Įkraunama...
Įkraunama...

Autistukai

QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 22, 13:22)
Ilgai nesuka, kokias 10 sekundziu neilgiau, o kita veikla (pvz.: ziedus mauna ant stovo) gali uzsiimti ir kokias pora minuciu.
Jis kartais parodo atia, kai jam kas nors rodo, bet retai. Katuciu paprasytas neploja, nebent as pradedu, o tada jis ploja is paskos. Arba per Tv ka nors labai smagaus rodo- tada ploja ir krykstauja. Muzikos mokykleleje ploja kartu su visais vaikais. Bet jeigu as ne ploju, bet sakau: Motiejau, paplok katuciu, tai niekada neploja.
Paprasytas jis  atnesa distancini, duoda tai, ka turi rankose, ateina apsikabinti, kai prasau: Motiejau, ateik apkabinti mamos, meta kamuoli ir pan.

Man regis pas jus tik kalbos supratimo problemos. Autistiskumo nematau, bent jau pagal aprasymus.
O buityje supranta vaikas tokius dalykus kaip pvz: einam praustis?

QUOTE(Kriiste @ 2009 11 22, 16:30)
...
nebuciau tokia kategoriska - ...

na as dariau taip ir man gerai suveike, nzn, kiekvieno individualus yra dalykas... ir atvejis. Bet as is Ice postu supratau, kad ji (kaip ir as kadaise) labai sokineja pagal sunaus dudele. O tai nera gerai. As pati is savo sunaus puses AB sukuriau pati, t.y. jis negavo tinkamo auklejimo. Vat kame reikalas. Bet as juk nieko neverciu. Cia kiekvieno asmeninis reikalas. Gal kiek grieztai nuskambejo tik. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(maugle @ 2009 11 22, 11:20)
gimdymo metu leidzia penicilina. Ar kam nors teko susidurti su tuo streptokoku? Pries septynerius metus, kai gimdziau, apie tai niekas nekalbejo ir specialiai netyre...

Man buvo streptokoko tyrimas pozityvus. Dažnai sergu anginomis, tai matyt ir kitame gale blush2.gif to streptokoko yra. Nors iš karto buvo nutarta daryti CP, bet antibų į veną vis tiek gavau.
Draugams Suomijoje gimė sveikas vaikutis. Po 4 parų ištiko koma verysad.gif Buvo nustatyta - kad dėl streptokokinės infekcijos. Ten niekas nedarė jokio tyrimo, jokių antibiotikų mamai neleido. Vaikas dabar visiškai neįgalus, beveik aklas, po 20 epilepsijos priepuolių per parą, nevaikšto, nevaldo rankų, nekalba...vienžo... verysad.gif

QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 11:29)
Ice, nebijok, paslepk taip, kad nerastu. Nieko tam vaikui neatsitiks. Pasiduodi spaudimui.  g.gif  Nepasiduok. Nesiulyk jam nieko, tegu pats susiranda veiklos kitos. Supranti, jis del tu masinu nieko nemato aplinkui, kai jos dings atsiras domejimasis kitais zaislais.

Nanuk, žinok kartais aš jau ramesnė. Jis JAU domisi ir kitais žaslais: turim viskių lavinamųjų kaladėlių, dėlionių, mozaikų, bokštelų, žiedų, jau net ir knygeles pradėjo vartinėti smile.gif Būna dienų - kai jam įdomios mašinos. Būna dienų - kai jam viskas įdomų. Tai juk ir mums, suaugusiems, būna nuotaikų svyravimai, tai, matyt, ir vaikams tas pats. Aš tikrai bijau vaikui suduoti skaudžiai su tais paslėpimais. Vis save raminu: senelis (mano uošvis), tėtis (mano vyras) pamišę dėl tų mašinų - tai ir vaikas į juos tikriausiai atsigimė doh.gif

Dabar jau ploja ir katutes, ir košę ant mano rankos verda, ir ate rodo, ir ačiū sako. Bet visa tai jis tikrai vėliau išmoko daryti. Kažkaip labai neatsimenu, kada jis tai išmoko daryti. Nes va su tuom ate buvo momentas kad iki 2 metų rodė, paskui buvo vienas momentas, kad buvo užmiršęs, o dabar vėl rodo ir sako. Košę verda turbūt nuo 2 metų g.gif O katutes taip va sąmoningai tik nuo šio rudens ploja. paploja paprašytas, ploja, kai visi ploja. Pvz. pavasarį buvome lėlių teatre - visi vaikai ploja, o maniškis ne unsure.gif O štai dabar neseniai buvome muzikiniame teatre - tai plojo su visai kartu smile.gif

Papildyta:
QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 15:50)
sokineja pagal sunaus dudele. O tai nera gerai. As pati is savo sunaus puses AB sukuriau pati, t.y. jis negavo tinkamo auklejimo.

