Įkraunama...
Įkraunama...

"Noriu savo daržovių "

QUOTE(Gaudvilė @ 2010 02 17, 21:56)
mastau.gif Sausis-kovas reiškia intervalą sėjimo, dar nepavėluota. Čia jei domina klausimas 'kada' wink.gif

Tiek tai susivokiu. Skaityti moku juk biggrin.gif Klausiu iš patirties kada sėjat rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Militux @ 2010 02 19, 11:35)
Ir aš sodinsiu šiandien arba ryt ax.gif  tikrai galėsime pasidalinti  drinks_cheers.gif

Ir aš prie jūsų biggrin.gif Sėsiu šiandien arba ryt.

Mano normalieji baklažanai dar sausio gale pasėti buvo, išdygo labai greit, bet nebeauga. Aš vis laukiu normalių lapelių bet jų vis nėra g.gif Persodint juos ar ne? Nes gana tankiai sudygo. Galvoju, gal dėl to neauga, kad vietos mažai. Kitą vertus, sako, be tikrų lapų persodint negalima. Kaip elgtis doh.gif
Atsakyti
merginos, kaip jau buvo rašyta-nekurkim naujos temos. Yra panašių. O būtų geriausia viena-"Daržas" thumbup.gif
Atsakyti
Baklažanus sodinsiu rytoj ,pažiūrėjau kad vasario 20 d tinkama tam 4u.gif
Atsakyti
sveikos darzininkes rolleyes.gif

as tai ryt sesiu paprikas ir pasidarysiu ta svogunu darzeli rolleyes.gif

tik kazi kaip cia man seksis nes baisiai persalau tai is lovos nelipu bet ryt butinai tyriu pasiset jai taip sugalvojau lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(era27 @ 2010 02 19, 20:47)
Kaip jūs tuos svogūnus sodinat į tuos plastmasinius butelius? g.gif  Kažkaip nelabai įsivaizduoju, kaip ten tais skyles padaryti ir kaip ten pasodinti blush2.gif  Gal galėtumėt kas nuotraukytę įmesti, kaip ten atrodo mirksiukas.gif  Labai norėčiau ir aš pasisodinti 4u.gif



jei tema pasklaidytumet - rastumet mirksiukas.gif 4u.gif

QUOTE(Militux @ 2010 02 17, 11:50)




tik pirshtus saugokit mirksiukas.gif
ir kaip kazkas sake- gal saugiau butu su zirklem o ne su peiliu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(irisas @ 2010 02 19, 19:47)
Gal kas paprotinsit kaip stiebinius salierus užaugint? Na, tokius gražučius kaip parduotuvėse  rolleyes.gif Pas mane lapiniai užauga nedideli stiebeliai, žali ir baisiai kieti, tokie sumedėję  doh.gif

aš irgi šiemet pimą kartą lapkotinių salierų pirkau, tai dabar jau skaitinėju kaip su jais elgtis. Turiu vieną gudrią knygą, tai esminė info apie salierus tokia:
*salierai geriausiai auga humusingoje vidutinio sunkumo dirvoje, jiems reikia daug vandens, smėlingose skurdesnėse dirvose jų derlius būna prastas
*lapkotiniai salierai sodinami 50x40 cm atstumais, 1 kv.m. apsodinti pakanka 5 daigų
*nerekomenduojama daigų sodinti į lysvę anksčiau kaip gegužės vidury, nes šaltu oru jie skursta, prastai auga. Saugoti nuo šalnų dengiant.
*stiebų balinimas: pirmoje rugsėjo pusėje reikia stiebus suimti į kuokštą ir apvynioti šviesos nepraleidžiančia medžiaga - popierium, kartonu ar pan. Lapkočiai vyniojami nuo dirvos paviršiaus iki augalo lapų, apačioje ir viršuje aprišalas tvirtai surišamas virvute, lapų aprišti nereikia. Ant taip surištų lapkočių galima uždėti 15-20 cm pločio skardos, plastmasės ar drenažo vamzdžio dalį. Nepatartina aprišinėti toliu (ruberoidu), nes nuo jo salierai įgauna specifinį kvapą.
tai va, nurašinėdama pasikartojau pamoką, bandyiu kažką užsiaugint biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Cinside @ 2010 02 19, 21:05)
Mano normalieji baklažanai dar sausio gale pasėti buvo, išdygo labai greit, bet nebeauga. Aš vis laukiu normalių lapelių bet jų vis nėra  g.gif  Persodint juos ar ne? Nes gana tankiai sudygo. Galvoju, gal dėl to neauga, kad vietos mažai. Kitą vertus, sako, be tikrų lapų persodint negalima. Kaip elgtis  doh.gif

citatos iš straipsnio apie paprikų ir baklažanų sėją, sorry, tekstas ilgokas, tačiau manu vertingas:

Baklažanų sėklas sėkite 60 dienų iki daigų sodinimo į gruntą.

