Nors tema apie receptus,kažko ieškojau naujo,bet čia mamytės diskutuoja apskritai paie mitybą...
Na,o mes valgom labai skaniai,t.y. pats skaniausias mano sūnelio patiekalas štai:
Kalakutienos gabaliukas,morkytė,bulvė,kopūstas,džiovintas abrikosas,truputis alyvuogių aliejaus.Skanu , kvepia ,net čepsim
Sveikos mamytės, galiu pamokyti kaip pasigaminti naminį jogurtą be konservantų. Jums reikės litro pieno ir vieno mažo indelio natūralaus jogurto ( būna indelis su balta gėlyte). Užvirinkite pieną ir leiskite jam truputį atšalti. Turi būti jau ne karštas, kad nedegintų liežuvio, na ir ne peršaltas. Sudėkite jogurtą į pieną, išmaišykite ir palikite šiltai (galima ir nakčiai). Ryte turėsite litrą natūralaus jogurto. Tada jau pagal skonį - uogienė ar cukrus, įvairios uogos, bananai... Skanu ir sveika, BE JOKIŲ E Jūsų mažyliams tikrai patiks
(tikiuosi, nesikartoju )
Liežuvis su daržovėm (manau, tiktų nuo 7-8 mėn.), 1 porcija:
50g jautienos/veršienos liežuvio (virti reikia daugiau - apie 100g, nes didelė jo dalis suverda, dar nemažai nulupama ir nupjaustoma - pav., aš išpjaustau "gyslas", nes jos dažnai nesusitrina)
Paverdu 5 min., nupilu vandenį, užpilu naujo, įmetu lauro lapą, "prancūziškų" prieskonių (baziliko, čiobrelio ir pan.), ir verdu dar apie 45-60 min. Likus 25-20 min. iki virimo pabaigos, sudedu visa kita:
50g bulvės
50g morkos/moliūgo (moliūgo reikia dėti gerokai daugiau, nes labai suverda)
50g kopūsto/brokolio (likus 10-8 min. iki virimo pabaigos)
50g obuolio (likus 5 min. iki pabaigos)
kas antrą kartą įdedu truputėlį špinato (likus 2-1 min. iki pabaigos) dėl įvairovės.
Ruošiant homogenišką tyrę, viską trinu kartu (vienam inde).
Vėliau, kai jau pipirui patinka pakramtyt, ką nors trinu atskirai, pav., vienąkart mėsą, kitąkart bulvę ir morką, ir sutrinu "prasčiau" nei visa kita, kad būtų gabalėlių, o tada viską sumaišau. Šakute nemėgstu trint, todėl taip ir terliojuosi
Į paruoštą tyrę, jeigu liežuvis nebuvo labai riebus, įpilu alyvuogių aliejaus pagal skonį.
Obuolys labai pagerina skonį. Ypač tinka nelabai mėgstantiems mėsytę.
Liežuvis su daržovėm (manau, tiktų nuo 7-8 mėn.), 1 porcija:
50g jautienos/veršienos liežuvio (virti reikia daugiau - apie 100g, nes didelė jo dalis suverda, dar nemažai nulupama ir nupjaustoma - pav., aš išpjaustau "gyslas", nes jos dažnai nesusitrina)
Paverdu 5 min., nupilu vandenį, užpilu naujo, įmetu lauro lapą, "prancūziškų" prieskonių (baziliko, čiobrelio ir pan.), ir verdu dar apie 45-60 min. Likus 25-20 min. iki virimo pabaigos, sudedu visa kita:
50g bulvės
50g morkos/moliūgo (moliūgo reikia dėti gerokai daugiau, nes labai suverda)
50g kopūsto/brokolio (likus 10-8 min. iki virimo pabaigos)
50g obuolio (likus 5 min. iki pabaigos)
kas antrą kartą įdedu truputėlį špinato (likus 2-1 min. iki pabaigos) dėl įvairovės.
Ruošiant homogenišką tyrę, viską trinu kartu (vienam inde).
Vėliau, kai jau pipirui patinka pakramtyt, ką nors trinu atskirai, pav., vienąkart mėsą, kitąkart bulvę ir morką, ir sutrinu "prasčiau" nei visa kita, kad būtų gabalėlių, o tada viską sumaišau. Šakute nemėgstu trint, todėl taip ir terliojuosi
Į paruoštą tyrę, jeigu liežuvis nebuvo labai riebus, įpilu alyvuogių aliejaus pagal skonį.
Obuolys labai pagerina skonį. Ypač tinka nelabai mėgstantiems mėsytę.
Jogurtas - skanumėlis (turbūt tinka nuo kokių 8-9 mėn. Mes valgom nuo 10 mėn.)
100 g natūralaus jogurto (aš "Dobilą" perku - jo indelyje yra 200 g, tad užteks 2 kartams);
100 - 125 g vaisų*
žiupsnis malto cinamono
Viską sumaišom intensyviais sukamaisiais judesiais (kartais tai darau trintuvu (blenderiu), tai gaunasi standesnė tyrė), ir valgom
Aš ir pati valgau, nes laaabai skanu
*geriausiai tinka obuolys, keptas čenakiniame inde (iškepa iki tyrės konsistensijos), jei tingisi, naudoju pirktinę obuolių ar kitų vaisų tyrę.
