Įkraunama...
Įkraunama...

NAMO APLINKA 49

QUOTE(linuke_ @ 2009 09 10, 12:52)
Aš atėjau pas jumi su pamąstymais 4u.gif
Jau lauko darbų sezonas į pabaigą artėja, o aš stengiuosi kaip įmanoma daugiau susitvarkyti, kai ką persodinti, kai ką dar naujo nupirkti. Žodžiu, esu neapsakomų kūrybinių kančių stadijoj  doh.gif  biggrin.gif
Priminsiu, kaip mano įvažiavimas atrodo (tik foto pavasarį daryta - senoka, bet esmė matyti)
Kairėj pusėj prie tvoros pasodinau dvi vijoklines rožes, planuoju raganę į jų vidurį pasodinti, galbūt perkelti paprastas žemas rozes. Ten dar yra rasakilų, katilėlių, tradeskantės, melsvės, viendienės (šitos su klaustuku kol kas), pavasarinės svogūninės be abejo smile.gif. Pavasarinė idėja buvo į tą patvorį pasodinti spygliuočių, kad žiemą nebūtų tuščia. O jų užsinorėjau todėl, kad trinkelių pakraštyje bus šviestuvai prie žemės. tai žiemą jie gražiai apšviestų spygliuočius.
Šioje nuotraukoje per vidurį - kitoj pusėj trinkelių - nuimu velėną ir ten darau medėjančių augalų salą. Čia bus spygliuočiai, lapuočiai krūmai – neaukšti augalai, kad neužstotų visos kitos erdvės. Galvoju vaizdo pagyvinimui pasodinsiu neaukštų rožių, kad pralinksmintų tą kompoziciją savo žiedais vasarą.
Bet dabar pradedu galvoti, jog patvoryje tie spygliuočiai yra nereikalingi ir jie labiau tiktų į dabar mano įrengiamą salą, bet tuomet žiemą patvorys bus tuščias. Bet tas patvorys gal yra palyginus mažas žemės lopinėlis ir žiemą užtektų tos augalų salos pasigėrėjimui kitoje trinkelių pusėje?
Taigi dabar sprendžiu dilemą – ar įmanoma taip apsodinti sklypą, kad kiekvienas kampas būtų visuomet gražus, kad žiemą neužkliūtų akis už tuščios žemės plotų, kad kur tik žvilgteltum – būtų kuom gėrėtis.
Galbūt tai neįmanoma, o gal net ir nebūtina?
Bandau ieškoti tobulybės, betgi tobulumui ribų nėra rolleyes.gif .
Būčiau dėkinga už pamąstymus 4u.gif

Pirma sovusi mintis- ta mazuti krasteli nebutinai istisai, salelem apsodinti zoliniais augalais, jie ziema apsnigti ar apserksnije atrodytu zaviai. Kai kurie varpiniai rudeni tik subrandina savo varpas, kai kurie nusidazo lapus. Vienos zoles turi stacia laja, kitos svyrancia. Nezinau ar prie bendro stiliaus tiktu tau sie augalai, bet mano manymu ir ziema butu savaip zavus kampelis. As ju nederinau su jokiom tavo isvardintom gelem. Pamasciau taip, tarytum ten butu tuscia.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smth1: 10 rugsėjo 2009 - 12:23
QUOTE(smth1 @ 2009 09 10, 13:21)
Pirma sovusi mintis- ta mazuti krasteli nebutinai istisai, salelem apsodinti zoliniais augalais, jie ziema apsnigti ar apserksnije atrodytu zaviai. Kai kurie varpiniai rudeni tik subrandina savo varpas, kai kurie nusidazo lapus. Vienos zoles turi stacia laja, kitos svyrancia. Nezinau ar prie bendro stiliaus tiktu tau sie augalai, bet mano manymu ir ziema butu savaip zavus kampelis. As ju nederinau su jokiom tavo isvardintom gelem. Pamasciau taip, tarytum ten butu tuscia.