Baklažanų daigus taip pat galima auginti pikuojant ir be pikavimo. Baklažanų šaknų sistema yra jautri, sunkiai atsikuria, todėl juos geriau auginti be pikavimo, sėjant į durpinius puodelius

Didelės įtakos sėjos laikui turi ir meteorologinės sąlygos, ypač apšvietimas. Saldžiosios paprikos – šviesiamėgiai augalai, todėl daigus auginant vasario mėnesį, reikia papildomai juos apšviesti. Intensyvi šviesa ypač būtina generatyvinių organų formavimosi metu (II–IV organogenezės etapas). Šiuo periodu daigai turi 3–4 tikruosius lapelius ir šviesos intensyvumas turėtų būti ne mažesnis nei 5 tūkstančiai liuksų. Optimalus šviesos periodas daigų auginimo metu – 10–12 val. Be to, teigiama, kad saldžiosios paprikos labiau reaguoja į trumpą šviesos periodą per pirmąsias 10–15 daigų augimo dienų, vėliau augalams dienos ilgumas neturi reikšmės. Įvairios veislės skirtingai reaguoja į dienos ilgumą. Tai priklauso nuo vietovės, kurioje jos išvestos. Daigų kokybei įtakos turi ne tik šviesos trukmės periodas, bet ir spektras. Saldžiosios paprikos teigiamai reaguoja į švitinimą lempomis, kuriose dominuoja mėlynos spalvos spektro bangos. Teigiama, kad daigai, auginami po plėvelės dangomis, būna geresnės kokybės negu auginami po stiklo danga. To priežastis: plėvelė praleidžia ultravioletinius spindulius, o stiklas juos sulaiko.
Saldžiųjų paprikų ir baklažanų sėjos ypatumai
Sėkite šiuos augalus į puodelius po vieną sėklą 1–1,5 cm gyliu. Jei pasėsite per giliai, daigai bus silpni, o per sekliai pasėti gali išdžiūti. Po sėjos puodelius uždenkite plėvele ar stiklu. Iki sudygimo plėvelę (stiklą) vis trumpam nuimkite – pravėdinkite.
Temperatūra. Saldžiųjų paprikų ir baklažanų daigams sudygti optimali temperatūra – 22–25 oC. Jeigu sėklos buvo sudaigintos tokioje temperatūroje, jos sudygsta per 4–5 dienas, jei sausos, dygsta ilgiau. Daigų augimo metu iki 5–6 tikrojo lapelio saldžiosios paprikos auga lėtai, daigų aukštis būna tik 10–15 cm. Pumpurų brendimo (6–8 tikrieji lapeliai) ir žydėjimo metu daigai auga sparčiausiai.
Praėjus 4–7 paroms po sudygimo, patartina temperatūrą sumažinti (keturias–šešias dienas): dieną iki 13–16 oC, naktį – iki 8–10 oC. Namų sąlygomis tai sudėtinga padaryti, tačiau daigus galima padėti arčiau lango arba pernešti į verandą, kur vėsiau. Tada daigai neištįs, geriau vystysis šaknys. Vėliau augimo metu temperatūra saulėtą dieną turėtų būti 22–26 0C, apsiniaukusią – 18–20 oC, naktį – 17–20 oC. Baklažanai reiklesni šilumai negu saldžiosios paprikos ir pomidorai. Atsiminkite tai!
Tačiau saldžiosios paprikos labai jautrios temperatūros svyravimams daigų auginimo metu. Jeigu jiems augant temperatūra ilgą laiką bus apie 10 0C ir žemesnė, tai tolesnio augimo metu, net ir esant optimalioms sąlygoms, augalai negalės atkurti medžiagų apytakos sutrikimų. Be to, temperatūra labai susijusi su apšvietimu. Kai dienos apsiniaukusios, oro temperatūra turėtų būti žemesnė.
Substratas. Auginant daigus, labai svarbu tinkamai pasirinkti substratą. Jis turi būti lengvos mechaninės sudėties, purus, pralaidus orui ir vandeniui, neužkrėstas ligomis ir kenkėjais. Be to, tinkamo rūgštumo ir optimalaus maisto medžiagų kiekio. Optimalus substrato rūgštumas saldžiosioms paprikoms ir baklažanams – 6,3–6,6. Kai substrato rūgštumas netinkamas, sutrinka maisto medžiagų įsisavinimas, daigai lėtai auga, jų kokybė būna bloga. Geriausia daigams auginti naudoti paruoštus specialius substratus. Prieš naudodami paruoštų durpių substratą, paskleiskite jį, kad prasivėdintų. Be to, labai svarbu tinkamai sudrėkinti durpes. Į paruoštą durpių substratą nemaišykite daržo žemės. Kad pagerintumėte aeracines substrato savybes, galite durpes maišyti su žvyru, perlitu, vermikulitu ar ceolitu. Tokie mišiniai pasižymi didesne aeracija ir geresniu pralaidumu, yra imlesni vandeniui. Juose užauginti daigai būna geresnės kokybės.
