Sveikos, merginos
Atsibeldziau cia po keliu dienu nesilankymo, ir negaliu patiketi, kiek cia visko!
Neatsiziurimi jusu groziai, net nepradesiu vardint visu tortu, kurie po lengva sirdies smugi ivare -- nera zodziu net pradeti...
* * *
Siek tiek komentaru toms, kurios turejote klausimu... Zmoniu figurelems lipdyti naudoju geliu mase (isskyrus plaukus -- juos darau marcipaninius, kad perkelus ant torto, butu galima pataisyt ju padeti). Turiu viena formele veidui is Holly Products.
Nemazai jau rasiau apie tai, kaip ka darau su likusiu kunu, bet kadangi klausimu vis tiek iskilo, tai labai trumpai iliustruoju... nuotraukose June Twelves, komentarai mano
KOJOS: pailgos "desreles" galas atlenkiamas pedutei; suformuojamas kulniukas. Ant vieno pirsto kojyte dedama per viduri, ir dviem kitos rankos pirstais spustelima, kad suformuot keli.
Jei figurele bus su batais -- ipjaunama, kad sudaryt pado ispudi; jei basa -- apvaliu koteliu formuojamas pedos islinkimas, smailu / siauru irankiu -- pirsteliai.
Vidine slaunies galis kiek nupjaunama, kad koja veliau butu patogu tvirtint prie liemens. (nuotraukoje i tas vietas, kur bus sutvirtinimai, ivertas makaronas -- tam, kad butu galima tvirciau sujungt detales).
RANKOS: "desryte" labiau isploninama ties riesu, suspaudziamas rankos galas, kad suformuot plastaka. Alkune formuojama, kaip ir koju keliai. Plastaka ikerpama zirkliukemis, kad atskirt nyksti, ties rodomuoju pirstu ir mazyliu nukerpama dalis mases (kad sutrumpint siuos pirstus). Krasteliai padauzomi pirstu, kad susvelnint nukirptasias dalis.
Pirstai formuojami peiliuku ispaudziant griovelius, kad atskirt viena pirsta nuo kito. Nagiukus ideliai suformuot pades siaudelis (reikia lankeliu ispausti ties pirstu galiukais). Vidineje rankos dalyje formuojami sanariukai ispaudziant peiliu griovelius.
KUNAS: nuo galvos - kaklo zemyn esancioje maseje suformuojam pecius, tada jei reikia, mases prilipdom daugiau, ir suformuojam krutine, pilva, klubus.
Paprastai pradedu arba nuo ranku, arba nuo galvos - kuno, dziovinu, tada sujungiu, isdziovinu sujungimus, tada paruosiu kojas, paskiausiai rubus; siaip ar taip, priklausomai nuo figureles pozos, buna, kad dali kuno jau pradedu rengt, o likusias dalis pritvirtinu, kai figurele jau ant torto. Zodziu, pagal situacija...
* * *
Buvo diskusiju del gliukozes sirupo. Sirupais tikrai laaabai daug domejausi, pirmiausia tuo, kuo skiriasi cukrus, gliukoze ir kt, taip pat ka duoda virimo t-ra ir kodel isvis reikia virti; taip pat apie karamelizaviamasi --
-- pasistengsiu labai cia neissiplest, bet pabandysiu trumpai paaiskint, kur cia saknys.
Verdant sirupus (tiek cukraus, tiek gliukozes) del kylancios t-ros keiciasi molekuline struktura ir gimsta vadinamasis "invertuotas cukrus" (molekules darosi labiau susije ir stipriau laiko viena kita, is cia ir tas tasumas). Verdant gliukoze, gaunamas tikrasis invertuotas cukrus, verdant paprasta cukru jo pasigamina maziau, todel sirupas ne toks tasus. Kad pasiekt maksimalu tasuma, reiketu virt ne maziau triju minuciu (priklausomai nuo sirupo kiekio, naudojamo puodo ir ugnies, galima ir ilgiau -- principe kuo ilgiau, tuo geriau, nukelt nuo ugnies reiketu pries pradedant karamelizuotis, t.y., kai sirupas jau vos vos ima gelsti, bet dar yra baltas).
Gliukozes sirupa ramiausiai issiverdu is prekybos centruose parduodamos gliukozes milteliu (ji kur kas pigesne uz miltelius, parduodamus vaistinese). Miltelius dedu i nedideli puoduka (indas kavai virt), vandens po sauksta pilu tol, kol matau, kad visi miltukai aiskiai sudreke (bet nepadaugindama), statau ant ugnies, uzvirinu, ir kaitinu ant letos ugnies apie penketa minuciu.
Gaunasi vos vos gelstelejes, labai klampus ir tasus sirupas.
Si sirupa naudoju ir vietoj cukraus sirupo savo apdengimo mases recepte -- bent jau man su juo gaunasi super mase, ir tampri, ir patvari, ir neslapiuoja, kaip pirktines, ir netrukineja, zodziu, malonumas dirbt. Gamindama gliukozes sirupa apdengimo masei, gliukozes milteliu beriu lygiai tiek pat, kiek deciau cukraus (siaip nereikia bijot gliukozes padaugint -- jos deka mase bus elastingesne), o toliau jau -- kaip rasiau: drekinu vandeniu, kaitinu, verdu. Isvirus sirupui, viskas pagal recepta: i sirupa pilu isbrinkusia zelatina (nuo sirupo karscio ji issileidzia ir issilydo), tada aliejaus, glicerino; viska supilu i cukraus pudra, maisau, minkau, brandinu per nakti.
Esu beveik tikra, kad tai, ka Cipciukas pirko vaistineje, buvo laselinems skirtas skystis (tas tikrasis, klampus gliukozes sirupas nenaudojamas medicinoje, kiek man yra zinoma). Bet galbut klystu -- cia tik nuomone.
Tuo tarpu jei reiketu sulygint pakaitalus gliukozes sirupui, pagal tampruma ir klampuma juos surikiuociau sitaip (vardinu tai, ka esu isbandzius, salia rasau pastebetus kitus "pliusus ir minusus"):
* Pramoniniu budu ruostas gliukozes sirupas (+ ypac tamprus, + sviesus, + labai tirstas)
* Namuose ruostas gliukozes sirupas (+ ypac tamprus, + sviesus, + tirstas)
* Klevu sirupas (+ ypac tamprus, - ypac tamsus, + ypac stabilus kaip sudedamoji dalis, + labai turtingo skonio)
* Dirbtinis medus (+tamprus, - per tamsus, - kadangi sudarytas is gliukozes / fruktozes sirupu ir priedu, yra kiek skystokas bei negrynas sirupas, taip pat, jei ieina i apdengimo masiu sudeti, skatina sias mases skysti bei tezti)
* Cukraus sirupas (+ gana tamprus, + sviesus, + tirstas ; - jei ieina i apdengimo masiu sudeti, skatina sias mases kiek greiciau dziuti, tad jos gali eizeti darbo metu bei atsirasti smulkiu itrukimu)
* Naturalus medus (-nepakankamai tamprus, - nepakankamai sviesus) (apskritai mano galva netinkamas kaip gliukozes sirupo pakaitalas, bet gal cia kiek zmoniu, tiek nuomoniu)
Ivairus skysti saldikliai ir kt. panasus dalykai ne opcija, tai net nerasau.
... Bet velgi, sudeliokim si sarasa is naujo -- ne pagal tasumo kriteriju, o pagal kaina, ir gausis jau visai kita situacija