as bene vel is naujo mokausi fotografuoti - nusipirkau Zenit E, seleninis eksponometras, itariu, gryba pjauna, tai is akies viska. ir kazko man sian per lengvai juostele atsisuko, gal net idejus normaliai nebuvau
o Rollei Retro su Ilfotec vis delto isryskinau, nu viskas ok ten, atrodo. Neskaitant to, kad puse kadru nedaexpint (nors as paprastai perexponuot linkus ), nes tipo gi mokausi be jokio exponometro apseit.
apseit be jokio eksponometro mano galva yra labai sudėtinga. nes išryškinusi nagalėsi pasakyti, ar ryškindama sugrybavai, ar akys pavedė. ir negalėsi atitinkamai koreguoti ryškinimo laiko. Adamso knygoje yra geras pvz. jei atmintis neapgauna, tai atstumo padidinimas nuo šviesos šaltinio 100 proc (vienu kartu) dviem kartais (t.y. per stopą) sumažina šviesą (tiesa, įtakos turi ir šviesos šaltinio dydis, bet dabar nepamenu išraiškos dydžio). Jis aprašo žmogaus akies adaptyvumą per tokį pvz.: nuo lango kas du metrus išdėliojus balto popieriaus lapus ir žvelgdami nuo vieno lapo į kitą paeiliui nelabai pastebėsime skirtumo. nors padarę nuotrauką matysime aiškią gradaciją nuo baltos į tamsiai pilką. akies/smegenų kompleksas yra tobulas vaizdo fiksavimo įrenginys, turintis greitą autofokusą, tikslią diafragmą ir auto iso (tik vat atminties įrenginiu kurėjas nepasirūpino ). mes vienodai neblogai matome skirtingo apšvietimo sąlygomis ir jųpasikeitimą negalime tiksliai įvertinti. net dabar kreipdamas akis nuo ekrano į klaviatūrą aš matau šiuos objektus vienodo apšvietimo ("pilkumo") nors smegenim suprantu, kad jei pamatuočiau spotmetru gaučiau kokius 4 stopus skirtumo kaip uogą.
kitą vertus visiškai atsisakyti galvojimo irgi negalima. nesenas mano pvz prie jūros. įsidėjau plokštelę (jos iso 100), matuoju - rodo vidurkį 1/100 ir f32. daug negalvodamas taip ir nustačiau. ir tik po kadro pradėjau galvoti - kodėl toks didelis f? atsakymas labai paprastas: po koncerto nebuvau pakeitęs iso. kaip buvo 3200 taip ir pamatavau. galvojimas padeda išvengti žioplų automatizmo klaidų. bet vien akimis pasikliauti nėr gerai. t.y. nemažą dalį po atviru dangumi esančių scenų gali išmokti (saulė - ekspopora su iso 100 tokia ir tokia, debesuota - tokia ir tokia), bet vat patalpa, langas, lemptė ir dar kas - ir čia jau pššššš.
kitą vertus visiškai atsisakyti galvojimo irgi negalima. nesenas mano pvz prie jūros. įsidėjau plokštelę (jos iso 100), matuoju - rodo vidurkį 1/100 ir f32. daug negalvodamas taip ir nustačiau. ir tik po kadro pradėjau galvoti - kodėl toks didelis f? atsakymas labai paprastas: po koncerto nebuvau pakeitęs iso. kaip buvo 3200 taip ir pamatavau. galvojimas padeda išvengti žioplų automatizmo klaidų. bet vien akimis pasikliauti nėr gerai. t.y. nemažą dalį po atviru dangumi esančių scenų gali išmokti (saulė - ekspopora su iso 100 tokia ir tokia, debesuota - tokia ir tokia), bet vat patalpa, langas, lemptė ir dar kas - ir čia jau pššššš.
jo, pastebejau, kad patalpoj sunkiau.
o kad nezinosi, ar ryskinimo klaida, ar akys pavede - tai jeigu yra visiskai normaliu kadru, panasu, kad "nenormaliuose" akys pavede, ryskinimas ne prie ko.
nu laiko turedama zadu labiau ta sunny 16 pasidomet ir expoporas pasimokint. nes dabar grynai logiskai viska darau - ivertinu ISO, apsvietima ir ko noriu is to kadro (kokiu detaliu ta prasme daugiau - baltu, juodu, persviestumo, judesio ir pan), ir kzkaip nusprendziu.
as vis Leica M2 ebay sekioju, o ji be integruoto exponometro - nu kzk nusprendziau, kad jis man nebutinas. tai dabar pasitikrinsiu, ar tikrai nebutinas
o kad nezinosi, ar ryskinimo klaida, ar akys pavede - tai jeigu yra visiskai normaliu kadru, panasu, kad "nenormaliuose" akys pavede, ryskinimas ne prie ko.
