Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas ir ekologija

Maistas be E, ekologiskos higienos priemones ir t.t. dar tik naujove musu namuose, daug tuo domimes, atidziau renkames produktus ir dar daugiau apie tai snekames su paaugliukais vaikais. Jiems visa tai sukelia tik susierzinima doh.gif Juk cipsai yra laaabai skanus, energetiniai gerimai irgi, makdonaldas ir kitos greito maisto nesamones is vis virsune lotuliukas.gif O kuno prieziuros priemones, skaniausiu kvapu , graziausiu ipakavimu. Kazkaip jiems sveika-nesveika dar visai neaktualu. Kaip jus skatinat savo vaikus rinktis butent ekologiska preke? Suprantu, kad tam reikia laiko ir bendravimo su vaikais, bet gal esate susidure su panasia problema arba turite minciu 4u.gif
Atsakyti
Man taip pat kyla klausimų šia tema. Konkretaus recepto, kaip apie tai šviesti trijų keturių metų vaiką, neturiu, todėl kol kas apseiname tiesiog sveikesnio gyvenimo būdo propogavimu. Sportuojame, einame pasivaikščioti po parką ar mišką, nuo pavasario važinėjame dviračiais, ir tai darome kiekvieną dieną jeigu nelyja. Kaip aš sakau, namuose mes, tikrąja ta žodžio prasme, tik nakvojame. Vaistai mūsų namuose yra paskutinėje vietoje - česnakas ir kitos laiudiškos medicinos priemonės mums nepakeičiamos:). Jeigu einame į pirtį, tai po jos būtina įlįsti į šaltą vandenį ir niekada nekreipiu dėmesio į vaiko šalta/nešalta, tiesiog tokia būna privaloma procedūra ir tiek. Keliaujame irgi sveikuoliškai. Laukinio turizmo kelionės mums nepakeičiamos. Palapinė, ant laužo gaminamas maistas ir buvimas kažkur tūkstančius kilomentrų nuo namų yra kažkas tokio. Ir jeigu sūnui kokia procedūra ne itin patinka, aš tiesiog sakau, kad tai sveika. Ir atvirkščiai, kai sūnus pareiškia norįs kokių tai guminukų, atsakau, kad tai nesveika ir š... pinigų aš neturiu. Sakau, gal tai taps vaiko įpročiu, gyvenimo būdu ir ateityje jam būtent taip, o ne kitaip norėsis gyventi g.gif.
Savaitgalį buvome svečiuose pas draugus. Jų vaikui šešeri. Štai tokiam, manau, jau galima pradėti kažką prasmingiau aiškinti. Girdėjau draugę aiškinant sūnui kuo bloga coca cola. Ji vaikui priminė kažkokį filmuką apie dulkelę. Šio filmuko aš nemačiau, bet matyt jis buvo apie mums žmonėms nematomos dulkelės gyvenimą. Taigi, visus blogius, esančius coca coloje, ji prilygino tai dulkelei, kuri iš tikrųjų yra, tačiau mes jos nematome. Man tai buvo gražus palyginimas ir, manau, kad tinkamas mažamečio vaiko sveikesnio gyvenimo švietimas.
Atsakyti
QUOTE(MAMarija @ 2009 04 04, 08:30)

Aciu, MAMarija, labai graziai parasei 4u.gif Tavo vaikucio dar toks ''dekingas'' amzius, manau paaugus jam sveikas gyvenimo budas bus savaime suprantamas dalykas. Saunu thumbup.gif
Manieji paaugliukai, tai vartotojai doh.gif Visko norisi, visko reikia. Pamasciau, kad gal tokio amziaus vaikam ispudi padarytu vaizdine medziaga, filmai, filmukai, dokumentika. Gal zinot kokiu nuorodu, kad tiktu vaikams?

