Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos,

QUOTE(Minlina @ 2009 10 26, 19:44)
mano žiniomis yra kitaip, gal galėtumėte nurodyti šaltinį, kuriuo remiantis taip teigiate?

Pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymo 6 straipsnio 2 dalį, atskirų soc.draudimo rūšių stažą nustato atitinkamo soc.draudimo įstatymai. Taigi,
Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, 3 straipsnio 4 dalis. Necituosiu, nes jau buvo šioje temoje rašyta. Kuri vieta, jūsų manymu, gali reikšti, kad vaiko iki trejų metų auginimo atostogos įeina į ligos ir motinystės soc.draudimo stažą?

QUOTE(Vilmuxxxe @ 2009 10 26, 19:41)
vaje vaje,skaičiau temą ir visai galva susisuko  doh.gif 
tai yra ar nėra draudžiamosios pajamos motinystės (tėvystės) pašalpa ???

kaip suprantu mano atveju,reikėtų kad būtų kas mane išleistų į dekretą ? kaip radau pasisakymą apie įsidarbinimą nors vienai dienai,bile tik į dekretą išleistų ?  ar taip suprantu ? o visa kita atitiktų, darbo stažas,pajamos...

Stažo jums užtenka. Jei stosite į darbo biržą ir gausite pašalpą, pašalpos mokėjimo laikotarpis prisidės prie ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo.
Jei pastotumėte per kelias ateinančias savaites, dar galėtumėte pretenduoti į tokią pačią pašalpą, kokią gavote su pirmu vaiku. Kitu atveju, pagal dabartinius įstatymus, skaičiuotų iš 12 mėn.prieš nėštumo ir gimdymo ir atitinkamai vaiko auginimo atostogų pradžią. Ir motinystės, ir motinystės (tėvystės), ir bedarbio pašalpa įsiskaičiuotų į jūsų draudžiamąsias pajamas.

Taip, jūs turėtumėte įsidarbinti kad ir vienai dienai, kad jus išleistų į "dekretą" ir vaiko auginimo atostogas.

Šiaip labai sunku atsakyti į klausimus, kas būtų, jeigu būtų. Yra daugybė niuansų, kurie gali viską pakeisti. Kai pastosit, tada ir skaičiuokit, nes kaip žinote, kartais gandrai skrenda labai ilgai wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sweet Dreams: 26 spalio 2009 - 19:31
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 10 26, 19:02)
Stažo jums užtenka. Jei stosite į darbo biržą ir gausite pašalpą, pašalpos mokėjimo laikotarpis prisidės prie ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo.
Jei pastotumėte per kelias ateinančias savaites, dar galėtumėte pretenduoti į tokią pačią pašalpą, kokią gavote su pirmu vaiku. Kitu atveju, pagal dabartinius įstatymus, skaičiuotų iš 12 mėn.prieš nėštumo ir gimdymo ir atitinkamai vaiko auginimo atostogų pradžią. Ir motinystės, ir motinystės (tėvystės), ir bedarbio pašalpa įsiskaičiuotų į jūsų draudžiamąsias pajamas.
Taip, jūs turėtumėte įsidarbinti kad ir vienai dienai, kad jus išleistų į "dekretą" ir vaiko auginimo atostogas.

Šiaip labai sunku atsakyti į klausimus, kas būtų, jeigu būtų. Yra daugybė niuansų, kurie gali viską pakeisti. Kai pastosit, tada ir skaičiuokit, nes kaip žinote, kartais gandrai skrenda labai ilgai wink.gif

