Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip išgelbėti vaikus nuo mokyklos įtakos?

QUOTE(akagintaras @ 2009 11 06, 18:25)
2. Aš tarnavau sovietų armijoje, kur visi aštuoniolikamečiai laisvai, sklandžiai ir svarbiausia - teisingai kalbėjo rusiškai. Visi. Ar kas nors nori pasakyti, kad armijon eina tik vunderkindai ir poliglotai?

na zinai man labai keista sita vieta - kad laisvai, tai tikiu, bet kad sklandziai ir svarbiausia taisyklingai kalbejo rusiskai, tai nors uzmusk netikiu.
Pati dar augau kitoje aplinkoje ir taip mokejau rusu kalba is kiemo, is bendravimo su kitais, is tv... bet atsiprasau tai buvo buitine kalba, todel apie kazkoki taisyklinguma tikrai nera net kalbos.
Lygiai taip pat ir su kitomis kalbomis pvz anglu - kai reikia susikalbeti su kitu zmogumi, tai tu ta zmogu stengiesi suprasti is to, ka jisai pasake, o netikrini, kad va cia jisai laiku nesuderino ar ne ta sakinio struktura panaudojo.
Is esmes as sutinku su tavimi, kad kalba galbut mokykloje yra mokama del kalbos mokejimo, o ne tam kad tu jau galetumei realiai pasinaudoti. Sakau galbut, nes yra ivairiu situaciju - pvz mus mokykloje du metus anglu kalbos moke airis, kuris dar tik rusiskai su zodynu kazkiek susikalbejo ( kazkokia mainu programa) ir is jo teko daug pasisemti naudos.
Turetu mokykla rasti viduriuka tarp taisyklingos kalbos mokymo ir mokymo ja pasinaudoti realiai
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 07, 12:29)
Taigi klausimas - ar tai yra (buvo) gera mokytoja?
Jeigu atsakymas būtų "ne". Jeigu ji nebuvo gera vaikams, tai kuo ji gali būti gera suaugusiems?

mokyti vaikus ir mokyti suaugusius yra du skirtingi dalykai. Buna universaliu zmoniu, bet tikrai ne visi tie, kurie yra geri mokytojai vaikams, bus geri mokytojai suaugusiems.
Apie ta pati mano jau mineta lietuviu kalbos mokytoja - kazkaip zvelgiant is metu perspektyvos, jisai man neatrodo kaip zmogus, kuris galetu dirbti su pradinukais ( man jisai deste baigiamosiose klasese -10-12), nes jo pagrindinis darbas buvo duoti savo mokiniams tiek ziniu ( ne vien dalyko) kiek jie noredavo is jo gauti. O pradinukus dar reikia sudominti ir ismokyti mokytis daznai ir zaidimu forma.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bekasė: 07 lapkričio 2009 - 19:23
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 06, 16:25)
1. Nė vienas, užbaigęs mokyklą dešimtukais, nesugeba laisvai kalbėti užsienio kalba T.y. mokantis dešimtukais mokykloje 10 metų, tai yra neįveikiama užduotis.

Tai kad įveikiama. Kitaip nebūtų užsienio kalbos šimtukininkų su gerais balais ir iš kitų egzaminų.
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2009 11 07, 20:22)
na zinai man labai keista sita vieta - kad laisvai, tai tikiu, bet kad sklandziai ir svarbiausia taisyklingai kalbejo rusiskai, tai nors uzmusk netikiu.
Pati dar augau kitoje aplinkoje ir taip mokejau rusu kalba is kiemo, is bendravimo su kitais, is tv... bet atsiprasau tai buvo buitine kalba, todel apie kazkoki taisyklinguma tikrai nera net kalbos.

Rašydmas "taisyklingai" turėjau omeny, kad jie nepainiojo veismažodžių laikų, daiktavardžių vienaskaitos su daugiskaita, vyriškos giminės su moteriška ar niekatraja ir pan. Aš neturėjau omeny tokios kalbos, kuria yra skaitoma programa "Vriemia" wink.gif

Lygiai taip pat ir su kitomis kalbomis pvz anglu - kai reikia susikalbeti su kitu zmogumi, tai tu ta zmogu stengiesi suprasti is to, ka jisai pasake, o netikrini, kad va cia jisai laiku nesuderino ar ne ta sakinio struktura panaudojo.