100 g natūralaus jogurto (aš "Dobilą" perku - jo indelyje yra 200 g, tad užteks 2 kartams);
100 - 125 g vaisų*
žiupsnis malto cinamono
Viską sumaišom intensyviais sukamaisiais judesiais (kartais tai darau trintuvu (blenderiu), tai gaunasi standesnė tyrė), ir valgom
Aš ir pati valgau, nes laaabai skanu
*geriausiai tinka obuolys, keptas čenakiniame inde (iškepa iki tyrės konsistensijos), jei tingisi, naudoju pirktinę obuolių ar kitų vaisų tyrę.
Na ka siandien dariau stai toki
TROSKINYS (10men):
50g strutienos (arba kitokios mesytes)
4 valgomi saukstai vermiseliu
sviezias kopustas
sviezia morkyte
krapai
pertrazoles
sviestukas (grietine)
Nuviriau struti, sudejau morkas ir kopusta su burokine traka sutarkavus. Kaip apvire sekantys vermiseliai. Kai isvire idejau sviestuko, krapu ir pertazoliu.
TROSKINYS (10men):
50g strutienos (arba kitokios mesytes)
4 valgomi saukstai vermiseliu
sviezias kopustas
sviezia morkyte
krapai
pertrazoles
sviestukas (grietine)
Nuviriau struti, sudejau morkas ir kopusta su burokine traka sutarkavus. Kaip apvire sekantys vermiseliai. Kai isvire idejau sviestuko, krapu ir pertazoliu.
Gaivi kose
Ryziai
sviestas
agurkai
Isvirti ryzius, ir sumaisyti. Agurka sutarkuoti su morku tarka, ir imaisyti i ryzius.
Ryziai
sviestas
agurkai
Isvirti ryzius, ir sumaisyti. Agurka sutarkuoti su morku tarka, ir imaisyti i ryzius.
QUOTE(rimulia12 @ 2008 08 07, 10:58)
Gaivi kose
Ryziai
sviestas
agurkai
Isvirti ryzius, ir sumaisyti. Agurka sutarkuoti su morku tarka, ir imaisyti i ryzius.
Ryziai
sviestas
agurkai
Isvirti ryzius, ir sumaisyti. Agurka sutarkuoti su morku tarka, ir imaisyti i ryzius.
košytė.
Mes tokią irgi valgom. O agurką kartais pakeičiam pomidoru
Mes irgi seniai jau darom natūralų jogurtą. Taip pat darom ir rūgpienį.
Natūralų jogurtą mes darom taip:
Pieną kaitini, kol pradeda atsirasti burbuliukai. Tada išjungi ir lauki kol atvės. Kai įkišus pirštą į pieną ramiai gali suskaičiuoti iki 20 - pienas tinkamos temperatūros. (Kiek žinau jogurto bakterijos dauginasi tik 40-50 laipsnių temperatūroje) Tada į pieną įmaišai pirktą natūralų jogurtą. Proporcijos kažkur 1 litrui pieno įmaišau 1 mažą indelį natūralaus jogurto. Tada pastatai šiltai ir po 6-8val. turi jogurtą. Kadangi aš tingiu kažkur įsupti tą jogurtą tai tiesiog padeda kambario temperatūros ir palaikau per naktį. Ryte dažniausiai jau būna jogurtas, jei ne, tai palaikau dar ilgiau.
O rūgpieniui tai tiesiog paimu pieną ir įmaišau į jį porą ar daugiau pirkto rūgpienio iš indelių. Irgi palaikau per naktį ar ilgiau. Kai sutraukia pieną - tada įstatau į šaldytuvą.
Mūsų mažoji daug mieliau valgo rūgpienį nei natūralų jogurtą.
Dar verdam grikių košę su varške. Išverdu paprasčiausiai grikių košę ir tada įmaišau truputį varškės. Paskutinį kartą kai viriau tai pritrūkau grikių kruopų tai įmaišiau ryžių - tiko irgi kuo puikiausiai.
Kadangi mėgstam pomidorus, tai skaniai suvalgom pomidorinę. Smulkiai supjaustau mėsos gabaliuką, metu į puodą virti. Tada susmulkinu morkytę, metu prie mėsos. Tada jau dedu ryžių saują ir nuluptus pomidorus. Pomidorų dedu daug, kad gautųsi gan rūgštoka sriubytė/troškinukas. Ir žinoma prieskoniukai. Kai viskas išverda įdedu šaukštuką grietinės. Galima būtų dar dėti ir svogūniuko, tačiau maniškė jo nevalgo, tai bijau pagadinti visą sriubą juo ir nededu.
