Kepiau laaabai skanų tortuką, migdolinio-kavos-šokoladinio skonio
dalinuosi receptuku
MIGDOLINIS TORTAS MOKAOriginalus receptas,
fotoreportažasvertimas autorės žodžiais:Tešlai:175 ml migdolų
7 dideli kiaušiniai
250 ml cukraus
150 ml vanilinio cukraus
250 ml miltų
druskos
50 g ištirpinto ir ataušinto sviesto.
Sulaistymui:125 ml stipriausios kavos
4 v. š. cukraus
(truputį stipraus alkoholio pasirinktinai).
Kavos įdarui:225 ml pieno
1 v. š. tirpios kavos
3 tryniai
125 ml cukraus
1 a. š. miltų, geriau kukurūzų miltų
½ a. š. vanilinio cukraus
250 g minkšto sviesto.
Šokoladiniam įdarui:225 ml grietinėlės (riebumas pagal jūsų skonį aš imui grietinėlę kavai - 10%)
50 g sviesto
1 v. š. tirpios kavos
225 g šokolado.
Padengimui:150 g juodojo šokolado
23 v. š. grietinėlės arba pieno.
50 g balto šokolado.
Tešla.1. Susmulkinti paskrudintus migdolus. Sumaišyti juos su miltais ir druska.
2. Gerai išplakti kiaušinius, galima vandens vonelėje, su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (galima tiesiog imti 400 ml cukraus ir įdėti vanilės).
3. Sudėti sausą mišinį (geriau per 45 kartus) ir ištirpintą sviestą. Dar kartą išplakti.
4. Formą (geriau kvadratinę 25×25 cm arba stačiakampę atitinkamo dydžio) gausiai patepti sviestu ir išbarstyti miltais. Supilti į ją tešlą ir dėti į karštą 175° C orkaitę, 30 min.
5. Kepinys turi ataušti formoje, ir tik jau visiškai ataušęs biskvitas išimamas iš formos ir supjaustomas į 3 plonyčius lakštus.
Sulaistymas.Karštoje kavoje ištirpinti cukrų, ataušinti, įpilti alkoholio.
Ir biskvitą ir sirupą galima pasigaminti iš vakaro, ir padėti į labai šaltą šaldytuvą (bet ne į šaldiklį, aišku).
Kavos įdaras.1. Sumaišyti pieną su kava ir užvirti.
2. Dideliame dubenyje išplakti trynius su cukrumi, sudėti kukurūzų miltus. Plonyte srovele supilti šiltą kavą ir stipriai plakti.
3. Dubenį dėti į vandens (garų) vonelę ir lėtai kaitinti, neleidžiant užvirti, nuolat maišant, kol kažkiek sutirštės.
4. Nukelti dubenį nuo vandens vonelės ir įdėti jį į kriauklę su šaltu vandeniu, kad atauštų. Ant kremo paviršiaus užberti vanilinio cukraus, bet kol kas nemaišyti.
5. Išplakti iki lengvų putų sviestą (reikia, kad jis taptų beveik kaip plakta grietinėlė toks pat lengvas). Porcijomis įpilti kiaušinių masės, nuolat plakant.
6. Paruoštą kremą sandariai uždengti ir palikti pastovėti kambario temperatūroje.
Šokoladinis įdaras.1. Sumaišyti grietinėlę ir kavą, sudėti minkštą sviestą. Pakaitinti (arba vandens vonelėje, arba mikrobangėje), bet jokiu būdu neužvirti. Viską išmaišyti iki vientisos masės.
2. Į karštą masę sudėti smulkius šokolado gabaliukus. Maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps.
3. Dubenį su mase dėti į kriauklę su šaltu vandeniu. Ir nuolat masę maišyti 57 min., kol ji atauš ir sutirštės. Išimti iš kriauklės ir palikti ant stalo dar 10 min., kad daeitų kartais pamaišant.
Torto surinkimas.Sulaistyti pirmą lakštą 1/3 kavos sirupo. Aptepti ½ kavos įdaro tolygiu sluoksniu. Dėti 5 min. į šaldiklį, kad įdaras apstingtų.
