Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka,52 tema

QUOTE(saule97 @ 2010 01 12, 15:05)
Kokios nelepios gelės tiktų? Norėčiau šiemet turėti tik vienmetes gėlytes

Be to norėčiau iš sėklų užsiauginti daigelius, ar tai labai sudėtinga? Kokių priemonių reikia?

pačios pačios nelepiausios - tagetės (kitaip serenčiai, gvazdikėliai), jei neturėsi kažkokių išankstinių nuostatų (na daugeliui jos jau kaip ir pabodę arba senoviškos atrodo rolleyes.gif ), tai turėsi visą vasarą žydintį gėlyną. O ir spalvų jų jau galima įvairių rasti, tiesa, visos geltonų-oranžinių-rudų atspalvių, tačiau ir margų ir vienspalvių yra, taigi tik pagal savo skionį tereikia išsirinkti.
o ir daigelius serenčių labai lengva auginti, nereikia iš vidurio žiemos sėti, jie gan greit dygsta ir sparčiai auga smile.gif
QUOTE(dista @ 2010 01 12, 15:47)
O aš turėčiau didžiulį prašymą dėl tvoros<...>Dabar, kai didelių medžių nebeliko, norėtume apsitverti tvora. Tačiau iškilo klausimas - nuo ko pradėti ir kokia tvora tiktų? Pūsleniams užaugti dar prireiks keleto metų... gal ką galėtumėte pasiūlyti ir patarti?
Būtų didelis dėkui iš anksto.

ar ta tvora būtų netoli naujai asfaltuojamo kelio? jei taip, tai ar neverta palaukti, kol tą kelią sutvarkys, nes bardako tai bus aplink kai su technika stumdytis pradės, kad paskui netektų gailėtis dėl apgadintos tvoros unsure.gif
o nuo ko pradėti, tai pirmiausia nuo sprendimo kokia ta tvora bus, jei bus kažkokie kuoliukai ar stulpeliai ir tarpuose kažkokie tvoros elementai (lentelės, metalas, tinklas ir t.t.), tai reikia įbetonuoti tuos kuoliukus ar stulpeliams pamatėlius paruošti, o tada tarpus jau montuoti. Labai konkretaus patarimo čia nelabai gaunasi duoti, juk bendras kiemo stilius kažkaip turėtų derėti, prie namo, prie kitų galimų kiemo statinių viskas derintis ir pan...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolaxus: 12 sausio 2010 - 17:52
QUOTE(dista @ 2010 01 12, 14:47)
Laba diena,
kaip smagu, kad pagaliau ir ši tema atgyja  thumbup.gif Pavasaris ne už kalnų  mirksiukas.gif

O aš turėčiau didžiulį prašymą dėl tvoros - taip jau atsitiko, kad sodyboj per šventes kelininkai iškirto 12 senų medžių (4 beržus ir 8 liepas )  verysad.gif , mat mūsų vienkiemis buvo šalia vieškelio, o savivaldybė gavo ES paramą ir ten dabar ties asfaltuotą kelią. O tie medžiai buvo mūsų sodybos puošmena, tačiau trukdė tiesti kelią... Dabar toks plynas laukas liko... praeitą pavasarį nuo kelio pusės pasodinome geltonų pūslenių gyvatvorę (neaišku, kiek jos liks po kelio tiesimo, nes ant jos dabar nukirsti medžiai suversti...). Dabar, kai didelių medžių nebeliko, norėtume apsitverti tvora. Tačiau iškilo klausimas - nuo ko pradėti ir kokia tvora tiktų? Pūsleniams užaugti dar prireiks keleto metų... gal ką galėtumėte pasiūlyti ir patarti?
Būtų didelis dėkui iš anksto.

