Įkraunama...
Įkraunama...

NAMO APLINKA 49

QUOTE(Tina* @ 2009 09 10, 23:25)
Nelabai  schmoll.gif Man reikia kazkokio augalo, kuri galeciau sodinti antru aukstu ant ju ir kuris juos uzgostu vasara, kai jie tampa nedekoratyvus. Dabar tai tam plotely smulkiuju serenciu debeseliai karaliauja.

Kokiu dar antru aukstu? blink.gif Sodink salia..
Atsakyti
Nugi galima vienmetes, kurių šaknys giliai nesiskverbia ir antru aukštu sodint 4u.gif
Tik jau čia papildomas žaidimas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 10, 16:00)
dar yra turbūt visoms iki skausmo žinoma duombazė  biggrin.gif :

aha biggrin.gif
Tik dažniausiai fotografijos daromos arba kai pasnigę, arba kai apšerkšniję. Tada iš tikrųjų gamta atrodo nuostabiai bigsmile.gif Bet gi nevisada toks oras būna, tai augalai tiesiog nurudavę būna unsure.gif
Dar prisiminiau, kad rudeninis astras visą žiemą pragyvena, nesutįžta. Na bandysiu dar pakilnoti augalus tam patvory ir vis tik iškasiu eglutes blush2.gif Paliksiu tik žolinius augalus.
Beje, turbūt dar nepervėlu persodinti spygliuočius? Jeigu per rugsėjį-spalį susisukčiau - ar nebūtų jau vėlu?

QUOTE(Oli_vija @ 2009 09 10, 16:19)
Holcus mollis albovariegata - švelnioji vilnūnė - agresyviai plečiasi šakniastiebiais.

Viksvos (carex) išlaiko spalvą praktiškai iki pavasario.
Tokių kaip Red Rooster kirpt negalima - tik pavasarį išpešiot negyvas dalis (Vyšniauskienės iš Raseinių rekomendacija)

Ačiū 4u.gif Beproto agresyviai plečiasi doh.gif Turiu pasodinusi įkastame vazone prie tvenkinio, bet jau apatiniai lapai ruduoti nori. Turbūt todėl man ji ir nepatiko schmoll.gif
Ačiū dėl viksvų 4u.gif Vis tik greičiausiai nespėsiu įgyvendinti savo planų per rudenį, tai bus daug laiko apmąstymams ir paieškoms žiemą cool.gif

QUOTE(DeeDee @ 2009 09 10, 17:28)
Citata iš žurnalo 'Pavėsių augalai' - 'Neretai jauni augalai antrais augimo metais labai skiriasi lapų spalva ir forma nuo suaugusių augalų. Dauguma veislių neįgauna tik joms būdingų savybių, jeigu pasodinamos netinkamoje vietoje - saulės atokaitoje arba sausoje, lengvoje, netrąšioje dirvoje'.

Čia iš skyriaus apie melsves.

Manosios būtent antrus metus auga. Kažin yra šansų, kad kitąmet jos atgaus savo grožį g.gif
Auga jos saulėje, nu neturiu aš pavėsio beveik unsure.gif Bet lyg kaip tik turėtų užtektų chlorofito, tai turėtų netgi baltesnės būti g.gif blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linuke_: 11 rugsėjo 2009 - 08:00
QUOTE(Tina* @ 2009 09 10, 22:25)
Nelabai  schmoll.gif Man reikia kazkokio augalo, kuri galeciau sodinti antru aukstu ant ju ir kuris juos uzgostu vasara, kai jie tampa nedekoratyvus. Dabar tai tam plotely smulkiuju serenciu debeseliai karaliauja.

