QUOTE(akagintaras @ 2009 11 06, 18:25)
2. Aš tarnavau sovietų armijoje, kur visi aštuoniolikamečiai laisvai, sklandžiai ir svarbiausia - teisingai kalbėjo rusiškai. Visi. Ar kas nors nori pasakyti, kad armijon eina tik vunderkindai ir poliglotai?
na zinai man labai keista sita vieta - kad laisvai, tai tikiu, bet kad sklandziai ir svarbiausia taisyklingai kalbejo rusiskai, tai nors uzmusk netikiu.
Pati dar augau kitoje aplinkoje ir taip mokejau rusu kalba is kiemo, is bendravimo su kitais, is tv... bet atsiprasau tai buvo buitine kalba, todel apie kazkoki taisyklinguma tikrai nera net kalbos.
Lygiai taip pat ir su kitomis kalbomis pvz anglu - kai reikia susikalbeti su kitu zmogumi, tai tu ta zmogu stengiesi suprasti is to, ka jisai pasake, o netikrini, kad va cia jisai laiku nesuderino ar ne ta sakinio struktura panaudojo.
Is esmes as sutinku su tavimi, kad kalba galbut mokykloje yra mokama del kalbos mokejimo, o ne tam kad tu jau galetumei realiai pasinaudoti. Sakau galbut, nes yra ivairiu situaciju - pvz mus mokykloje du metus anglu kalbos moke airis, kuris dar tik rusiskai su zodynu kazkiek susikalbejo ( kazkokia mainu programa) ir is jo teko daug pasisemti naudos.
Turetu mokykla rasti viduriuka tarp taisyklingos kalbos mokymo ir mokymo ja pasinaudoti realiai
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 07, 12:29)
Taigi klausimas - ar tai yra (buvo) gera mokytoja?
Jeigu atsakymas būtų "ne". Jeigu ji nebuvo gera vaikams, tai kuo ji gali būti gera suaugusiems?
Jeigu atsakymas būtų "ne". Jeigu ji nebuvo gera vaikams, tai kuo ji gali būti gera suaugusiems?
mokyti vaikus ir mokyti suaugusius yra du skirtingi dalykai. Buna universaliu zmoniu, bet tikrai ne visi tie, kurie yra geri mokytojai vaikams, bus geri mokytojai suaugusiems.
Apie ta pati mano jau mineta lietuviu kalbos mokytoja - kazkaip zvelgiant is metu perspektyvos, jisai man neatrodo kaip zmogus, kuris galetu dirbti su pradinukais ( man jisai deste baigiamosiose klasese -10-12), nes jo pagrindinis darbas buvo duoti savo mokiniams tiek ziniu ( ne vien dalyko) kiek jie noredavo is jo gauti. O pradinukus dar reikia sudominti ir ismokyti mokytis daznai ir zaidimu forma.