Čia yra paprasčiausias variantas. Man rūpi ne "stengtis" suprasti, o laisvai bendrauti su tos kalbos "nešiotojais", t.y. kam ji yra gimtoji.

Turetu mokykla rasti viduriuka tarp taisyklingos kalbos mokymo ir mokymo ja  pasinaudoti realiai

Aš tai nemanau, kad čia reikalingas koks nors viduriukas. Mokytis tokios kalbos (taisyklingos), kuria niekas nekalba, tai tas pats, kas mokytis esperanto ar lotynų. Kam normaliam žmogui jos reikalingos?

Pasakysiu dar daugiau. Pernai tie proto galiūnai mokė mano dukrą pusę metų vokiečių, po to pusę metų prancūzų, šiemet jau moko rusų. Aš nežinau, kam tokie eksperimentai reikalingi, bet mano nuomone mokytis dalykų iš anksto žinant, kad jų neišmoksi yra paprasčiausias laiko ir energijos švaistymas. "Mes nieko neišmoksim, bet pasimokysim. Išmoksim prancūziškai prisistatyti, paklausti kur tualetas ir užteks." Atleiskit.

mokyti vaikus ir mokyti suaugusius yra du skirtingi dalykai. Buna universaliu zmoniu, bet tikrai ne visi tie, kurie yra geri mokytojai vaikams, bus geri mokytojai suaugusiems.

Nežinau. Gal ir taip. Tiesiog man pasirodė, kad tai damai mokymas kaipo toks mažiausiai rūpi. Galbūt aš klystu smile.gif

QUOTE(migdolai @ 2009 11 07, 21:40)
Tai kad įveikiama. Kitaip nebūtų užsienio kalbos šimtukininkų su gerais balais ir iš kitų egzaminų

Aš ne apie egzaminus ir ne apie balus kalbu. Kažkurioj temoj jau rašiau apie japoną, kuris išmoko 50000 žodžių išlaikė supertestą labai gerai, o atvažiavęs į Ameriką negalėjo suprasti apie žmonės tarpusavyje kalbasi autobuso stotelėje ir pradėjo mokytis kalbos iš naujo, praktiškai nuo pradžių.

Va paprastas pavyzdys. Žmonės kalbasi normalia kasdienine kalba. Įžanga ten gana paprasta, bet jūs pažiūrėkit maždaug nuo penktos iki dvidešimtos minutės, kur jie kalbasi tarpusavyje. Pabandykit save įsivaizduoti ant tos sofos. Jeigu jūs jausitės laisvai, jums aišku iš ko jie juokiasi ir apie ką kalba, tai aš jus sveikinu. Jūs baigėte puikią mokyklą ir turėjote puikius mokytojus.

Interview with Frank Kern and John Reese

Bet mes labai jau nuklydome į lankas. Pašnekam apie vaikus. Aš kol kas nematau ar yra kas nors, kam atrodo, kad vaikams reikia žinoti kas vyksta.
Aš pavyzdžiui pasakau savo nuomonę apie tam tikrų mokslų tikslingumą (tokių kaip kalbos mokymasis pusę metų) ar tam tikrus mokytojų veiksmus. Man nepatinka, kai mano vaikui kabina makaronus. Yra mokytojų, kurie vaikus gąsdina visokiais dalykais. Tokiais atvejais aš sakau, kad tie žmonės yra paprasčiausiai silpni ir nesugebantys nei susitvarkyti su auditorija, nei atlikti savo darbo. Nematau reikalo to slėpti. Jeigu mokytojas yra autoritetas, jam nereikia nieko įrodinėti anei kuo nors gąsdinti. Jeigu jis yra netikėlis, tai nematau reikalo to slėpti nuo vaikų.
Atsakyti
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 08, 14:06)
Pasakysiu dar daugiau. Pernai tie proto galiūnai mokė mano dukrą pusę metų vokiečių, po to pusę metų prancūzų, šiemet jau moko rusų. Aš nežinau, kam tokie eksperimentai reikalingi, bet mano nuomone mokytis dalykų iš anksto žinant, kad jų neišmoksi yra paprasčiausias laiko ir energijos švaistymas. "Mes nieko neišmoksim, bet pasimokysim. Išmoksim prancūziškai prisistatyti, paklausti kur tualetas ir užteks." Atleiskit.