Kad jis mus šokdina - tas tiesa. Bet mes visada griežtai jį auklėjome, tik tam auklėjimui tai ojojoj kaip sunkiai jis pasiduoda doh.gif . Pvz. vakar buvome mano brolio vaiko 1-ame gimtadienyje. Nu mano vaikui buvo konkrečiai protelis pasimaišęs. Ar pavydas, ar dėmesio stoka jį užvaldė. Darė visokias nesąmones, siuto, dūko, viską vartė - mūsų, tėvų, absoliučiai neklausė. Nu daryk jam ką nori - jau net nervai nelaikė. Tai namų šeimininkai - mano brolis ir brolienė griežčiau subardavo - tai dar dar, nu kokioms 5 min. ramybė, paskui vėl doh.gif Grįžom namo - vaikas auksinis. Šiandien irgi - gerut gerutėlis. Klauso, jokių kaprizų, pasimokėm su dėlionėm, mašinytes susidėjo į vietą, be kaprizų valgė, pietų užmigo, lauke buvome - nu vienžo - suprask jį kad nori rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 16:50)
Man regis pas jus tik kalbos supratimo problemos. Autistiskumo nematau, bent jau pagal aprasymus.
O buityje supranta vaikas tokius dalykus kaip pvz: einam praustis?

Rytais jis pats pirmas prabudes puola kloti lova, vakare irgi skuba i pagalba. Dziausto rubus kartu su manim, kai griztam is lauko atpazista namu duris - eina pirma manes ir sustoja visada prie namu duru. Bet kai sakau: einam i lauka, tai jis neina prie duru, neiesko batu (maciau kaip tai daro jo bendraamziai). Motiejus gerai suvokia ir pamegzdioja vaizdine informacija, o va su zodiniais paliepimais mums sunkiau, tikrai ne viska supranta. Vakar visa diena kaip prisuktas ciauskejo savo kalba ir kartojo te te te. Aisku, nesusiejo siu skiemenu su teciu, bet mes jau dziaugiames, kad sunus nebetyli istisai, kaip budavo anksciau.
Atsakyti
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 22, 16:08)
Rytais jis pats pirmas prabudes puola kloti lova, vakare irgi skuba i pagalba. Dziausto rubus kartu su manim, kai griztam is lauko atpazista namu duris - eina pirma manes ir sustoja visada prie namu duru. Bet kai sakau: einam i lauka, tai jis neina prie duru, neiesko batu (maciau kaip tai daro jo bendraamziai). Motiejus gerai suvokia ir pamegzdioja vaizdine informacija, o va su zodiniais paliepimais mums sunkiau, tikrai ne viska supranta. Vakar visa diena kaip prisuktas ciauskejo savo kalba ir kartojo te te te. Aisku, nesusiejo siu skiemenu su teciu, bet mes jau dziaugiames, kad sunus nebetyli istisai, kaip budavo anksciau.

tai pas jus ko gero bus sutrikes girdimasis suvokimas, todel jis sunkiai suprant aka jam sakot - mokinkites, pastoviai aiskinkit kas kada ir kaip daroma zodziu ne tyliai nueinat ir nusiplaunat rankas, o imat vaik uz rankos ir sakot - einam plaut ranku, atsukat krana - ir pakartojat - plaunam rankas, sluostot ir sakot - nuplovem rankas, dabar sluostom, paziurek kokios svarios, kaip kvepia mirksiukas.gif
ir taip kiekvienoje gyvenimo situacijoje - daug daug kalbekit kartodami - mazu dasils kada blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 11 22, 17:17)
tai pas jus ko gero bus sutrikes girdimasis suvokimas, todel jis sunkiai suprant aka jam sakot - mokinkites, pastoviai aiskinkit kas kada ir kaip daroma zodziu ne tyliai nueinat ir nusiplaunat rankas, o imat vaik uz rankos ir sakot - einam plaut ranku, atsukat krana - ir pakartojat - plaunam rankas, sluostot ir sakot - nuplovem rankas, dabar sluostom, paziurek kokios svarios, kaip kvepia mirksiukas.gif
ir taip kiekvienoje gyvenimo situacijoje - daug daug kalbekit kartodami - mazu dasils kada blush2.gif

