Gal kas mano situacijoje ka patarumet.Auginu neigalu vaikeli, gaunu vidutini neigaluma ir prieziura, dabar suzinojau kad laukiuosi beveik du men ir kaiptik gruodi turiu pasiulyma dirbti, ar dar turiu galimybe gauti daugiau nei 97lt po gimdymo, jeis isidarbinsiu ar mano vaiko prieziura niekur nepriskaiciuojama?
Aciu
QUOTE(agne vaitkuviene @ 2009 11 29, 19:18)
Neseniai (s.m. liepa)grizau is 2m.vaiko priez.atostogu i...niekur (mano darboviete kol atostogavau bankrutavo),istojau iskart i darbo birza ir gavau pasalpa.Nuo sio men.23 d.vel dirbu pagal terminuota darbo sutarti (3men) ir jau 31 sav.laukiuosi. Jei uz savaites(praejus porai savaiciu po idarbinimo)iseiciau i dekreta,ar gauciau tas dekretines ir veliau motinystes(tevystes)pasalpa iki vaikui sueis 2 m.?
Į apžiūras eiti nebijokite, nes tik jūs sprendžiate, kada išeiti nėštumo ir gimdymo atostogų
Ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo jums užtenka ir esate įdarbinta, todėl galite bet kada eiti į "dekretą". Terminuota darbo sutartis su nėščia moterimi negali būti nutraukta nuo to momento, kai darbdaviui pateikiama pažyma apie nėštumą iki praeis mėnuo po nėštumo ir gimdymo atostogų. Tad oficialiai informuokite darbdavį, pabaikite darbus ir ramiai eikite "atostogauti". Pasibaigus "dekretui", parašysite prašymą vaiko auginimo atostogoms. Kai darbdavys po mėnesio nutrauks DS (tokią teisę jau turės), išmokas iki 2m. vis tiek gausite, tik reikės Sodrai pateikti pažymą apie atleidimą suėjus terminuotos DS terminui.
Didelis ACIU uz atsakyma.O jei bus toks dalykas kad gydytoja man israsys ta dekretiniu biuleteni(gydtoja labai griezta,o samdytis privacia nera lesu),ar galiu tik kelias savaites pradirbusi eiti tu atostogu? Darba as savo darbdaviui kad nepavesciau ir namu salygomis galiu padaryti(aisku man niekas uz ji nebemokes bet nebusiu prikiaulinusi).O del gydytojos tai nesu tikra nes skaiciau kaip kitas isleidineja be jokiuklausimu ir sako kad kitaip negali ir tik 30 nest.savaite
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 11 29, 01:52)
Užtenka ir vieną dieną, kad tik į atostogas išleistų
Papildyta:
Jei atidirbsite pusę metų ir tik tada pastosite, tai išeinant į "dekretą" pašalpa nebeįsiskaičiuos, tik darbo užmokestis. Jei pastosite anksčiau ir į 12 mėn. iki nėštumo ir gimdymo ir (arba) vaiko auginimo atostogų įeis ankstesnės vaiko auginimo atostogos, tada turėsite teisę rinktis, kad nauja pašalpa būtų apskaičiuota pagal kompensuojamą darbo užmokestį, kuris buvo naudojamas ankstesnei pašalpai apskaičiuoti (t.y., gautumėte tokią pačią pašalpą kaip su pirmu vaiku, tik atitinkamai sumažintą pagal įstatymo pakeitimą). Žinoma, ta teise galite ir nesinaudoti, tada skaičiuos bendra tvarka (iš darbo užmokesčio, ankstesnės pašalpos ir visko kito, kas įeis į tuos 12 mėn.iki atitinkamų atostogų). Visa tema apie tai, pasiskaitykit
Papildyta:
Jei atidirbsite pusę metų ir tik tada pastosite, tai išeinant į "dekretą" pašalpa nebeįsiskaičiuos, tik darbo užmokestis. Jei pastosite anksčiau ir į 12 mėn. iki nėštumo ir gimdymo ir (arba) vaiko auginimo atostogų įeis ankstesnės vaiko auginimo atostogos, tada turėsite teisę rinktis, kad nauja pašalpa būtų apskaičiuota pagal kompensuojamą darbo užmokestį, kuris buvo naudojamas ankstesnei pašalpai apskaičiuoti (t.y., gautumėte tokią pačią pašalpą kaip su pirmu vaiku, tik atitinkamai sumažintą pagal įstatymo pakeitimą). Žinoma, ta teise galite ir nesinaudoti, tada skaičiuos bendra tvarka (iš darbo užmokesčio, ankstesnės pašalpos ir visko kito, kas įeis į tuos 12 mėn.iki atitinkamų atostogų). Visa tema apie tai, pasiskaitykit
Aciu labai
QUOTE(agne vaitkuviene @ 2009 11 29, 22:49)
Didelis ACIU uz atsakyma.O jei bus toks dalykas kad gydytoja man israsys ta dekretiniu biuleteni(gydtoja labai griezta,o samdytis privacia nera lesu),ar galiu tik kelias savaites pradirbusi eiti tu atostogu? Darba as savo darbdaviui kad nepavesciau ir namu salygomis galiu padaryti(aisku man niekas uz ji nebemokes bet nebusiu prikiaulinusi).O del gydytojos tai nesu tikra nes skaiciau kaip kitas isleidineja be jokiuklausimu ir sako kad kitaip negali ir tik 30 nest.savaite
Jokia gydytoja negali priversti jūsų išeiti į dekretą. Dėl "kitaip negali", tai anksčiau nei 30 savaitę negali, o kada po šio termino, tai jau JŪSŲ teisė rinktis ir dėl to ieškoti privačios ginekologės nėra reikalo.
Nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas išrašomas tam tikrai datai "nuo...iki", kuri dažniausiai nesutampa su vizito pas gyd.diena, t.y., galima išrašyti pažymėjimą, kuris prasidės po tų pačių dviejų savaičių. Aišku, tikslios tvarkos nežinau, kiek gali skirtis išrašymo ir galiojimo pradžios datos, todėl geriausia bus paklausti pas gyd.vizito metu. Kai nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimas išrašytas, bet pačios atostogos dar neprasidėjusios, žinoma, galite (o ir privalote ) dirbti. Bet atostogoms prasidėjus jokia kita veikla užsiimti negalite, tik laukti gimdymo Žinoma neoficialiai galima viskas, bet manau, jums to tikrai neprireiks. Pasiskaičiuokite, per kiek laiko baigsite darbą ir tą datą pasakykite ginekologei. Nuo tada jūsų "dekretas" ir prasidės ir nereikės niekam kiaulinti bei nukentėti finansiškai. Sėkmės
Sveikutes
Prireike taip pat jusu patarimo
Esu vaiko prieziuros atostogose (suneliui 1,7m) ir ryt kaip ir mane turi isleisti i nestumo ir gimdymo atostogas su antruoju. Ar esme sudaro (pinigine prasme), kada mane isleidzia i dekreta? Kaip skaiciuojamas sis laikotarpis? Ar gaunu pinigelius toliau uz pirmaji ar gaunu uz dekreta? Ar iki to laiko, kol pirmajam sueis 2-eji, gausiu uz abu vaikus ar kaip? kazkaip esu girdejusi, kad galima rasyti prasyma o sodra ir prasyti, kad moketu uz biuleteni ar dar kazkaip... Aciu labai. Labai laukiu atsakymo
Prireike taip pat jusu patarimo
Esu vaiko prieziuros atostogose (suneliui 1,7m) ir ryt kaip ir mane turi isleisti i nestumo ir gimdymo atostogas su antruoju. Ar esme sudaro (pinigine prasme), kada mane isleidzia i dekreta? Kaip skaiciuojamas sis laikotarpis? Ar gaunu pinigelius toliau uz pirmaji ar gaunu uz dekreta? Ar iki to laiko, kol pirmajam sueis 2-eji, gausiu uz abu vaikus ar kaip? kazkaip esu girdejusi, kad galima rasyti prasyma o sodra ir prasyti, kad moketu uz biuleteni ar dar kazkaip... Aciu labai. Labai laukiu atsakymo
QUOTE(krisstukas @ 2009 11 30, 20:37)
Esu vaiko prieziuros atostogose (suneliui 1,7m) ir ryt kaip ir mane turi isleisti i nestumo ir gimdymo atostogas su antruoju. Ar esme sudaro (pinigine prasme), kada mane isleidzia i dekreta? Kaip skaiciuojamas sis laikotarpis? Ar gaunu pinigelius toliau uz pirmaji ar gaunu uz dekreta? Ar iki to laiko, kol pirmajam sueis 2-eji, gausiu uz abu vaikus ar kaip? kazkaip esu girdejusi, kad galima rasyti prasyma o sodra ir prasyti, kad moketu uz biuleteni ar dar kazkaip...
