Kadangi virtuvė, mano chobis esu nuo prigimties eksperimentatorė,siūlau tokią mišrainę:
PIRŠTELIUS APSILAIŽYSI
2 vid.dyd. aguročiai( gali būti ir labai didelė cukinija, ir moliūgas ar patisonai);
0,5 kg. morkų;
0,5 kg svogūnų;
0,5 kg. pomodorų;
0,5 kg papirikos;
1 didelė galva česnako;
1 didelis apelsinas;
0,5- 0,75 l vandens (vanduo priklauso nuo aguročių- cukinijų dedamo kiekio) ;
0,5 l pomidorų padažo (aš naudoju "RIVONOS",nes ji be jokių E ir modifikuoto krakomolo).
1 š druskos;
1,7 st .cukraus(kas mėgsta saldžiau gali ir 2 pilti);
1 a. š. citirnos rūgšties arba vienos didelės citirnos sultys arba kupinas šaukštas svarainių sulčių).
apypilnės stiklinė aliejaus( aš naudoju nerafinuotą pirmo spaudimo saulėgrąžų
)
Nuluptus ir išvalytus aguročius ( cukinija, moliūgas ar patisonai) padalinam į dvi dalis. Vieną dalį stambiai supjaustom,kitą sutarkuojam ir metam į greitpuodį ,troškintuvą ar puodą užpilam puslitriu vandens, suberiam cukrų ,svarainių sultis (citirnos rūgštį arba vienos didelės citirnos sultys ) ir troškinam .Troškintuve 15 min. paprastam puode 20-30 min. Tuo tarpu ruošiame likusias daržoves.
Į kitą puodą sudedam tarkuotas morkas, pjaustytus svogūnus( galima ir smulkiai),paprikas, kelis nuluptus pomidorus ir apie 10-15 min.paverdam.
Viską supilam į ištorškintą cukiniją.Tada sudedam likusius produktus ir greitpuodyje irtroškintuve ( 15 min) ar puode( 30 min.) dar patroškiname. ( verdant puode reiktų pamaišyti,kad neprisviltų arba virti ant mažos ugnies. Paruoštą mišrainę supilstom į stiklainius,užsukam ir paliekam atvėsti,o tada jau sandeliuojam.
P.S Norint gauti sodresnį česnako prieskonį jį reikia smulkinti peiliu,jei norite tik aromato- spuasti ar traiškyti peiliu.
Skani mišrainė ir atvėsusi,bet tikras skonis bus po gero mėnesio kai mišrainė bus įsistovėjusi.
AGURKŲ SALOTOS
4 kg peraugusių agurkų ;
1 kg. svogūnų;
ryšuliukas krapų;
1 šaukštas nubrauktas druskos;
1 apypilnė st. cukraus;
0,25 st aliejaus;
6 šaukštai acto;
Agurkus supjaustyt apvaliais žiedais pusžiedžiais (skusti nereikia, nes nuskutus jie pasidaro rūgštūs), svogūnus taip pat pusžiedžiais. Sudėti prieskonius ir laikyti 6val. pamaišant (aš susipjaustau ir užpilu prieskoniais vakare).
Ryte pamaišau ir užkaičiu. Puodui užvirus paverdu 5-7 minutes. Į iškaitintus stiklainius kemšame agurkus su atsiradusiu skysčiu, truputį pagrūdame. Sandariai užsuku ir psio. Bet yra ir antras varijantas:
Užpildytus stiklainius statome į puodą su vandeniu ir kaitiname apie 15 min. nuo užvirimo, dangtelius tik uždėjus, po to juos užsukame.
Labai skanios agurkų salotos būna, agurkai,kvapnūs ir traškūs.