Kaip visada dėkinga už puikias mintis 4u.gif
Taigi turiu pasodinusi tenai šiloką - tą, kur aukštesnis auga, rožiniais žiedais. Žiemą jis savotiškai dekoratyvus būna (na bent jau nesuglemba, kaip visos kitos ten augančios gėlės). Na ir rožių šakos, kad ir be lapų, bet vis šis tas (jos bus nedengiamos blush2.gif ).
Viksvą buvau pernai pasodinusi. Bet per savo nepatyrimą - tiesiai į dirvą, be jokių apribojimų. Per sezoną jos praktiškai uzurpavo visą tą pakraštį. Pavasarį dar ilgai jas keikiau, kol išroviau doh.gif Man jos nepatiko per žiemą kaip atrodė, bet galbūt todėl, kad jų buvo tiesiog per daug g.gif Jeigu nedideliais kupsteliais jas vėl sodinti tik būtinai į vazonus g.gif Vaizdelių čia jau buvo rodyta rožių su viksvom rolleyes.gif
Na ačiū už peną apmąstymams 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 10, 11:45)
gal ne visas smulkmenas atskleidė Vida  4u.gif  Buvo kažkada pateikta/nagrinėta nuotrauka, kur gyvatvorę sudarė spygliuočiai ( koloninnės tujos) ir bijūnai, rožių krūmai.

Kasiopėja kažkada minėjo, o ir pati mačiau gyvai retai susodintų tujų gyvatvorę, kurių tarpuose buvo pasodintos japoninės lanksvos  mirksiukas.gif

va butent tu esi tas zmogus, kuris sugeba ilysti i kito galva tongue.gif . Cia ir butu mano atsakymas toratorai. Uz tvoros (jau nebe mano kiemas) auga ivairus krumai (seivamedziai, putinai, alyvos), skroblai, apsviesti lempomis, rudeni viskas nusidazo ivairiomis spalvomis, bet ateina toks laikas, kai palieka tik plikos sakos... Todel sitoje puseje noreciau kazko viszalio - kad tas margumas (taipogi ir tvora) butu is dalies pridengtas, bet neuzdengtas... Su laiku viskas turetu proporcingai keistis - kol uzaugtu tujos, jau ir skroblai ir krumai butu didziuliai.

Nieko daugiau po ranka neradau:
http://i199.photobuc...77/IMG_6179.jpg

Man, skirtingai negu Tinai biggrin.gif , rudeni pakyla didziulis azartas rudeniniams/velyviems augalams - zydintiems arba lapu spalva keiciantiems wub.gif .
Atsakyti
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 10, 13:40)
Viksvą buvau pernai pasodinusi. Bet per savo nepatyrimą - tiesiai į dirvą, be jokių apribojimų. Per sezoną jos praktiškai uzurpavo visą tą pakraštį. Pavasarį dar ilgai jas keikiau, kol išroviau doh.gif Man jos nepatiko per žiemą kaip atrodė, bet galbūt todėl, kad jų buvo tiesiog per daug g.gif Jeigu nedideliais kupsteliais jas vėl sodinti tik būtinai į vazonus g.gif

Tai kad nežinau viksvos (carex), kuri šitaip agresyviai elgtųsi..... schmoll.gif

čia gal kokia smiltyninė Rugiaveidė (Leymus arenarius) buvo ? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oli_vija: 10 rugsėjo 2009 - 13:24
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 10, 13:40)
Viksvą buvau pernai pasodinusi. Bet per savo nepatyrimą - tiesiai į dirvą, be jokių apribojimų. Per sezoną jos praktiškai uzurpavo visą tą pakraštį.

jau kartojuos ax.gif Viksva viksvai nelygu, tarkim šios yra Carex Morrowii:
user posted image

user posted image
išskaidytos prieš kelis metus ir per vieną-du sezonus neuzurpuoja. Be to, nepastebėjau, kad plistų dar ir atžalomis iš šaknų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Oli_vija @ 2009 09 10, 14:21)
Tai kad nežinau viksvos (carex), kuri šitaip agresyviai elgtųsi.....  schmoll.gif

