif nu kažkaip labai jau filosofiškai mane nuteikė juo ryškintų negatyvų stebėjimas per fokusoskopą: grūdo gardelė kažkokia padrika, su ryškiais juodais taškeliais.... t-max ir tri-x tokių taškelių nebuvo, ten lyg svogūno ląstelės (iškilo atmintyje botanikos pamokos biggrin.gif ) gretimi grūdeliai visi gan vienodi, be ryškesnių spalvų pokyčių.
Atsakyti
andriuska, kaip juosta? gal išfotkinai naują?
Atsakyti
Degute, juostelė jau pas mane.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 11 30, 09:50)
sillwio, o vat man kaip tik dabar atsirado "grūdligė" smile.gif ant popieriaus tai nepalyginamai įdomiau, nei skanuotame. pasiėmiau šviežio rodinalio. reiks užekspeimentuoti su plokštelėmis skirtingomis jo koncentracijomis. kaip tau toks eksperimento protokolas:

paimti dvi plokšteles, nufotografuoti baltą lapą kokioje IV ir VII zonose (vieną IV ir kitą VII), po to jas sukarpyti į kokias 4 dalis ir išryškinti po gabaliuka (kartu vienos ir kitos) rodinalyje pradedant tarkim 1+40, po to 1+70, 1+100 ir baigiant 1+200. rezultatą atskanuoti ir ateksponuoti(padidinus kokius 20 kartų), o po to pateikti įvertinimui? nes man kažkaip pradėjo kilti abejonės, kad rodinalis išskyrus ekonomiškumą, daugiau jokių gerų savybių neturi g.gif 

nu kažkaip labai jau filosofiškai mane nuteikė juo ryškintų negatyvų stebėjimas per fokusoskopą: grūdo gardelė kažkokia padrika, su ryškiais juodais taškeliais.... t-max ir tri-x tokių taškelių nebuvo, ten lyg svogūno ląstelės (iškilo atmintyje botanikos pamokos biggrin.gif ) gretimi grūdeliai visi gan vienodi, be ryškesnių spalvų pokyčių.

Man irgi, andriuska smile.gif Kad tri-x'e, ryskintam rodinaly, nesimato grudo, tai didelis pliusas juostai, o taip pat tai reiskia, kad galima drasiai zengti ir iki 3200 ar net 6400. Pirmieji mano eksperimentai su iso 6400 nebuvo labai sekmingi (negatyvas skanuojasi, bet spausdinimui netinka), bet as dar nenuleidziu ranku.

Butu labai idomu. Su plokstelemis tai imanoma. Bent jau man be ekonomiskumo galimybe ryskinti rodinalyje neagituojant arba minimaliai agituojant ir taip kontroliuoti gruda, atrodo neikainojama. Butu idomu, jeigu i eksperimenta itraukti ir skirtinga agitacija. Tik tokiu atveju, matyt, reikes sugadinti daugiau ploksteliu. By the way, idomus resursas http://photo.net/lei...rs-forum/00C0U2

Nezinau kodel, bet rodinalio isaugintas grudas man patinka, kad ir koks didelis jis butu. Kazkoks gyvas. O gal del to, kad maziau tvarkignas, nesurikiuotas ir neprognozuojamas? Gana idomius faktai: http://photo-utopia....and-clumps.html
Atsakyti
tam pirmam resurse rezultatai iš ties pritrenkia. TX tai kodako tri-x? jei teisingai supratau, tai tri-x 400 eksponavo kaip iso 3200 ir ryškino rodinalyje 1+50 30 min pasukdamas 5 s kas 5 minutes? tokios koncentracijos ryškalas tikrai ne vienkartinis turi būti g.gif reiks gal pabandyti.

Sayonara, juostelės dar nepradėjau, bo penktadienį buvau koncerte, sekdienį nuotraukas dariau, šeštadienį buitį tobulinau. tiesiog nebuvo kada fotografuoti bilę ką. nesinori pavaryti 36 kadrų vienodų.

tiesa, dar paėmiau eksperimentui adox iso 25 siauras ir iso 50 plačias. pažiūrėsim, koks jau ten stebuklas. žmonės sako, kad grūdo nei su žiburiu nerasi. bet man labaiu įdomus išreklamuotas skaidrusis pagrindas (įtariu, kad kad kalba apie Adamso vadinamuosius l+f t.y. layer and fog). išryškinau dvi CBEMAs. schmoll.gif nedžiugina. galiojimo laikas vis tik turi šiokią tokią reikšmę. tai vat pas svemas L+F tokio tamsumo, kaip ilford 3200 ketursluoksnėje juostoje. matyt pagrindas savaime patamsėjo nuo laiko. skanuojasi blogai. po didintuvu nebandžiau pakišti. gal ten atsiskleis?
Papildyta:
vat, daskaičiau tam resurse iki 100 proc. kropo. akurat, tai ir mačiau fokusoskope rodinalio negatyvuose. vat tokie padriki juodi taškeliai ir aiškios grūdo struktūros nebuvimas. xtole t-maxo t-greinai geriau atrodo. ką jau kalbėti apie tri-x. aišku, tai pasijaus tik tada, kai iš siauros juostos atspausti jau kokį 18x24 arba 24x30. tada galima pasakyti apie grūdo grožį.
Atsakyti
aga paskaitykit, panagrinėkit ir nuspręskit, kas geriau lotuliukas.gif turiu tik rodinali ir tyliu. bet andriuskos isryskinime xtole mano juostos rezultatai geresni pastebimai g.gif ale gausiu partija roleju, tai i kitus ryskalus dar nesidairau biggrin.gif

