QUOTE(Mitutok @ 2009 09 06, 18:32)
Raugą dariau iš ruginių miltų (gal reikėjo daryt iš kvietinių?). Pradžiai tris šaukštus miltų užpyliau šiltu vandeniu iki grietinės tirštumo. Burbuliukai pasirodė maždaug trečią dieną, raugas šiek tiek pakilo. Tada pridėjau dar tris šaukštus miltų ir vėl įpyliau šilto vandens. Dar po paros įdėjau šešis šaukštus miltų ir vandens. Pagal aprašymą po šio primaitinimo raugas turėjo pakilti dvigubai. Nepakilo nei 10 proc. Tada nuėmiau šiek tiek raugo, primaitinau jį, o likučius išmečiau. Nieko nevyksta. Yra vienas kitas burbuliukas, bet pats raugas liko tame pačiame lygyje. Raugą dariau trilitriame stiklainyje, uždengiau jį dangteliu - iš metalinio dangtelio iškrapščiau gumą ir uždėjau. Na, oro tarpas turėjo susidaryt....
O paskutinį kartą tai išvis ant viršaus medvilninį rankšluostėlį tik užmečiau...
Jei netingit, pakomentuokit, ką blogai padariau... Laikiau kambario temperatūroj, ant spintelės...
svarbiausias punktas - miltai maximos/iki, ar rupiniai? ar kvietiniai, ar ruginiai nesvarbu. teorijos neskaiciau, bet is patirties matau, kad is smulkiai maltu miltu bakterijom ner kuo mist ir raugas nerugsta ir nekyla. reikia bent dalies rupiniu miltu, kur grudas nera taip susmulkintas ir lieka maisto baciloms
jei neturi ju, tia kol gausi sakyciau dek visa ta mase i saldytuva.
o ant radiatoriaus nebutina, pas mus namie dabar 24 laipsniai, tai kyla normaliai.
jei salciau - pastatyk inda netoli kaitlentes, dujines, kai valgyt gamini, vis siluma didesne. as kai noredavau rauga greiciau atgaivint, pasildydavau orkaite iki 50 laipsiu, isjungdavau ir idedavau ji ten.
stiklinis indas gerai. tik sako, kad metalas negerai, net saukstu metaliniu negerai maisyt, na, bet as tai darau, lyg nieko. geriau dek ranksluosti ant virsaus.
tirstumas - man lengviausiai kyla kai buna ne per skysta, ne per kieta, na, kaip tu sakai grietines tirstumas, bet jau labai tirstos grietines, tokios kad jau nesipila nuo sauksto, o drimba
del pakilimo instrukciju - nekreipk demesio kas parasyta pazodziui, esme pagauti esme . gudriai as cia pasakiau... na, pati principa. jei po kito pamaitinimo nepakilo, pamaitink dar, pakils. jei tik yra is ko kilti, turi pakilt, niekur nesides.
man viena karta jau buvo bepradedas net gesti, bet atgaivinau, nereikejo naujo darytis.
buvo mazai raugo, visa pusbroliui daviau pabandyt duona kept, nes zinau, kad pradedanciajam sunku su mazu kiekiu raugo, tai nuo to kas buvo pridziuve ant krasteliu atgijo raugas per pora dienu. jei tik maisto yr, gyvena ir dauginasi tos bacilos
Papildyta:
QUOTE(Mrs. R @ 2009 09 06, 22:02)
mITUTOK, RODOS, IR ISSIAIskinai raugo nekilimo priezasti
arba bent jau man - labai viskas aisku... Svarbu bent pradzioj ideti rupiu miltu - pas mus ju daugiausia kvietiniu, tai va, pamaisai koki sauksta tu rupiu kvietiniu ir kokius du - ruginiu.... Ant neisbalintu miltu daugiau tu geruju bakteriju ir lengviau pakyla tesla. Jei kazkam geriau pavyksta uzsiraugti kvietini rauga, raukit kvietini, kai jis jau gerai isirugs, po truputi damaitinesit ruginiais miltais ir gausit rugini rauga, lygiai taip pat, jei turi ruginio raugo (kaip mano atveju) - keleta kartu pamaitini kvietiniais miltais ir issvieseja raugas.... Dar aisku, svarbu, svarbu ta siluma. As bent ant stiklainiuko uzmaunu kokia spec kojine puodui ir laikau pvz virtuvej, prie veikiancios duonkepes.... Kai rauginu kefyra, jogurta, irgi stiklainiuka aprengiu....
Kiausiniu milteliai ir man nemaisytu
Amzinai namie kiausiniu trukumas
na, va, kol aš prisėdau prie kompo, ir tu tą patį parašei
beje, dėl to ruginio - kvietinio raugo, tai aš kotais didelio skirtumo nepastebėjau - bandžiau į kvietinę duoną ir rug ir kviet raugą dėt, manji tokia pati vis tiek.
o dėl keitimo iš vieno į kitą- tai irgi nesicackinau, turėjau ruginį, buvo tik kvietiniai rupiniai, jais išsitraukus iš šaldytuvo ir užmaitinau, ir viskas oki. nebūtina man rodos jokio perėjimo daryt.
kažkada turėjau laaabai rupių ruginių miltų, tai vat tuomet man nelabai patiko raugas, net šiek tiek oranžinės spalvos su melsvais taškeliais buvo patapęs, kai pakeičiau miltus kur mažiau grūdų matos, man žymiai labiau patinka.