O kaip čia taip išvis įmanoma? Ar tie medžiai jums priklausančioje žemėje buvo? O suvertė irgi ant jūsų žemės? Es ar ne ES parama, bet nuosavybė yra įstatymo ginama..
Dėl tvoros tai turėtumėt patys apsispręst, kokios norit ir įperkat. Jei sodyba, tai matyt didelė teritorija, pigiau gal gyvatvorė būtų. Bet ji aklinai neatitveria. Mes kai tvėrėm tvorą, tai ne ypač matomas kraštines tokia tinkline nebrangia iš senukų apsitvėrėm. Fasadinė pusė dailesne metalinių grotų tvora. Dar labai priklauso ir nuo namo ir kitų pastatų stiliaus, kokia tiktų.
Mano pvz. svajonė (deja, neįgyvendinama 6arų sklype) - įvairių žydinčių ir kitokių visiškai neformuojamų natūraliai augančių krūmų gyvatvorė. Na, bet jau čia skonio dalykas. Tai pagal savo skonį ir pasirinkit, kas gražu ir funkcionalu būtų.
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 12, 19:12)
Mano pvz. svajonė (deja, neįgyvendinama 6arų sklype) - įvairių žydinčių ir kitokių visiškai neformuojamų natūraliai augančių krūmų gyvatvorė. 

Tyliais ziemos vakarais skaitineju senas temas - ieskau ko nors apie tokias gyvatvores - gal kuri turit nuotrauku ar siaip galit pasidalinti patirtimi, gak kokia nuoroda imestumet - kazkaip nieko neuztinku. Noreciau kad ta gyvatvore ne tik puostu kiema, bet ir uzstotu vaizda nuo gatves. Dekui is anksto, jei padesit.
Atsakyti
QUOTE(saule97 @ 2010 01 12, 14:05)
1.Kokios nelepios gelės tiktų? Norėčiau šiemet turėti tik vienmetes gėlytes ir susodinti jas į mažesnius ir didesnius bliudus, taip pat vazonose ant palangių. 

2.Pas mane didžioji kiemo dalis yra pietūs, na ant palangių norėčiau ir kitose pusėse.

3.Be to norėčiau iš sėklų užsiauginti daigelius, ar tai labai sudėtinga? Kokių priemonių reikia?

4.Gal patartumėt kokioj parduotuvėj galėčiau išsamią info gaut?

1.Nelepios vienmetės vazonams, t.y. pakankamai atsparios sausrai , driožianciam lietui ir vėjams yra: pelargonijos, lakišius, svyrančios lobelijos, diascijos, kitos gėlės. Taip pat pilkoji lapija lamutis (kuris būna ir geltonas), kai kurie (kambariniai) margeniai, cimžiedos.
Jei neleisi perdžiūti, rūpesčių nekels bakopos, begonijos, sprigės.
Petuniju aš nemėgstu dėl neattsparumo lietui/vėjui ir nužydėjusių lipnių ''skudurėlių'' rankiojimui.

Prieš kelis postus rodžiau margą "bliūdą", augusį saulėje (vidurdienį šėšėlis)

Kompozicija su pelargonija karštoje saulėtoje vietoje: 1 , 2 .
Tiesa, šliaunčioji šilingė čia nepasiteisino - išdegė.

2. Šėšėliuotose ir nesaulėtose vietose žydi sprigės, bakopos, begonijos.

Kompozicija šiaurvakariniame gana tamsiame kampe prie namo, uždengusi šulinį: pradžia , užaugo , rudenį , perspektyva . Čia augo bakopos, lobelijos, jurginai, begonijos. Lapija: pilkas šlamutis, marga tramažolė, šuninė cimžieda.

Kompozicija su sprige šviesiame šėšėlyje po vynuogių pavėsine: kompoziciija su sprige , ar tiesiog sprigė vazonėlyje.