sayon, o tavo "neeksponuota" is meeto juosta, kartais ne rollejus buvo? g.gif gal procentras lygiai taip pat ja sugadino, kaip (neminsim daugiau ant mozolio mūsų draugijos asmeniui), ir tiek.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sansara: 30 lapkričio 2009 - 12:50
QUOTE(Sansara @ 2009 11 30, 12:50)
aga paskaitykit, panagrinėkit ir nuspręskit, kas geriau  lotuliukas.gif turiu tik rodinali ir tyliu. bet andriuskos isryskinime xtole mano juostos rezultatai geresni pastebimai  g.gif ale gausiu partija roleju, tai i kitus ryskalus dar nesidairau biggrin.gif

sayon, o tavo "neeksponuota" is meeto juosta, kartais ne rollejus buvo?  g.gif gal procentras lygiai taip pat ja sugadino, kaip (neminsim daugiau ant mozolio mūsų draugijos asmeniui), ir tiek.

taip, rolėjus tas palaidotas procentre buvo. jie dar skambinosi, tikslinosi, koks rolėjus,. sakau, kaip tai koks? nu koks iso, jie sako. sakau, taigi parašyta blin, skaityt nemokat? mikčiojo mikčiojo ir sako, su S raide ar be? sakau, su S. tada atsisveikino. doh.gif
bet aš ją savaitgalį pamiršau namie apžiūrėti ir patikrinti, ar skaičiukai kraštuose yra ar nėra blush2.gif tai kol kas jų negaliu dar kaltint taip labai. ale kai jau surasiu ir jeigu nebus skaičiukų....... unsure.gif
Atsakyti
sayon, manau drasiai gali kaltinti jau dabar. visa savaitgali mintyse tavo "neeksponuotoji" sukosi ir susivede puikiai visi galai, jei tai rolejus smile.gif jei kita butu - vel sukciau galva iki gyvenimo pabaigos lotuliukas.gif ale aciu dievui, esu nuo to islaisvinta. aleliuja lotuliukas.gif

P.S. jie gi kaip ne kaip "kodak" atstovai. tai ir ryskalai kodakiniai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sansara: 30 lapkričio 2009 - 13:38
manau, kad jie viską d-76 stoku ryškina. vat čia tai keista, kad toks stiprus ryškalas neišryškino g.gif o iš viso kam nors yra pavykę iš tos partijos siaurą juostą išryškinti?
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 11 30, 12:40)
tam pirmam resurse rezultatai iš ties pritrenkia. TX tai kodako tri-x? jei teisingai supratau, tai tri-x 400 eksponavo kaip iso 3200 ir ryškino rodinalyje 1+50 30 min pasukdamas 5 s kas 5 minutes? tokios koncentracijos ryškalas tikrai ne vienkartinis turi būti g.gif reiks gal pabandyti.

išryškinau dvi CBEMAs.  schmoll.gif  nedžiugina. galiojimo laikas vis tik turi šiokią tokią reikšmę. tai vat pas svemas L+F tokio tamsumo,

TX, tai tri-x. As sekdamas jo metodu ryskinau eksponuota kaip 1600. Rezultatai dziugina. Sekantis zingsnis 3200 ir vis dar turiu vilciu del 6400.

Savaitgali bandziau spausti is senai pasibaigusiu orwo - katorga. Juostos pagrindas smarkiai patamsejes, kas labai smarkiai mazina kontrasta. Prireike Nr.5 filtro ir nemazai eksperimentu, kol sugebejau atspausti taip, kaip man norejosi. Daugiau nutariau nesikankinti su pasenusiom juostom, jeigu planuoti spausdinti is ju. Arba reikia specialaus eksponometro, padedancio nustatyti filtro numeri ir ekspozicijos laika.

QUOTE(Sansara @ 2009 11 30, 13:35)
sayon, manau drasiai gali kaltinti jau dabar. visa savaitgali mintyse tavo "neeksponuotoji" sukosi ir susivede puikiai visi galai, jei tai rolejus smile.gif jei kita butu - vel sukciau galva iki gyvenimo pabaigos  lotuliukas.gif ale aciu dievui, esu nuo to islaisvinta. aleliuja

Andriuskai medalis uz tai smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 30 lapkričio 2009 - 14:51