Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka,52 tema

QUOTE(bitule @ 2010 01 15, 10:12)
-- Jei pasirinkti gera mediena, ir ja pertepti impregnantu, man atrodo tikrai kokiam desetkui metu butu. Tik svarbu rinktis ne plonas lentas, bet rimtesnius balkius, na kad ir gegnems skirta mediena, tokie tikrai ilgiau laikys, o ir atrodo rimciau. Maumedis cia tikrai labai tiktu, nu bet jau gaunasi labai probangus darzas  biggrin.gif, na nebent reikia tik poros lysviu. Del medzio borteliu patikimumo turiu tik tokia patirti: pries pora metu darem mediena apreminta smelio deze vaikui, tai kol kas kaip nauja (impregnuota pusis). MB juokiasi is manes - sako vaikui smelio deze jau padarem, dabar tau kokias 15 diiiiiideliu smelio deziu - ir ramu  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

O tą smėlio dėžę kaip nors saugot nuo lietaus? Ką žiemą darot su ja? Nes jei po dviejų metų kaip nauja, tai labai faina bigsmile.gif

Reikės rimčiau pasidomėti medienos kainomis ax.gif

QUOTE(jolaxus @ 2010 01 15, 10:53)
gal aš per daug pragmatiška, tačiau toks keletui metų nepajudinamas lysvių įrėminimas man šiek tiek abejonių kelia dėl kasmetinio jų įdirbimo, sėjomainos ir pan.

Na turbūt mūsų daržai yra kardinaliai skirtingi 4u.gif
Pas mane tik 4 lysvės - pomidorai, agurkai, braškės/žemuogės ir cukinijos.
Tikrai nemaišytų 'stacionarios' lysvės sėjomainai. Bulvių bent artimiausiu metu nežadu auginti ax.gif

QUOTE(zmogs @ 2010 01 15, 11:01)
Vat dėl šito tai klausimas, kaip tas impregnantas dera su ekologija. Juk jis gal į dirvą išskiria kažkokias medžiagas? Ar čia jau nusišneku?

o apie šitą nepagalvojau g.gif Tikrai įdomu, nes jokių trąšų savam darže nenaudoju.
Atsakyti
QUOTE(Nuk @ 2010 01 15, 11:42)
Na turbūt mūsų daržai yra kardinaliai skirtingi 4u.gif
Pas mane tik 4 lysvės - pomidorai, agurkai, braškės/žemuogės ir cukinijos.
Tikrai nemaišytų 'stacionarios' lysvės sėjomainai. Bulvių bent artimiausiu metu nežadu auginti ax.gif

Man irgi labai tiktų stacionarios lysvės, ypač kad aš visiškai neperkasinėju. Na, nebent bulves iškasu, o ir tai ketinu atsisakyt šitos kultūros smile.gif
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2010 01 15, 11:53)
gal aš per daug pragmatiška, tačiau toks keletui metų nepajudinamas lysvių įrėminimas man šiek tiek abejonių kelia dėl kasmetinio jų įdirbimo, sėjomainos ir pan. Man tokios lysvės nebent daugiamečiams prieskoniniams augalams būtų tinkamas sprendimas, o klasikinio daržo vietą bent jau mes kiekvieną sezoną pilnai su visais tarplysviais perkasam, pasistumdo ir lysvių vietos, kitur vietoj kelių lysvių pasidaro koks didesnis plotelis tarkim šviežioms bulvytėms ir pan.

Va va, tas kasmetinis VISO daržo perkasinėjimas ir stumia MB prie "dėžiu daržo" biggrin.gif - vis mažesnį plotą reikės kasinėt lotuliukas.gif O man tai sumažėjęs dirbamas plotas, aišku, vienas iš tokio daržo trūkumų ax.gif
Del bulvyčių tai man irgi klaustukas nemažas g.gif, gal joms kokį atskirą plotą reiktų numatyt. Nors mačiau tas pats Oliver'is jas sėkmingai iš tų dėžių kasa tongue.gif .

QUOTE(zmogs @ 2010 01 15, 12:01)
Vat dėl šito tai klausimas, kaip tas impregnantas dera su ekologija. Juk jis gal į dirvą išskiria kažkokias medžiagas? Ar čia jau nusišneku?

