turiu klausima. Vyras isejo i vaiko preiziuras atostogas likusius metus, tai rugsejo menesi tures gristi i darba . Isejo nelabai maloniai, nes jam trigubai ala sumazino, tai gavosi pykciai. Ar kai gris i darba turi teise ji atleisti? Ar tuo zmogaus kuris dirba vietoj jo sutartis darbo turi buti terminuota?
QUOTE(ibiza25 @ 2009 10 21, 12:16)
Sveikos.Gal galetumete man paaiskinti,kaip rasti iseiti is mano situacijos.Laukiuosi,nestumas 22 savaiciu,susilauksiu vaikelio vasario pabaigoje.Problema ta kad dirbau iki birzelio 7,niekur nedirbu 4 menesius,darbo birzoje nesu registruota.Ar gausiu pasalpa jei taip ir liksiu be darbo iki vaikelio gimimo,ar turiu nedelsiant isidarbinti,kitaip negausiu pasalpos?
Negausi, jei nedirbsi
QUOTE(Diamond @ 2009 10 20, 12:57)
O man neaisku su tom darudziamosiosm pajamos. Jei as dirbau ir buvau drausta ant 1488 lt ir skaiciuojant ismokas bus imami men per kuriuos draudziamosios pajamos buvo 1488, kaip gali sumazinti jas iki 1170?? Pvz. jei man turi moketi ismoka skaiciuojant menesius iki 2010.01.01 - tai turi taikyti 1488, nesvarbu kad ji bus ismoketa jau tik 2010... O kam bus kaiciuojama is menesiu nuo 2010.01.01 - tada taikyti 1170... Ar as ne taip suprantu???? Juk cia draudimas "ant kiek draustas" tiek ir gauni???
Va stoga tai gali sumazinti - 5 ar 4 dydziai, bet pats draudimo pagrindas juk negali pasikeisti, jei jau buvo sumoketa tokia suma...
Va stoga tai gali sumazinti - 5 ar 4 dydziai, bet pats draudimo pagrindas juk negali pasikeisti, jei jau buvo sumoketa tokia suma...
Bandysiu paaiskinti... Einamuju metu dydis yra salyginai misinis dydis apskaicuojamas pagal mistines metodikas Na kaip valstybei patogiau... 2010 jis bus mistiskai blogas...
O jei rimtai tai Valst. Soc. Draudimo pensiju istatymas:
16 straipsnis. Metų draudžiamosios pajamos
1. Einamųjų metų draudžiamąsias pajamas ne rečiau kaip kartą per metus Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos teikimu tvirtina Vyriausybė, nustatydama šių pajamų taikymo pradžią. Einamųjų metų draudžiamosios pajamos apskaičiuojamos pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos patvirtintą metodiką, atsižvelgiant į atitinkamų metų ar atitinkamo metų laikotarpio Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto pajamas ir išlaidas.
QUOTE(ibiza25 @ 2009 10 21, 12:16)
Sveikos.Gal galetumete man paaiskinti,kaip rasti iseiti is mano situacijos.Laukiuosi,nestumas 22 savaiciu,susilauksiu vaikelio vasario pabaigoje.Problema ta kad dirbau iki birzelio 7,niekur nedirbu 4 menesius,darbo birzoje nesu registruota.Ar gausiu pasalpa jei taip ir liksiu be darbo iki vaikelio gimimo,ar turiu nedelsiant isidarbinti,kitaip negausiu pasalpos?
Gal ir nepadėsiu niekuom šiuo savo komentaru, bet surizikuosiu. Ar įsiregistravimas Darbo biržoje neišgelbėtų? Aš šito nežinau - ar išleidžia birža į dekretą (rodos, kad taip) ir kaip tai daroma, ir ar būtų naudos iš registravimosi, jei, tarkim, tau nepriklauso nedarbo draudimo išmoka, bet gal kas iš forumiečių žino? O jei ne, tai siūlau skambinti į biržą ir klausti. Kai man reikėjo, teko net per kelias biržas skambintis ir aiškinti būtent savo individualią situaciją, nes pasirodė ne taip paprasta gauti tikslų atsakymą - žmonės nežinojo ir tiek.
