Įkraunama...
Įkraunama...

Brugmansija

Naitas,- aišku, galima negenėti. Nors anksčiau, ar vėliau visitek į rūsį nebetilps visa lotuliukas.gif Dar viena priežastis, dėl ko geni brugmansijas - kad atsiskleistų geriau žiedų grožis. Teigiama, kad daug šakų sumažina žiedų gausumą ir jų dydį. Drįsčiau teigti, kad mūsiškom paprastom baltom, geltonom ir rausvom šis dėsningumas nelabai galioja, bet, lepesnės, pilnavidurės veislės, tikrai "sumažina" žiedus, jei reikia išmaitinti didelį krūmą (Jei turi pakanakamai laisvės šaknims, to neatsitinka, nebent jau vazonas ankštas, o į didesnį persodiniti fiziškai nebeįmanoma). Bet šis genėjimas- nuolatinis procesas. Štai pavyzdėlis, kaip rekomenduojama genėti šakas naujam augalui, kad suformuoti medelį nuolat išpjaunant vieną Y atšaką.
Šiaip, nieko dedarant, jaunas liaunas viršūnėles žiemojant rūsy vistiek greičiausiai nudžiovins, o ir bendram vaizdui geresniam jau išsišakojusio krūmelio viršūnėlės rudenį, arba jau pavasarį, kai matau, kurios gyvos, o kurios ne, "aplyginu".
Šaunią knygą skaičiau paie brugmansijas. Tai ten rašo įdomų dalyką: kad rudenį nugenėta brugmansija kitą pavasarį žiedus kraus tik tada, kai pasieks prieš genėjimą buvusį ūgį. Pvz, rudenį nupjaustau šakas savo 3 m aukščio brugmansijai iki apie 2 m ūgio, kad saugiai tilptų į rūsiuką. Tai pavasarį ji pradės brandinti pumpurus, tik išauginusi naujus 1 m ūglius, t.y. pasiekusi 3 m ūgį. Mano stebėjimų išvados irgi panašios - pavasarį žydės anksčiau tada, jei nugenėsim ne žemiau, nei pirmasis tų metų Y išsišakojimas.

Zylute81, manau, das spės sužydėti ir geltonoji, tik reikia pakankamai trąšų, kad sparčiai žiedai augtų. Pastaruosius 7 metus, kuriuos stebiu savo augaliukus, brugmansijom anksčiausiai spalio 10 d. šalnos nėra pakenkę. Jos ir su visais žiedais vieno kito minusinio laipsnio trumpalaikę temperatūrą pakelia.

Jurginėli, ar vazon auginat? jei paliekate sode ilgesniam nelaistytą, patogiau sodinti tiesiai į žemę, ar skylėtą vazoną įkasti, o viršuj aplink šaknis dar pamulčiuoti kokia žieve, kad saulė nedžiovintų. Ilgiau iškenčia be vandens nenukentėjusios.

Crocus, džiaugiuos, kad šiemet jau žiedelių sulaukėt, kaip mažosios auga?

O aš laukiu nesulaukiu... du gėliukai praeitą pirmadienį iškeliavo paprastu paštu iš Vokietijos, ir manęs dar nepasiekė... Tikiuos sulaukti greičiau nei po 3 savaičių, kaip pernai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kile: 12 rugpjūčio 2009 - 09:02
Mažosios auga puikiai. Jau gana didelės, vešlios, turi po kelis stiebus. Geltonoji vešlesnė už lašišinę. Laukiu kada Y-iukai pasirodys tongue.gif
Atsakyti
nu va kaip maniske zydi
user posted image
Atsakyti
egleja, gražu. o maniškė viena pradėjo taip geltonint lapus, kad nebežinau ką ir daryt. Prieš savaitę gerai "pašėriau", tai gal per daug...
ai, reikės apgenėt tada laugh.gif
Atsakyti
QUOTE(egleja @ 2009 08 13, 17:13)
nu va kaip maniske zydi
user posted image

grozis thumbup.gif
o as isvaziuojiu i pajiuri tai gal jau rasiu gryzus jau pabalusius ar bent dauk paaugusius ziedukus nes jau nemazi paaugo bigsmile.gif
Atsakyti
Labai gražiai žydi balta pilnavidurė. Krūmelis nėra labai aukštas, bet lapai gan stambūs ir žiedai yra po jais pasislėpę. Taip ir norisi tuos lapukus pašalinti. Gal azoto padauginau aš jai?
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2009 08 15, 12:35)
Labai gražiai žydi balta pilnavidurė. Krūmelis nėra labai aukštas, bet lapai gan stambūs ir žiedai yra po jais pasislėpę. Taip ir norisi tuos lapukus pašalinti. Gal azoto padauginau aš jai?


As mažesnėm "apgeniu" lapus - apskainioju, kad geriau žiedų grožis matytųsi. Jos nepyksta 4u.gif O azoto perteklių pagal lapų spalvą galima pamatyti - kai labai labai tamsiai žali, ir net trapūs lapai pasidaro. Bet Brugmansijom padauginti - sudėtinga smile.gif O jei ir pertręšta - bendrai, augalams pertręšus azotu ir genimi lapai - tai atstato jų produktyvumą - žydėjimą.
Atsakyti
kile turiu klausimuka kada pasirodo kokios spalvos bus ziedas smile.gif

nes mano balta tai dabar kazkaip zalsvai gelsva tai ar nebus sumaisyta :)ar taip turi buti
Atsakyti
Noriu pasigirti. Pagalaiu prazydo praietais metais pirkta brugamansija
user posted image
user posted image

o cia mano senute zydi

user posted image
Atsakyti
Purkelis, labai gražios wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Purkeli, super gražu! Kokia baltosios veislė? Žiedai atrodo labai dideli!

Zylute81, pirmas dienas - baltai-žali žiedai ir būna, tik po to visai pabaltuoja (po dienos, ar trijų - tai priklauso ir nuo oro sąlygų).

O aš sulaukiau siuntinuko po dviejų kelionės savaičių! Augaliukai gyvi, kad ir be lapų blush2.gif Kraustytis į erdvesnę gyvenimo vietą kolkas galiu tik pasvajoti, tai kitąmet su visomis perikelsiu ant plokščiojo namo stogo - mačiau vieno fotografo bloge - brugmansijomis Pietų Kinijoje viso rajono stogai apželdinti mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kile: 17 rugpjūčio 2009 - 18:14
QUOTE(Kile @ 2009 08 17, 18:12)
mačiau vieno fotografo bloge - brugmansijomis Pietų Kinijoje viso rajono stogai apželdinti  mirksiukas.gif

Prašom pasidalinti nuoroda smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Kile @ 2009 08 17, 12:06)
As mažesnėm "apgeniu" lapus - apskainioju, kad geriau žiedų grožis matytųsi. Jos nepyksta  4u.gif O azoto perteklių pagal lapų spalvą galima pamatyti - kai labai labai tamsiai žali, ir net trapūs lapai pasidaro. Bet Brugmansijom padauginti - sudėtinga smile.gif O jei ir pertręšta - bendrai, augalams pertręšus azotu ir genimi lapai - tai atstato jų produktyvumą - žydėjimą.

Ranka nekyla lapus sveikus skinti rolleyes.gif
Atsakyti