Ruošiamės žiemai toliau
Sukeliu pagrindinius populiariausius receptelius.
Agurkai su garstyciomis (kosele)
1 ltr. vandens reikia:
1 stiklines cukraus,
1 stiklines acto,
3 saukstu druskos,
5 saukstu garstysciu,
kvapieji pipirai, pirkti prieskoniai ir cesnakas.
Uzpilti verdanciu marinatu ir stiklainiukus pridengti dangteliais. Palaikyti apie pusvalandi ir nupilti. Marinata vel uzvirti ir uzpilti vel ant agurku, uzsukti ir dar siltai parai apkloti.
Uspaskicho agurkeliai
1 litrui vandens:
5 saukstai cukraus,
1 saukstas druskos,
100 g acto,
2 vysniu lapai,
2 serbentu lapai,
garstyciu grudeliu,
krapo stiebeli su nedideliu ziedynu,
6 kvepiantys pipiriukai,
lauro lapelis.
Prieskoniniai dalykai galimi ivairus. Marinata dukart uzvirint.
Bulgariski agurkeliai pagal Glasse Nr.1
1 l stiklainiui:
1 mažas ropinis svogūnas
5 grūdeliai kvapiųjų pipirų
1 gvazdikėlis
2 maži lauro lapeliai
Marinatas:
0,5 l vandens
4 valg. šaukštai acto 9 proc. = 60 ml
4 arb. šaukšteliai cukraus
2 arb. šaukšteliai druskos (be kaupo, bet ir ne plokšti - normalūs)
Stiklainius pripildyti prieskoniais, agurkais ir užpilti verdančiu marinatu. Sterilizuoti 10 min.
Bulgariski agurkeliai pagal Glasee Nr. 2
7 1 l stiklainiai,
agurkus užmerkti šaltame vandenyje 6 - 8 valandoms. lapelius - serbentų, vyšnių lapus, krapus išplauti, nuplikyti verdančiu vandeniu ir išdžiovinti.
Paruošti česnako skilteles. Stiklainius išplauti ir sterilizuoti, nes juos pripildysime karštus.
Į didelį puodą įpilti
10 stiklinių vandens,
1 st. cukraus
3 valg. šaukštus druskos su vidutiniu kaupu
Užvirinti, įpilti 300 ml 9 proc. acto. Į marinata įmesti agurkus ir laikyti iki užvirimo. Tuo metu sudedame prieskonius į stiklainius, ir dedame agurkus į stiklainius. Aga... karšta, bet rezultatas to vertas Marinatą užvirinti ir verdančiu užpilti agurkus. Užsukti. Ir viskas.
Idesiu cia ir savaji recepta, nes kiekvienais metais pagal ji darau
Saldziarugsciai agurkeliai (gali buti su pomidorais)
3 l vandens,
5 šaukštai druskos,
2 stiklinės cukraus,
0,5 l acto,
2 šaukštai prieskonių (gali būti pirktiniai), pipirai, lauro lapai.
Dedam daržoves į stiklainiukus, pilam marinatą, uždedam dangtelį, bet neužsukam, o tik pridengiam. Dedam stiklainiukus į puodą su vandeniu, ir kaitinam kokias 15 min. nuo užvirimo, kol agurkai pakeis spalvą. Užsukam dangtelius, apverčiam ir užklojam šilta antklode.
Be agurkų ir pomidorų,galima dėti įvairias daržoves: ir paprikas, ir cukinijas, ir šparagines pupeles ir visokias kitokias.
Agurkai marinuoti su citrinos rugstele
1 litrui vandens:
1 šaukštas druskos
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis citrinos rūgšties.
Pipirų, lauro lapų, dar galima deti mišinio konservavimui kelis šaukštus, priklauso nuo vandens kiekio.
Išvirtu marinatu užpilti agurkus, ir BŪTINAI prieš uždarant deti skiltelę česnako. Po to stiklainius šiltai apkloti.
Kitos nares marinavimo eiga pagal ta pati recepta su rugstele:
Cituoju:
"Tai va - imu stiklaini išplautą su soda, pridedu "žolių" - krapus, krienus, vyšnios ir juodųjų serbentų lapų bei česnaką būtinai.Tada sugrudu agurkus kiek telpa, tada užpilu verdančiu vandeniu, palaikau min.15 minučių, tada nupilu lauk tą vandenį ir sumetu kas liko - lauro lapą, pipirų ir kartais česnako mažą skiltelę ant viršaus" (atvirai pasakius mano mama lygiai taip pat daro)
1 tema
2 tema
Jau kelintus metus, kai turiu daug agurkų, juos rauginu taip:
Agurkai agurkuose
10 kg pernokusių (nebūtinai) agurkų sutarkuoti burokine tarka. Įberti 700 g druskos. Pridėti krienų lapų, serbentų lapų, česnako skiltelių.