Stengiames taip ir daryti, nes taip pat patare ir musu naujoji logopede. Sake: jokios tylos namie negali buti, istisai reikia kalbeti. Man tik nerima kelti pradejo toks keistas Motiejaus elgesys: jis taip lyg ir sukauja aaa, ir tuo pat metu lyg ir linguoja, lyg ir soka, net nesuprantam ka jis cia daro. Kiek zinau, tas lingavimas tai negeras pozymis g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 15:50)

na as dariau taip ir man gerai suveike, nzn, kiekvieno individualus yra dalykas... ir atvejis. Bet as is Ice postu supratau, kad ji (kaip ir as kadaise) labai sokineja pagal sunaus dudele. O tai nera gerai. As pati is savo sunaus puses AB sukuriau pati, t.y. jis negavo tinkamo auklejimo. Vat kame reikalas. Bet as juk nieko neverciu. Cia kiekvieno asmeninis reikalas. Gal kiek grieztai nuskambejo tik.  blush2.gif

as irgi sokineju - bet nebutinai darydama tai, o ji nori, bet paaiskinu kodel to nedarau, ir su kokiom salygom padarysiu - mes visad tariames unsure.gif , Mikulenaite kai pamate - puole mane auklet - liepe parodyt jai savo vieta, grieztai, tiesiai, maniske uzsireke, kol apsiveme, pradejo stigt oro, tada liepe kist po saltu vandeniu - tipo auklet ir ismust kaprizus be smurto doh.gif , ryte vaikas atsikele su temperatura - spjoviau i jos "auklejimus" - ir pasakiau - galim dirbt ir be to, del tu auklejimu, netaps ji didesne ar mazesne autiste, ir jos suvokimo bedos neisnyks unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 22, 16:22)
Stengiames taip ir daryti, nes taip pat patare ir musu naujoji logopede. Sake: jokios tylos namie negali buti, istisai reikia kalbeti. Man tik nerima kelti pradejo toks keistas Motiejaus elgesys: jis taip lyg ir sukauja aaa, ir tuo pat metu lyg ir linguoja, lyg ir soka, net nesuprantam ka jis cia daro. Kiek zinau, tas lingavimas tai negeras pozymis g.gif

o gal jis taip soka ir dainuoja g.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 11 22, 17:27)
o gal jis taip soka ir dainuoja g.gif

Nu nezinau, keistai atrodo, kai jis taip daro.
Atsakyti
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 22, 17:08)

Na tikrai ... jei megdziojimas geras yra tai super. Lavinkit girdimaji demesi ir viskas bus ok.

QUOTE(Kriiste @ 2009 11 22, 17:17)

Jo, jo.... mums butent taip ir dosilo. lotuliukas.gif
Tik reik isitikint kaskarta kad vaikas isgirdo ka pasakei. Sakai pvz: vanduo bega is krano. Ir tuoj pat klausi: parodyk kur vanduo? T.y. "uzbetonuoji" ta ka mokei. biggrin.gif
Ziauriai uz...sa visa para viska taip aiskinti, bet ka padarysi. lotuliukas.gif Toks musu likimas.

Kriste, man man fonemines klausos uzduoteles i pasta pliiiiz : moorka@inbox.ru
Asiu. 4u.gif

