Sveiki
Pasipasakosiu ir as apie savo laistymos sistema. Nukopijavau nuo Kurdiumovo
Pirmiausia pas mane backa stovi siltnamyje, tai tikrai galingas akumuliatorius ir vakare puikiai jauciasi temperaturu skirtumai prie backos ir kitam siltnamio gale. Kad butu visada panasus spaudimas, backoje itaisiau slanga, vienas jos galas pritaisytas prie kraniuko apacioje, o kitas visada plaukioja vandens pavirsiuje. Filtro jokio nedejau, nes backa uzdara, o vanduo naudojamas vandentiekio, todel tikiuosi jog slangos neuzsikims.
Kadangi laistymas automatinis (veikia nuo temperaturos siltnamyje), tai tam kad suvienodinti vandens padavima i slanga (neitin karsta diena, vanduo is backos teketu vos ne vos ir drekintu tik viena kita arciausiai esanti augala, iki galo nuteketu vanduo tik labai karsta diena) padariau sifona, vanduo is backos renkasi pirmoje 5 litru talpoje ir kai prisipildo perteka i zemiau esancia 5l talpa, is jos jau vanduo teka i slanga.
Slanga nutiesta ~ 30cm aukstyje aplink visa siltnami. I sita slanga susmaigstyti plastikinei vamzdukai ant kuriu uzsimauna plonos slangutes ir eina iki laistymo tasko.
Pas mane viskas sodinama 3 eilemis, taigi 3 augalus drekina 2 slangutes atvestos tarp ju.
Tarp augalu ~15cm gylije ikasiau ~4cm skersmens vamzdzius, kuriuose prigreziota skyliu i tuos vamzdzius ikisu drekinimo slangutes ir drekinimas vyksta is apacios. Taip tikiuosi isvengti dideles dregmes siltnamyje kuri buna kai augalai laistomi is virsaus ir vanduo garuoja kol isdziuva dirvos pavirsius.
Labai svarbus aspektas: mano sistema dar neveikia, nes prastas suvirintojas blogai suvirino automatini stoglangio atidarytuva prie kurio jungsis ir laistymo kraniukas, bei aplink siltnami nutiesiau perplona ~1cm skersmens slanga, per ja sunkiai teka vanduo, reikia ja pakeisti i ~1,5 cm vidinio skersmens slanga
Mano statinaitė šitnamyje irgi uždara, bet ten kaupiasi žali dumbliai( dideli tokie gan sparčiai auga, bet nenaikinu, galvoju gal kaip trąša ir vandenį suminkština). Ex, jokios laistymo gudrios sistemos nenaudoju..čia paskaičius jaučiuosi labai atsilikusi..
Viską laistau senoviškai laistytuvu. Aš nesuprantu kaip iš bačkos paduodamas tas vanduo, juk reikia spaudimo. o ir tos skylutės (jei paprastame šlange) ar per jas tolygiai vanduo bėga? ar iki paskutinių (tolimiausių) augalų daeina vanduo?
Norėtųsi kažką panašaus pasidaryti, nes nėra galimybės kasdien aplankyti šiltnamį.
Viską laistau senoviškai laistytuvu. Aš nesuprantu kaip iš bačkos paduodamas tas vanduo, juk reikia spaudimo. o ir tos skylutės (jei paprastame šlange) ar per jas tolygiai vanduo bėga? ar iki paskutinių (tolimiausių) augalų daeina vanduo?
Norėtųsi kažką panašaus pasidaryti, nes nėra galimybės kasdien aplankyti šiltnamį.
QUOTE(nijole0619 @ 2011 05 01, 13:14)
Mano statinaitė šitnamyje irgi uždara, bet ten kaupiasi žali dumbliai( dideli tokie gan sparčiai auga, bet nenaikinu, galvoju gal kaip trąša ir vandenį suminkština). Ex, jokios laistymo gudrios sistemos nenaudoju..čia paskaičius jaučiuosi labai atsilikusi..
Jei dumblei auga tai reikia pridengti ta backa kazkuom, kad negautu daug sviesos.
Jei siltnamyje neturite galimybes lankytis kas dien, tai jums tokia sistema nelabai ir tinka, nes cia panasiai kaip ir laistumas laistytuvu, tik patogiau, nereikia lakstyti su laistytuvu prie kiekvieno augalo, atsuki kraneli ir laistosi viskas tiek kiek jus norite, viskas veikia rankiniu budu ir reikia zmogaus prieziuros. tam kad augalai pasilaistytu patys jums reikia automatikos, o ju yra visokiu visokiausiu. as pasirinkau paprasciausia, pigiausia, patikimiausia ir turbut ilgaamziskiausia, veikiancia nuo temperaturos.
