Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka,51 tema

QUOTE(ElvaV @ 2009 10 06, 09:33)
Aš pernai pavasari pasodinau nedidelį augalėli. Pas mane peržiemojo labai gerai ir labai smarkiai paaugo.

Sveika prisijungus smile.gif
O kur tu jį pirkai? Kol kas niekur nemačiau pardavime schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Spurga577 @ 2009 10 04, 11:33)
Sveikos, merginos  4u.gif Ar galite patarti, pasidalinti patirtimi?

Bandau planuotis viena gabaliuką sklypo... Pietinėje pusėje nuo namo iki tvoros 4 m, atkarpos ilgis - 9,5 m. Langai iš svetaines ir vienas iš virtuvės, iš lauko nuo žemės 1 m, tvora ažūrinė, 1,2 m., lentos vertikalios. Per langus matosi vienas sklypas tuščias (apleistas, piktžolėtas ir t.t.), toliau - namai. Ir mes, ir kaimynai kaip ant delno. Kiek vėliau gal įkelsiu realių foto.

Noriu kažkiek pridengti bent jau akių lygyje: pasodinti skiepytus medžius. Kažkiek vaizdą pridengia tvora, paskui butų tarpelis, o kiek aukščiau rutuliukas medžio lajos.

Tik nežinau, ar geriau 3 ar 4 medeliai?

Galvoju apie variantus:
1. Klevas rutulinis Acer platanoides Globosum
2. Robinija Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'

Gal patartumėt, kas labiau tiktų? Gal turit patirties, su kuriuo mažiau vargo, kuris mažiau "serga" ir pan.? Gal dar variantų būtų?  blush2.gif

Čia mano pirmasis planelis smile.gif

user posted image

user posted image

Labai laukčiau patarimų, nes kol kas tai vienintelis plotelis, kur kažką realesnio įsivazduoju...

Graži diena fotografuoti smile.gif Įkėliau kelias nuotraukas iš visų pusių 4u.gif

user posted image

Daugiau foto su komentarais įkėliau čia: http://public.fotki....s/pietine-puse/

Patarkit blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Spurga577 @ 2009 10 06, 14:23)
Graži diena fotografuoti smile.gif Įkėliau kelias nuotraukas iš visų pusių  4u.gif

Patarkit blush2.gif

Na variantas toks ne is paciu lengviausiu, nes medzius reikia sodinti 3m atstumu nuo tvoros., t.y. kaimyno sklypo ribos. Tai jei lieka 1 m iki namo, tai..pati supranti.
Variantai: medziai, suformuoti plokscia laja. Jie siauri, nesumazintu sklypo labai, lapija dengtu kaimynu siltuoju metu laiku. Jei pasodintum arti tvoros, kaimynas neturetu pykti, nes i jo sklypa neperlips medziu sakos.
Krumus gali sodinti 1m atstumu nuo tvoros (teisiskai). Plota palei visa ta tvoros krastine paskirt dekor. krumu kompozicijai. T.y nevienarusiai krumai, augantys iki 2m. Uzims nemazai vietos. Ziema tebus sakos.
Gyvatvore ir nevienarusiu spygliuociu, letokai auganciu krumais. Uzdengs ta tvora ne taip ir greitai, bet turi kitu pliusu. Priekyje spygliuociu galima ir gelyna itaisyt.

Klausimas smalsumo patenkinimui, ar is siaures puses irgi 4m plocio ruozelis zoles ar didesnis?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 06 spalio 2009 - 13:50
QUOTE(smth1 @ 2009 10 06, 13:50)
Na variantas toks ne is paciu lengviausiu, nes medzius reikia sodinti 3m atstumu nuo tvoros., t.y. kaimyno sklypo ribos. Tai jei lieka 1 m iki namo, tai..pati supranti.
Variantai: medziai, suformuoti plokscia laja. Jie siauri, nesumazintu sklypo labai, lapija dengtu kaimynu siltuoju metu laiku. Jei pasodintum arti tvoros, kaimynas neturetu pykti, nes i jo sklypa neperlips medziu sakos.
Krumus gali sodinti 1m atstumu nuo tvoros (teisiskai). Plota palei visa ta tvoros krastine paskirt dekor. krumu kompozicijai. T.y nevienarusiai krumai, augantys iki 2m. Uzims nemazai vietos. Ziema tebus sakos.
Gyvatvore ir nevienarusiu spygliuociu, letokai auganciu krumais. Uzdengs ta tvora ne taip ir greitai, bet turi kitu pliusu. Priekyje spygliuociu galima ir gelyna itaisyt.