Natūralų jogurtą mes darom taip:
Pieną kaitini, kol pradeda atsirasti burbuliukai. Tada išjungi ir lauki kol atvės. Kai įkišus pirštą į pieną ramiai gali suskaičiuoti iki 20 - pienas tinkamos temperatūros. (Kiek žinau jogurto bakterijos dauginasi tik 40-50 laipsnių temperatūroje) Tada į pieną įmaišai pirktą natūralų jogurtą. Proporcijos kažkur 1 litrui pieno įmaišau 1 mažą indelį natūralaus jogurto. Tada pastatai šiltai ir po 6-8val. turi jogurtą. Kadangi aš tingiu kažkur įsupti tą jogurtą tai tiesiog padeda kambario temperatūros ir palaikau per naktį. Ryte dažniausiai jau būna jogurtas, jei ne, tai palaikau dar ilgiau.
O rūgpieniui tai tiesiog paimu pieną ir įmaišau į jį porą ar daugiau pirkto rūgpienio iš indelių. Irgi palaikau per naktį ar ilgiau. Kai sutraukia pieną - tada įstatau į šaldytuvą.
Mūsų mažoji daug mieliau valgo rūgpienį nei natūralų jogurtą.
Dar verdam grikių košę su varške. Išverdu paprasčiausiai grikių košę ir tada įmaišau truputį varškės. Paskutinį kartą kai viriau tai pritrūkau grikių kruopų tai įmaišiau ryžių - tiko irgi kuo puikiausiai.
Kadangi mėgstam pomidorus, tai skaniai suvalgom pomidorinę. Smulkiai supjaustau mėsos gabaliuką, metu į puodą virti. Tada susmulkinu morkytę, metu prie mėsos. Tada jau dedu ryžių saują ir nuluptus pomidorus. Pomidorų dedu daug, kad gautųsi gan rūgštoka sriubytė/troškinukas. Ir žinoma prieskoniukai. Kai viskas išverda įdedu šaukštuką grietinės. Galima būtų dar dėti ir svogūniuko, tačiau maniškė jo nevalgo, tai bijau pagadinti visą sriubą juo ir nededu.
Grikiai su versiena (11men.)
Versiena
Sparagines pupeles
Cukinija
Porai
Sveistas
Pertazoles
Viska sudejau i garpuodi ir viriau 20 min, nes mano dukryte dar bedante tai paverdu kad minkstese girkiai ir darzoves butu. Kai baige virt idejau sviestuko. Nesitikejau kad taip skaniai gausis. Net pati pora saukstuku nuvogiau nuo dukriuko
Versiena
Sparagines pupeles
Cukinija
Porai
Sveistas
Pertazoles
Viska sudejau i garpuodi ir viriau 20 min, nes mano dukryte dar bedante tai paverdu kad minkstese girkiai ir darzoves butu. Kai baige virt idejau sviestuko. Nesitikejau kad taip skaniai gausis. Net pati pora saukstuku nuvogiau nuo dukriuko
Ryziu kose (pusryciams, vakarienei)
Pomidoras
cukinija
kukuruzai arba kukuruzu miltai
Pienas arba misinukas
Ryziai arba ryziu dribsniai
Isvirti ryzius arba dribsnius kartu su cukinija. Cukinija isvirta susmilkinti smulkintuvu. nuplikyti pomidorus karstu vandeniu ir nulupti skurele ir susmulkinti smulkintuvu. ipilti pienuko arba misinuko. galima ryzius piene virt
Pomidoras
cukinija
kukuruzai arba kukuruzu miltai
Pienas arba misinukas
Ryziai arba ryziu dribsniai
Isvirti ryzius arba dribsnius kartu su cukinija. Cukinija isvirta susmilkinti smulkintuvu. nuplikyti pomidorus karstu vandeniu ir nulupti skurele ir susmulkinti smulkintuvu. ipilti pienuko arba misinuko. galima ryzius piene virt
mes labai skaniai valgom va tokią paprastą košytę:
iš ryžių dribsnių ir obuoliuko, pavirus viską suplaku blenderiu ir kertam galima obuoliuką pakeist kriauše, bus vaikui saldžiau
iš ryžių dribsnių ir obuoliuko, pavirus viską suplaku blenderiu ir kertam galima obuoliuką pakeist kriauše, bus vaikui saldžiau
Misraine pusryciams (virs 1 metu)
kiausinis
agurgo riekele
desros ar virtos mesos riekele
krapai
giretine duona
Kiausini isvirti ir smulkiai suojaustyti. Supjaustyti ir agurka su desra ar mesa ir krapais. ismaisyti ideti siek tiek grietines. supjausciau duona gabaliukais ir uztepus sviestuko uzdejau misraines ant virsau.
Jau nebezinau ka beduot rytais kosiu nebevalgom....
kiausinis
agurgo riekele
desros ar virtos mesos riekele
krapai
giretine duona
Kiausini isvirti ir smulkiai suojaustyti. Supjaustyti ir agurka su desra ar mesa ir krapais. ismaisyti ideti siek tiek grietines. supjausciau duona gabaliukais ir uztepus sviestuko uzdejau misraines ant virsau.
Jau nebezinau ka beduot rytais kosiu nebevalgom....