QUOTE(akagintaras @ 2009 11 04, 21:10)
Čia noriu padiskutuoti apie tai, kokią įtaką, jūsų nuomone, mokykla daro vaikams ir kaip tai atsiliepia gyvenime vėliau.
Pradėti galime nuo paprastų klausimų.
1. Ar reikia gerai mokytis ir ką tai duoda ateity?
Mano (ir ne tik) nuomone labai geras
visų dalykų mokymasis yra kaip devyni amatai. Apie dešimtą visi žino.
Dabar negaliu nurodyti šaltinio, bet kažkur skaičiau, kad patys geriausi mokiniai sunkiausiai prisitaiko gyvenime. Jie yra geručiai, klauso mokytojų, tėvų, galų gale įpranta klausyti visų ir tampa gerais pavaldiniais.
Čia dar noriu pridėti garsiąją Roberto Kijosaki mintį. "Kai jūs norėsite įsigyti būstą ir nueisite į banką kredito, jūsų paklaus ne mokslų baigimo atestato, o finansinės ataskaitos".
2. Ar yra mokykloje kokios nors pamokos (išskyrus piešimo), kurios ugdytų vaikų vaizduotę (t.y. skatintų kurti).
Čia aš negaliu nieko pasakyti, nes paprasčiausiai nežinau tokių pamokų.
3. Ir paskutinis man įdomiausias dalykas yra kalbos. Aš sutinku, kad save gerbiantis padorus pilietis turi mokėti rašyti gimtaja kalba be klaidų. Bėda ta, kad mokykloje to išmokti pakankamai nelengva.
Paprastas pavyzdys. Dukra parašė rašto darbą, kuriame padarė klaidų. Aš klausiu - kur tas sąsiuvinis? Vaikas sako - mokytoja mums tik parodė sąsiuvinius ir vėl surinko. Leiskit paklausti dabar. Kaip vaikui žinoti, ko reikia mokytis? Aš suprantu taip. Jeigu vaikas padarė klaidą, jis išsiaiškina ir ateity jau rašo gerai. Jeigu vaikas nežino, kur padarė klaidą, kaip jis turėtų toliau progresuoti?
Apie užsienio kalbas tai ko gero geriausia bus nieko nesakyti. Vienintelis dalykas ką išsinešė iš mokyklos visi mano žinomi žmonės, tai kad jie yra arba "negabūs kalboms" (totalus nonsensas - net debilai išmoksta savo pirmąją (ir todėl sunkiausią) - gimtąją kalbą) arba įsitikinimą, kad kalbų mokytis yra labai sunku.
4. Ką čia galėtų padaryti tėvai?
Ką apie tai manote jūs, mielosios mamos ir tėčiai?
P.s. aš iš anksto atsiprašau, nes greičiausiai šioje temoje būsiu piktas - apie mokyklą esu labai jau prastos nuomonės.
Taip, didžiulę įtaką mokykla daro vaikams. Bet jūs palietėte tiek daug klausimų, kad sunku išrinkti,kuri jums labiausiai diskutuotina. Pirmiausia tai sustočiau ties ketvirtu jūsų klausimu. Ką galėtų padaryti tėvai? Labai daug: nuteikti vaiką mokyklai ir ugdymosi procesui, besąlygiškai pasitikėti savo vaiku, bet neužmiršti bendrauti ir su mokytojais (juolab kad šiais laikais bendrauti ir apie vaikelį pasiteirauti galima ir internetu), jokiais būdais neatlikti užduočių už vaiką, neversti valandų valandas kartu sėdėti ruošiant pamokas, padėti, kai prašo. Vaikui girdint nepeikti mokytojo ( koks jis bebūtų), o stengtis išsiaiškinti iškilusias problemas ir atskirai su mokytoju, ir kartu su vaiku.
O mokykloje vaizduotė ugdoma ir muzikos pamokose (klausaisi kūrinio ir bandai įsivaizduoti metų laikus) ir technologijų pamokų metu (mezgimas, aplikacija, paveikslų kūrimas iš įvairių gamtinių medžiagų, kompozicijų darymas, drožimas, skaptavimas ir t.t.) Užklasinė veikla: foto būrelis, šokių būrelis, dramos, keramikos būreliai.
Dėl klaidų taisymo - mokytojas sėdi ir vargsta taisydamas sąsiuvinius, dažnas mokinys tik pažiūri pažymį, bet nenagrinėja klaidas. Tai gal mokytojas tuos sąsiuvinius laiko pas save tam, kad sekančią pamoką kiekvieno klaidą išanalizuotų. O jei ir jums įdomu tas klaidas pamatyti, nemanau kad paprašius sąsiuvinį parnešti namo, mokytojas neduotų.
Ir paskutinis mano pastebėjimas - jus geras tėtis, aš jumis didžiuojuosi, nes jums rūpi jūsų vaikas, jo ugdymo procesas, jo ateitis.
Diskutuokime