Laistymas. Iki sudygimo daigų nelaistykite (durpės turi būti gerai sudrėkintos dar iki sėjos). Vėliau daigus laistykite pagal poreikį. Stebėkite, kad puodeliai neišdžiūtų, nes tada pradeda medėti augalų stiebai. Daigus laistykite nedažnai, bet gausiai. Baklažanų daigai augimo metu naudoja daug vandens, nes jų lapų paviršius didelis. Nereguliarus laistymas gali būti žiedpumpurių kritimo priežastimi. Juos reikia laistyti retai, bet gausiai. Be to, labai svarbu, kad daigai dėl per didelės drėgmės nesusirgtų „juodąja kojele“.
Laistyti rekomenduojama ryte šiltu vandeniu. Taip pat reikia nuolat purenti žemę puodelyje, kad šaknys gautų oro. Savaitę iki daigų sodinimo jų neliekite – taip užgrūdinsite augalus.
Daigų tręšimas. Augančių daigų šaknų vystymuisi būtinas fosforas, o azotas – antžeminei masei augti. Daigus tręškite papildomai 2–3 kartus. Tai priklauso nuo augalų būklės ir auginimo sąlygų. Paprastai pirmą kartą daigai papildomai tręšiami praėjus 2 savaitėms po pirmų 2–3 tikrųjų lapų pasirodymo. 4–5 tikrųjų lapelių fazėje daigai antrą kartą tręšiami papildomai. Jei mikroklimato sąlygos nėra palankios ir daigai auga silpni, juos galite patręšti per lapus. Trąšų tirpalo koncentracija neturėtų būti aukšta – 0,15–0,2 proc. (15–20 g kompleksinių trąšų į 10 l vandens). Daigus galite tręšti paukščių mėšlu, skiedžiant vandeniu santykiu 1:20. Vieną kartą daigus patręškite pelenų ištrauka: šaukštelį pelenų užpilkite karštu vandeniu, palaikykite parą, po to nukoškite ir laistykite augalus. Tai kalio, fosforo ir mikroelementų šaltinis.
Jei auginimo metu liečiasi daigų lapai, juos išretinkite. Per tankiai augant blogai vystosi atžalos, vėliau formuojasi žiedynai. Ankstyvųjų veislių saldžiosios paprikos žiedynus formuoja praėjus 40–45 dienoms po sudygimo.
Daigų kokybė. Saldžiųjų paprikų daigai auga lėtai ir, nelygu auginimo sąlygos, veislė ir hibridas, užauga per 60–80 dienų. Tokio amžiaus daigai turi 13–14 lapų, 2–3 žiedpumpurius, 1–2 žiedus, jų aukštis – 35–40 cm. Tokie daigai anksčiau pradeda derėti, pailgėja derėjimo periodas. Šių daigų augimo metu reikėtų augalus papildomai apšviesti. Kai saldžiųjų paprikų daigai auginami be papildomo apšvietimo, jie tinkami sodinti, kai pasiekia 20–30 cm aukštį ir turi 8–12 lapų.
Tinkami sodinti baklažanų daigai turi būti 16–25 cm aukščio, 6–8 lapų, nedidelių žiedpumpurių, gerai išvystytos šaknų sistemos.
Atminkite!
*Kad daigai būtų sveiki ir kokybiški, labai svarbu palaikyti optimalią oro ir substrato temperatūrą. Jei oro temperatūra per aukšta, jie ištįsta, būna lepūs, sulėtėja šaknų vystymasis.
*Esant per drėgnam substratui ir žemai jo temperatūrai, sutrinka maisto medžiagų apykaita, šaknims trūksta oro, daigai blogai auga, gali susirgti pašaknio ligomis.
*Jei augimo metu būna labai saulėta ir karšta, daigus apipurkškite vandeniu, geriausia pirmoje dienos pusėje.
*Jeigu daigai yra šviesiai žalios spalvos, juos nupurškite karbamido tirpalu ir sumažinkite temperatūrą iki 16 oC.
* Jeigu daigai ištįso, reikia sumažinti temperatūrą, rečiau laistyti augalus, juos purkšti per lapus fosforo trąšų tirpalu.
*Jeigu daigai auga itin vešlūs, nupurkškite juos fosforo trąšų arba pelenų ištraukos tirpalu. Saldžiųjų paprikų daigus, jeigu jie suformavę žiedpumpurius ir kelis žiedus, 4–5 dienos iki sodinimo apipurškite boro rūgšties tirpalu: šaukštelis (be kaupo) į litrą karšto vandens, po to jį ataušinkite. Tada daržovės geriau megs vaisius.
*Norėdami geros kokybės daigų, galite naudoti augalų augimo reguliatorius: „Agronom effekt“, „Gumi“, „Tumi“, „Epinas-ekstra“.
*Saldžiųjų paprikų daigai jautrūs skersvėjui, tad atsargiai vėdinkite patalpas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolaxus: 19 vasario 2010 - 20:39
Jolaxus, labai aciu, kad pasidalinai sia informacija thumbup.gif

