QUOTE(Purkelis @ 2010 09 14, 12:14)
As cia paeksperimentavau ant baltos uztepaiu ruzavos ziedadulkiu
Labai man buvo idomu ar uzsimegs ir ar prispes seklytes. Is 4 ziedu uzsimege tik veinam.
Kada ruosiates gabenti savo medziukus namo ?
Man pernai vaisiu suformavo liepos menesi zydeje ziedai. Ir ant nemazo medzio, bet seklytes sugebejo subresti ir rusyje (pas mane tamsu ir gan silta ten). atrode, kad ta pupele su seklom tik susitrauke, galvojau seklos nebrandzios bus. Bet isdygo kelios
Tiesa, reikia žinoti, kad po kryžminimo kiekviena sėklytė gali išauginti skirtingą brugmansijos augalą, taigi reikia daug daug vietos eksperimentams auginti iki žiedų.
Pavarčiau blog'ą. Gal bandei orinį įšaknydinimą? Aš pernai bandžiau, bet neįpjoviau stiebo, gailoka buvo - tai šaknų neišleido, bet gal todėl, kad beveik ruduo jau buvo.
O namo be spalio neplanuoju gabenti. Gi orai palaipsniui keičiasi, prie dabartinės vėsos prisitaikė, o viena kita saulėta diena net ir mažosioms malonesnė, nei kambario apšvieimas.
QUOTE(kaškoniukas @ 2010 09 14, 21:37)
tai laukiam, na jei bernuzelis taip nori
Na kaip idomiai jus cia snekat
as irgi noresiu pabandyt kitais metais. Tai reikia dar specialiai apdulkinti jas?
Reikia apdulkinti pasirinktus tėvinius augalus
Ausų krapštuku galima tiesiog pabraukyti per vienos brugmansijos kuokelius, kad surinkti žiedadulkių ir tuo pačiu krapštuku perbraukti per kitos žiedo piestelės purką - centre ji tarp kuokelių kyšo. Bitės negali apdulkinti brugmansijų... Reikia drugelių arba šikšnosparnių, o mūsiški drugiai irgi kartais apdulkina jų žiedus.
Tiesa, jei viską daryti labai teisingai, tai apdulkintą žieduką reikia "uždaryti" nuo vabzdžiukų-drugiukų - perrišti žiedo apačią kaspinėliu, kad būtent parinktos veislės žiedadulkės apvaisintų.
Įdomus užsiėmimas, atneša tikrai daug siurprizų, ypač kai pražysta tokie sėjinukai ir matai skirtingus rezultatus (jei jie pasiteisina)
Bet terlionės ir laisvos vietos reikia daug oi daug...
Tiesa, Livai, jei jums pražydo baltai rausvos brugmansijos vaikis, tai gali būti dėl rudens - žiedai dabar pablyškę skleidžiasi, nors būna ir taip, kad "pamiršta" auginukas motininio augalo žiedų spalvą.
Oi tikiuosi ir aš ilgos šiltos bobų vasaros... Kuo ilgiau žiedeliais pasidžiaugti, o dar ir kelios veislės savo gražumų neparodė
O čia maniškės, kaitrią vasarą pumpurus mėčiusios rugsėjį maloniai nustebino:
Brugmansia 'Red angels' rausvai raudoni žiedai :
Brugmansia 'Dalen's Pink amour' dviaukščiai - triaukščiai žiedai: