Įkraunama...
Įkraunama...

Religija ir kontracepcija

QUOTE(vaižgantė @ 2009 11 11, 14:38)
Sunku ne tikinčioms gyventi, o toms, kurios apsibrėžė rėmais.
Linkiu visoms šioje temoje diskutuojančioms katalikėms pagimdyti bent po 10 vaikų- taip prisidėtumėt prie LT gyventojų augimo. Tai būtų labai gražus pavyzdys. O liežuviais malti mes visos labai gerai mokame  biggrin.gif

Rask tu ką nors rėmais neapsibrėžusių?
O dėl vaikų gražus tavo palinkėjimas. biggrin.gif man jau nedaug trūksta tik 6 vaikiukų, biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif , bet ir po tris vaikus jau reta šeima gali turėti. verysad.gif
O galvoji, kad vaikų kiekybė pakels tautos dorovę? Pagimdyti ir 16 galima, bet juos reika dar atsakingai išauginti ir išugdyti juose daug gerų ir gražių dalykų. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2009 11 11, 14:38)
Sunku ne tikinčioms gyventi, o toms, kurios apsibrėžė rėmais.
Linkiu visoms šioje temoje diskutuojančioms katalikėms pagimdyti bent po 10 vaikų- taip prisidėtumėt prie LT gyventojų augimo. Tai būtų labai gražus pavyzdys. O liežuviais malti mes visos labai gerai mokame  biggrin.gif
Na taip. Aš esu mačius tokių šeimų, kurios gimdo kiek gali, nesisaugo, bet sakyčiau netgi kaip tik gyvena daugiau senameldiškai, arčiau gamtos. Netikiu, kad šioje temoje katalikės pačios tiki tuo ką rašo, čia jeigu taip, tai tikrai nesiskųstume vaikų trūkumu biggrin.gif Pirmą kart išgirdau iš tikro tokį juoką blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Abo @ 2009 11 11, 14:43)
Jei tai tik būtų savanoriška idėja, į kurią žmonės būtų įsitraukę, tai kalbėčiau kitaip. Tačiau krikščionybės pagrindinė idėja yra krikščioniškojo dievo kultas, betarpiškas, be jokių išlygų (dėl ko vėliau atskilo  daugelis šakų, t.y. dėl bažnyčios., kunigų luomo, pasakų, jos labiau tiki biblija, t.y. vertybėmis, kurios pagristos žmogiškumu ir pan.). Kraujas, nežmogiškumas ir tik vienintelė nauda, kurią aš matau, tai raštas, kuris plito dėl vienuolių ir pan. noro skleisti žodį (bet anksčiau ar vėliau jis būtų paplitęs, o pvz Lietuvos atveju gryna krikščionybė būtų raštą ir kalbą galutinai nustekenus, jei ne protestantai, kurie vadovaujasi tuo, kad kiekviena tauta turi kalbėti, rašyti savo kalba). Na  čia aš ne į temą, bet įdomu priminti tiems, kurie pasakoja pasakas, kaip krikščionybė visus suviliojo matai 2000 metų vilioja. Žlugęs reikalas, po 1000 metų jos nė kvapo neliks, jei vėl neatsiras gudročių su kokia kitokia netiesiogine prievarta.

Aišku, kad nepritari krikščionybei,kad esi netikinti tai tada tavęs neturėtų jaudinti ir tas klausimas, ar prezikų naudojimas yra nuodėmė ar ne. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2009 11 11, 14:45)
Rask tu ką nors rėmais neapsibrėžusių?
O dėl vaikų gražus tavo palinkėjimas.  biggrin.gif man jau nedaug trūksta tik 6 vaikiukų,  biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif , bet ir po tris vaikus jau reta šeima gali turėti.  verysad.gif
  O galvoji, kad vaikų kiekybė pakels tautos dorovę? Pagimdyti ir 16 galima, bet juos reika dar atsakingai išauginti ir  išugdyti juose daug gerų ir gražių dalykų.  4u.gif

Nuoširdžiai džiuagiuosi, nes tik pasvajot apie tokią krūvą kol kas, bet tema ne apie kokybę/kiekybę. O apie tai, kiek dievas duos. juk tikrai beprotybė tuo vadovautis, nors tikrai tikiu, kad įmanoma ir 15 išmaitinti lotuliukas.gif
Atsakyti
wau, koki patosini skaitini (KBK) nurode jurgule. bet matau ten tam tikru esminiu priestaravimu ir ne iki gal isbaigta koncepcija diskusijoje minimu klausimu. jei remtis punktu 2366/113, vadinasi neleistinas 2370/120 minimas trecias budas, juolab, kad jis priestarauja ir sekanciam 2370/121. nera paaiskinta, kokiomis morales normomis remiantis nsp yra leistinas ir kodel jis nepriestarauja 2366/113 bei 2370/121. galimos tik dvi sios situacijos interpretacijos -1. susilaikymas arba seksas tik tuo metu kai galimas pastojimas, arba 2. nsp ir analogiskos kontracepcijos priemones. kb siuo atveju padare neleistina aplaiduma neisaiskindama tikintiesiems iki galo oficialios pozicijos siuo klausimu.
is kitos puses, tiek nsp, tiek ir prezervatyvai neduoda 100% pastojimo isvengimo garantijos - vadinasi, nepriestarauja punktui 2366/113, nes pasiseksinimas yra atviras gyvybes pradejimui, tik mazina jo tikimybe. tokiu atveju turetu buti neleistinos tik 100% pastojimo vegima garantuojancios priemones. jei tokiu zinote, pasidalinkite info biggrin.gif beje, man keista, kad formalizuodama tokius dalykus ir pasakiusi A, KB nepasake B - t.y. nereglamentavo pacio lytinio akto, su detaliu aprasymu ir iliustracijomis, kur nurodyta kas galima ir kas negalima, kad tikintieji nenusidetu jo metu darydami tai, kas preistarauja krikscioniskos morales normoms. manau, kad si spraga turetu buti istaisyta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo xxl: 11 lapkričio 2009 - 13:59
QUOTE(Abo @ 2009 11 11, 14:51)
Nuoširdžiai džiuagiuosi, nes tik pasvajot apie tokią krūvą kol kas, bet tema ne apie kokybę/kiekybę. O apie tai, kiek dievas duos. juk tikrai beprotybė tuo vadovautis, nors tikrai tikiu, kad įmanoma ir 15 išmaitinti  lotuliukas.gif

O manai nėra tokių šeimų? blink.gif YRA, ir jie ne tik išmaitinti, bet dar labai puikiais žmonėmis išauginti. Pažįstu labai daug tokių gerų tikinčių šeimų.
Aš matau, kad puolama katalikai , taigi visokiose religijose yra daugiavaikių šeimų ir tose šeimose kur yra netikintys tėvai, taip pat auga daug vaikų. Nesuprantu, ar aš tau kaip katalikė, ką blogo darau ar sakau?
Tikintis žmogus vadovaujasi Dievo ir Bažnyčios nurodymais ir kas čia negero? Nuodėmė . tai nuodėmė ir viskas čia aišku.
Netikintis žmogus tuo nesivadovauja, ir dar šaiposi iš tikinčiojo, nesuprantu kodėl?
Kokia čia priežastis? unsure.gif
smile.gif
Atsakyti
QUOTE(irmaliet @ 2009 11 11, 14:01)
Perskaičius Jūsų mintį, peršasi išvada,

Nesupratot minties... Ką padarysi... rolleyes.gif

QUOTE(Jurgulė @ 2009 11 11, 14:20)
Nu kodėl tu taip stebiesi, kad žmonės kunigo klausinėja apie iškilusias jiems problemas, patys kunigai ragina , kad žmonės klaustų ir tartųsi su kunigais, jei kas neaišku. Va , aš čia dabar nukopinau iš KATALIKAI.LT  iš skyrelio "Klausimai ir atsakymai" (http://kaunas.lcn.lt/10/index.html)

Aš nesistebiu - žmonių yra visokių... Protingų ir nelabai, gudrių ir naivių...

Tiesiog kunigas nėra nei dievas, nei pusdievis, nei koks nors patarėjas Visais Gyvenimo Klausimais...
Gal būt jis gali kažką patarti kaip žmogus, iš savo gyvenimo praktikos...
Bet toli gražu ne tai, apie ką ir pats žino tik teoriškai...

Katalikų kunigai negali turėti šeimų. Todėl jie nežino to gyvenimo ypatumų... Ir tais klausimais jie nekompetetingi ką nors patarinėti...