ačiū labai už atsakymus, jeigu turite dar jėgų ir noro atsakyti,man kilo dar klausimukų ax.gif
Kaip suprantu,pasakymas kad galėčiau dar pretenduoti į tokią pačią pašalpą kaip ir gavau su prmuoju,tai čia turima uomeny,kad įtilpčiau į tuos 3 m auginant pirmąjį vaiką ? Bet aš esu atleista g.gif suprantu kad viskas būtų man tebesant vaiko auginimo atostogose,bet ar atleidimas nieko nepakeičia ? g.gif
ir dar, vat kitu atveju man išeitų netgi naudingiau... nes tuo laikotarpiu kai man skaičiuotų 12 mėn atgal, skaičiuotųsi kažkiek mėn gautos motinystės(tėvystės) pašalpa, DB pašalpa bei atleidimo kompensacija,būtų ir keli tušti mėnesiai,bet juos dengtų mano gauta kompensacija.
Ir žinoma,čia gali planuot neplanavęs bet kaip sakot gandrai kartais kol atskrenda...
būčiau žinojus kad darbas mane taip paves, būtumėm jau anksčiau susiplanavę... vis kartojau,reik gryžt padirbt, atidirbt,užsidirbt...ir še tau, tapau nereikalinga doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilmuxxxe: 26 spalio 2009 - 20:45
Sita supratau, bet pirmo vaiko prieziura baigsis pvz. po puses metu, kas tada??? Jei antro vaiko prieziura nebus iforminta Sodroje, tai reikes vel is naujo eiti i darboviete ir i Sodra su nauju isakymu??? Gal butu galima tai padaryti is karto, pirmo nutraukti, o antro iforminti
.............................................................
Tikrai galite nenešti 4u.gif
.............................................
Tai va, vyko diskusija del antro vaiko prieziuros atostogu... Pagal istatyma supratome, jog antram nereikia nesti, jei iseini kol dar esi pirmo vaiko atostogose. Buvau siandien Sodroje ir pasake kad reikia nesti ir antram isakyma is darbovietes. Tai gaunasi, kad esi dar su pirmu atostogose ir kartu su antru. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilmuxxxe @ 2009 10 26, 21:42)

Kaip suprantu,pasakymas kad galėčiau dar pretenduoti į tokią pačią pašalpą kaip ir gavau su prmuoju,tai čia turima uomeny,kad įtilpčiau į tuos 3 m auginant pirmąjį vaiką ?

kitu atveju man išeitų netgi naudingiau... nes tuo laikotarpiu kai man skaičiuotų 12 mėn atgal, skaičiuotųsi kažkiek mėn gautos motinystės(tėvystės) pašalpa, DB pašalpa bei atleidimo kompensacija,būtų ir keli tušti mėnesiai,bet juos dengtų mano gauta kompensacija.

Pasirinkti tokią pačia pašalpą galėtumėte todėl, kad jei pastotumėte per mano minėtą l-pį, į kito vaiko auginimo auginimo atostogų pašalpos apskaičiavimo laikotarpį dar įeitų pirmo vaiko auginimo atostogos (reikia nors vienos dienos). Kadangi esate atleista, jūs šiuo metu jau nebesate vaiko auginimo atostogose ir tas laikotarpis iki 3 metų jums nebegalioja.

Ar labiau apsimoka kitas variantas, drįsčiau abejoti. Antrais metai gavote 85 % kompensuojamo DU, tad su kitu vaiku jau skaičiuotų atitinkamus procentus nuo tų 85, o ne nuo 100 % kaip pirmą kartą. Darbo biržos išmoka turi gana žemas lubas, tad vėl gali būti mažesnė nei buvusioji pašalpa (nesigilinau į dabartinę DB išmokų tvarką ir apskaičiavimą, todėl čia tik subjektyvus pasvarstymas smile.gif ). Ir žinoma, "tušti" mėn., jei neįsidarbinsite. Taigi, darau išvadą, kad gautumėte gerokai mažiau nei kad buvo ankstesnioji pašalpa.
Papildyta:
QUOTE(Diamond @ 2009 10 26, 22:15)
Tai va, vyko diskusija del antro vaiko prieziuros atostogu... Pagal istatyma supratome, jog antram nereikia nesti, jei iseini kol dar esi pirmo vaiko atostogose. Buvau siandien Sodroje ir pasake kad reikia nesti ir antram isakyma is darbovietes. Tai gaunasi, kad esi dar su pirmu atostogose ir kartu su antru.  4u.gif

Reikėjo paklausti Sodroje priėmusio asmens, kokiu pagrindu jis liepia tą įsakymą pristatyti, nes ir Ligos ir motinystės pašalpų apskaičiavimo nuostatai, ir "gyvi" pavyzdžiai, ir net kiti Sodros darbuotojai teigia visai ką kitą g.gif:
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sweet Dreams: 26 spalio 2009 - 21:37
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 10 26, 17:54)
Vaiko iki trejų metų auginimo atostogų laikotarpis į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą įskaičiuojamas NE VISAS, o tik tas, kurio metu mokama Sodros pašalpa.

