QUOTE(dani @ 2003 06 02, 23:18)
Perskaiciau mamu zurnale straipsni apie vegetaru seimyna, kuri nuo gimimo vaikui nedave mesos. Ir mama nestumo metu mesos neragavo visai. Buvo stebima mediku. Tevai - viskas aisku, ju pasirinkimo teise, bet vaikas
Raso, kad jo vystymasis del to atsilieka nuo bendraamziu, hemoglobinas kartais buna ant ribos
Zada vesti i darzeli ir ruosti laukneseli su spec. vegetarisku maistu. V.z. eksperimentai su vaiku. :
nesamone

as vegetare ir tikrai del to niekas nepasikeicia

nei komplikuotas nestumas buvo,ne kada svekata nusilpusi,nei dukrai kas yra....

ji va dabar jau zukanda mesytes,bet mazai,labaiu linkusi i mane....
Papildyta:
QUOTE(Masažistė @ 2008 08 31, 19:23)
mesos nevalgau jau 30 metu, ir nescia nevalgiau ir niekada neturejau jokios mazakraujystes! vaikams irgi neduodu ir neduosiu,jei nores- uzauge pasirinks kaip ir kas. vyras valgo tik vistiena karta i savaite. paprasciausiai reikia zinoti ka ir kaip gaminti be mesos ir ramu. svaikata geresne nei mesedziu. tik va, klausimas, ar leidziate i darzelius savo atzalas vegetares,ir kaip tvarkotes su tuo? as vien del to, ketinu samdytis aukle,kad visokiausio slamsto nekimstu i mano vaika prievarta,nei i galva,nei i skrandi.
Papildyta:
patinka kasti kapo duobe savo vaikui nuo vaikystes ???? man - tikrai NE!
na as su tavim sutinku labai labai

ir va kai pasakei,tai pagalvojau,rimtai kaip vaikas vegetaras gali isbuti darzelyje,nemanau kad jam kas atskirai gamintu
Papildyta:
burbulytis,va straipsniukas tau,gal pades biski:
Atlikę keletą tyrimų, ekspertai padarė išvadą, kad vegetarizmas nekenkia vaikų sveikatai bei vystymuisi. Tačiau atkreipkite dėmesį į tai, kad vegetarizmas yra kelių skirtingų rūšių. Kai kurie vegetarai visiškai atsisako mėsos, kiti vengia bet kokių gyvūlinės kilmės produktų, tokių kaip pienas ir kiaušiniai, ir netgi šalutinių produktų želatinos, saldainių, treti valgo tik vaisius ir t.t. Vien tik augalinės kilmės produktų vartojimas yra nepakankamas besilaukiančioms moterims ir augantiems mažyliams. Jiems gali trūkti reikiamo baltymų kiekio bei energijos.
Reikia kruopščiai subalansuoti mitybą: reikiamą baltymų kiekį bei energijos galima gauti valgant riešutus, sojos produktus, košes ir ankštines daržoves. Vaikams iki 7 m. rekomenduojama duoti tik smulkintų riešutų.
Nėščioms moterims ir vaikams ypatingai svarbu gauti pakankamai mineralų (kalcio, geležies ir cinko). Vegetariškuose patiekaluose paprastai yra pakankamas vitaminų kiekis, išskyrus vitaminą B12, kurio esama gyvulinės kilmės produktuose. Todėl nėštumo ir žindymo metu moterys vegetarės turėtų papildomai vartoti vitaminą B12, arba gerti sojos pieną, praturtintą šiuo vitaminu.
Iki 6 mėn. amžiaus mažyliai gauna tinkamą maitinimą gerdami mamos pieną. Vaikams vegetarams iki 1 metukų yra specialių sojos produktų.
Manoma, kad viena naudingiausių vegetarizmo formų - Ovo-lakto vegetarai, kurie į savo vegetarišką dietą įtraukia ir pieno produktus, ir kiaušinius. Tokie vegetariški patiekalai turi pakankamai baltymų. O idealiausiai maitinasi pusiau vegetarai (žuvų vegetarai), kurie valgo visus augalinius produktus ir žuvį bei jūros gėrybes.
Pienas yra būtinas
Iki 1 m. mažyliams baltymų reikia 4 kartus daugiau, nei suaugusiam žmogui. Mama, planuojanti auginti mažylį-vegetarą, turėtų žindyti savo kūdikį krūtimi bent jau pirmuosius 6 mėnesius. Jei ilgiau žindyti neįmanoma, patariama primaitinti jį vitaminais praturtintais sojos produktais.