Komponuot galima ir su daugiametėm: kompozicija su šliaužiančia guboja ir jurginu

3. sėklų, daiginimo substrato/ durpinių tablečių, daigyklų/ daiginimo vazonėlių, trąšų, stimuliatorių/aktyvatorių, šiltos vietos kol sudygsta, bei labai šviesios ir gan vėsios vietos kai daigai auga.
Sėkmė lydi ne visada, darbo daug. Geriau pirma išsiaiškinti, su kokiom gėlių sėklom paprasčiau.
Rekomenduoju pirkti mažučius daigelius ir pačiai toliau juos auginti iki išnešimo ir išsodinimo į lauką. Šių daigelių prekyba prasideda vasario vidury.
Tai kur kas pigiau nei pirkti ''gatavas'' vienmetes gegužės mėn.

4. kaunietės turbūt pasakys.

Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2010 01 12, 18:50)
ar ta tvora būtų netoli naujai asfaltuojamo kelio? jei taip, tai ar neverta palaukti, kol tą kelią sutvarkys, nes bardako tai bus aplink kai su technika stumdytis pradės, kad paskui netektų gailėtis dėl apgadintos tvoros unsure.gif

taip, tvora bus netoli to asfaltuojamo kelio... ir galvojam, kad reiks pradėti statyti , kai darbai baigsis, bet vis tiek jau po truputį žiūrinėjamės, nors neaišku, kada galėsim pradėti darbus..

QUOTE(zmogs @ 2010 01 12, 19:12)
O kaip čia taip išvis įmanoma? Ar tie medžiai jums priklausančioje žemėje buvo? O suvertė irgi ant jūsų žemės? Es ar ne ES parama, bet nuosavybė yra įstatymo ginama..

deja, tie medžiai augo šalia mums priklausančioje žemėje.. nors nuo vieškelio iki mūsų teritorijos tik gal kokie 5 metrai....
įkelsiu kada nuotraukas, gal kokių minčių bus koks tvoros tipas tiktų prie namo...
Atsakyti
Mano uošviai prie kelio turi pasisodinę plačialapės liepos gyvatvorę ir suformavo ją su kupolais,labai gražiai atrodo,bet darbo daug,nes ją karpyt reikia doh.gif O šiemet jau sako,kad nupjaus ją,tipo uošvis(74m) nebeturi sveikatos prižiūrėt,bet tikiuosiu sugebesiu perkalbėt g.gif
Atsakyti
Ačiū visoms, o ypač Rokoko už atsakymus. Aš tikrai mielai pirkčiau daigelius, bet tuomet jei nori ne tokių populiarių gėlių sunku rast kas parduoda daigelius. Bet turbūt vis tiek teks bandyt taip suktis.
Dar norėjau pkalusti, kai auginat daigelius, ar dažnai skabot viršūnes? Nes pernai bandžiau iš daugelio verbeną užsiauginti, tai gavosi ne kas...vienas ilgesnė šaka ir viskas..gal žemė buvo prastoka, o gal nemokėjau augint. Be to kur auginat daigelius ant palangės? Kada nešat į lauką, nes pas mane kol kas šiltnamio nėra, o kitos šaltos bet šviesios vietos irgi nelabai yra.
Atsakyti
QUOTE(saule97 @ 2010 01 13, 10:47)
kur auginat daigelius ant palangės? Kada nešat į lauką, nes pas mane kol kas šiltnamio nėra, o kitos šaltos bet šviesios vietos irgi nelabai yra.