Apie tai , kažkaip tikrai nepagalvojau mastau.gif , turbūt ir tyrimų tokių niekas nėra atlikęs blush2.gif. Na bet kokiu atveju galima rinktis ekologiškus impregnantus - pvz. sėmenų aliejų (buna pirkti ūkinikų turguose) - ir pigu ir ekologiška 4u.gif
QUOTE(Nuk @ 2010 01 15, 12:42)
O tą smėlio dėžę kaip nors saugot nuo lietaus? Ką žiemą darot su ja? Nes jei po dviejų metų kaip nauja, tai labai faina bigsmile.gif

Niekaip nesaugom. Va ir dabar po sniegu žiemoja smile.gif. Pažiūrėsim, gal pavasarį jau kaip sena bus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2010 01 15, 13:52)
Va va, tas kasmetinis VISO daržo perkasinėjimas ir stumia MB prie "dėžiu daržo"  biggrin.gif - vis mažesnį plotą reikės kasinėt  lotuliukas.gif O man tai sumažėjęs dirbamas plotas, aišku, vienas iš tokio daržo trūkumų  ax.gif
Del bulvyčių tai man irgi klaustukas nemažas  g.gif, gal joms kokį atskirą plotą reiktų numatyt. Nors mačiau tas pats Oliver'is jas sėkmingai iš tų dėžių kasa  tongue.gif .
Apie tai , kažkaip tikrai nepagalvojau mastau.gif , turbūt ir tyrimų tokių niekas nėra atlikęs  blush2.gif.  Na bet kokiu atveju galima rinktis ekologiškus impregnantus - pvz. sėmenų aliejų (buna pirkti ūkinikų turguose) - ir pigu ir ekologiška  4u.gif

Niekaip nesaugom. Va ir dabar po sniegu žiemoja  smile.gif. Pažiūrėsim, gal pavasarį jau kaip sena bus  biggrin.gif

drinks_cheers.gif Aš irgi kaip tik apie aliejų pagalvojau mirksiukas.gif
Man su bulvių kasimu tai kažkaip baisoka, kad tos lentos į šalis išsivartys smile.gif Dabar svarstau, kokia turėtų būt konstrukcija, ar kampuose kažkokie kuoliukai/basliai statmenai įkasti ir prie jų pritvirtinta?
Dėl to perkasimo. Aš bandau praktikuoti nedirbamą daržą, bet mulčiuojamą. Prisiskaičiau, kad per kelis metus (todėl ir nenusivyliau po prastų rezultatų pirmais-antrais metais doh.gif ) nejudinamoje ir mulčiuojamoje organika žemėje susiformuoja natūrali kanalėlių „drėkinimo“ ir „kvėpavimo“ sistema, apsigyvena naudingi mikroorganizmai ir svarbu to tik nesuardyti, gamta sutvarko. Aišku, yra būdų padėti tokiam daržui gyvuoti, galima pasiskaityti. Jei įdomu, čia (tik atsargiai, ne viską priimkit už gryną pinigą) ir čia (knyga), 1 2 3 4.
Taigi, bet iš šitų mano bandymų anyta tik tyčiojasi, mama galvą kraipo, o praeiviai turbūt galvoja, kad čia bardakas, kuriame vietomis kyšo kažkas panašaus į daržoves, nes tvarkingos žemės nesimato, visur „prišiukšlinta“ šiaudų ir kitokių augalų liekanų. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(dista @ 2010 01 14, 23:34)
O kur Jūs planuojate panaudoti užaugintus šiuos prieskonius? Ar jau teko kada ragauti?

Vienas žolynėlis dvelkia mano labai megstamais anyziais, o kitas - cinamonais. O ju nauda ir panaudijimas cia:
http://www.sodininky...andrum-sativum/
http://www.rojaussod...7...p=1&id=1670
Siaip dievinu savo prieskoniu darziuka ir noriu jame pabandyt augint ivairia egzotika.
Atsakyti
QUOTE(dista @ 2010 01 14, 23:34)
Kokiomis priemonėmis sutvirtinote lysvių kraštus?

čia dėl šiltnamių lysvių buvo klausimas.

pasidalinsiu sava paprasta pigia patirtimi: pas mus šiltnamy takelis nėra žemiau - jis netgi aukštėliau vos vos nei lysvės, o ant jo padėtos tokios lentos - na panašiai, kaip europaletės (europadėklai - taip atrodo ) , tik sumažintas/smulkesnis variantas.
T.y.: siaurokos ilgesnės lentos su tarpais sukaltos ant poros/trejjeto skersų trumpesnių lentų.
Pvz, kai šiltnamis laistomas, tai ir tos lentos nusiplauna, na ir šiaip, nesitepa ten - to tarpo turbūt neperkasinėja, žemė kieta po lentom.
Nepasakyčiau, kad sunkiau dėl ravėjimo, tipo lenktis žemiau lotuliukas.gif - na kiek go to ravėjimo šiltnamy, viena kita pikžolė...

