QUOTE(Kadra @ 2010 02 09, 13:47)
ir Kauno dienoj siandien straipsnis yra apie tai. Kad visi tie priedai ir ju kiekiai yra saugus, nes atitinka grieztus ES reikalavimus ir pan. Bet faktas, kad tu priedu yra, ju poveikis labai gerai neistirtas ir kas paneigs, kad tie patys ES reikalavimai pagristi tik pirminiais tyrimais
Na ES reikalavimai tikrai pagrįsti ne pirminiais, bet išsamiais tyrimais, bet..... Kaip ir daugelį tyrimų, jie atlieka labai kryptingai, t.y. neįvertina žmogiškojo faktoriaus. Šiuo atveju yra vertinamas tik vienas konkretus priedas ir jo norma viename produkte. Taigi neįvertinama ką dar žmogus gali vartoti, kokioje aplinkoje gyvena, ką geria, koks jo aktyvumas ir pan. Taip pat neįvertinama kiek kituose produktuose yra to pačio priedo ir kiek tokių produktų per dieną žmogus gali suvalgyti.
Kaip kad dėl natrio glutamato. Jei per dieną suvalgysite tik vieną jo turintį produktą, jokio poveikio nepajusite, sveikatai taip pat neatsilieps. Bet jei suvalgysite 15-20 tokių produktų, tuomet gali pasireikšti taip vadinamas "kiniško maisto" sindromas.
Tai ką perkame, galime daug maž pasirinkti. Bet ką gauname valgyklose, restoranuose, kavinėse? Vat ir susideda visi šie produktai į vieną visumą, o kaip jie veikia jūsų organizme niekas nenustatys.