Klausimas smalsumo patenkinimui, ar is siaures puses irgi 4m plocio ruozelis zoles ar didesnis?

Galima dar sodint svyrancius medzius ( mazdaug 2m aukscio ) jie neuzimtu daug vietos.O galima svyranciu medziu laja formuoti kaip uzuolaida ( istempti virves ant atramos ir risti sakas i sonus)
o siaip man atrodo kad 3m nuo tvoros negalima tik aukstu medziu? jei iki 2.5 m tai galima ir arciau.. g.gif gal as ir klystu
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2009 10 06, 14:50)

Ačiū už pasiūlymus 4u.gif

Tai va, žinau, kaip su tais su tais atstumais... Kaip anksčiau esu minėjusi, ten įsivaizduoju kažką ant koto (medis smile.gif ) su nedidele rutuline laja. Nenoriu labai užimti plotą apačioje, nes ir taip mažoka vietos ...

Blaškausi tarp rutulinio klevo (Globosum), robinijos (siluetas panašus, tik lapai tokie lengvesni, subtilesni ir kamienas įdomesnis) ir dar šiandien prisiminiau, kad esu prie kai kurių namų pastebėjusi neaukštas gudobeles (būna raudonais ir baltais žiedais).

Manau, kad kaimynas neturėtų pykti (matot, kaip "prižiūrėtas" sklypas blush2.gif ). Planuoju sodinti koks 1 m nuo tvoros... Žinau, kad taip nelabai galima, bet ...

Būtent dėl to aktualu, kad medžius būtų galima genėti (t.y. neleisti per daug išsiplėsti), lengva būtų priežiūra. Ir dar tos ligos... Esu mačiusi klevus pabalusius (miltligė?). kas daugiau serga - klevai, robinijos ar gudobelės?

O šiaurinėje pusėje dar siauriau... Ten su augalais iš viso bus galvos laužymas... O kodėl klausiat? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Spurga577 @ 2009 10 06, 15:14)
Manau, kad kaimynas neturėtų pykti (matot, kaip "prižiūrėtas" sklypas  blush2.gif ). Planuoju sodinti koks 1 m nuo tvoros... Žinau, kad taip nelabai galima, bet ...

Negali žinot, koks kaimynas bus po 5 metų mirksiukas.gif Pasodinsit medžius, suaugs per penketą metų, o jei kaimynas tada paprieštaraus - teks kirsti verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuk @ 2009 10 06, 11:39)
ačiukas 4u.gif Tuomet sodinsiu prie magnolijos rolleyes.gif Ir su saule panašiai gausis - suaugusi magnolija pietinę turėtų užstoti.
Mano Hydrangea macrophylla rožiniais žiedais. Turbūt plotį minimum 2 metrus reikia skaičiuoti g.gif Gaila nežinau tikslaus pavadinimo.

Šalia galvoju raudonlapį raugerškį pasodinti.

O iš spygliuočių - gal tiktų Mejerio kadagys Juniperus squamata Meyeri? Ir šitą galvoju prie ko čia priderimus blush2.gif

jeigu pvz. hortenzijos apacioje viszaliai fortuno ozeksniai (tiktu prie raugerskio + viszaliai), geltona spalva su rozine nesipjaus, nes nei viena nei kita nera ryski, gelsvumas tik priduos gyvumo:
http://i199.photobuc...0cbfbfa970c.jpg

taip mazdaug isivaizduojam raugerski - ju buna smulkiais ir stambiais lapeliais (sitas stambiais, auga aukstesnis):
http://i199.photobuc...vida777/154.jpg

cia rozine hortenzija salia raudonlapio krumo (pukenio):
http://i199.photobuc...77/DSC02100.jpg

tarkim, kad tas raudonas medis yra magnolija, o balta hortenzija - rozine:
http://i199.photobuc...vida777/215.jpg

Tu neskubek labai su augalais, o ypac kiekviena pavasari ir rudeni stebek - kur truksta zalumos, kur spalvu, o gal kur per daug... tada jau galesi tinkamai parinkti augalus konkreciai vietai.