Gausite abi išmokas vienu metu. Rašydama prašymą dėl "dekreto" išmokos turite teisę pasirinkti, kad pašalpą apskaičiuotų pagal tą patį kompensuojamą darbo užmokestį, kuris buvo naudojamas ankstesnei pašalpai apskaičiuoti, t.y., turite teisę gauti tiek pat, kiek gavote su pirmu vaiku, jei tai būtų palankiau nei skaičiuojant bendra tvarka - iš praėjusių 12 mėn. draudžiamųjų pajamų.
Papildyta:
QUOTE(raimondele.v @ 2009 11 30, 21:14)
Sveikutes,
noriu patarimo.12 03 vaikiukui sueina 1 metai.Iseinanant vaiko prieziuros atostogoms pirmais metais skaiciavo pagal 9 menesiu buvusias pajamas.Ar skaiciuos einant 2 metams pagal tuos pacius 9 menesius ar pagal 12?
noriu patarimo.12 03 vaikiukui sueina 1 metai.Iseinanant vaiko prieziuros atostogoms pirmais metais skaiciavo pagal 9 menesiu buvusias pajamas.Ar skaiciuos einant 2 metams pagal tuos pacius 9 menesius ar pagal 12?
Perskaičiuos tik procentus, o ne patį kompensuojamą darbo užmokestį.
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 12 01, 00:24)
Gausite abi išmokas vienu metu. Rašydama prašymą dėl "dekreto" išmokos turite teisę pasirinkti, kad pašalpą apskaičiuotų pagal tą patį kompensuojamą darbo užmokestį, kuris buvo naudojamas ankstesnei pašalpai apskaičiuoti, t.y., turite teisę gauti tiek pat, kiek gavote su pirmu vaiku, jei tai būtų palankiau nei skaičiuojant bendra tvarka - iš praėjusių 12 mėn. draudžiamųjų pajamų.
Papildyta:
Papildyta:
Aciu.
Kaip saunu, kad radau sia tema ir cia tiek daug ismananciu reikalus zmoniu
Noreciau, kad gal galetumete patikslinti del mano situacijos.
Taip supratau, kad jeigu iseiciau nestumo ir gimdymo atostogu tesiantis vaiko auginimo atostogoms, man vidurki paskaiciuotu taip pat, kaip skaciavo su pirmu vaikeliu, bet jeigu grizciau keliems menesiams i darba, tai kaip skaiciuotu tada uz paskutinius 12 men?
Noreciau, kad gal galetumete patikslinti del mano situacijos.
Taip supratau, kad jeigu iseiciau nestumo ir gimdymo atostogu tesiantis vaiko auginimo atostogoms, man vidurki paskaiciuotu taip pat, kaip skaciavo su pirmu vaikeliu, bet jeigu grizciau keliems menesiams i darba, tai kaip skaiciuotu tada uz paskutinius 12 men?
QUOTE(o94mama @ 2009 12 01, 14:43)
Sveikos,mamytės.Gal ne čia pataikiau, bet gal galit pasakyt, kaip per elektroninę bankininkystę galima pasižiūrėt, kiek už vaiką pinigėlių Sodra paskaičiavo.Ačiū
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 11 05, 11:28)
Skirtinguose bankuose skirtingai reikia įeiti, bet bendrais bruožais pasižiūrėti galima taip:
E.paslaugos -> Prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų (EVV) -> Informacija apie socialinį draudimą
Visur reikia sutikti, patvirtinti ar išsaugoti duomenis kai galų gale atsidarysite didelę lentelę su duomenimis, žiūrėkite pačioje apačioje 2009 m.duomenis. Atskirose eilutėse bus žymimos skirtingos pajamos, bet tų pajamų suma pamėnesiui neskirstoma, o rašoma bendra suma, priskaičiuota per visą praėjusį einamųjų metų laikotarpį.
E.paslaugos -> Prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų (EVV) -> Informacija apie socialinį draudimą
Visur reikia sutikti, patvirtinti ar išsaugoti duomenis kai galų gale atsidarysite didelę lentelę su duomenimis, žiūrėkite pačioje apačioje 2009 m.duomenis. Atskirose eilutėse bus žymimos skirtingos pajamos, bet tų pajamų suma pamėnesiui neskirstoma, o rašoma bendra suma, priskaičiuota per visą praėjusį einamųjų metų laikotarpį.
Naudoti paiešką prieš klausiant - labai geras dalykas
Papildyta:
QUOTE(Inga83 @ 2009 12 01, 14:43)
Jei į tuos 12 mėn., už kuriuos skaičiuojama pašalpa, įeina bent viena ankstesnių vaiko iki trejų metų auginimo atostogų diena, tada galite rinktis, kad skaičiuotų taip pat, kaip pirmam vaikui.