Tuo paciu einu pasivaikscioti po kitas temeles, gal rasiu kokiu nuorodu.
Atsakyti
Kaip tik neseniai eidama pro vaikų darželį pagalvojau, kad būtų smagu, jei ten vaikučius taip pat mokytų tokių dalykų kaip šiukšlių rūšiavimas ir pan. Turbūt viskas prasideda nuo to, jog vaikas gyvena aplinkoje, kur nuolat yra kreipiamas dėmesys aplinkai. Tuomet jis neįsivaizduoja, kad galima elgtis kitaip...Ir dar galvoju, kad neverta vaiko versti kažką daryti. Geriausia kaip su tuo coca colos pavyzdžiu (skatinti mąstyti ir daryti išvadas) arba vietoj šokolado pasiūlyti obuolį ir papasakoti pvz kiek gerų daykėlių gyvena obuolyje ir kiek nelb gerų šokoladiniame batonėlyje smile.gif

Čia šiaip pamąstymai...aš net vaikučių dar neturiu, bet kartais su draugu pakalbam kaip auklėsim savuosius ir kokiais būdais padėsim jiems atskirti naudingus dalykus nuo tiesiog madingų ar dar velniai žino kokių rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(smaggiuke @ 2009 04 04, 13:39)
arba vietoj šokolado pasiūlyti obuolį ir papasakoti pvz kiek gerų daykėlių gyvena obuolyje ir kiek nelb gerų šokoladiniame batonėlyje  smile.gif

thumbup.gif gerai pasakyta. Juk tai galetu buti netgi kaip zaidimas. Kad vaikas pats sumastytu ir pasakytu savo nuomone, kodel viena produkta sveika valgyti, o kita ne.

Atsakyti
O kas blogo šokolade gyvena? g.gif
Atsakyti
QUOTE(vovera @ 2009 04 04, 11:50)
Aciu, MAMarija, labai graziai parasei  4u.gif  Tavo vaikucio dar toks ''dekingas'' amzius, manau paaugus jam sveikas gyvenimo budas bus savaime suprantamas dalykas. Saunu  thumbup.gif 
Manieji paaugliukai, tai vartotojai doh.gif Visko norisi, visko reikia. Pamasciau, kad gal tokio amziaus vaikam ispudi padarytu vaizdine medziaga, filmai, filmukai, dokumentika. Gal zinot kokiu nuorodu, kad tiktu vaikams?

Tuo paciu einu pasivaikscioti po kitas temeles, gal rasiu kokiu nuorodu.

užeik į psl www.manskanu.lt
ten tai jau pilna tookių filmukų, kad labai smegenis praplaus vaikui tikrai.
šiaip mano 11 m vaikas jau po truputį įpranta žiūrėt, ką perka, ką valgo, skaito etiketes ir jau seniai nebeprašinėja visokių čipsų ir kolų . kažkada atvirumo valandėlę sakė, kad kai sužinojo tų produktų sudėtį, ir kokios konkrečios pasekmės gali ištikt dėl tokio "maisto", tai kažkaip net nesinori jo. bet aš ilgai jau savo šeimą pratinu gyvent ekologiškai. mudu su sūnum dažnai šnekamės apie gamtą, apie sveikatą, apie tai kad tai ką padarom šiandien nesusimastę, gali atsiliept pasauliui dar ilgai ilgai. tai kažkaip va tokie pašnekesiai po truputį jau ir duoda rezultatų. pradžioj tai purkštavo, kad pvz šiukšles rūšiuot reikia (maždaug - "prisigalvojo čia nesąmonių, privežė visokių geltonų konteinerių o dabar vargšui vaikui vargt reikia 3 maišus nešant vietoj 1" lotuliukas.gif ), bet db net kalbos jokios nebekyla. net dažnai paklausia, kur vieną ar kitą atlieką dėt.
kažkaip natūraliai aš tą ekogyvenseną įvedžiau į šeimą, be drastiškų priemonių, palaipsniui keitėm buitinę chemiją, kosmetiką į ekologišką. kartu su vaiku ėjom į parduotuvę, skaitėm etiketes, rinkomės kas geriau. va taip kažkaip ir įsitraukė vaikas mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(smaggiuke @ 2009 04 04, 13:39)
Kaip tik neseniai eidama pro vaikų darželį pagalvojau, kad būtų smagu, jei ten vaikučius taip pat mokytų tokių dalykų kaip šiukšlių rūšiavimas ir pan. Turbūt viskas prasideda nuo to, jog vaikas gyvena aplinkoje, kur nuolat yra kreipiamas dėmesys aplinkai. Tuomet jis neįsivaizduoja, kad galima elgtis kitaip...Ir dar galvoju, kad neverta vaiko versti kažką daryti. Geriausia kaip su tuo coca colos pavyzdžiu (skatinti mąstyti ir daryti išvadas) arba vietoj šokolado pasiūlyti obuolį ir papasakoti pvz kiek gerų daykėlių gyvena obuolyje ir kiek nelb gerų šokoladiniame batonėlyje  smile.gif