Lidasos aprašytoje situacijoje yra laiko "skylių", kurių metu moteris nežinia ką veikė - jei stovėjo DB ir gavo bedarbio pašalpą, tada dar yra šansų, kad Sodros pašalpą gaus. Jei ne, stažo jai, deja, neužtenka.
Papildyta:

Jei paskaitytumėte kelis psl.atgal, rastumėte wink.gif

Norint išeiti į "dekretą" ir vaiko auginimo atostogos įsidarbinti būtina.

darbo birzoje stovejau,bet pasalpa nepriklause,tai jos ir negavau. tai taip iseina kad nei uz dekreta nei motinystes tevystes atostogas pasalpos negausiu... ?
Atsakyti
QUOTE(lidasa @ 2009 10 26, 22:34)
darbo birzoje stovejau,bet pasalpa nepriklause,tai jos ir negavau. tai taip iseina kad nei uz dekreta nei motinystes tevystes atostogas pasalpos negausiu... ?

Bijau suteikti bent šiokią tokią viltį, bet gal jums būtų galima pritaikyti Ligos ir motinystės soc.draudimo pašalpų nuostatų 16 dalį - tais atvejais, kai apdraustasis neturi reikiamo ligos ir motinystės soc.draudimo stažo, nes prieš tai jis buvo išleistas vaiko priežiūros atostogų, <...> stažas jam skaičiuojamas iš 12 mėn.laikotarpio, buvusio prieš pastarąsias atostogas.

Bet nedrįstu teigti, kad atitinkate nurodytą požymį, todėl siūlyčiau konsultuotis Sodroje ar Soc.apsaugos ministerijoje.
Atsakyti
QUOTE(Sweet Dreams @ 2009 10 26, 21:30)
Pasirinkti tokią pačia pašalpą galėtumėte todėl, kad jei pastotumėte per mano minėtą l-pį, į kito vaiko auginimo auginimo atostogų pašalpos apskaičiavimo laikotarpį dar įeitų pirmo vaiko auginimo atostogos (reikia nors vienos dienos). Kadangi esate atleista, jūs šiuo metu jau nebesate vaiko auginimo atostogose ir tas laikotarpis iki 3 metų jums nebegalioja.

Ar labiau apsimoka kitas variantas, drįsčiau abejoti. Antrais metai gavote 85 % kompensuojamo DU, tad su kitu vaiku jau skaičiuotų atitinkamus procentus nuo tų 85, o ne nuo 100 % kaip pirmą kartą. Darbo biržos išmoka turi gana žemas lubas, tad vėl gali būti mažesnė nei buvusioji pašalpa (nesigilinau į dabartinę DB išmokų tvarką ir apskaičiavimą, todėl čia tik subjektyvus pasvarstymas smile.gif ). Ir žinoma, "tušti" mėn., jei neįsidarbinsite. Taigi, darau išvadą, kad gautumėte gerokai mažiau nei kad buvo ankstesnioji pašalpa.

atleiskite bet aš vėl nesuprantu,tai ar man būtų galimybė pasirinkti tą pačią pašalpą,jei geriausiu atveju,pastoju greitu laiku ir susirandu kas mane įdarbina dekreto ir atostogų išleidimui ar vis dėl to ne ? g.gif iš pirmo sakinio suprantu kad galėčiau,iš antro- priešingai ax.gif
ir matot,mano alga susideda iš algos ir priedų, kadangi man gavosi gana nebloga paskaičiuota iš to laiko algos+priedų, kompensacijos suma, taip lyg aš dirbčiau 9 mėn, tai man nesigauna tuščių mėnesių, iš sodros irgi manau gaučiau tą 1040, taip kad labai nenumuštų... nors aišku čia reiktų tiksliai pasiskaičiuoti, bet ne 100-200 lt esmė, svarbu nors kažkiek gauti, ir auginti vaikelį ramiai wub.gif
va,dar dabar šovė į galvą mintis,aš taip ramiai sakau kompensacija kompensacija,tikiuosi jinai prisidėtų prie dekreto skaičiavimo ? g.gif manau ten irgi visi mokesčiai buvo atskaičiuoti kaip priklauso g.gif
Atsakyti
QUOTE(Minlina @ 2009 10 26, 19:44)
mano žiniomis yra kitaip, gal galėtumėte nurodyti šaltinį, kuriuo remiantis taip teigiate?