Vegetariškų produktų įvedimas į racioną
Į 4-6 mėn. vaiko racioną palaipsniui įveskite vis naujų vegetariškų patiekalų (pieniška ryžių košė, bananas, obuolys, avokadas, šviežių vaisių sultys). 8-ą mėnesį galima pasiūlyti kiaušinį (iš pradžių trynį, vėliau baltymą), varškės, ankštinių daržovių košės, kruopų košių. Aštuntą mėnesį galima pasiūlyti ir sojos, kuri pakeis mėsą.
Nepamirškite, kad prie naujo patiekalo pratinti reikėtų pamažu: paragavus naujo pataiekalo, reikėtų padaryti 3-4 dienų pertrauką, kad patikrintumėte atsakomąją organizmo reakciją. Jei pasireiškė alergija (dažnai reakcija į kiaušinį), būtinai pasirodykite gydytojui.
Svarbiausia, kad vaiko racionas būtų įvairus, turtingas ir vitaminais, ir mineralais. Tai labai svarbu, nes mityba daro įtaką ir mažylio vystymuisi, ir mąstymui, ir judėjimui, ir energingumui.
Nėščioms moterims ir vaikams nerekomenduojama rinktis griežčiausių vegetarizmo formų
*******
Tėvai labai rūpinasi, kad jų vegetariškai maitinamas vaikas gautų visų reikalingų medžiagų. Ar tikrai yra priežastis jaudintis? Vegetariška mityba puikiai tinka visoms amžiaus grupėms, jei tik yra gerai apgalvota ir subalansuota.
Tačiau yra ir silpnesnių tokios mitybos vietų. Pavyzdžiui, reikia specialiai rūpintis, kad organizmas gautų pakankamai vitamino B12 ir geležies. Tačiau jei žinote, kokių ir kiek medžiagų reikia organizmui, vegetariška dieta gali būti geras ir sveikas pasirinkimas.
Kūdikiai ir ikimokyklinukai
Augančių kūdikių mityba yra nepaprastai svarbi. Jį daro įtaką gebėjimui žaisti, mokytis, nuo jos priklauso sveikata ateityje. Šio amžiaus vaikai susipažįsta su įvairiais skoniais, todėl išanalizuokite, ką vaikas mėgsta, ko ne.
Pienas
Pienas yra pagrindinis kūdikio maistas. Riebiame piene yra daugiau kalorijų ir vitaminų A bei D, tad jis labai svarbus kūdikio sveikatai. Vegetariškai maitinamiems vaikams iki 2 metų reikėtų duoti riebaus pieno, vėliau vidutinio riebumo. Nuo 5-erių metų galima duoti ir visai lieso pieno.
Besilaikantys vegetariškos mitybos taisyklių karvės pieną keičia sojos pienu. Gerai, jei jis praturtintas papildomu kalciu. Kartais vaikai girdomi ryžių, avižų ar bulvių pienu; šiuo atveju jiems reikėtų papildomai skirti kalcio ir vitaminų. Vaikų mitybą būtina aptarti su gydytoju. Desertus vaikams gaminkite iš riebaus, vidutinio riebumo, lieso ar sojos pieno. Užkandžiams duokite šviežių vaisių. Makaronų ar daržovių patiekalus gardinkite pieniškais padažais, parinkite kuo įvairesnių daržovių, grybų.
Geležis
Pasirūpinkite, kad vaikai gautų pakankamai geležies, nes gali susirgti mažakraujyste. Geležis būna dviejų rūšių: pirmoji randama mėsoje ir antroji randama kiaušiniuose, dribsniuose, daržovėse, pupose, žirniuose, lęšiuose. Antrąją geležį organizmas pasisavina kur kas sunkiau. Paskatinti pasisavinimą galima tuo pat metu vartojant daugiau vitamino C. Štai kodėl sveika kartu valgyti vaisius ir daržoves.
Daug ląstelienos turintys produktai
Jei kūdikis neturi apetito, daug ląstelienos turintys produktai jam per sotūs. Todėl verčiau duokite jam ne rudų, bet baltų makaronų, ryžių, duonos. Pusryčiams tiktų geležimi ir vitaminais praturtinti dribsniai.
Riešutai
Riešutai yra nepaprastai maistingi. Juose daug baltymų, vitaminų A ir E, mineralų fosforo ir kalio. Riešutai gali atstoti mėsos patiekalus, nebnt vaikai yra alergiški. Riešutų sviesto neduokite vaikui iki 2-ejų metų. Riešutus susmulkinkite, kad vaikas neužspringtų.
Mokyklinio amžiaus vaikai
Angliavandeniai
Kad mokyklinio amžiaus vaikai būtų sveiki ir aktyvūs, jiems reikia daug krakmolingų angliavandenių. Rekomenduojama valgyti rupios ar su sėklomis duonos. Ji užtikrins pakankamą ląstelienos kiekį, gerą žarnyno veiklą, suteiks sotumo jausmą. Jei vaikas mokykloje valgo atsineštą maistą, sutepkite sumuštinį su grūdų duona. Ląstelienos yra ir ruduose ryžiuose bei makaronuose.