sakyciau nesamone ant virsaus schmoll.gif , kiekvienas salia augantis zolinis augalas issikeroja tiek, kad bent dalinai (jei ne visiskai) pridengtu cesnaku augimo vieta. O kam tau reikia padaryti taip, kad ten nei uodas snapo neikistu? Juk tai gamta, naturalumas... Ar tu nori pasidaryti plastmasini gelyna wink.gif ? Kodel pavyzdziui nekyla klausimas kaip paslepti rudeni geltonuojanciu medziu lapus tongue.gif ?
Siaip tai man atrodo, kad ne prie cesnaku kazka sodinti reiketu, o juos pacius (ir kt. stambius svoguninius) reiketu kisti i tarpus/skyles tarp kitu augalu.
Atsakyti
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 11, 09:00)
Tik dažniausiai fotografijos daromos arba kai pasnigę, arba kai apšerkšniję. Tada iš tikrųjų gamta atrodo nuostabiai bigsmile.gif Bet gi nevisada toks oras būna, tai augalai tiesiog nurudavę būna  unsure.gif
<...>
Auga jos saulėje, nu neturiu aš pavėsio beveik unsure.gif Bet lyg kaip tik turėtų užtektų chlorofito, tai turėtų netgi baltesnės būti g.gif  blush2.gif

tai ir noriu pasakyti, kad ne čia akcentas turėtų būti, kai pažliugę ir viskas aplink nurudavę, tai nei lapuočiai, nei spygliuočiai, nei žolynai gražiai neatrodo wink.gif

biggrin.gif siūlau n+1 kartą, reikia medžių ( nepamažintam sklypui), reikia susitaikyt, kad bus naudos ir kažkiek vargo, pvz.: lapus sugrėbt 4u.gif Tiesa, vis iš tiesaus kelio išsuku, kad pro vieną gyvenvietę pravažiuot. Ten augalai pasodinti kiek seniau nei prie 10-15 metų ir jau vaizdą galima matyti padorų. Taigi, turbūt perpus mažesniuose sklypuose auga padorūs medžiai ir krūmai tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DeeDee: 11 rugsėjo 2009 - 08:30
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 11, 09:22)
tai ir noriu pasakyti, kad ne čia akcentas turėtų būti, kai pažliugę ir viskas aplink nurudavę, tai nei lapuočiai, nei spygliuočiai, nei žolynai gražiai neatrodo wink.gif

biggrin.gif siūlau n+1 kartą, reikia medžių ( nepamažintam sklypui), reikia susitaikyt, kad bus naudos ir kažkiek vargo, pvz.: lapus sugrėbt  4u.gif

Prašom išplėtoti mintį 4u.gif Aš nemoku taip puikiai įlisti į kito žmogaus galvą blush2.gif Man reikia viską tiesiai šviesiai - pažodžiui surašyti ax.gif blush2.gif

Yra pasodinta medžių - beveik visi vaismedžiai. Tik jie labai jau lėtai auga doh.gif Kantrybės reikia blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 11, 08:00)
Auga jos saulėje, nu neturiu aš pavėsio beveik unsure.gif Bet lyg kaip tik turėtų užtektų chlorofito, tai turėtų netgi baltesnės būti g.gif  blush2.gif

chlorofilo, clorofitas yra augalas.
Pacituosiu is knygos "Spalvos sode" (smth1 aisku parasytu mintinai biggrin.gif ):
"Augalu zaluma susijusi su chlorofilu, kuris gali buti keliu tipu - melsvai zalio ir gelsvai zalio. Jis leidzia augalui veseti naudojant sviesa. Margu lapu baltose vietose chlorofilo isvis nera, tad sie augalai silpniau auga, kiti juos uzgozia."
"Augalu karalysteje neiprastas dalykas - melsve su sniego baltumo lapais ("White Feather"). Tiesa, vidurvasari jos lapai pazaliuoja. Priesingu atveju melsve zutu, nes be pigmento lapuose nevyksta fotosinteze. Balta spalva lapams (kaip ir visiems baltiems ziedams) suteikia lasteliu tarpuose esantis oras."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 11 rugsėjo 2009 - 09:02
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 11, 08:22)

biggrin.gif siūlau n+1 kartą, reikia medžių ( nepamažintam sklypui), reikia susitaikyt, kad bus naudos ir kažkiek vargo, pvz.: lapus sugrėbt  4u.gif Tiesa, vis iš tiesaus kelio išsuku, kad pro vieną gyvenvietę pravažiuot. Ten augalai pasodinti kiek seniau nei prie 10-15 metų ir jau vaizdą galima matyti padorų. Taigi, turbūt perpus mažesniuose sklypuose auga padorūs medžiai ir krūmai  tongue.gif

lenkiu galva pries tokias mintis...

