Pernai mergaites kepe pagal Cipciuko meducio recepta
Ir nuotraukoje, man rodos, vieni is ju.
As pati megstu kietus imbierinius sausainius, tai kepiau pagal Bea ir Beatos Nikolson recepta, tai man jie visi super kietuciai- traskuciai
Imbieriniai sausainiai (Beatos)
125g sviesto
5 šaukštai grietinėlės
3 black treakle (t.y. jei nėra, dedam medų)
150g cukraus (pageidautina kuo rudesnio, idealiu atveju - tamsus mascovado, jei nėra, tai bent jau dermerara arba jei ir to nėra, dėkite baltą paprastą cukrų, tik sausainiai bus tokie labai jau pablyškę)
1 arb škšt cinamono
1 arb škšt imbiero malto (sauso, bet jei nėra, tai tiks ir šviežias)
1 arb škšt maltų gvazdikėlių
8 kardamono pumpurėlių šviežiai maltos sėklos (jei nėra sveikų ir patys nemokate/negalite jų sugrūsti, naudokite jau sumaltą kardamoną)
1 arb škšt tarkuotos apelsino žievelės
375g miltų
0.5 arb škšt sodos
prieskoniai čia yra labai svarbu, nors sausainiai vadinasi imbieriniai, bet tą būtent jiems būdingą skonį ir kvapą suteikia daugiausiai kardamonas ir gvazdikėliai. Aš asmeniškai prieskonių dėjau daugiau nei nurodyta recepte.... na, gal trečdaliu daugiau, čia jau skonio reikalas...
gamyba viso šito dalyko nėra labai sudėtinga, bet reikia kantrybės nemažai, tešlai šaldyti ir kočioti..
1. sviestą,cukrų, grietinėlę, medų (ar black treakle) visus prieskonius sudėkite į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ištirps. Ištirpo ir nuimkite nuo ugnies.
2. miltus persijokite ir sumaišykite su soda.... Jei neturit ūpo ir laiko, nebus pasaulio pabaiga, jei miltų ir nepersijosite.... Sijot reikia, kad daugiau oro patektų į miltus...
3. Miltus pilkite į skystą masę ir viską išmaišykite, kol pasidarys minkšta, minkoma tešla. Ją trumpai pakočiokite. tešla bus minkšta, lipnoka ir šilta, taigi daug ten su ja nieko negalėsite padaryti... svarbu, sukabinkite viską į vieną gražų pagranduką, kurį, įvynioję į celofaną, dėkite į šaldytuvą, kad nusiramintų.... t.y. - atšaltų.. Šaldytuve laikykite bent valandą.. galit ir dvi dienas, bet ne ilgiau...
4. išimkite iš šaldytuvo ir dabar jau darysit tuos sausainius. kai jau pradėsite kočioti tęšlą, įjunkite orkaitę. (180 C)
5. jei tešla šaldytuve buvo ilgiau nei valandą, tai reikės jai duoti laiko priprasti prie kambario temperatūros.... nes ji bus pakankamai kieta. Kočioti ir sausainius formuoti reikės kantrybės ir laiko.... na, bent jau man reikėjo. Nes čia tikrai nepavyks iškočioti didžiausio lakšto kaip kokiem virtiniam.... Maximumas, kokį man pavyko pasiekti, buvo dviejų knygų dydžio.... nes tešla labai lengvai skyla... tešlą kočiojam kuo plonesnę, t.y. maždaug monetos plonumo, bet ne storesnę nei dvi monetos viena ant kitos padėtos... aišku, galite ir labai storą tą tešlą palikt... bet sausainiai nebus tokie skanus:) tai va, darykite iš sausainių širdutes, elniukus, eglutes ir t.t., jei turite formeles sausainių, jei ne, tai naudokite stiklinę...
6. dėmesio, nesudeginkite, nes man pavyko sudeginti vieną padėklą labai sėkmingai... Kepti apie 10- 12 minučių, ne ilgiau.... jei orkaitė jūsų kaip mano ir mėgsta kaitinti labiau nei reikia, tai mažinkite karštį iki 160 C.
7. žmonės sakė, kad visai nieko tie sausainiai:)
Sitie Sonatinos
Imbieriniai sausainiai su medumi
1/2 puodelio cukraus
3 puodeliai persijotų miltų
2 a. š. sodos
1 a. š. druskos
2 a. š. malto imbiero
2 a. š. cinamono
½ a. š. maltų gvazdikėlių
½ a. š. malto muskato riešuto
225 g sviesto, supjaustyto kubeliais
1/2 puodelio skysto medaus
Sumaišyti cukrų, miltus, kepimo miltelius, druską, imbierą, cinamoną, gvazdikėlius ir muskatą. Sudėti sviestą ir pirštais trinti, kol susidarys smulkūs tešlos trupinėliai. Supilti medų ir gerai išmaišyti, paminkyti, kol susiformuos tešla. Šaldyti bent valandą.
Tešlą iškočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki 3 mm storio. Išpjauti norimos formos sausainius. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 12 15 min. Išimti iš orkaitės, o po minutės perkelti ant grotelių ir ataušinti.
P. S. puodelis 237 ml. Sausainiai labai skanūs
Tik prieskonių bėriau mažiau, ypač sumažinau imbiero (jo bėriau gal ½ a. š. )... Vietoje gvazdikėlių įbėriau kardamono... Tešla gavosi gana trapi (gal dėl to, kad sviesto turėjau tik 200 g...), bet pakankamai neblogai kočiojosi tarp popieriaus lakštų. Glajų padariau iš 1 puodelio cukraus pudros, sumaišytos su 1 a. š. vanilinio cukraus miltelių ir 2 3 v. š. vandens....