aš jau beveik persirgau sunkiai valdoma daigų auginimo liga biggrin.gif pirmais metais visos palangės nukrautos būdavo, kai atšildavo gabendavau į tokį šviesų, bet nešildomą įėjimo tambūrėlį, tačiau pastaraisiais metais tų daigų vis mažėja. Arba sėju tk tokius, kurių labai anksti nereikia sėti, nereiklūs ir mažiau vargo sukelia. Dabar tikrai būna nemažai daigelių parduotuvėse. Ypač pelargonijų, sprigių, verbenų, petunijų ir panašių gėlyčių pavasarį "senukus" užkrauna stelažais vos po 1-3 Lt, tai pagalvojus kiek jų realiai reikia, tikrai apsimoka nusipirkti, nei lakstyti su savo daigiukais nuo palangės ant palangės irnesakyk.gif
Atsakyti
Sveikos. Ateina pavasaris, visos sukrusime puosti aplinka. Va man tokia mintis atejo g.gif Ar kas nors turi kazka panasaus: http://www.rojaussod...nis.php?id=1636
Pas mane darzas nedidelis, toks daugiau miestietiskas, bet svogunus dar valgau savo biggrin.gif Tai va, galvoju ka nors grazaus padaryti su juo (darzu ), aisku ne tokio lygio kaip atsiustame www., bet nors minimaliai panasiai. Gal kuri ka nors panasaus turite pasidariusios. Ir apskritai ar tai verta uzsiimti, gal cia tikrai tik karaliams tokie darzai biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Bijuna @ 2010 01 13, 11:01)
apskritai ar tai verta uzsiimti,  gal cia tikrai tik karaliams tokie darzai  biggrin.gif

pirmoji mintis šovė tokia, kad kažin ar ilgai toks vaizdelis dekortyvumą išlaiko g.gif juk daržas kartais jau apie vasaros vidurį praretėja, kai kurios lysvės nudera ir palieka arba apytuštės arba tenka kokiom garstyčiom užsėti, kad plika nestovėtų unsure.gif Trumpai tariant, norint tinkamą vaizdelį turėti, ko gero su daržu daugiau vargo, nei su gėlynu unsure.gif Tinginė darausi doh.gif blush2.gif senatvė į nugarą kvėpuoja biggrin.gif
Papildyta:
klausimas greičiausiai rokoko arčiausiai kasdienybės:
ar būna pirkti vaistinio skaistenio (Tanacetum parthenium) sėklų? Nesu tikra dėl pavadinimo, nes vienoj verstinėj knygoj radau būtent aukščiau minėtą versiją, o šiaip gi Tanacetum yra verčiama bitkrėsle g.gif Apskritai mane domina šis augalas su pilnaviduriais žiedais, nes savo knygoj radau paveikslėlius ir su tuščiaviduriais ir su apvaliais kaip kamuoliukai pilnaviduriais žiedais labai primenančiais chrizantemas...

štai nuskenavau puslapį su mane užkabinusia foto, tie balti pilnaviduriai žiedukai akį patraukė
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolaxus: 13 sausio 2010 - 10:30
QUOTE(saule97 @ 2010 01 13, 10:47)
Ačiū visoms, o ypač Rokoko už atsakymus. Aš tikrai mielai pirkčiau daigelius, bet tuomet jei nori ne tokių populiarių gėlių sunku rast kas parduoda daigelius. Bet turbūt vis tiek teks bandyt taip suktis.
Dar norėjau pkalusti, kai auginat daigelius, ar dažnai skabot viršūnes? Nes pernai bandžiau iš daugelio verbeną užsiauginti, tai gavosi ne kas...vienas ilgesnė šaka ir viskas..gal žemė buvo prastoka, o gal nemokėjau augint. Be to kur auginat daigelius ant palangės? Kada nešat į lauką, nes pas mane kol kas šiltnamio nėra, o kitos šaltos bet šviesios vietos irgi nelabai yra.

Zinau vieta netoli Sakiu, kur rasi tikrai didele ivairove. Tiesa, vasari as ten nebuvau, turbut prekyba dar nebuna prasidejus.
Jei neturi siltnamio, sunkokia nuo vasario iki geguzes bus namie islaikyt (mano nuomone)
Atsakyti
Aha, pritariu: kai vasaros vidury daržovių lysvelėj svogūnai ir kt. apvysta, išlenda gumbai - nekoks vaizdelis. Denk nedengęs gėlėmis pakraščiuose. Reik pasiryžt tą daržą arba visai kažkur ištremt, arba neturėti. Du viename čia nesigauna schmoll.gif . Arba pilvui, arb dūšiai turi būt.
Atsakyti