Sveikos visos, buvau atitrūkusi nuo internetinio pasaulio
Įterpsiu ir savo trigrašį kai kuriais diskutuotais klausimais
QUOTE(jediara @ 2010 05 08, 10:13)
O jei brugmansiją pasodinčiau augti į dirvą, rudenę persodinčiau į vazoną, ar būtų labai blogai?
Būtų neblogai, išskyrus tai, kad brugmansijai tikrai patiks auginti šaknis (ir pačiai augti). Rudenį iškasti bus sunkoka, šaknis, kad tilptu į padoraus dydžio vazona, teks gerokai nukapoti, o beiškasant gerokai nubyra žemės. Net jas užpylus substratu, įsodinus į vazoną augalui peržiemoti sunkiau. Mano kolegė taip augina brugmansiją - džiaugiasi, kad mažiau problemų su vandeniu, mažiau reikia laistyti. Aš pati išmėginau tik panašią procedūrą - 20 L plastikinės daigintuvės sieneles ir dugną išgrąžėme skylėmis (su freza, skersmuo apie 5 cm), į ją įsodinome brugmansiją, o daigontuvę užkasėme žemėje. Rudenį buvo paprasčiau - tik nukapojome išlindusias šaknis ir įnešėme į rūsį. Pagrindinis šaknų gniužulas liko nepaliestas, taigi, manau, ir augalas jautėsi tvirčiau.
Papildyta:
QUOTE(jurginėlis @ 2010 05 12, 17:57)
sveikos mergaitės,
mano gėliukas ant koto leidžia naujus ūgliukus.
Man juos nuskabyti
, ar galima laukti naujų šakelių ir formuoti augaliuką, nes jie auga kitoje pusėje, nei yra nusisukusios kitos trys šakelės
Luktelkit truputį. Ne visi stiebo "Ūgliukai" tampa šakelėmis, dažniausiai lieka tarsi lapų kuokšteliai, puošiantys stiebą. Juos praretinu, bet šiek tiek palieku - ne toks plikas stiebas atrodo. Jei vistik auga kaip šakelė - tuomet jau elkitės pagal savo skonį ir augalo "figūrą".
QUOTE(jediara @ 2010 05 14, 21:44)
Iš sėklų auginau brugmansiją, bet auga (man taip atrodo) datura
, nes patrynus tarp pirštų lapelį, labai jau kvapas nekoks.....
Tai tikriausiai bus datura. Jei dar stiebelis truputį violetinis, o lapas kiek karpytas - tai tikrai durnaropė...
QUOTE(wolke7 @ 2010 05 14, 21:59)
brugmansija ir datura vienas ir tas pats augaliukas
anksciau vadindavo datura,dabar atsirado naujas pavadinimas - brugmansija
Panašiai, tik nuo K.Linėjaus laikų iki 2004 m brugmansia ir datura buvo dvi atskiros bulvinių šeimos gentys, o 2004 m. Amerikos brugmansiju ir daturu augintoju asociacija (ABADS) isrūpino, kad liktų tik viena gentis - brugmansijos, prie kurios prijungė durnaropes. Taigi, jos liko vienos genties, bet skirtingų rūšių augalai. Taigi, datura ir brugmansia yra visai ne tas pats, nors panašiai vadinama...
nesuprantu tokių "pervadinimų" motyvo, čia būtų panašiai kaip mūsų sąlygomis slyvą ir vyšnią pavadinti vienu vardu... juk durnaropės ir brugmansijos augalai skiriasi ir augimo strategija, ir botaniniais požymiais, ir netgi tarpusavyje nesikryžmina...