fokusoskopu reikia naudotis taip:
kai didintuve jau yra negatyvas, sukadravai (t.y. pagal pasirinktą popieriaus formatą nustatei projektuojamo kadro dydį, parinkai popieriaus padėtį) ir nustatei ryškumą iš akies, tuomet dedi fokusoskopą tiesiog ant popieriaus (aš naudoju tokį patį lapą, kurį žadu eksponuoti; imu kokią kitą nuotrauką iš anksčiau darytų, kuri nelabai pavyko ir kurios negaila gadinti) ir žiūrėdama pro akutę sukioji fokusavimo rankeną didintuve. ir kaip per mikroskopą pamatai grūdelius (panašiai, kaip kokius mikrobus
) fokusavimo rankena nustatai tokią padėtį, kad grūdo gardelė būtų aiškiausia, aiški būtų jos struktūra. štai ir viskas. idealiasnio fokuso nebus, bo juostelė yra dvimatė. jos gylis praktiškai neturi esmės ir į jį neatsižvelgiama. kadangi nėra gylio, tai geresnio fokuso, kaip tikslus emulsijos sluoksnio projektavimas jau neišgausi (nu negali iš nesufokusuoto vaizdo emulsijije atstatyti fokusą popieriuje). tik reikia imtis tam tikrų atsargumo priemonių. jei anksčiau fokusavausi pilnai atvėręs didintuvo objektyvo diafragmą, tai dabar pradedu nuo kokių f8 ir taikau į tamsesnę zoną. bo labai ja akį spigina. tamsoje vyzdys atsidaro ir po to vienoje akyje šviesos fratilas dar ilgai būna. reikia atsargiai, kad nesužaloti akies.
sillwio, o vat man kaip tik dabar atsirado "grūdligė"
ant popieriaus tai nepalyginamai įdomiau, nei skanuotame. pasiėmiau šviežio rodinalio. reiks užekspeimentuoti su plokštelėmis skirtingomis jo koncentracijomis. kaip tau toks eksperimento protokolas:
paimti dvi plokšteles, nufotografuoti baltą lapą kokioje IV ir VII zonose (vieną IV ir kitą VII), po to jas sukarpyti į kokias 4 dalis ir išryškinti po gabaliuka (kartu vienos ir kitos) rodinalyje pradedant tarkim 1+40, po to 1+70, 1+100 ir baigiant 1+200. rezultatą atskanuoti ir ateksponuoti(padidinus kokius 20 kartų), o po to pateikti įvertinimui? nes man kažkaip pradėjo kilti abejonės, kad rodinalis išskyrus ekonomiškumą, daugiau jokių gerų savybių neturi
nu kažkaip labai jau filosofiškai mane nuteikė juo ryškintų negatyvų stebėjimas per fokusoskopą: grūdo gardelė kažkokia padrika, su ryškiais juodais taškeliais.... t-max ir tri-x tokių taškelių nebuvo, ten lyg svogūno ląstelės (iškilo atmintyje botanikos pamokos
) gretimi grūdeliai visi gan vienodi, be ryškesnių spalvų pokyčių.