QUOTE(Rutele_S @ 2016 04 24, 17:06)
Va cia irgi gera mintis, nebloga. O kokio minimalaus dydzio sakeliu, reikia, daiginimui? Tiesiog sukist i zeme , skaiciau kad geriau pavesis, kad saule nekepintu, ir gausiai liet? Jei daigint pradet rugpjucio pradzioj? Dabar neturiu galimybes
Šakelės gali būti 10-30 cm. kažkur. Reikia atkreipti dėmesį, kad jos būtų nuo sveikos, neparudavusios tujos. Pačios šakelės irgi turi būti žalios, o jų kotas gali būti sumedėjęs, rudas. Geriausia skinti nuo viršutinių šakų. Reikiamą šakelę reikia suimti už kotelio, ir staigiu judesiu patraukti priešingai augimui kryptimi. Tada ji nuplyš, o kotelio gale liks tokia "pėda".
Apie pavėsį teisingai skaitėt. Kol šakelės šaknydijasi joms nereikia saulės, ir net ne dalinio pavėsio. Aš savąsias auginu vazone, ant palangės, o tos lango pusės roletai visą laiką užtraukti. Bet šiaip geriau jas lauke auginti, kad iškart priprastų prie lauko sąlygų. Laistyti tikrai reikia negailint, bet aš jų neperlaistau - tiesiog paliečiu pirštu žemės paviršių - jei drėgnas - gerai, jei ne - laikas laistyti.
Kai po pasodinimo praeina iki keleto valandų ant tujų šakelių galiukų atsiranda rasos lašeliai - tai geras ženklas. Po kurio laiko galiukai pasidaro šviesesni už pačią šakelę, ir pradeda pamažu tįsti.
Traukti jų iš žemės ir ieškoti šaknų nepatartina - nors ir labai knieti.

Šiaip jei šakelė nenurudavo ir nesudžiuvo, vadinasi viskas gerai.
Tręšti jų negalima, geriau šaknydinti geroje žemėje. Šiaip kai sodinu vaismedžius tai primaišau pelenų - jiems tai kaip traša. Tujoms jų pilti jokiu būdu negalima, nes nurūgštins dirvą, o tujos kaip tik rūgščiau mėgsta. Bet ir ne durpes, kaip šilauogėms. Aš savo šakeles sodinau į juodžemį.
Šiaip pavasarį viskas labai puikiai auga, todėl pats tinkamiausias laikas šaknydinti šakeles. Pas mane net vyšnios viršūnė nukirpta ir sukišta į vazoną pumpurus išskleidė... O rudenį šaknydinti jau netinkamas laikas - gali ir neprigyti. Nebent sodinkit dabar į vazoną, o rugpjūtį persodinsit...
Štai ir visas mokslas.