Ice, na ka as zinau... tiesiog zinai< prisiminiau lotuliukas.gif kaip as neverciau vaiko vaiksciot uz rankos ir kas is to gavosi, o va po 1 sav darzelyje jis mane pats uz rankos ima lauke. lotuliukas.gif Nu paradoksas ane? Ir koks cia AB? Cia pataikavimo vaikui rezultatas buvo, o vat VRC tai laike A bruozu. doh.gif
Pamenu kaip as irgi pergyvenau, kad vaikelis tik neverktu, kad jis stresuojasi, o tai negerai, kaip pradedavau pildyti visus jo norus ir uzgaidas... kai daba pagalvoju man plaukai siausias zinok. Kokia as dura. Man visi sake aplinkiniai, kad baigsis tuom kad mano vaikas sedet man ant kupros ir dauzys per galva plaktuku, o as jam leisiu... lotuliukas.gif Auklet ir mes bandem, bet kai pradedavo isterikuoti, reikalauti savo NERETAI PASIDUODAVOM, neretai del ramybes pataikaudavom vis viena, kad tik neverktu... lalala ir pan. Karoce. cool.gif Prie ko as lenkiu?!
Dabar mano Levas gali apsisikti (atsiprasant) del savo kokiu netemisku uzgaidu biggrin.gif , bet jei as nutariau tai jis kategoriskai negauna. Ne ir taskas. Na ir ka? Ir maziau koncertu mamos zinokit. Zino kad negaus kad ir viskas, jei pradeda zyst tai trumpam, nes zino jau kad kitaip nebus.
As tik dabar suvokiau kaip as suzalojau savo vaika hebra. Tokia kaip mano meile yra zalojanti. Nebenormali, cia kaip manija nesveika kazkokia, as lyg sau dieva susikuriau - vaika savo. Viespatie... net baisu pagalvot.
Jo Ice, ziauru, labai ziauru yra teisingai aukleti vaika, man sirdis neretai plysta kai jis isterijose dauzos, bet tada pamastau: na jau ne! Kas bus toliau - kai jis uzaugs, jei dabar nesustabdysiu sito kosmaro...
Na va, paaiskinau del ko parasiau tau taip Ice. Tiesiog mano tokia patirtis. Gal pas jus kitaip.
P.S. O jus baudziat kaip nors Jona uz bloga elgesi?
Atsakyti
Nu va, galu gale gavau, isbandem, mums pasiteisino toks zaidimas
http://www.elc.co.uk/toy/felt-farm/

cia yra felto paveiksliukai, jie kimba prie tu siurkstesniu korteliu, kadangi pirkau ne nauja- mano kiek kitaip atrodo, bet cia kur korteles su piesinukais - tie piesinukai issima kazkaip ir kimba prie korteliu tu pasteliniu, nu man super reikalas vaiko kalbai lavinti - gi gali deliot visokius paveiksliukus ir aptart, vaikui liept sudeliot - tai matysi kaip supranta jis komandas, ju buna ivariom temom - namu, kiemo, ferma, sodas, kaledu, kuno dalys, apranga ir dar daug kitu, nauju kaina matot - aisku dasidetu siunciantis per tarpininke, bet devetu su siuntimu galiu padet susiorganizuot uz apie 30-35 lt mirksiukas.gif (cia kas nori pataupyt) - aisku kiekviena savo vaika zino labiau - bet mums ziauriai pasiteisino thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(JurgaSim @ 2009 11 22, 17:30)
Nu nezinau, keistai atrodo, kai jis taip daro.

O tu neatseki kada jis taip daro?
kai ziuri multikus ir groja muzika pvz?
ar kai susijaudina?
ar siaip-be rysio?
Papildyta:
Oj, paziurejau Kristes nuoroda... lotuliukas.gif radau kita kur maniskiui jauciu nerealiai patiktu http://www.elc.co.uk/toy/tap-a-shape/ lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 16:38)
Kriste, man man fonemines klausos uzduoteles i pasta pliiiiz : moorka@inbox.ru
Asiu.  4u.gif

Dabar mano Levas gali apsisikti (atsiprasant) del savo kokiu netemisku uzgaidu  biggrin.gif , bet jei as nutariau tai jis kategoriskai negauna. Ne ir taskas. Na ir ka? Ir maziau koncertu mamos zinokit. Zino kad negaus kad ir viskas, jei pradeda zyst tai trumpam, nes zino jau kad kitaip nebus.
As tik dabar suvokiau kaip as suzalojau savo vaika hebra. Tokia kaip mano meile yra zalojanti. Nebenormali, cia kaip manija nesveika kazkokia, as lyg sau dieva susikuriau - vaika savo. Viespatie... net baisu pagalvot.
Jo Ice, ziauru, labai ziauru yra teisingai aukleti vaika, man sirdis neretai plysta kai jis isterijose dauzos, bet tada pamastau: na jau ne! Kas bus toliau - kai jis uzaugs, jei dabar nesustabdysiu sito kosmaro...
Na va, paaiskinau del ko parasiau tau taip Ice. Tiesiog mano tokia patirtis. Gal pas jus kitaip.