Tokios nesąmonės dar negirdėjau. Šiaip vaikai nuo 6, dabar jau galima nuo 5, klasės pasirenka antrą užsienio kalbą ir jos mokosi bent iki 10 klasės. Gal ten pas jus koks eksperimentas g.gif Ar bent jau tėvų atsiklausė, ar juos tenkina toks eksperimentavimas.
Atsakyti
QUOTE(zinulė @ 2009 11 08, 16:17)
Tokios nesąmonės dar negirdėjau. Šiaip vaikai nuo 6, dabar jau galima nuo 5, klasės pasirenka antrą užsienio kalbą ir jos mokosi bent iki 10 klasės. Gal ten pas jus koks eksperimentas g.gif Ar bent jau tėvų atsiklausė, ar juos tenkina toks eksperimentavimas.

Jau girdėjai wink.gif
Pasiūlymo nelankyti tų pamokų nebuvo.

Mas mus yra privalomas (aš jį vadinu "priverstinis") mokymas. Rusiškai vadinasi "v dobrovolno prinuditelnim poriadke"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akagintaras: 08 lapkričio 2009 - 15:38
AKAGINTARAI, jums tikriausiai būtų įdomu www.austejosblogas.lt
ten moteriškė edukologė nemažai rašo apie vaikų lavinimą.

dėl gerai mokymosi mokykloj. prieš akis turiu gyvą pavyzdį. mano vyras normaliai nebaigė vidurinės. išėjo į armiją. o armijoj norėjo daryt karjerą, tad teko mokytis. ir vidurinę pasivyt, ir koledžą. iš vienos pusės -- gal ta visurinė mokykla ir nieko tokio svarbaus. bet gal lengviau bus gyvenime, jei normaliai ją pabaigt.

dėl kalbų. mokymasis gyvai užmuša bet kokius vadovėlius ir gramatikas. bet raštingumo irgi reikia, bet minimaliai. ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena niekšė: 08 lapkričio 2009 - 21:39
Ačiū už nuorodą... nedrįstu kreiptis vardu.. labai jau kažkaip neįprastai skamba biggrin.gif
Aš ir nežinojau, kad yra toks daiktas kaip "edukologas". Man gali praversti, nes pas vaiką artėja toks amžius dabar.. gali prireikti arba valerijono, arba edukologo smile.gif

Šiaip tai aš pernelyg nesureikšminu mokyklos. Manau, kad protingiems ji per daug nemaišo, o durniems nepadeda. Visi eina savais keliais, kai ateina laikas. Man svarbiausia, kad vaikas gražiai rašyti mokėtų. Bet kartais ji gali vaikam nežinau, kaip lietuviškai - "navesti porčiu" t.y. gali įkalti į galvas žalingus įsitikinimus ir pažeisti, blyn, man reikia lietuvių pasimokyti, nežinau kaip bus "samoocenka", lietuviškai kažkaip neskamba.

Vyrui pasisekė, nes jis pajuto poreikį mokytis.
Iš kitos pusės Amerikos plieno karalius Andrew Carnegie buvo baigęs 4 klases, bet matyt jautė kažkokią tuštumą, nes po to įsteigė daug bibliotekų, mokyklų ir universitetų, bet pats jau nėjo mokytis.

Kas link raštų, tai natūraliai jie eina po to. Nelabai įsivaizduoju apie ką rašyti, jei žmogus dar nemoka kalbėti. O kalbas žmonės išmokdavo ir tais laikais, kai raštų dar nebuvo. 4000 metų senumo kinų "raštai" iš kartos į kartą būdavo žodžiais perduodami..
Atsakyti
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 06, 18:25)
*Antras dalykas. Mokykla, mano supratimu, turi supažindinti mokinius su įvairiais dalykais, kad užaugę vaikai turėtų iš ko rinktis.
**Ir trečias dalykas, temoje parašiau "Ar būtina gerai mokytis?" Noriu paaiškinti ką turėjau omeny.
***Nenoriu liesti kitų temų, kur neišmanau, bet yra vienas dalykas, kur galiu diskutuoti. Tai kalbos. Pataisykit mane, jeigu aš kur nors suklysiu.

