Įkraunama...
Įkraunama...

Ekologiški maisto produktai

QUOTE(Agotukas @ 2010 04 20, 10:51)
Leber, aplink daugiau nėra sodų ( už kelių km tik), geros obelų veislės wink.gif Aišku, sodas dar jaunas. Vėliau tikrai įsimes kas nors...

Tai va, pas mus jau ir įsimetė. verysad.gif Bet negi nėra sodui kokių liaudinių, žolinių priemonių taip, kaip daržui?
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2010 04 20, 12:01)
Tai va, pas mus jau ir įsimetė.  verysad.gif  Bet negi nėra sodui kokių liaudinių, žolinių priemonių taip, kaip daržui?

O kas įsimetė? Yra. Tik paieškoti reikia. Pvz. meskit von iš sodybos visus kazokinius kadagius. Jie yra tarpinis rauplių šeiminkas - kriaušių neturėsit. Apie vaisėdžius rašiau ankstesnėj žinutėj (taisyta) mirksiukas.gif
Atsakyti
Na va rasiau, rasiau tiek ir dingo, tenka is naujo rasyti verysad.gif
Agotuk, manes apie ekologija mokyti ir aiskinti kaip pirmokui nereikia 4u.gif As kilusi ne vien is kaimo,bet buvau viena pirmuju, kai kuresi ekologiniai ukiai, sedejau bendrijos "Gaja" taryboje, veliau ja pervadino i asociacija wub.gif , kurem ekologine zemdirbyste, remdamiesi uzsienio patirtimi, kureme taisykles,vaziavome savome lesomis i Vokietija, Sveicarija, Norvegija, Cekija, Italija, isklausem n+k paskaitu bei mokemes ta pati daryti Lietuvoje. Musu iniaciatyva kurti ekologinius ukius Lietuvoje skeptiskai sutiko ir vartotojai, ir kaimieciai, ir agronomai, ir mokslininkai drinks_cheers.gif Ta pati jie sake pries desimt geru metu:ir kad be trasu neimanoma uzauginti jokio augalo, jokios kulturos, kad be pesticidu sues musu javus piktzoles, kad be purskalu uzpuls kenkejai ir t.t. O mes tikejom Europos patirtimi, kurem pirmuosius bandomuosius ekologinius ukius Vezaiciuose ir Babtuose, bandem pritaikyti ju patirti musuose. Ne viskas ejosi kaip norejosi. Buvo klaidu. Dideliu. Esam jau susidure ir su nestandartiniais augalais(pvz morka turi buti tam tikro ilgio, storio, kad ji butu paklausi pirkejui), sprendem ir susisukusio obuolio klausimus, ir nirsom ant pelyjanciu javu. Skeptikai dziaugesi, tryne rankom, kad jie buvo teisus, o mes nepasidavem. Vel Europa, vel ju patirtis, bandymai pritaikyti Lietuvos laukuose. Ir ka-del trasu bei piktzoliu reikalingumo pritaikem sejomaina su vienu metu pudymu, liuks dalykas drinks_cheers.gif del kenkeju-augalu kaimynystes principas arba spec vaistazoliu istrauku purskalai(pirmieji buvo daromi buteliuose nuo limonadu), mokslininkai isvede ligoms atsparesnes veisles-ir vualia, siai dienai jau ekologine zemdirbyste Lietuvoje puikiai isitvirtinusi, parodeme, jog GALIMA tikrai uzsiimti ekologija ne vien keliu aru darzelyje, atvirksciai, stambus ukinininkai dirba simtuose hektaru ir augina puikias ekologiskas kulturas. thumbup.gif thumbup.gif
Kai jau traukiausi is "Gajos", kolegos sprende ekologines gyvulinininkystes klausimus:pienininkyste, kiaulinininkyste bei avinininkyste. Kadangi gyvenimas taip sutvarke, jog darbas siejosi su pienininkystes sektoriumi, tai pamaciau, jog su ekologine pienininkyste pas mus irgi pasiekimai puikiausi drinks_cheers.gif
Kai iveiktas ir tas sektorius, visokie pauksciai bei triusiai, auginami ekologiskai, "glubstva" jau, kaip sako mano mociute mirksiukas.gif
Be abejo, skeptiku yra sociai ir nesiruosiu as ju perkalbeti. Kas kuo nori-tas tuo tiki.
Tik labiau pasitikesiu stambiu ukininku, turinciu ekologini uki, nei kaimiete bobute be to popierelio, kuri visi vadina ekologinio ukio sertifikatu.
Tad ir kiausinis is turgaus a la ekologiskas man toks pats niekinis, kaip ir is parduotuves. drinks_cheers.gif
Atsakyti
Sena pažįstama, mes iš tikrųjų turbūt gyvenime pažįstamos 000189.gif Tik aš šiuo metu pasukusi į kitą pusę. Tai mano rašliavų prašau nenuvertinti biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agotukas: 20 balandžio 2010 - 11:33
QUOTE(Agotukas @ 2010 04 20, 12:32)
Sena pažįstama, mes iš tikrųjų turbūt gyvenime pažįstamos  000189.gif Tik aš šiuo metu pasukusi į kitą pusę. Tai mano rašliavų prašau nenuvertinti  biggrin.gif