Ir paskubėk, ypač jei tau priklauso nedarbo draudimo išmoka. Aš labai gailėjausi du mėnesius prasėdėjus namie ir tik tada įsiregistravusi - vėliau netikėtai pastojau, o kai skaičiuojuosi būsimą pašalpą, į tuos mėnesius tenka rašyti nulį - labai kerta per pašalpą...
QUOTE(ner_ko @ 2009 10 21, 12:55)
Ačiū, Muse, radau tą žudikišką projektą.
Ką tik iš TV sužinojau, kad vaikų globos namuose vienam vaikui per mėnesį iš valstybės biudžeto skiriama 2500 Lt. Skamba kaip off topic, bet ar tikrai? Mane privertė susimąstyti - mano vaikams valstybė tiek neduoda, nors aš juos užauginsiu tikrai kokybiškiau nei globos namai. Taip pat šiuo metu vykdoma Išsipildymo akcija, kurios vienas iš tikslų - pagerinti tariamai skurdžią vaikų buitį vaikų globos namuose. Ir visa tai esą vardan to tikslo, kad kuo daugiau vaikų būtų įvaikinta ir turėtų tikras šeimas. Kažkoks totalus absurdas, kai viešai deklaruojama viena, o daroma visai priešingai - įžvelgiu netgi skatinimą palikti vaikus auginti valstybei. Bet bent jau visiškai aišku, kodėl norinčiųjų įsivaikinti kelyje atsiranda šitiek biurokratinių kliūčių. Pinigai valdo, o vaikas yra tik prekė.
Su vyru mielai augintume kokį 10 vaikų, visai nesvarbu, kad biologiškai ne savų. Meilės ir priežiūros užtektų visiems. Neturim tik (net?) buities sąlygų. Duotų man kas įsivaikinti plius 2500 Lt per mėnesį, tai už tuos pinigus vaikai turėtų savo kambarius, gyventų gamtoj, valgytų naminį maistą ir t. t.
Tiesiog be komentarų... Gyvenam Lietuvoj.
Ką tik iš TV sužinojau, kad vaikų globos namuose vienam vaikui per mėnesį iš valstybės biudžeto skiriama 2500 Lt. Skamba kaip off topic, bet ar tikrai? Mane privertė susimąstyti - mano vaikams valstybė tiek neduoda, nors aš juos užauginsiu tikrai kokybiškiau nei globos namai. Taip pat šiuo metu vykdoma Išsipildymo akcija, kurios vienas iš tikslų - pagerinti tariamai skurdžią vaikų buitį vaikų globos namuose. Ir visa tai esą vardan to tikslo, kad kuo daugiau vaikų būtų įvaikinta ir turėtų tikras šeimas. Kažkoks totalus absurdas, kai viešai deklaruojama viena, o daroma visai priešingai - įžvelgiu netgi skatinimą palikti vaikus auginti valstybei. Bet bent jau visiškai aišku, kodėl norinčiųjų įsivaikinti kelyje atsiranda šitiek biurokratinių kliūčių. Pinigai valdo, o vaikas yra tik prekė.
Su vyru mielai augintume kokį 10 vaikų, visai nesvarbu, kad biologiškai ne savų. Meilės ir priežiūros užtektų visiems. Neturim tik (net?) buities sąlygų. Duotų man kas įsivaikinti plius 2500 Lt per mėnesį, tai už tuos pinigus vaikai turėtų savo kambarius, gyventų gamtoj, valgytų naminį maistą ir t. t.
Tiesiog be komentarų... Gyvenam Lietuvoj.
Taigi valdziai geriau, kad seimos kurios nebeisgali ismaitinti vaikuciu juos atiduotu, nei skirtu jaunom seimom nors puse tu pinigu, kuriuos skiria vienam vaikui. Ai, ka cia kalbeti
QUOTE(ibiza25 @ 2009 10 21, 13:16)
Iseinant i dekerta turi tureti darbo staza 12 men per paskutinius 24 men. Pasalpa skaiciuos is paskutiniu 12 men. ir tik tokiu atveju, jei i dekreta isleis darbdavys. Kuo maziau turesi pajamu per paskutinius 12 men, tuo maziau gausi pasalpos. Jei i dekreta taves darbdavys neisleis (nes jo neturesi), isvis negausi pasalpos.
Papildyta:
QUOTE(Bindi @ 2009 10 22, 00:46)
Bandysiu paaiskinti... Einamuju metu dydis yra salyginai misinis dydis apskaicuojamas pagal mistines metodikas Na kaip valstybei patogiau... 2010 jis bus mistiskai blogas...