p.s. internetu naudotis kažkaip sugebu, tad kopinti ilgiausių tekstų ir kelti jų čia tikrai nėra būtina... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2009 11 11, 14:57)
wau, koki patosini skaitini (KBK) nurode jurgule. bet matau ten tam tikru esminiu priestaravimu ir ne iki gal isbaigta koncepcija diskusijoje minimu klausimu. jei remtis punktu 2366/113, vadinasi neleistinas 2370/120 minimas trecias budas, juolab, kad jis priestarauja ir sekanciam 2370/121. nera paaiskinta, kokiomis morales normomis remiantis nsp yra leistinas ir kodel jis nepriestarauja 2366/113 bei 2370/121. galimos tik dvi sios situacijos interpretacijos -1. susilaikymas arba seksas tik tuo metu kai galimas pastojimas, arba 2. nsp ir analogiskos kontracepcijos priemones. kb siuo atveju padare neleistina aplaiduma neisaiskindama tikintiesiems iki galo oficialios pozicijos siuo klausimu.
is kitos puses, tiek nsp, tiek ir prezervatyvai neduoda 100% pastojimo isvengimo garantijos - vadinasi,  nepriestarauja punktui 2366/113, nes pasiseksinimas yra atviras gyvybes pradejimui, tik mazina jo tikimybe. tokiu atveju turetu buti neleistinos tik 100% pastojimo vegima garantuojancios priemones. jei tokiu zinote, pasidalinkite info biggrin.gif beje, man keista, kad formalizuodama tokius dalykus ir pasakiusi A, KB nepasake B - t.y. nereglamentavo pacio lytinio akto, su detaliu aprasymu ir iliustracijomis, kur nurodyta kas galima ir kas negalima, kad tikintieji nenusidetu jo metu darydami tai, kas preistarauja krikscioniskos morales normoms. manau, kad si spraga turetu buti istaisyta.

tada pasigooglink ir sužinok kas yra SANTUOKOS esmė. Ir manau nebus čia nei prieštarų nei užtarų. rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Urartu @ 2009 11 11, 15:02)
Nesupratot minties... Ką padarysi... rolleyes.gif
Aš nesistebiu - žmonių yra visokių... Protingų ir nelabai, gudrių ir naivių...

Tiesiog kunigas nėra nei dievas, nei pusdievis, nei koks nors patarėjas Visais Gyvenimo Klausimais...
Gal būt jis gali kažką patarti kaip žmogus, iš savo gyvenimo praktikos...
Bet toli gražu ne tai, apie ką ir pats žino tik teoriškai...

Katalikų kunigai negali turėti šeimų. Todėl jie nežino to gyvenimo ypatumų... Ir tais klausimais jie nekompetetingi ką nors patarinėti...
p.s. internetu naudotis kažkaip sugebu, tad kopinti ilgiausių tekstų ir kelti jų čia tikrai nėra būtina... smile.gif

nežinojau kad sugebat internetu naudotis....būčiau ir nekėlus.Atsiprašau, kad negražiai pasielgiau. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2009 11 11, 15:01)

Netikintis žmogus tuo nesivadovauja, ir dar šaiposi iš tikinčiojo, nesuprantu kodėl?

Nesišaipo, o tiesiog klausia, ar tas tikintysis jau yra toks tyras ir šventas, tokia dievo avelė, kad jam kyla tik tokie klausimai?

O gal priežastis čia kur kas žemiškesnė? nail.gif
Atsakyti
QUOTE(Abo @ 2009 11 11, 14:43)
Lietuvos atveju gryna krikščionybė būtų raštą ir kalbą galutinai nustekenus, jei ne protestantai, kurie vadovaujasi tuo, kad kiekviena tauta turi kalbėti, rašyti savo kalba).

Tikrai ne schmoll.gif Katalikai pirmieji išvertė į lietuvių kalbą poterius dar XIV a. (gal ir Mindaugo laikais, bet apie tai neturime šaltinių liudijimų, gal tiesiog neišliko tie liudijimai), pirmieji rašytiniai išlikę lietuviški tekstai būtent katalikiški ir gimė katalikų dėka XVI a. pradžioje, dar prieš protestantizmo atsiradimą. Tik XVI a. apskritai visi žmonės sumąstė, kad reikia tautinėmis kalbomis spausdinti religines knygas, tiek katalikų, tiek protestantų čia nuopelnai vienodi. Kad pirmoji lietuviška spausdinta knyga - Mažvydo katekizmas - yra protestantiška, grynai atsitiktinumas, nes Prūsijos valdžia specialiai taip per religiją norėjo išplėsti savo politinę įtaką Lietuvoje. Latvių pirmoji knyga katalikiška, bet čia visiškai ne tame esmė. 4u.gif

tarybinių laikų stereotipą parašėte 4u.gif beje, protestantai taip pat krikščionys, tik ne katalikai
Atsakyti
QUOTE(xxl @ 2009 11 11, 14:57)

Geras išstojimas... Man patiko biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2009 11 11, 15:01)
O manai nėra tokių šeimų? blink.gif  YRA, ir jie ne tik išmaitinti, bet dar labai puikiais žmonėmis išauginti. Pažįstu labai daug tokių gerų tikinčių šeimų.
------
   Aš matau, kad puolama katalikai , taigi visokiose religijose yra daugiavaikių šeimų ir tose šeimose kur yra netikintys tėvai, taip pat auga daug vaikų. Nesuprantu, ar aš tau kaip katalikė, ką blogo darau ar sakau?
   Tikintis žmogus vadovaujasi Dievo ir Bažnyčios nurodymais ir kas čia negero? Nuodėmė . tai nuodėmė ir viskas čia aišku.
Kokia čia priežastis? unsure.gif
    smile.gif

Yra, be abejo, bet retenybė, kad ir gerai gyventų. Aš apie save kalbėjau, nes 15 vaikų abejoju ar sugebėčiau išmaitinti mirksiukas.gif Su 5 vargčiau, nors svajoju apie 3-4.
------
Katalikų nepuolu schmoll.gif Dėl to ir esu ne katalikė, nes puolimas krikščionybės bruožas biggrin.gif Čia pajuokavau, nors juokuose yra dalelė tiesos.