Majerio kadagi as galiu isivaizduoti salia kokio kamieninio augalo (lapuocio, spygliuocio) arba spygliuocio kompaktiska laja su smailejancia virsune, o priesais kazka zemo, horizontalaus (gal net kauleni g.gif ). To Majerio dar ir spalva tokia specifine - i pilkuma. Jei ka uz/salia jo sodinti, tai turetu buti gerokai aukstesnis augalas, nes jis pats nebus zemas, o jei prieky, tada - visai neauksto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 06 spalio 2009 - 15:37
QUOTE(Nuk @ 2009 10 06, 14:27)
Negali žinot, koks kaimynas bus po 5 metų mirksiukas.gif Pasodinsit medžius, suaugs per penketą metų, o jei kaimynas tada paprieštaraus - teks kirsti verysad.gif

Ojeigu paprašius raštiško kaimyno sutikimo? Ar yra tokia praktika?
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2009 10 06, 16:24)
jeigu pvz. hortenzijos apacioje viszaliai fortuno ozeksniai (tiktu prie raugerskio + viszaliai), geltona spalva su rozine nesipjaus, nes nei viena nei kita nera ryski, gelsvumas tik priduos gyvumo:
http://i199.photobuc...0cbfbfa970c.jpg

taip mazdaug isivaizduojam raugerski - ju buna smulkiais ir stambiais lapeliais (sitas stambiais, auga aukstesnis):
http://i199.photobuc...vida777/154.jpg

cia rozine hortenzija salia raudonlapio krumo (pukenio):
http://i199.photobuc...77/DSC02100.jpg

tarkim, kad tas raudonas medis yra magnolija, o balta hortenzija - rozine:
http://i199.photobuc...vida777/215.jpg

Tu neskubek labai su augalais, o ypac kiekviena pavasari ir rudeni stebek - kur truksta zalumos, kur spalvu, o gal kur per daug...  tada jau galesi tinkamai parinkti augalus konkreciai vietai.

Majerio kadagi as galiu isivaizduoti salia kokio kamieninio augalo (lapuocio, spygliuocio) arba spygliuocio kompaktiska laja su smailejancia virsune, o priesais kazka zemo, horizontalaus (gal net kauleni  g.gif ). To Majerio dar ir spalva tokia specifine - i pilkuma. Jei ka uz/salia jo sodinti, tai turetu buti gerokai aukstesnis augalas, nes jis pats nebus zemas, o jei prieky, tada - visai neauksto.

Žemai lenkiuosi 4u.gif labai labai ačiū, kad paaiškinai spalvų derinimo subtilybes aciuks.gif Jau buvau įsikalusi į galvą, kad geltona su rožine netinka, bet kad daug kur sodina šalia geltonus ir rožinius/raudonus augalus. O čia dar reikia į atspalvius atkreipti dėmesį g.gif blush2.gif

Pirmoj nuotraukoj rožinė ir geltona - labai švelnių atspalvių, o mano hortenzija - ryškiai rožiniais žiedais. Dabar jau labai ryškiai ir plius lapai paraudonavę
user posted image
Ar prie jos tiktų dar geltonas raugerškis žemaūgis? Pamačiau, kad šitoj nuotraukoj kaip tik melsvių lapai pageltę biggrin.gif Gal visai ir neblogas derinys g.gif

Šiek tiek anksčiau ta pati hortenzija
user posted image

Su tuo Majerio kadagiu tikras galvaskausmis man doh.gif Nelabai kur randu jį kompozicijose

QUOTE(zmogs @ 2009 10 06, 16:35)

oi, tokių subtilybių nežinau 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nuk: 06 spalio 2009 - 16:03
QUOTE(zmogs @ 2009 10 06, 16:35)

Man atrodo, kad turėtų būti galima notariškai (panašiai tikriausiai kaip leidžia jungtis prie komunikacijų). Bet tikriausiai ko nors norės už tai...

O jei dėl pačių medelių pasirinkimo? blush2.gif Gal kuri auginat? kokie + ar + blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Spurga577: 06 spalio 2009 - 16:25
QUOTE(Nuk @ 2009 10 06, 16:00)
Pirmoj nuotraukoj rožinė ir geltona - labai švelnių atspalvių, o mano hortenzija - ryškiai rožiniais žiedais. Dabar jau labai ryškiai ir plius lapai paraudonavę
user posted image
Ar prie jos tiktų dar geltonas raugerškis žemaūgis? Pamačiau, kad šitoj nuotraukoj kaip tik melsvių lapai pageltę biggrin.gif Gal visai ir neblogas derinys g.gif

Žinai, bent man tas rudeninis variantas gražesnis dar smile.gif
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2009 10 06, 15:35)

Kiek zinau tai labai mazai kas laikosi tu taisykliu. As zinau kad pagal taisykles tvora irgi galima statyt tik 1.5 m nuo ribos( reikia kad tarp visu sklypu butu tarpas 3 m ,kad galetu pravaziuot masina)
pirties atstumai irgi labai idomus... atrodo 15m nuo namo
Gal kas galetu tiksliai pasakyt??
Atsakyti