QUOTE(bitule @ 2010 01 15, 13:52)
  Na bet kokiu atveju galima rinktis ekologiškus impregnantus - pvz. sėmenų aliejų (buna pirkti ūkinikų turguose) - ir pigu ir ekologiška 

dar galimas viariantas: http://www.altax.lt/produkty1d.php impregnantas bičių vaško pagrindu.
to paties platintojo prekių asortimente yra Sėmenų aliejus, tik tinklapy apie jį neužsiminta.
Šios prekės Vnl tikrai yra "Moki veži" Ateities g.; nepamenu - gali būti ir Ermitaže.

QUOTE(zmogs @ 2010 01 15, 17:17)
Man su bulvių kasimu tai kažkaip baisoka, kad tos lentos į šalis išsivartys smile.gif Dabar svarstau, kokia turėtų būt konstrukcija, ar kampuose kažkokie kuoliukai/basliai statmenai įkasti ir prie jų pritvirtinta?

Na, žinoma, kad paprastai juk neatremsi Į ''kapą"" tas lentas lotuliukas.gif 4u.gif
Medvaržčiai gali būt, kokie kampuočiai iš vidaus ir tt.

Išties, gana novatoriškas tavo daržininkavimo būdas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rokoko: 15 sausio 2010 - 23:36
Sveiki, pernai pavasarį pasakiau savo MB jog noriu, kad musų braškių ežios atrodytų ne kaip ežios biggrin.gif Tai jis man sukasė vieną ežią, bet susuktą kaip labirintas.Jeigu nori nusiskinti uogą iš vidurio - tenka labirinto keliuku pakeliauti. tongue.gif Iš pradžių tos braškės keistai atrodė, bet dabar pripratau tai ir gražu.Svarbu, kad "kitaip" nei pas visus. biggrin.gif Pernai nebeturėjau "sveikatos" nestuke.gif ,tai žadu šį pavasarį visą labirinto keliuką vytelėmis apipinti ar kaip kitaip įrėminti g.gif Turėtų atrodyti neblogai,panašiai kaip tie daržai dėžėse, tik su daugiamečiais augalais 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 15, 17:17)
drinks_cheers.gif Aš irgi kaip tik apie aliejų pagalvojau  mirksiukas.gif

As esu issisaugojusi paveiksliuka, kokia konstrukcija tu lysviu turetu buti
user posted image
Tuos kampe esancius kuoliukus reikia ikasti i zeme, o ant ju laikosi sonines lentos.
Tiesa, labai intensyviai su kastuvu darbuojantis gali ir susikraipyti konstrukcija g.gif
Mano darzas zole mulciuotas, turbut ne ka keisciau atrodo biggrin.gif
QUOTE(Laimuška @ 2010 01 16, 00:44)
Sveiki, pernai pavasarį pasakiau savo MB jog noriu, kad musų braškių ežios atrodytų ne kaip ežios biggrin.gif Tai jis man sukasė vieną ežią, bet susuktą kaip labirintas.Jeigu nori nusiskinti uogą iš vidurio - tenka labirinto keliuku pakeliauti. tongue.gif Iš pradžių tos braškės keistai atrodė, bet dabar pripratau tai ir gražu.Svarbu, kad "kitaip" nei pas visus. biggrin.gif Pernai nebeturėjau "sveikatos" nestuke.gif ,tai žadu šį pavasarį visą labirinto keliuką vytelėmis apipinti ar kaip kitaip įrėminti g.gif Turėtų atrodyti neblogai,panašiai kaip tie daržai dėžėse, tik su daugiamečiais augalais 4u.gif