Jei rimtai, tik šiaip kalbu ir ne pirmą kartą, na, man įdomu, ne su bobutėm juk kalbuosi, jos išvis tiesiogiai į dievulį ant kryželio tiki, ir nesišaipau, bet stebiuosi, kaip kažkas vadovaujasi kažkieno nurodymais (ne šefo, pavyzdžiui, o kokios tai neva prieš 2000 metų sukurptos religijos, įdomu man būtų sužinot kieno dėka ji atsirado, koks sumanymas buvo, o gal netyčiom išsirutuliojo ir tam tikri asmneys tuo naudojosi, bet įtariu atkapstyt nebeįmanoma).
Papildyta:
QUOTE(mamutas @ 2009 11 11, 15:16)
Tikrai ne  schmoll.gif Katalikai pirmieji išvertė į lietuvių kalbą poterius dar XIV a. (gal ir Mindaugo laikais, bet apie tai neturime šaltinių liudijimų, gal tiesiog neišliko tie liudijimai), pirmieji rašytiniai išlikę lietuviški tekstai būtent katalikiški ir gimė katalikų dėka XVI a. pradžioje, dar prieš protestantizmo atsiradimą. Tik XVI a. apskritai visi žmonės sumąstė, kad reikia tautinėmis kalbomis spausdinti religines knygas, tiek katalikų, tiek protestantų čia nuopelnai vienodi. Kad pirmoji lietuviška spausdinta knyga - Mažvydo katekizmas - yra protestantiška, grynai atsitiktinumas, nes Prūsijos valdžia specialiai taip per religiją norėjo išplėsti savo politinę įtaką Lietuvoje. Latvių pirmoji knyga katalikiška, bet čia visiškai ne tame esmė. 4u.gif

tarybinių laikų stereotipą parašėte  4u.gif beje, protestantai taip pat krikščionys, tik ne katalikai

Sutinku su tuo, kad MOKSLUI (bet ne dėl idėjos) reikėjo versti poterius į lietuvių kalbą, tik todėl, kad suprastų, ir sutinku (nors įrodymų ir neišliko, bet kvaila būtų netikėti), kad jau Mindaugo laikais buvo versti poteriai kažkokio tai išsilavinusio vienuolio, kuris turėjo mokėti lietuvių kalbą, arba atvirkščiai, kažkas mokėsi iš Lietuvos tarpo lotyniškai, nors čia mažiau tikėtina. Pirmasis raštas yra XVI poteriai ant krikščioniškos 4 dalių knygos priklausė greičiausiai vienuoliui, ar dar jaunam kunigėliui.
Esmė ne tame, kad greičiausiai ne protestantui ta knyga priklausė ir mindaugo laikais protestantais net nekvepėjo, esmė tame, kad tik dėl naudos lietuviškai buvo verčiama, o ne dėl idėjos (kaip Liuteriui svarbu buvo). Tai aš ir sakau, tik dėl to krikščionybei ačiū, bet tikrai ne dėl krikščionybės buvo svarbu rašyti lietuviškai. I rpasiginčysiu jeigu galima 4u.gif Ne atsitiktinumas, nes mažvydo pirmtakai buvo aktyvūs protestantai, kaip ir prūsijos ten tas kaip jis ten iš A raidės, gal Albrechtas, buvo protestantas, kuris kvietė pas save mokslo žmones, o toks kaip kulvietis net raudojo laiškus rašydamas, kad negali savo tautai tarnauti tik dėl to, kad yra persekiojamas katalikų. Vo tep va. O mažvydas naudojosi ir Kulviečiu, ir Ropolioniu ir Zablockiu.

Einu paskaityt ar aš neklystu dėl persekiojimo Lietuvoje, bet greičiausiai ne biggrin.gif

A jo, neklystu, tikrai pabėgo iš LT, nes kritikavo katalikus iš savo protestantiškų pozicijų.
Vnz, Tik prisiminiau, ta kalbą, nes lyg Liuteris teigė, kad labai svarbu, tautinė kalba, o ne bendra, lotynų pamokslams ir pan. Jie klystu galit pataisyt, smagu buvo paplepėt, nebeturiu laiko biggrin.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Abo: 11 lapkričio 2009 - 14:36