Vaikai mėgsta bulves fri, tačiau jas daug sveikiau kepti orkaitėje. Virtas bulves patiekite su lupenomis, nes jose daug ląstelienos.
Vaisiai ir daržovės
Vaikai turi valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių, kad gautų reikiamų vitaminų ir ląstelienos (rekomenduojamos 5 vaisių ir daržovių porcijos arba 400 gr.). Užkandžiams labai tinka švieži ir džiovinti vaisiai pastaruosiuose daug geležies. Gamindamos troškinius, apkepus ir kitus patiekalus negailėkite daržovių. Ant sumuštinio uždėkite salotos lapą, daržovės griežinėlį. Labai naudingos įvairios pupų mišrainės.
Baltymai
Mokyklinio amžiaus vaikams reikia daug baltymų, kadangi vystosi jų raumenys ir gyvybiniai organai. Daug baltymų yra žirniuose, pupose, lęšiuose, riešutuose, sėklose, sojos varškėje (tofu), piene (ir sojos, ir karvės), kiaušiniuose. Vegetarišką mitybą reikia labai kruopščiai subalansuoti. Svarbu užtikrinti, kad būtų valgomi visi paminėti produktai.
Pietūs mokykloje
Mokyklose vaikams turėtų būti suteikiama galimybė pasirinkti ir vegetariškų, ir mėsiškų patiekalų. Pavyzdžiui, Škotijoje griežtai reikalaujama bent tris kartus per savaitę kartu su paprastu sūriu parduoti ir vegetarišką. Vegetarai gali rinktis košes, bulvių, miltinius patiekalus.
Paauglystė
Daugelis žmonių tapti vegetarais nusprendžia paauglystėje. Toks paauglio pasiryžimas gali sukelti tėvams didelių abejonių. Mamos galėtų dažniau gaminti daržovių patiekalus, virti košes. Kitiems šeimos nariams gal labiau patiks tofu-pupelių troškinys su riešutais ir daugybė kitų gurmaniškų patiekalų be mėsos. Šiuos patiekalus namiškiams galima patiekti ir su gabalėliu mėsos.
Kalcis
Apie 50% kalcio paauglių organizmai panaudoja kaulų augimui, todėl jiems reikia valgyti daug kalcio turinčių produktų. Daug šios medžiagos yra piene ir jo produktuose jogurte, leduose. Vegetarams reikėtų valgyti vegetarišką sūrį, tofu, sojų sūrį, gerti kalciu praturtintą sojos pieną. Į paauglių racioną reikia įtraukti duoną, pupas, lęšius, figas ir kitus džiovintus vaisius, tahini (patiekalą iš sezamo sėklų), žalias daržoves, riešutus ir sėklas.
Geležis
Paauglėms prasidėjus mėnesinėms, reikėtų naudoti daugiau geležies. Jos trūkumas gali sukelti mažakraujystę, kurios simptomai padidėjęs nuovargis ir apatija. Mergaitės gali pasidaryti liūdnos, nustoti domėtis aplinkiniu pasauliu, prasčiau mokytis. Vegetarai daug geležies gauna iš kiaušinių; iš jų galima gaminti omletus, kiaušinienes, blynus, įmušti į daržovių patiekalus ar valgyti vienus. Vaikai labai mėgsta desertus, į kuriuos įeina kiaušiniai: tai įvairiausi putėsiai, morengai, pyragaičiai.
Geležies taip pat yra lęšiuose, riešutuose, pupose, todėl jų reikėtų dėti į makaronų, ryžių, daržovių patiekalus, kepinius. Linų, sezamo ir saulėgrąžų sėklose yra geležies ir kalcio; vegetariškiems patiekalams jos suteikia gardumo. Sėklų galima dėti į salotas, troškinius, duonos gaminius, sausainius arba valgyti vienas kaip sveiką užkandį.
Vitaminas B12
Šio vitamino reikia kraujo kūnelių gamybai. Jo yra piene, kiaušiniuose, sūryje ir mielėse.
Vegetarai paprastai gauna pakankamai vitamino B12 iš pieno produktų. Nevartojantiems pieno produktų šio vitamino gali pritrūkti, todėl reikėtų pirkti juo praturtintus dribsnius ir reguliariai vartoti mieles.
Valgydami vegetarišką maistą vaikai gali gauti visas jiems reikalingas medžiagas. Kai kuriose šalyse žmonės nuo gimimo yra vegetarai jau daug šimtmečių. Tėvams reikia pasirūpinti, kad vaikų mityboje netrūktų jokių maisto medžiagų, o jei reikia, vartoti papildus. Tad jei turite žinių apie sveiką mitybą ir organizmo poreikius, jaudintis dėl vegetaro vaiko tikrai nereikėtų.