O kas per stebuklinga knyga pas tave?
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2010 02 19, 22:22)
O kas per stebuklinga knyga pas tave?

tokia verstinė iš vokiečių kalbos berods F. Biomigas "Kasdieninis darbas sode". Atrodo, kad buvo naujas jos leidimas, o manoji senučiukė, gal kokių 15 ar 20 metų senumo...
tiesa, tas straipsni buvo iš žurnalo "Rasos"
Atsakyti
Sakykit mergaitės,ar šiemet dar bus petražolių ar reik sėt kasmet.Pernai pasėjau lapinių,tai iki rudens ir žaliavo.Šiemet turbūt išaugins žiedynus o lapų nebus g.gif
Ir dar liepos men pasejau į šiltanamį tai iki rudens sudygo.Ar jas galima persodint į kitą vietą,ar ir tos bus jau su žiedynais?
Atsakyti
QUOTE(Naminė @ 2010 02 19, 22:43)
Sakykit mergaitės,ar šiemet dar bus petražolių ar reik sėt kasmet.Pernai pasėjau lapinių,tai iki rudens ir žaliavo.Šiemet turbūt išaugins žiedynus o lapų nebus g.gif
Ir dar liepos men pasejau į šiltanamį tai iki rudens sudygo.Ar jas galima persodint į kitą vietą,ar ir tos bus jau su žiedynais?

antrais metais petražolės jau augina žiedyną, tačiau ir lapai auga, tik jau ne tokie minkšti būna kai žiedas išauga. Aš tai jas dar šiek tiek apgauti bandau - pavasarį palieku vieną kitą krūmelį, trumpai nupjaunu lapus ir tuos jaunus atžėlusius dar kurį laiką sėkmingai naudoju, tačiau šviežių irgi pasisėju.
O štai dėl tavo sėtų vasaros vidury sunku pasakyt, tačiau spėčiau, kad jos irgi žydės, nes remiantis visomis dvimečių augalų teorijomis, tai žiedų krovimą skatina šaltasis ramybės periodas, kurį tos vėliau sėtos petražolės irgi bus pergyvenę.
Atsakyti
QUOTE(jolaxus @ 2010 02 19, 21:51)
aš irgi šiemet pimą kartą lapkotinių salierų pirkau, tai dabar jau skaitinėju kaip su jais elgtis. Turiu vieną gudrią knygą, tai esminė info apie salierus tokia:

ačiū bigsmile.gif 4u.gif bandysiu, išsaugojau viską word'e. tikiuosi pavyks salieriukai thumbup.gif Man ir su šakniniais nekas, mažiukai užauga doh.gif
Pas mane molis grynas, tai morkos ir svogūnai iki tooookių gigantiškų dydžių užauga thumbup.gif
Su daigais tai labai sekasi, mano anyta augina visokių daigų ir visokių veislių, tai nereikia ant palangių nieko daigint thumbup.gif Jau užsakiau pomidorus, rpašiau tik didelių vaisių daigų, nes daug ir mažų pomidorų man nervuoja doh.gif
Atsakyti
Jolaxus, labai ačiū už informaciją. Pasirodo, per sekliai pasėjau pirmąsias paprikas. doh.gif Kai kurios sudygę. Ką daryt? Gal persodinant šiek tiek giliau įsodint?
Atsakyti