Tikrai mokina mirksiukas.gif Būtent darželyje ir išmoko kaip rūšiuoti šiukšles, kokią žalą daro pavojingos atliekos gamtai ir pan.
Mano dukra ir elementus neša priduoti toliausiai, kad nemest į konteinerį ir mane verčia šiukšles rūšiuot ir lakstyt po visą rajoną ieškant kur jas išmesti biggrin.gif (nes labai gaila, tuos tijų spalvų konteinerius išvežė ir nebeatvežė verysad.gif blink.gif )

O šiaip tai labai teisingai mąstote - vaikus auklėja pavyzdžiai drinks_cheers.gif Bet vaikai lieka vaikais, kiek jūs neįteiginėsite apie vieno žalą-kito naudą, bet norės visko išragauti: ir šokoladus, ir Coca-cola, ir mėsainius.

Bet aišku viena yra paragauti ar retsykiais pasivaišinti per vaikų šventes (nes ne visi tarp aplinkinių gyvena natūralumu) ir kita sąmoningai vaikams kasdien pirkti to, ką jie galėtų valgyti vietoj pusryčių-pietų-vakarienės užsigeriant spalvotais burbuliukais smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2009 04 10, 22:59)
O šiaip tai labai teisingai mąstote - vaikus auklėja pavyzdžiai drinks_cheers.gif Bet vaikai lieka vaikais, kiek jūs neįteiginėsite apie vieno žalą-kito naudą, bet norės visko išragauti: ir šokoladus, ir Coca-cola, ir mėsainius.

Bet aišku viena yra paragauti ar retsykiais pasivaišinti per vaikų šventes (nes ne visi tarp aplinkinių gyvena natūralumu) ir kita sąmoningai vaikams kasdien pirkti to, ką jie galėtų valgyti vietoj pusryčių-pietų-vakarienės užsigeriant spalvotais burbuliukais smile.gif

Maniškis dar mažas, tai jam manau nuo pradžių matant, o vėliau ir aiškinant jau bus galima įdiegti esminius dalykus.
Dėl maisto - aišku vaikas nori išbandyti, bet jei namuose niekada nebus cocacolos, traškučių ir pan., ir paragaus tik svečiuose, o dar išaiškinus, kuom toks maistas-gėrimai kenksmingi, tai ir pats niekada nepirks ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Rkatyte @ 2009 04 11, 15:40)
Dėl maisto - aišku vaikas nori išbandyti, bet jei namuose niekada nebus cocacolos, traškučių ir pan., ir paragaus tik svečiuose, o dar išaiškinus, kuom toks maistas-gėrimai kenksmingi, tai ir pats niekada nepirks  ax.gif

Pradėjęs eiti į mokyklą, vėliausiai - ankstyvoje paauglystėje, jis jūsų nekęs.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2009 04 11, 16:37)
Pradėjęs eiti į mokyklą, vėliausiai - ankstyvoje paauglystėje, jis jūsų nekęs.

Na tikrai nesutinku,manau tevai gerai daro,mane ir taip auklejo ir viengiu to cheminio maisto ,aisku nusizengimai buna ,bet tai juk nekazdiena.Negaliu ziureti kaip tevai vaikus girdo tais Actimelais,kinderiais,ciupaciupsais ,sultimis chemijos privarytomis ir t.t. gerbiu tevus kurie vaikui patys iskepa pyrago gabaleli ,kurie vasara is obuoliu ar kt. isspaudzia sulciu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Atėjūnė @ 2009 04 12, 23:10)
Negaliu ziureti kaip tevai vaikus girdo tais Actimelais,kinderiais,ciupaciupsais ,sultimis chemijos privarytomis

O ką darote, kai pamatote gatvėj vaiką su čiupačiupsu, arba čipsų su krapais, pakeliu? Pribėgate ir atimate? Kaip galite ramiai praeiti pro tyliai nuodijamą gyvybę?
Atsakyti