Labas rytas , norėjau pasakyti apie laistymo sistemas. Pas mane panaši kaip ir pas Giedrulka. man labai patinka . Prieš metus su vyru studijavom Kurdiumovo knygą apie šiltnamį , vienbalsiai nusprendėm , kad laistyti tingim . Dar vyras sakė , kad pasidaryti įmanoma , bet tam reikia laiko ir pastangų , todėl pasikvietėm googlą į pagalbą ir nusipirkom jau pagamintą .Dabar apie pačią laistymo sistemą - ta "šlanga" neįprastinė , o su specialiomis laistymo vietomis (turiu nuliūdinti paprastoje "šlangoje" padarytos skylutės niekada taip neveiks . Vanduo pro vienas bėgs , o pro kitas ir visai nelašės)Visa kita labai paprasta - išvedžioti užtrukom na maksimum 1val.Veikimo principas tas , kad vandens talpykla turi būti ne mažiau 0,8 metro aukščiau , taip susidaro spaudimas , kuris ir priverčia vandenį lašėti.Pas mus "bačka stovi gal 10 metrų nuo šiltnamio , 1 m aukštyje , mes naudojam filtrą ( nes vandenį naudojam lietaus arba tvenkinio )kitaip gali užsikišti lašėjimo vietos .Laistymas vyksta taip -ateinu prie "bačkos" atsuku kraniuką ir einu pavyzdžiui kavos gerti , po kurio laiko patikrinu ar augaliukam jau užtenka drėgmės , jei užtenka užsuku kraniuką ir taip iki kito karto. Nežinau ar kam aiškiau pasidarė
Papildyta:
P.s Giedrulka viską labai aiškiai nupiešė
Papildyta:
P.s Giedrulka viską labai aiškiai nupiešė
Giedrulka, kokia menininke
Kai kurioms-NEPIKTOMS! Pries sugalvojusiu kazko paklausti, buvau perskaiciusi visas temas (dominancias) skersai ir isilgai,(ir ne vienus metus skaiciau) aisku kazkas pasimirsta, bet kai buvo neperseniausia rasyta, tai tikrai nera ko piktintis!
O intonacija is teksto kiekvienas pagal savo piktumo laipsni ir persiskaito, nes maziau pikto ar piktybinio zmogaus negu Giedre, as nepazistu
Visiems - gerai veikianciu laistymo sistemu
Kai kurioms-NEPIKTOMS! Pries sugalvojusiu kazko paklausti, buvau perskaiciusi visas temas (dominancias) skersai ir isilgai,(ir ne vienus metus skaiciau) aisku kazkas pasimirsta, bet kai buvo neperseniausia rasyta, tai tikrai nera ko piktintis!
O intonacija is teksto kiekvienas pagal savo piktumo laipsni ir persiskaito, nes maziau pikto ar piktybinio zmogaus negu Giedre, as nepazistu
Visiems - gerai veikianciu laistymo sistemu
[quote=graazke,2011 05 02, 09:58]
Labas rytas , norėjau pasakyti apie laistymo sistemas.
Visiems atsakiusiem didelis ačiū, ir serzui ir graazke, dabar žymiai aiškiau
Labas rytas , norėjau pasakyti apie laistymo sistemas.
Visiems atsakiusiem didelis ačiū, ir serzui ir graazke, dabar žymiai aiškiau
papildyt norėčiau - visos turimos bačkos yra tamsiai žalios spalvos ir jokie dumbliai per visus naudojimosi metus neaugo. Vanduo būdavo naudojamas lietaus, artezinis, iš prūdo.
Spaudimas susidaro esant slėgiui, t.y. bačka stovi ant berods 55cm postamento ( to pačio dizaino kaip ir bačkos). Be to, jungtyje tarp krano ir pagrindinės žarnos yra spaudimo reguliatorius. Jei gerai pamenu, jis sumažina spaudimą. Varva pastoviu greičiu. Kraniuką užsukam, kai naujai pildom vandeniu ir kol jis nepašyla
Spaudimas susidaro esant slėgiui, t.y. bačka stovi ant berods 55cm postamento ( to pačio dizaino kaip ir bačkos). Be to, jungtyje tarp krano ir pagrindinės žarnos yra spaudimo reguliatorius. Jei gerai pamenu, jis sumažina spaudimą. Varva pastoviu greičiu. Kraniuką užsukam, kai naujai pildom vandeniu ir kol jis nepašyla
Šiek tiek į temą apie laistymo sistemą. Gal kas naudojate baltas plastikines talpas su metalinius rėmu (1000 l). Įdomu ar pasiteinia, toks didelis kiekis ir dar gal žinote kas jose buvo naudojama laikyta anksčiau Visai nesonorėtų su kokia buvusia chemija nusispirkti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 02, 10:52)
Mačiau pirkti naujus, tai kaip ir kitose tarose, nenaudotos jos. Nebent buvo daromi bandymai ar neleidžia. O perkant jau naudotas, tai reiktų klaust pas buvusius savininkus.
Gal pameni kur naujus matei?
QUOTE(ilja @ 2011 05 02, 10:55)
Gal pameni kur naujus matei?
Senukuose, pravažiuojant matėsi sudėtos. Tik čia prieš kelis metus, paskutiniu metu niekur akys nebuvo užkliuvusios.