Oi, geras bigsmile.gif Ot butu smagu sutikti senus pionierius ir nugerti ekologiska samane thumbup.gif thumbup.gif
Pasitraukiau, tikiuosi, is ekologijos trumpam, tuo metu supykusi ant viso pasaulio uz neivertintas pastangas, bet labai jau traukia mane sugrizti. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2010 04 20, 11:02)
O kas įsimetė? Yra. Tik paieškoti reikia. Pvz. meskit von iš sodybos visus kazokinius kadagius. Jie yra tarpinis rauplių šeiminkas - kriaušių neturėsit. Apie vaisėdžius rašiau ankstesnėj žinutėj (taisyta)  mirksiukas.gif

Tie pakabinimai tai geras daiktas, aš darau su medum, o tai turim tokio gėrio iš ąžuolų kaip didžiulės širšės, o jos šluotų viską iš eilės kas tik prinokimo link, bet obuoliuose vistiek mirmėlių randam nemažai.
Kadagių neturime, tik šimtamečių ąžuolų, beržų ir vieną kitą eglę.
Kriaušių lapai susisuka, pajuosta, o jo viduje randame tokį burbuliuką su ataugėlėmis, atrodo kaip ežiukas, jei lapai pajuosta tik ką po žydėjimo, tai kriaušės užsimezga, bet neauga, pabūna kiek ir nukrenta. verysad.gif Jei lapai pajuosta vėliau, kai jau užmegzti vaisiai truputį paaugę, tai kriaušės auga toliau, nieko joms nenutinka, bus mūsų, aišku jei būsim greitesni už širšes. biggrin.gif
Slyvos kaip ir gerai dera, bet praeitą vasarą, per porą dienų pagelto visi lapai ir nukrito, liko tik slyvos, jos lyg ir nunoko, bet pasidarė tokios minkštos, lyg ir parūgusios, nors viduj neradom nei kokių kirminukų, kauliukai sveiki.
Į trešnes tai gaila žiūrėti, visi šakų galai net juodi kaip ir nuo amaro, nors dera gerai, skanios.
Tai gaunasi, kad jokių bėdų neturime tik su vyšniomis, nors ir tas dengiu tinkliuku kaip ir trešnes, nes kaip tik ant derliaus į ąžuolyną susirenka tokie pulkai strazdų, kad anei vyšnios ar trešnės kauliuko nepaliktų.
Va tokį bardakėlį sode turime, o vyras šiemet dar visokių persikų, abrikosų prisodino. Man jau nervas ima kaip čia bus- mums gėrybės ar kokiem kenkėjam. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Agotukas @ 2010 04 20, 10:42)
Eglaite 2, dažniausiai GMO sojų rupiniai. Bet LT kitokių ir nėra. Ta eilutė dažnai yra ir apsidraudimui, nes jei konroliuojančios institucijos ras bent pėdsakų, lėks galvos...

Ogo, kokia diskusija uzvire bigsmile.gif . Aciu, Agotukai, uz nuraminima 4u.gif . Beje, internete radau, kad Ustukiu malunas parduoda ekstruduotus pašarus, kazin kokie cia jie, ne ekologiski? g.gif unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2010 04 20, 12:28)
Tik labiau pasitikesiu stambiu ukininku, turinciu ekologini uki, nei kaimiete bobute be to popierelio, kuri visi vadina ekologinio ukio sertifikatu.
Tad ir kiausinis is turgaus a la ekologiskas man toks pats niekinis, kaip ir is parduotuves. drinks_cheers.gif

Kuo toliau, tuo labiau pradedu tiketi butent tokia teorija... Del tu paciu vistu, jau seniau cia rasiau- kazin ar tas ukininkas, kuris pasirases sutarti su vienu didziausiu prekybos centru labiau mus apgaudineja, bijodamas uzsitraukti nemalone ir nutraukti sitoki kontrakta, nei babyte kaime, kuriai rupi kuo greiciau uzauginti ta vista ir ja parduoti, nes verslas dabar nerealus pasidare g.gif Uztenka pasodinti nuo ligos besikratancia senole ir jau biznis garantuotas, nepaisant to is kur ta vista atvezta ar aplamai tik jai paduota pasedeti ir paimti piniga...
Aj, nezinau, kuo toliau, tuo man is vis viskas atrodo beprasmiska ir beviltiska...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diva:): 20 balandžio 2010 - 13:14
Oho kokia idomi diskusija thumbup.gif smagu paskaityt ne tusciu kalbu, o rimtos diskusijos