1. Einamųjų metų draudžiamąsias pajamas ne rečiau kaip kartą per metus Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos teikimu tvirtina Vyriausybė, nustatydama šių pajamų taikymo pradžią. Einamųjų metų draudžiamosios pajamos apskaičiuojamos pagal Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos patvirtintą metodiką, atsižvelgiant į atitinkamų metų ar atitinkamo metų laikotarpio Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto pajamas ir išlaidas.
Jau supratau, kad jei ne i kisene dedi, tai ir gausi spygute Bet jei taip drastiskai mazina draudziamasias pajamas, stogo galetu nebeliesti - vis butu ne 4000, o 5000 lt ant popieriaus
O tai dabar man cia jau socializmu kvepia...
Sveikos merginos,
turiu beda. sugrizau i darba geguzes menesi, o dabar suzinojau kad laukiuosi. Pries tai buvau vaiko prieziuros atostogose ir nuo 2008 rugsejo mensio pasalpos nebegaudavau.
i dekreta turiu iseiti vasario menesio pabaigoje. taigi ar man priklausys motinystes paslapa, nes nera 12 men stazo? ar isvis ka nors gausiu...
turiu beda. sugrizau i darba geguzes menesi, o dabar suzinojau kad laukiuosi. Pries tai buvau vaiko prieziuros atostogose ir nuo 2008 rugsejo mensio pasalpos nebegaudavau.
i dekreta turiu iseiti vasario menesio pabaigoje. taigi ar man priklausys motinystes paslapa, nes nera 12 men stazo? ar isvis ka nors gausiu...
sveikos, jau kelinta diena ieskau atsakymo ir nerandu...kiekviena Sodros konsultante atsako kitaip...esu vaiko prieziuros atostogose, dirbau dvejuose darbuose... vienam 8 kitame 4 val. Dabar susiradau nauja darba, tik nezinau ka daryti...viena konsultante sako, kad norint dirbti treciame, reiktu iseti is pagrindines darbovietes... ir sodra primoketu skirtuma...kita sako, kad negaliu iseiti nei is vienos, nes pasalpos skirtumo nebeprimoketu... gal yra i panasia situacija pakliuvusiu mamyciu ?
QUOTE(Diamond @ 2009 10 20, 13:11)
Sita supratau, bet pirmo vaiko prieziura baigsis pvz. po puses metu, kas tada??? Jei antro vaiko prieziura nebus iforminta Sodroje, tai reikes vel is naujo eiti i darboviete ir i Sodra su nauju isakymu??? Gal butu galima tai padaryti is karto, pirmo nutraukti, o antro iforminti
mane irgi tokia pati situacija domina, labiausiai norėčiau, kad pasidalintų patirtimi tos, kurios jau su tuo susidūrė praktiškai...
QUOTE(KERERA @ 2009 10 20, 14:10)
Vaikuciui greitai sueis du metukai ir ruosiuosi grizti i darba ir suzinojau kad laukiuosi. Taigi, kai grisiu i darb, busiu antra menesi besilaukianti. Ar apskritai apsimoka grizti i darba?
Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo 6 str. 3 dalis (galiu klysti dėl dalies nr., nes neturiu prieš akis ir negaliu pažiūrėti) sako, kad
jei į laikotarpį, už kurį skaičiuojama pašalpa įeina dalis (nors viena diena) motinystės, motinystės (tėvystės) ar vaiko iki trejų metų auginimo atostogų, tada asmuo gali rinktis, kad jam pašalpą apskaičiuotų naudojant tą patį kompensuojamą DU kaip ir anstesnei pašalpai. Paprastai tariant, gausite tokias pat pašalpas (neskaitant planuojamų mažinimų) kaip ir su pirmu vaiku, kad ir kokią algą gautumėt ar kiek nedarbingumo pažymėjimų turėtumėt, kol dirbsit tuos kelis mėnesius
QUOTE(vaidem @ 2009 10 22, 13:12)
sugrizau i darba geguzes menesi, o dabar suzinojau kad laukiuosi. Pries tai buvau vaiko prieziuros atostogose ir nuo 2008 rugsejo menesio pasalpos nebegaudavau.