čia gal kokia  smiltyninė Rugiaveidė (Leymus arenarius) buvo  ? g.gif

Gavau iš kaimynės, tai pavadinimo nežinau
user posted image
Gal kas nors matysis - pačiam kampe.
Beje, klausimas ne į temą, ar šita marga melsvė gali dėl kokių nors priežasčių pasidaryti tik žalia? pas mane kažkodėl jos beveik pažaliavo blush2.gif

QUOTE(DeeDee @ 2009 09 10, 14:23)
jau kartojuos  ax.gif Viksva viksvai nelygu, tarkim šios yra Carex Morrowii:
išskaidytos prieš kelis metus ir per vieną-du sezonus neuzurpuoja. Be to, nepastebėjau, kad plistų dar ir atžalomis iš šaknų  4u.gif

gražios nuotraukos 4u.gif O kaip jos žiemą atrodo? Tokios pat stačios būna tik kad paruduoja?
Atsakyti
http://www.rojaussod...nis.php?id=1660

Paziurek sito straipsnio nuotraukas. PAskutinej man atrodo jau gan velyva ruduo.

http://www.rojaussod...8...p=1&id=1649

Turiu knyga, kurioje apsarmoje zoliniai augalai, deja neturiu kaip parodyt unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 10, 14:50)
gražios nuotraukos 4u.gif O kaip jos žiemą atrodo? Tokios pat stačios būna tik kad paruduoja?

net nebeatsimenu, manrods pradeda ruduoti tik žiemos pabaigoj. Knifofija ar Olivija gal tiksliau prisimins.

The Winter Garden - Rita Buchanan
kt. knygos
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2009 09 10, 12:58)
va butent tu esi tas zmogus, kuris sugeba ilysti i kito galva  tongue.gif  . Cia ir butu mano atsakymas toratorai. Uz tvoros (jau nebe mano kiemas) auga ivairus krumai (seivamedziai, putinai, alyvos), skroblai, apsviesti lempomis, rudeni viskas nusidazo ivairiomis spalvomis, bet ateina toks laikas, kai palieka tik plikos sakos... Todel sitoje puseje noreciau kazko viszalio - kad tas margumas (taipogi ir tvora) butu is dalies pridengtas, bet neuzdengtas... Su laiku viskas turetu proporcingai keistis - kol uzaugtu tujos, jau ir skroblai ir krumai butu didziuliai.

Nieko daugiau po ranka neradau:
http://i199.photobuc...77/IMG_6179.jpg

AS atsiprasau bet dar ikisiu trigrasti smile.gif Tujos susodintos kaip nuotrakoje sudaro tam tikra ritma ir stiliu. Manau kad tada turetu but kazkur to ritmo atkartojamai,Cia labiau tinka reguliaraus stiliaus sode.O tavo atveju dar prisideda ir kaiminu stilius smile.gif O siaip tokia gyvatvore labai sunku suderint su kita aplinka.is anksto atsiprasau uz ikiruma blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(DeeDee @ 2009 09 10, 15:18)

pasirodysiu visiška neišmanėle, net nežinojau, kad yra tokia galimybė - knygas vartyti blink.gif

Oi, kiek apmąstymų ir skaitymo turėsiu bigsmile.gif

O su miskantais labai gerą mintį pakišot 4u.gif Kažko trūko prie tvenkinio, manau, miskantai gerokai pagyvintų vaizdą rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linuke_: 10 rugsėjo 2009 - 14:45
QUOTE(linuke_ @ 2009 09 10, 15:42)
pasirodysiu visiška neišmanėle, net nežinojau, kad yra tokia galimybė - knygas vartyti blink.gif

Oi, kiek apmąstymų ir skaitymo turėsiu bigsmile.gif

Tos internetines, google bibliotekos knygos turi tokia silpnybe- nerodo kaip tik to puslapio, kurio labiausiai reikia. Nervina biggrin.gif
Atsakyti
dar yra turbūt visoms iki skausmo žinoma duombazė biggrin.gif :

user posted image
user posted image

Neįžvelgiu čia grožio ypatigo tongue.gif

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DeeDee: 10 rugsėjo 2009 - 15:16