1. Nė vienas, užbaigęs mokyklą dešimtukais, nesugeba laisvai kalbėti užsienio kalba T.y. mokantis dešimtukais mokykloje 10 metų, tai yra neįveikiama užduotis.

2. Aš tarnavau sovietų armijoje, kur visi aštuoniolikamečiai laisvai, sklandžiai ir svarbiausia - teisingai kalbėjo rusiškai. Visi. Ar kas nors nori pasakyti, kad armijon eina tik vunderkindai ir poliglotai?

Čia noriu paprašyti mielų skaitytojų sustoti ir gerai pagalvoti.
Visi, visų tautų, visų spalvų ir paties įvairiausio pažangumo, įskaitant ir negabius, atsilikusius ir visokius kitokius, puikiai kalbėjo rusiškai. Ar kas nors nori pasakyti, kad atokiausiuose Uzbekijos kišlakuose ir kalnų viršūnėse juos supo rusiška aplinka ir jie užaugo tarp rusų?

*Mokykla turėtų skatinti norą pažinti ir išmokti.
**Ne, nebūtina mokytis dešimtukais, bet reiktų sugebėt suprast tai, ką mokaisi.
1. Netiesa!!! Pažįstu daug žmonių kurie net ne dešimtukais baigė mokyklą, bet užsienio kalbą žino puikiai. Turiu pusbrolį, kuris laisviausiai angliškai kalbėjo būdamas dar mokykloje. Jam jokia problema buvo žiūrėt filmus angliškai. Tuoj pat galėdavo atkartoti frazes įdomesnes. Ir mano geriausia draugė toks pat pavyzdys.
2. Irgi netiesa. Ne visi sovietmečiu mokėjo sklandžiai ir taisyklingai kalbėti. Nereikia net į Uzbekiją žiūrėt. Ar visi vyresniojo amžiaus lietuviai sklandžiai ir taisyklingai kalba rusiškai? Tikrai ne. Gal geresnis variantas Vilniuje ir Klaipėdoje. O nuvažiuok į kokį kitą miestelį (kad ir į mano Telšius) ir sutiksi daug žmonių nemokančių rusų, nors ir didžiąją gyvenimo dalį išgyveno Sovietų Sąjungoje. Mano tėvas tarnavo sovietų kariuomenėje virš 15 metų. Važinėjomes po visą sąjungą, įvairių žmonių matėm.
Lygiai kaip dabar ne visi lietuviai moka taisyklingai kalbėt ir rašyt lietuviškai, taip ir tuomet ne visi NET RUSAI kalbėjo ir rašė taisyklingai. Dvejetukininkų užteko visur ir visada.
Ar tame yra mokyklos kaltė? Gal būti iš dalies. Bet nereik pamiršti, kad mokytojai neturi programavimo disko, kurį galėtų įkišti vaikui į galvą ir paspausti INSTAL (kaip Matricoje). Dar iki mokyklos vaikai iš šeimos turi išmokti rimtai ir atsakingai žiūrėti į bet kokį darbą, t.y. į mokslus.
Papildyta:
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 08, 23:32)
"navesti porčiu"