jūs teisi. tai nustato ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas. kol nėra jo pakeitimų - nėra iš šaltinio leidžiančio teigti priešingai.

i 
Šioje temoje ne vieta aiškinti santykius. Savo tiesas galite aiškinti per až
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Širdelė*: 27 spalio 2009 - 12:56
QUOTE(l'eau @ 2009 10 26, 22:42)
jūs teisi. tai nustato ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas. kol nėra jo pakeitimų - nėra iš šaltinio leidžiančio teigti priešingai.

Ačiū, Širduk, už aistrų nuraminimą 4u.gif biggrin.gif

Civilizuotai ir remiantis LR teisės aktais teigiu, kad vaiko auginimo atostogos, kai pašalpa iš Sodros nebemokama, į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą NEĮEINA.

Valstybinio socialinio draudimo įstatymas numato, kad vienas iš tėvų, auginantis vaiką iki trejų metų, valstybės lėšomis yra draudžiamas tik pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu (4 straipsnis, 2 dalis, 5 punktas). Nėra ligos ir motinystės socialinio draudimo, nėra ir stažo.

Į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą įeina tik laikotarpiai, kurių metu asmuo turėjo draudžiamųjų pajamų, t.y., dirbo pagal darbo sutartis (savarankiškai dirbančių asmenų neliečiu, nes ten yra savų niuansų, bet tai esmės nesudaro) ar gavo Valstybinio socialinio draudimo įstatyme numatytas išmokas (ligos, motinystės, tėvystės, nedarbo ir kt.)
(Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 3 straipsnio 4 dalis)

Taigi, kad ir per kur bežiūrėtum ir kokį įstatymą benagrinėtum, vaiko auginimo atostogos nuo 2 iki 3 metų (anksčiau nuo 1 iki 3 metų) stažo šioje temoje aktualioms pašalpoms gauti neprideda.

Kas nepritaria šiam teiginiui, gal ginčytis su LR įstatymų leidėjais, nes nei Sodra, nei Sodros valdyba, nei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, nei panelė L'eau tam paprieštarauti negali.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sweet Dreams: 27 spalio 2009 - 15:21
Labukas. SD paaiskink prasau man is kokio laikotarpio butu apskaiciuota nestumo ir gimdymo bei vaiko auginimo atostogos mano atveju? Jei siuo metu esu vaiko auginimo atostogose iki 3m. Sakykim pastoju, kai vaikui jau yra 2m ir pasalpos negaunu, bet ir nedirbu. I dekreta isienu vaikui dar nesuejus 3m, pagal ka skaiciuos pasalpas? Pagal dirbta laikotarpi( kaip ir pries tai buvusiam vaikui) ar skaiciuos nuo Sodros moketu pinigeliu (tai 85 proc maziau ) g.gif
Atsakyti
QUOTE(ramyra @ 2009 10 27, 16:01)
Labukas. SD paaiskink prasau man is kokio laikotarpio butu apskaiciuota nestumo ir gimdymo bei vaiko auginimo atostogos mano atveju? Jei siuo metu esu vaiko auginimo atostogose iki 3m. Sakykim pastoju, kai vaikui jau yra 2m ir pasalpos negaunu, bet ir nedirbu. I dekreta isienu vaikui dar nesuejus 3m, pagal ka skaiciuos pasalpas? Pagal dirbta laikotarpi( kaip ir pries tai buvusiam vaikui) ar skaiciuos nuo Sodros moketu pinigeliu (tai 85 proc maziau )  g.gif

Jei į darbą negrįši ir į kito vaiko "dekretą" išeisi iki Domui sueis 3 metai, tada gausi tokias pačias pašalpas kaip dabar 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sweet Dreams: 27 spalio 2009 - 16:36
SD aciuks.gif
Atsakyti