oho, koks idomus sprendimas bigsmile.gif
Atsakyti
Sveikos
imu planuoti savo fasadinę augalų juostą, reik jūsų pagalbos ax.gif
Ji turi atlikti porą funkcijų
- užstoti nuo žmonių akių mūsų didžiulius virtuvės langus ir priekinę kiemo dalį
- pro tuos pačius langus būti graži žiemą ir vasarą.
Keblumai - juosta gana siaura, o prie tvoros augalai glaustis negali, nes iš vidinės tvoros pusės važinėja vartai.
Kažkaip sunkiai man jos vizija formuojasi. Pradžioje maniau, kad pasodinsiu miškinių kadagių eilę. Iš gal 14-kos prigijo 4, ir tie patys negražūs, kažkokie nupiepę. Be to, pamaniau, kad vien kadagiai bus nuobodu, reik primaišyt lapuočių, dar spalvotų. Bet tada - makalynė. Na, galiausiai po konsultacijos su Toratoros tėčiu naujausias planas - vien spygliuočiai, įvairių spalvų ir formų.
Na, augalų dydis ribotas, kaip sakiau į plotį ne daugiau 80cm, aukštis nuo 1-1.5 iki 2-2.5. O dar mano skonis podurnis - nekenčiu taisyklingų formų. Taigi, norisi kažkokių artimesnių gamtai (iš dalies dėl to pradžioj galvojau apie miško kadagį). Todėl jokių skyrocketų ir pan.
Dabar vaizdas galvoj toks - sodinti pramaišiui aukštesnius su kiliminiais/mažiukais. Dėl gyvybės norisi ir gėlių ar viksvinių tarpuose, bet dvejoju ar nepadarysiu mišrainės. Galbūt galėtų būti truputį miško stilius, su viržiais, kokiu čiobreliu, dar kažkuo nžn, fantazija neneša, gal ką pasiūlysit.
Dar - reikėtų palikti jau esamus augalus - tai eglūnas maždaug per vidurį, purpuriniais lapais šeivamedis pačiam kampe, šalia jo dar nėra, bet suplanuotas rododendras. Na, ir tie 4 prigiję kadagiai, bet juos galiu perkilnot.
Permečiau dabar puslapiukus su spygliuočiais kokie yra pasiūloj, bet sunku rinktis, norisi gyvo žodžio. Tiesa, dar vienas apribojimas - finansai, kurie dabar labai kandžiojasi. Noriu apseiti su kuo mažiau išlaidų.
Na, kaip atrodo, ar visai jau mission impossible, ar pamanoma dar? doh.gif
Čia pabraižiau, nelabai ryškiai, bet gal matysis. Sklypo riba raudonai
user posted image
Nuotrauka dar su neprigijusiais kadagiais
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Tina* @ 2010 01 16, 20:27)
Noreciau savo prieskoniams tokio darziuko, kaip sitoj paskutinej foto.

4u.gif
Tina, o kokius prieskonius augini? g.gif bigsmile.gif

Šiemet ir žadu pasisodinti daugiau įvairių prieskonių, pvz. bazilikų, čiobrelių ir dar kokių nors, net nežinau kokių dar yra sėklų pirkti.... Tokių kažkaip niekada niekur nenaudojam, net kvapo jų nežinau blush2.gif
Bet kažkaip bijau net ir sodinti, nes galvoju gal nepatiks kvapas ir pan. ir niekur nepritaikysiu unsure.gif

O štai krapai, petražolės, porai, salierai lapiniai ir gumbiniai - laiko patikrinti thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 17, 12:59)
4u.gif
Tina, o kokius prieskonius augini?  g.gif  bigsmile.gif

Šiemet ir žadu pasisodinti daugiau įvairių prieskonių, pvz. bazilikų, čiobrelių ir dar kokių nors, net nežinau kokių dar yra sėklų pirkti.... Tokių kažkaip niekada niekur nenaudojam, net kvapo jų nežinau  blush2.gif
Bet kažkaip bijau net ir sodinti, nes galvoju gal nepatiks kvapas ir pan. ir niekur nepritaikysiu  unsure.gif

O štai krapai, petražolės, porai, salierai lapiniai ir gumbiniai - laiko patikrinti  thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif

o tai kas atsitiks, jei nepatiks ir nepanaudosi? na nebent po cielą arą ruošiesi visko užsėti, tada jo... gaila darbo...
Atsakyti
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 17, 12:59)
Tina, o kokius prieskonius augini?  g.gif  bigsmile.gif

Nagi bandau atgaminti smile.gif saltmete, pipirmete, melisa, ciobrelis, rozmarinas, mairunas, raudonelis, salavijas, monarda. Dar ten pat auga zemuoges ir dekoratyvines avietes. Vasara auginau dar salierus dvieju rusiu, bet simet jau atsisakysiu. Ta ploteli atiduosiu kalendrai ir perilei.
Atsakyti