QUOTE(linuke_ @ 2009 09 11, 08:00)
Dar prisiminiau, kad rudeninis astras visą žiemą pragyvena, nesutįžta. Na bandysiu dar pakilnoti augalus tam patvory ir vis tik iškasiu eglutes blush2.gif Paliksiu tik žolinius augalus.

vien zoliniai kazin kazin ar bus gerai g.gif ? Turiu identiska patvori, todel pasakysiu savus pastebejimus. Ziema puikiai atrodo sudziuve ziedynai (hortenzijos, didieji silokai) , viszaliai lapuociai (blizgusis sausmedis, ozeksniai), kauleniai (shaku kaskados + uogos), japonine kerija (gana ryskus zali stiebai) - auksciu variacijai, viszaliai zoliniai (alunes-heucheros), erikos, virziai, rudgrudeles, gebenes.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 11 rugsėjo 2009 - 09:38
taip taip chlorofilas smile.gif
na vis tiek man mistika g.gif
Ar čia reik atkreipti dėmesį - kad į šviesą, o ne į saulę g.gif Tuomet pavėsingoje šviesioje vietoje turėtų būti margos?
Ar pagal antrą pastraipą - gal pažaliavo, nes buvo šiek tiek užgošta kitų - žalialapių melsvių g.gif
Atsakyti
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 11, 10:40)
taip taip chlorofilas smile.gif
na vis tiek man mistika g.gif
Ar čia reik atkreipti dėmesį - kad į šviesą, o ne į saulę g.gif Tuomet pavėsingoje šviesioje vietoje turėtų būti margos?
Ar pagal antrą pastraipą - gal pažaliavo, nes buvo šiek tiek užgošta kitų - žalialapių melsvių g.gif

...
imkim tris melsves - Wide Brim, Torchlight, Carnival...
Dabar jos atrodo vienodos - žalios su platoku gelsvu kraštu..ir jei nežinočiau, kur kuri pasodinta, tai schmoll.gif schmoll.gif

nuo pavasario iki liepos pradžios jos labai skirtingos - Torchlight lapų kotai rausvi ir skirtingas žaliai-gelsvų spalvų margumas ant lapų.

Tuo veislės ir skiriasi, kad pagal užkoduotą genetiką vienų margumas išsilaiko visą sezoną, kitų - įvairiai kinta sezono metu...

Iš praktikos - jauni melsvių sodinukai savo tikrą grožį ir veislei būdingas savybes parodo trečiais metais po pasodinimo, nors yra lėtai augančių, kaprizingų veislių, kurioms įsitvirtint reikia daugiau laiko.
Bet suaugusius kelmus neišardant galima kilnot iš vietos į vietą jau be jokių pasekmių mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 11, 09:22)

biggrin.gif siūlau n+1 kartą, reikia medžių ( nepamažintam sklypui), reikia susitaikyt, kad bus naudos ir kažkiek vargo, pvz.: lapus sugrėbt  4u.gif Tiesa, vis iš tiesaus kelio išsuku, kad pro vieną gyvenvietę pravažiuot. Ten augalai pasodinti kiek seniau nei prie 10-15 metų ir jau vaizdą galima matyti padorų. Taigi, turbūt perpus mažesniuose sklypuose auga padorūs medžiai ir krūmai  tongue.gif

Bet juk kalba eina apie patvori prie trinkeliu kur kokia 50cm.. Ar tu ten irgi medziu aleja nori padaryt?
Papildyta:
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 11, 09:31)
Prašom išplėtoti mintį 4u.gif Aš nemoku taip puikiai įlisti į kito žmogaus galvą blush2.gif Man reikia viską tiesiai šviesiai - pažodžiui surašyti  ax.gif  blush2.gif

Yra pasodinta medžių - beveik visi vaismedžiai. Tik jie labai jau lėtai auga doh.gif Kantrybės reikia blush2.gif

Vaismedziai palyginus auga greitai. Ir, galit uzmetyti mane akmenais, bet vaismedziai ir MEDZIAI- ne tas pats (ne botanine prasme!) Vaismedis tai toks ukinis dalykas...smile.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2009 09 11, 08:24)
Bet juk kalba eina apie patvori prie trinkeliu kur kokia 50cm.. Ar tu ten irgi medziu aleja nori padaryt?

jei gerai pamenu, pas linuke siaip didelis neuzsodintas sklypas 4u.gif
Atsakyti