zek, duok geriau skypa, nes turiu dar failu - kurie ieina ir ko gero neperisius pastu g.gif

o del to auklejimo - vaikas vaikui nelygus - as po tokiu rekimu - galiu ir i renimacija vezt - Mildos nesu baudus - ana jautri pas mane ziauriai - tik paziurek griezciau - ir jos akys patvinsta doh.gif , o jei dar papriekaistausi - balsu apsibliaus, o jei subarsi - iki isterijos, ji be galo geras vaikas, tik turi savu priciudu, jei kazko uzsinori, ir nesiruosiu duot - sakau - dabar sito negalima, kai bus laikas - duosiu, bet dabar einam pvz piesti su guasu (nu jai labai patinka) ir po piesimo - ji jau nebenori ko norejo thumbup.gif - zodziu as visad ja stenguosi nupirkti blush2.gif
ir ji turi kiskiuka, kuri tamposi visur ir visad - valgo su juo, miega su juo, zaidzia irgi dazniausiai ji rankoje laiko, jei ne - tai salia pasideda, Milulenaite irgi bande ta "priklausomybe" pabaigt - bet cia jau as nesutikau, o kas cia blogo, jei vaika ramina tas kiskis, kaip ICE Jonuka masinos, jei jis tame randa nusiraminima - nu tegu, aisku - per daug nesveika, mazinkit skaiciu masinu - bet pamazu, o ne drastiskai, ir tegu gi nesiojas kokia kaip talismana - bus blogai - ras nusiraminima rolleyes.gif
aisku cia labai individualu cool.gif
Papildyta:
QUOTE(Nanuk @ 2009 11 22, 16:46)
Oj, paziurejau Kristes nuoroda...  lotuliukas.gif  radau kita kur maniskiui jauciu nerealiai patiktu http://www.elc.co.uk/toy/tap-a-shape/  lotuliukas.gif

nu cia didesniems jau - maniske dar nesukaltu - butu pilni namai viniu (greiciau ne namai - o musu subines blush2.gif ) , o butent ta kur rodziau, ten yra pvz 2 korteles ir koki 10-160 paveiksliuku, tarkim namu tema - lovos, sofos, langai, uzuolaidos, pagalves, kilimai, sinteles, veidrodziai, net sukos ir daug daaaaaaug visa ko thumbup.gif - nu ir mokais tada - padek sukas ant lovos, kur kaba uzuolaidos mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kriiste: 22 lapkričio 2009 - 16:54
Jei galima man atsiuskit tu pratimuku zilvistan@gmail.com. Aciu.Mus irgi Mikulenaite nu ne auklejo, bet rode ka reikia daryt, kad vaikas suprastu kad be kalbos nieko negaus. O buvo taip, mes nuejom pas ja ir gabrielius paeme zaisti kamuoli, ir priejes dave jei.Paskui istiase rankytes kad jam jinai duotu kamuoli atgal, o ji neduoda ir sako jam,, sakyk duok,, o tas rekia nesavu balsu ir prie manes puola, tai ji man liepe pasitraukt nuo jo ir visai net neziuret i ta puse. Taip tesesi visa pusvalandi, jis prieina kad jam duotu kamuoli, o jinai sako,, sakuk duok,, jis aisku nepasako, ir vel rekia. Tik tada kai jis nusiramino ji mus isleido ir liepe nieko neduot kol jis neistars nors garso.Gal mane kas palaikys beprote , bet as taip ir darau iki siol . Is pradziu grauziau baisiausiai save del to, nes vaikas verkia kai nori ko nors, ir as nusisukus verkiu. Bet jei as jo nebuciau vertus naudotis kalba, tai siandien pas mus butu zymiai ptastesne situacija, nes jis tada i kalba absoliuciai neregavo.Dabar jau jis aisku nesipriesina ir bando kartot tik jam viskas susuvelia, bet jis suprato kad jei ko nors nori tai reikia kazka pasakyti , o ne tik tempti mane uz rankos ir rekti.Mikulenaite dar sake kad autistukai gali viska padaryti kad tik jiems nereiktu kalbet ir kad juos reikia versti suprast kad jie gali naudotis ir kalba , o ne vien tik rekimu kaip buvo musu atveju.
Atsakyti