nu laiko turedama zadu labiau ta sunny 16 pasidomet ir expoporas pasimokint. nes dabar grynai logiskai viska darau - ivertinu ISO, apsvietima ir ko noriu is to kadro (kokiu detaliu ta prasme daugiau - baltu, juodu, persviestumo, judesio ir pan), ir kzkaip nusprendziu.
as vis Leica M2 ebay sekioju, o ji be integruoto exponometro - nu kzk nusprendziau, kad jis man nebutinas. tai dabar pasitikrinsiu, ar tikrai nebutinas
QUOTE(Gaziulka @ 2009 09 15, 07:35)
as bene vel is naujo mokausi fotografuoti - nusipirkau Zenit E, seleninis eksponometras, itariu, gryba pjauna, tai is akies viska. ir kazko man sian per lengvai juostele atsisuko, gal net idejus normaliai nebuvau
Kažkaip panašiai ir nesitarę mudvi - aš irgi mokausi, bet mano Zenit ET. Paskolino man jį. Baigiau šnd juostelę. O susukt nemoku. Manau, kad prieš tai reiktų kažkokį mygtuką spustelt, kad susukt. Bijau per jėgą kažką daryt Bet aš pusę juostelės iš akies eksponavau, o pusę su eksponometru ( ne fotiko). Jau kaip smalsu, kas gavosi
QUOTE(Puriena6 @ 2009 09 15, 08:41)
Kažkaip panašiai ir nesitarę mudvi - aš irgi mokausi, bet mano Zenit ET. Paskolino man jį. Baigiau šnd juostelę. O susukt nemoku. Manau, kad prieš tai reiktų kažkokį mygtuką spustelt, kad susukt. Bijau per jėgą kažką daryt Bet aš pusę juostelės iš akies eksponavau, o pusę su eksponometru ( ne fotiko). Jau kaip smalsu, kas gavosi
yr mygtukas, sian is ryto issiaiskinau.
http://www.commiecam...nitemp24_25.jpg
http://fotokudra.lt/...pic.php?p=32306
Bandžiau taip - nepasiduoda. Reiks su šeimininku pasitart.
QUOTE(Gaziulka @ 2009 09 15, 09:30)
kas atskirs pelus nuo grūdų? gal "nenormaliuose" kaip tik buvo gera ekspopora, o ryškinimas netinkama? kitą vertus jei tokia klaida kartojasi ir broko mažėja - irgi gerai. reiškia ryškinimą pritaikei prie akių.
QUOTE(andriuska @ 2009 09 15, 10:52)
kas atskirs pelus nuo grūdų? gal "nenormaliuose" kaip tik buvo gera ekspopora, o ryškinimas netinkama? kitą vertus jei tokia klaida kartojasi ir broko mažėja - irgi gerai. reiškia ryškinimą pritaikei prie akių.
nu siuo atveju pora paskutiniu kadru buvo daryta su automatine expoza (cia su Nikon), tai juos ir traktuoju kaip "normalius"
QUOTE(Gaziulka @ 2009 09 15, 09:56)
nu siuo atveju pora paskutiniu kadru buvo daryta su automatine expoza (cia su Nikon), tai juos ir traktuoju kaip "normalius"
доверяй, но проверяй...... наш человек
p.s. "etaloninius" kadrus matyt gerai turėti kiekvienoje juostelėje.
Del ekspozicijos - anksciau vienareiksmiai buciau pritares andriuskai (nors, kaip suprantu, jis ir pats jau nera labai kategoriskas), dabar pritariu ir andriuskai, ir Gaziulkai. Jei eiciau fotografuoti peizazo ar portreto studijoje su blykste, imciau eksponometra, tuo tarpu keliaudamas i miesta reportazo, jo imti nenoreciau. Galbut vienam matavimui, o veliau is akies keisciau ekspozicija i + ar -. Zinant, ka ir kaip megsta fotografuoti Gaziulka, manau, kad sunny16 per akis, nes ne ekspozicijos tikslumas jos nuotraukose kuria nuotaika ir tai man labai patinka.
niekur nėr pirkt Canoscan 8800f kiek ieškau, tiek sandely nėr. Nebeturiu skenerio, o juostos kaupiasi.
Gal kas kokių minčių turit? vyras dar Orgsis parašė, jie importuotojai, gal jie ką patars.
Kažkokį HP mačiau su vid formato skenavimo f-ja, bet rašo, kad labai jau lėtas, š nesinori nusipirkt. Epson jau brangesnis.
Gal kas kokių minčių turit? vyras dar Orgsis parašė, jie importuotojai, gal jie ką patars.
Kažkokį HP mačiau su vid formato skenavimo f-ja, bet rašo, kad labai jau lėtas, š nesinori nusipirkt. Epson jau brangesnis.