Ant viršaus uždėti antrą lakštą, jį taip pat sudrėkinti, bet aptepti jau ½ šokoladinio įdaro. Į šaldiklį.
Analogiškai daryti su trečiu lakštu, bet aptepti jį išpradžių šokoladiniu įdaru, dėti 10 min. į šaldiklį, o ant viršaus kavos įdarą. Išlyginame paviršių pakaitintu plačiu peiliu ir 15 min. į šaldiklį.
Tuo metu pasidarome šokoladinę glazūrą.
Šokoladinė glazūra.Ištirpiname šokoladą, galima su 12 v. š. grietinėlės, jeigu jis labai kietas. Truputį glazūrą ataušiname. Ištraukiame tortą ir greitai apliejame jį šokoladu. Vėl į šaldytuvą, kad sustingtų.
Viršų galima papuošti ištirpintu baltuoju šokoladu.
*Prieš patiekiant tortą reikia palaikyti labai šaltame šaldytuve nemažiau 12 val. Be abejo, prieš tai, kai dėsime tortą ant stalo, reikia palyginti torto šonus. Tam naudojame ploną aštrų karštą peilį.
*Šį konditerijos gaminį laikyti galima nemažiau 56 dienų, bet labai šaltame šaldytuve prie 23° C.
*Tortas neįtikėtinai transportabilus ir standus. Perneša gamybą kelionės išvakarėse, o poto kratantį pervežimą mašinos bagažinėje keletos valandų bėgyje, po to dar vieną naktį šaldiklyje, bet ne šaldytuve. Ir patiektas ant stalo trečią dieną yra visiškai prekinės išvaizdos.
*Svarbiausia imti juodąjį (ne pienišką) šokoladą ir sviestą tikrą (o ne sumažinto riebumo).
*Jei nėra kvadratinės formos, Moka torto biskvitą patogiausia kepti stačiakampėje formoje, kurios ilgis 2 kartus didesnis negu plotis. Kaip parodyta
fotoreportaže - kepiau nedidelį tortą iš 3 kiaušinių, įdaras iš pusės normos. Forma buvo maždaug 29x13 cm.
***
Mano komentaras.Tortukas išties gavosi labai skanus, aromatingas, sodraus kavos skonio, jis toks iš riebesnių, gan standus ir tvirtas tortas
Biskvitas nuostabus
aš sugebėjau jį perpjauti į 4 lakštus (bet tokie apyploniai lakštukai gavosi, į 3 visgi idealiausia būtų pjaustyt
). Bet man norėtųsi truputuką aukštėlesnio torto
kepant tiksliai kaip recepte parašyta man jis gavosi žemokas
Migdolus paskrudinau sausoje keptuvėje ir 2/3 jų sumaliau mėsmale, o maždaug trečdalį sukapojau peiliu. Šokoladiniam įdarui grietinėlę naudojau riebią, sviestą dėjau naminį. Sulaistymui į sirupą įpyliau pora šaukštų brendžio (alkoholio labai ten reikia
) Pertepant kremais į jokį šaldiklį aš torto nekišdavau, nes kremai gaunasi tiršti, tepami (nemačiau reikalo
) Torto išlyginimui dariausi dar vieną kremą iš sviesto-kondensuoto pieno-kakavos
Paviršiui šokoladinį glajų imiau iš
šito torto (dariau iš pusės porcijos - užteko tik viršui, norint ir šonus aplieti reikia imti bent 0,75 normos). Puošta Meianos
morenginiu-sviestiniu kremu, į kurį dėjau šokolado - šis kremas išties labai skanus
iš esmės jis labai tinka šiam tortui
tačiau konkrečiai šio torto patarčiau išvis nepuošt sviestiniu kremu
kadangi jau ir pats vidus torto ne iš liesųjų
o dar viršus sviestinis - tai rezultate labai riebu buvo. Idealiausia būtų apliet visą šį tortą šokoladine glazūra
arba kažkaip kitaip sugalvot papuošt
Skanaus