navesti porcu gali ne mokykla, o tam tikri mokytojai. Jei pvz. jūsų vaikas iš rusakalbės šeimos, mokosi lietuviškoje mokykloje ir pakliuvo pas kažkokia nesveika nacionaliste mokytoja, tada samoocenka mozet upast do opastnogo urovnia. Ypač jei tokiai mokytojai pritars dalis arba visi klasiokai. Kitas dalykas, jei mokytoja pati yra tolerantiška kitataučių atžvilgiu, tai ir mokinius ji sieks išmokyti tolerancijos.
Arba būna tokių mokytojų, kurios nepažangiems mokiniams nuolat kala- tu durnelis, tu nieko nemoki, tau vėl dvejetas... Yra patarle: Nuolat sakyk žmogui, kad jis kiaule ir po pusmečio jis pradės kriuksėt.
Mokytojai turėtų vertinti kiekvieną vaiką pagal jo paties galimybes ir už pastangas, o ne lyginti su visa klase.
Atsakyti
QUOTE(Shatura @ 2009 11 08, 23:55)
1. Netiesa!!! Pažįstu daug žmonių kurie net ne dešimtukais baigė mokyklą, bet užsienio kalbą žino puikiai.

Apie tai aš ir kalbu. Nėra jokio reikalo gerai mokytis, kad puikiai žinoti užsienio kalbą.

2. Irgi netiesa. Ne visi sovietmečiu mokėjo sklandžiai ir taisyklingai kalbėti. Nereikia net į Uzbekiją žiūrėt. Ar visi vyresniojo amžiaus lietuviai sklandžiai ir taisyklingai kalba rusiškai? Tikrai ne. Gal geresnis variantas Vilniuje ir Klaipėdoje. O nuvažiuok į kokį kitą miestelį (kad ir į mano Telšius) ir sutiksi daug žmonių nemokančių rusų, nors ir didžiąją gyvenimo dalį išgyveno Sovietų Sąjungoje. Mano tėvas tarnavo sovietų kariuomenėje virš 15 metų. Važinėjomes po visą sąjungą, įvairių žmonių matėm.
Lygiai kaip dabar ne visi lietuviai moka taisyklingai kalbėt ir rašyt lietuviškai, taip ir tuomet ne visi NET RUSAI kalbėjo ir rašė taisyklingai. Dvejetukininkų užteko visur ir visada.

Čia išsiaiškinkim vieną dalyką. Jūs kalbat apie savo patirtį, aš apie savo. Taip, aš esu girdėjęs (bet tik girdėjęs) kad kauniečiai nemoka rusiškai. Bet aš kalbu ne apie tai. Aš nežinau, kaip kalba rusiškai nei kauniečiai, nei telšiečiai, nei vyresni, nei jaunesni. Aš kalbu apie tai, kad buvau armijoje du metus ir nemačiau nė vieno, kuris nebūtų kalbėjęs rusiškai laisvai. Ir kadangi turbūt būtų per drąsu teigti, kad jie visi buvo dešimtukininkai, tai ir padariau tokią išvadą, kad pažymys yra ne tas raktas, kuris reikalingas, norint išmokti kalbą.

navesti porcu gali ne mokykla, o tam tikri mokytojai... Arba būna tokių mokytojų, kurios nepažangiems mokiniams nuolat kala- tu durnelis, tu nieko nemoki, tau vėl dvejetas... Yra patarle: Nuolat sakyk žmogui, kad jis kiaule ir po pusmečio jis pradės kriuksėt.

Tą ir norėjau pasakyti. Ir klausimas buvo - kaip vaikus nuo to apsaugoti (ar išgelbėti smile.gif)
Atsakyti
QUOTE(akagintaras @ 2009 11 09, 11:32)
Tą ir norėjau pasakyti. Ir klausimas buvo - kaip vaikus nuo to apsaugoti (ar išgelbėti smile.gif)

Vienintelis budas-nuo mazens jiems skiepyti pasitikejimas savim ir savivertes jausma. Kad pradeje lankyt mokykla, jie galetu nekreipt demesio i tokias pasaipas. Nors tai ganetinai sunku.
Atsakyti
pamokele-zinoti galima daaaaug kalbu, o moketi-kelias. stai as zinau kinu, japonu, arabu ir ttt, bet moku tik kelias 4u.gif
Atsakyti
Vakar vienoje temoje įdėjau nuorodą į vieną podcast'ą ir prisiminiau kitą.
A.J.Hoge apie tai, kokie procesai vyksta tuo metu, kai vaikas ar studentas atsakinėja:

You're Not Stupid
Čia mp3 failas. Galima atsisiųsti (5,5 MB)
Atsakyti