Į ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą įeina ir laikotarpis, kurio metu gavote pašalpą iš Sodros (3 str. 4 dalis). Jūsų atveju, išeidama į "dekretą" per paskutinius 24 mėn. (2008 vasaris-2010 vasaris) turėsite 17 mėn.ligos ir motinystės soc.draudimo stažą, t.y., 9 mėn. (dirbote 2009 gegužė-2010 vasaris) + 8 mėn (gavote pašalpą už vaiką 2008 m. vasario-rugsėjo mėn). Todėl pašalpą gausite.
QUOTE(ner_ko @ 2009 10 22, 11:38)
Gal ir nepadėsiu niekuom šiuo savo komentaru, bet surizikuosiu. Ar įsiregistravimas Darbo biržoje neišgelbėtų? Aš šito nežinau - ar išleidžia birža į dekretą (rodos, kad taip) ir kaip tai daroma, ir ar būtų naudos iš registravimosi, jei, tarkim, tau nepriklauso nedarbo draudimo išmoka, bet gal kas iš forumiečių žino? O jei ne, tai siūlau skambinti į biržą ir klausti. Kai man reikėjo, teko net per kelias biržas skambintis ir aiškinti būtent savo individualią situaciją, nes pasirodė ne taip paprasta gauti tikslų atsakymą - žmonės nežinojo ir tiek.
Ir paskubėk, ypač jei tau priklauso nedarbo draudimo išmoka. Aš labai gailėjausi du mėnesius prasėdėjus namie ir tik tada įsiregistravusi - vėliau netikėtai pastojau, o kai skaičiuojuosi būsimą pašalpą, į tuos mėnesius tenka rašyti nulį - labai kerta per pašalpą...
Nedarbo ismoka man priklauso,tik turiu isiregistruoti,kur as anksciau buvau.Kazin ar susidure kuri nors is jusu su situacija,kai turi iseiti nestumo atostogu ir esi registruota darbo birzoje?Ar bet kuriuo atveju turiu isidarbinti,kitaip negausiu pasalpos?
QUOTE(ibiza25 @ 2009 10 23, 08:26)
Ar bet kuriuo atveju turiu isidarbinti,kitaip negausiu pasalpos?
Taip, nebent esate nėštumo metu atleista dėl įmonės bankroto ar likvidacijos. Bet iš jūsų pateiktos info neatrodo, kad taip būtų. Visų pirma, stokite į darbo biržą, tada ieškokite įmonės (per draugus, pažįstamus...), kuri sutiktų jus priimti kad ir vienai dienai ir išleistų į "dekretą" ir vaiko auginimo atostogas. Tada bent kažkokias išmokas gausite.
Gal kas susidurete su tokia situacija:
Darbo birzoje esu registruota nuo 2009.03.15 nuo 04.14 pradejau lankyti kursus kurie baigsis 2010.01.09.Taciau 10.26 iseinu i dekretines atostogas.Ar galiu tiketis gauti bent ta minimalia sodros ismoka nes logiskai mastant mokausi kursuose dienine forma tik kazina ar darbo birzos skirti kursai skaitosi prie profesinio mokymo kuris apibreziamas sodros istatyme Sodra du kart informavo skirtingai atseit vienu atveju gausiu kitu ne... Tai taip ir nezinau ko tiketis Iki istojant i darbo birza iki gruodzio vykdziau indvidualia veikla ir mokejau sodrai po kazkiek ten nebepamenu imoku... Nors manau kad mano atvejis indvidualus gal kuri esat susidurusi su panaia situacija
Butu smagu jei atsakytumet i AZ
Darbo birzoje esu registruota nuo 2009.03.15 nuo 04.14 pradejau lankyti kursus kurie baigsis 2010.01.09.Taciau 10.26 iseinu i dekretines atostogas.Ar galiu tiketis gauti bent ta minimalia sodros ismoka nes logiskai mastant mokausi kursuose dienine forma tik kazina ar darbo birzos skirti kursai skaitosi prie profesinio mokymo kuris apibreziamas sodros istatyme Sodra du kart informavo skirtingai atseit vienu atveju gausiu kitu ne... Tai taip ir nezinau ko tiketis Iki istojant i darbo birza iki gruodzio vykdziau indvidualia veikla ir mokejau sodrai po kazkiek ten nebepamenu imoku... Nors manau kad mano atvejis indvidualus gal kuri esat susidurusi su panaia situacija
Butu smagu jei atsakytumet i AZ