QUOTE(eglaite2 @ 2010 04 19, 23:04)
Zodziu, mano ideja buvo paciai augintis triusius ir vistas, bet maitinciau kombikorma, o siandien radau, kad joje yra genetiškai modifikuotų organizmų unsure.gif . http://www.kgrudai.l...dukcija/KOM-90/ Kaip manot, ar naudinga tada auginti, nes kitaip maitinti ir auginti as dar nesubrendusi doh.gif .
Beje, noreciau isgirsti nuomone tikrai ta reikala ismananciu zmoniu - ar yra didelis skirtumas sveikatai tarp ekologisku produktu ir tu paciu prekiu be E (turiu omenyje pvz. majoneza, pomidoru padaza, kad ir duona ir t.t.)? Dar svarstau, kiek butini ekologiski ryziai, dribsniai ir kt. kruopos, o gal pakaktu paprastu? Supratu, kad atsakymas turetu buti ir taip aiskus - zinoma, kad ekologiska preke geriausia, bet siuo atveju finansai turi didele role ir noretusi kas jau tikrai butina ir svarbu pirkti brangiau ir ekologiska, o kam galima, tam ir pataupyti ax.gif .
Buvo labai idomu ir naudinga paskaityti Divos:) sarasiuka, aciu 4u.gif . Gal ir Rasma bei kitos nares galetu pasidalinti savo perkamais ir naudojamais produktais, man cia kaip kelrode zvaigzde butu smile.gif.

As pernai pirma kart gyvenime auginau vistas, pradejom nuo kombikormo, paskui paaugusios lese grudus, zolyte, kokiu bulviu, agurku numesdavom.
Labai stebedavausi, kai kitos pasakoja apie baisuji kombikorma, gi GMO, antibiotikai, hormonai...as kombikormo etiketeje tokiu dalyku neradau, jau buvau patikejus, kad koki super-*duper kombikorma atradau lotuliukas.gif
Ale va neseniai cia forume issiaiskinau, kad tokie tie kombikormai ir buna.

O del taupymo ant eko maisto, tai as irgi neviska iperku eko...is eko maisto, tai sau leidziu eko grietine, suri, kartais piena, alieju, sultinius, kruopas (Ustukiu maluno produkcija nera brangi), duona, batonas "Birzu duonos", kai ka perku "Be E" pvz majonezas, pomidoru padazas, desreles, vaisiai/darzoves retai eko.

QUOTE(Agotukas @ 2010 04 20, 10:51)
Apie ligas ir kenkėjus. Grėbiami lapai, ant šakų kabina tokią kaip girą. Vaisėdžiai prisigeria ir paskęsta... Aišku, inkiliukų daug ir panš.

kas cia per gira bigsmile.gif galima placiau

Atsakyti
Obelims baigiant žydėti, obuoliniams vaisėdžiams ir lapsukiams gaudyti, kabinamos feromoninės gaudyklės arba vaisėdžių ir lapsukių drugius galima privilioti kvapiaisiais jaukais. Juodos duonos pluta užpilama šiltu vandeniu, įdedama cukraus, mielių, razinų. Kai pradeda rūgti, išpilstoma į pusės litro talpos stiklainius ir iškabinama medžių lajose. Viename medyje turėtu būti 1-2 stiklainiai. Naudojant feromonines gaudykles ar kvapiuosius jaukus 2-3 m. iš eilės vaisėdžių ir lapsukių pažeistų vaisių pastebimai sumažėja

Nukopinau dirol.gif

Ir dar:
http://www.apicentras.lt/?pid=117

Ten minimas nimezalis. Pati naudojau. Tikrai veikia thumbup.gif
Atsakyti
Aš irgi sutinku, kad neįmanoma to ekologiško įpirkti. Aišku stengiuosi kiek galiu. Kai pasiskaičiuoji, tai badas būna pati ekologiškiausia ekologija.
Tiems centrams taspats, dauguma visgi riboto biudžeto. Jei būna dienų išjūngti šviesą, važiuoti dviračių ir kt. tai gal paskelbiam nėjimo į PC dieną.
Atsakyti
O dėl kiaušinių tai visaip prisigalvoji, bet aš vistiek perku turguje. Neseniai atradau, bobutė pasižiūrėjus, dar galinti dirbti tai galima manyti, kad augina. Be to, dar žinau kokius kiaušinius vaikystėje iš vištidės nešdavau. Nebent, ji tuos kiaušinius sėdi ir teplioja. Kai kurie būna labai švarūs, galima abejoti, bet ir pati ištepliotus nuplaudavau ir tada padėdavau. Be to, ji atsineša nedaug, ir ne visada suspėju nusipirkti. Taigi manau, jei ir papuola koks pirktinis, tai vistiek pirkčiau. Aišku, ji vistiek šeria kombinuotais, bet iš kur žolytę skąbančių vištų kiaušinių rasti.
Atsakyti