Tą masę emaliuotame inde sluoksniuoti su čielais agurkais.
Paslėgti ir laikyti vėsiai rūsyje. Žiemą labai skanu.
Kiti ir masę vartoja sriuboms, aš tik agurkus
Agurkai agurkuose
10 kg pernokusių (nebūtinai) agurkų sutarkuoti burokine tarka. Įberti 700 g druskos. Pridėti krienų lapų, serbentų lapų, česnako skiltelių.
Tą masę emaliuotame inde sluoksniuoti su čielais agurkais.
Paslėgti ir laikyti vėsiai rūsyje. Žiemą labai skanu.
Kiti ir masę vartoja sriuboms, aš tik agurkus
tai as uspaskicho dariau, nu ka darysi ,ryt zadu daryt dar jei agurkiuku maziuku uzves, tikiuosi si karta geriau pasiseks
Zodziu cia daugumai bent vienas stiklainiukas pagal Uspaskich pabala, manau cia problema yra negerai sterilizuota. Nes man tie, kurie buvo uzpylinjami du kart marinatu, ir pabalo keletas stiklainiuku, o tie kuriuos puode kaitinau, tie puikiai issilaike. Gali but problema serbentu, vysniu lapuose, gal uzpylinjant jie gerai nesisterilizuoja. Mano tokia nuomone. Bet man del to sitas receptas ir nepatiko, juolab, kad ne man vienai taip nutike yra... su nei vienais agurkais tokiu bajeriu nebuvo...
Tai va, as kituose receptuose nededu jokiu lapu, o cia pasitaike lapai, ir manau del to problema...
pabandykit šitą receptą, jis man labai patinka
Marinuoti agurkai GRIEŽINĖLIAI
4 kg agurkų
1 stiklinė cukraus
3 dideli šaukštai druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
10 skiltelių česnako
10 vnt karčiųjų pipirų
2 lauro lapai
Sauja petražolių
Sauja krapų
Agurkus supjaustyti maždaug 0,8 cm storio griežinėliais. Petražoles, krapus ir česnakus susmulkinti ir kartu su agurkais sudėti į didelį puodą ir išmaišyti. Šią masę reikia laikyti visą parą, kaskart pamaišant. Po to viską pakaitinti iki užvirimo ir sudėti į švarius stiklainius, užsukti stiklainius galima paprastais dangteliais, po to stiklainius apversti ir palaikyti šiltai suvyniotus antklodėje, kol jie patys atvės. Po to nešti į šaltą patalpą.
Marinuoti agurkai GRIEŽINĖLIAI
4 kg agurkų
1 stiklinė cukraus
3 dideli šaukštai druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto
0,5 stiklinės aliejaus
10 skiltelių česnako
10 vnt karčiųjų pipirų
2 lauro lapai
Sauja petražolių
Sauja krapų
Agurkus supjaustyti maždaug 0,8 cm storio griežinėliais. Petražoles, krapus ir česnakus susmulkinti ir kartu su agurkais sudėti į didelį puodą ir išmaišyti. Šią masę reikia laikyti visą parą, kaskart pamaišant. Po to viską pakaitinti iki užvirimo ir sudėti į švarius stiklainius, užsukti stiklainius galima paprastais dangteliais, po to stiklainius apversti ir palaikyti šiltai suvyniotus antklodėje, kol jie patys atvės. Po to nešti į šaltą patalpą.
QUOTE(rugiagele26 @ 2009 08 23, 19:50)
Tai va, as kituose receptuose nededu jokiu lapu, o cia pasitaike lapai, ir manau del to problema...
I visus dedu visada juoduju serbentu lapu,na nesudaro jie man problemu su pabalimu.Nors tuos kuriuos nupilu du kartus,tai nekaitinu.
QUOTE(AveM @ 2009 08 23, 19:30)
As pagal Uspaschika kaitinau visus stiklainius,nes man kazkaip buvo baisoka juos tik marinatu uzpiltus palikti.
as stiklainius orkaitej iskaitinu,dangtelius taip pat, nezinau kodel si karta nesigavo, pirma reisa kai dariau tik vienas buvo pabales sakot lapu nedeti, as ir krienu ir vysniu ir serbentu dedavau, tai dabar nebedeti tu lapu