Įkraunama...
Įkraunama...

Dovanojimas (sklypo, buto ir pan.)

QUOTE(@st@ @ 2011 06 02, 12:08)

@st@, 02 Bir 2011 - 12:08, parašė:

@st@, 02 Bir 2011 - 12:08, parašė:

O kaip kažin dėl GPMĮ 17str.(Napmokestinamos pajamos) 53 punkto
"53) pajamos, gautos pardavus ar kitaip perleidus nuosavybėn Europos ekonominės erdvės valstybėje esantį gyvenamąjį būstą (įskaitant priskirtą žemę), jeigu jame pastaruosius 2 metus iki pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn buvo gyventojo gyvenamoji vieta, deklaruota teisės aktų nustatyta tvarka;"
Komentuoruose yra pateiktas toks pvz
1. Gyventojas A.A. 2007-09-04 deklaravo gyvenamąją vietą jam nuosavybės teise nepriklausančiame bute, t.y. bute nuosavybės teise priklausančiame kitam gyventojui (buto savininkui). 2008-10-12 Gyventojas A.A. iš buto savininko įsigijo nuosavybėn butą, kurį parduoda kito asmens nuosavybėn 2009-10-01. Šiuo atveju pajamos, gautos už buto pardavimą, neapmokestinamos, kadangi pastaruosius 2 metus iki gyvenamojo būsto pardavimo gyventojas A.A. jame buvo deklaravęs gyvenamąją vietą.
Aktualus man šis klausimas, nes planuoja tėvai dovanoti butą per pusę man su broliu, o aš tada parduosiu broliui. Tai iš dovanojimo mokesčių nebus, o mano pardavimui ar tiktų šis 53 punktas. Bute aš deklaruota daugiau nei 2m.
g.gif

O kaip kažin dėl GPMĮ 17str.(Napmokestinamos pajamos) 53 punkto
"53) pajamos, gautos pardavus ar kitaip perleidus nuosavybėn Europos ekonominės erdvės valstybėje esantį gyvenamąjį būstą (įskaitant priskirtą žemę), jeigu jame pastaruosius 2 metus iki pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn buvo gyventojo gyvenamoji vieta, deklaruota teisės aktų nustatyta tvarka;"
Komentuoruose yra pateiktas toks pvz
1. Gyventojas A.A. 2007-09-04 deklaravo gyvenamąją vietą jam nuosavybės teise nepriklausančiame bute, t.y. bute nuosavybės teise priklausančiame kitam gyventojui (buto savininkui). 2008-10-12 Gyventojas A.A. iš buto savininko įsigijo nuosavybėn butą, kurį parduoda kito asmens nuosavybėn 2009-10-01. Šiuo atveju pajamos, gautos už buto pardavimą, neapmokestinamos, kadangi pastaruosius 2 metus iki gyvenamojo būsto pardavimo gyventojas A.A. jame buvo deklaravęs gyvenamąją vietą.
Aktualus man šis klausimas, nes planuoja tėvai dovanoti butą per pusę man su broliu, o aš tada parduosiu broliui. Tai iš dovanojimo mokesčių nebus, o mano pardavimui ar tiktų šis 53 punktas. Bute aš deklaruota daugiau nei 2m.
g.gif

Taip, tinka tau jeigu buvai tame bute deklaruota.
Atsakyti
QUOTE(saulute85 @ 2011 06 02, 13:10)

saulute85, 02 Bir 2011 - 13:10, parašė:

saulute85, 02 Bir 2011 - 13:10, parašė:

Ačiū už atsakymą tongue.gif Matau, kad nusimanot tokiuose teisiniuose dalykuose.
O vat man dar toks klausimas kyla. Ar nėra paprastesnio varianto, kad brolis vienu ėjimu pas notarą taptų savininku, ta prasme, tėvai dovanoja butą broliui, o jis man kompensuoja pusę buto vertės. Nes kaip pirmai rašiau, tai gavus dovanų, reiks susitvarkyti Registrų centre. Paskui vėl pas notarą dėl pardavimo ir vėl į registrų centrą. Papildomos išlaidos, bet gal aš čia per gerai noriu rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(saulute85 @ 2011 05 10, 12:52)

saulute85, 10 Geg 2011 - 12:52, parašė:

saulute85, 10 Geg 2011 - 12:52, parašė:

Taip, jei dovanota iki naujo CK isigaliojimo (2001-07-01) tai reikejo per 1-3 men iregistruoti nuosavybe. Reiks dabar i teisma prasyma rasyti kad atnaujintu termina iregistravimui. jeigu visa ta laika valdete nekilnojamaji turta kaip savo, tai problemu neturetu kilti, tik kas parasys pati pareiskima teismui reikia rasti..

Taip, jei dovanota iki naujo CK isigaliojimo (2001-07-01) tai reikejo per 1-3 men iregistruoti nuosavybe. Reiks dabar i teisma prasyma rasyti kad atnaujintu termina iregistravimui. jeigu visa ta laika valdete nekilnojamaji turta kaip savo, tai problemu neturetu kilti, tik kas parasys pati pareiskima teismui reikia rasti..

Oi, cia ne Domingos situacija biggrin.gif maniau kad scia SaulisPausaulis situacija. Dominga, nekreipk demesio i sita mano posta biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(@st@ @ 2011 06 02, 13:29)

@st@, 02 Bir 2011 - 13:29, parašė:

@st@, 02 Bir 2011 - 13:29, parašė:

Ačiū už atsakymą tongue.gif  Matau, kad nusimanot tokiuose teisiniuose dalykuose.
O vat man dar toks klausimas kyla. Ar nėra paprastesnio varianto, kad brolis vienu ėjimu pas notarą taptų savininku, ta prasme, tėvai dovanoja butą broliui, o jis man kompensuoja pusę buto vertės. Nes kaip pirmai rašiau, tai gavus dovanų, reiks susitvarkyti Registrų centre. Paskui vėl pas notarą dėl pardavimo ir vėl į registrų centrą. Papildomos išlaidos, bet gal aš čia per gerai noriu rolleyes.gif

Ačiū už atsakymą tongue.gif  Matau, kad nusimanot tokiuose teisiniuose dalykuose.

Nebent daryti dovanojima su salyga.. T.y. dovanojimo sutartyje irasyti salyga, kad brolis turi jums kompensuoti konkrecia suma pinigu.. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulute85: 02 birželio 2011 - 15:29
Kaip siais laikais reiketu tvarkyt dokumentus, ir ka daryt, Uosvene nori padalint savo sklypa pusiau,ir viena puse jo atiduoti savo Dukrai t.y. mano zmonai, tai nuo ko reiketu pradet ir kur toliau eiti.

Dekui jum labai
Atsakyti
yra tokia situacija, Tėtis savo sūnui, kuris yra vedęs ir turi vaiku nori padovanoti, perleisti savo buta. kaip padovanotas butas skaitysis ar kaip asmeninis turtas ar jau kaip šeimos bendras turtas?Ir kaip dokumentaliai sutvarkyti, kad turtas butu "asmeninis"? unsure.gif Ir ar taip įmanoma?
Ačiū kas atsakys 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(rumsasr @ 2011 06 06, 23:51)

rumsasr, 06 Bir 2011 - 23:51, parašė:

rumsasr, 06 Bir 2011 - 23:51, parašė:

Kaip siais laikais reiketu tvarkyt dokumentus, ir ka daryt, Uosvene nori padalint savo sklypa pusiau,ir viena puse jo atiduoti savo Dukrai t.y. mano zmonai, tai nuo ko reiketu pradet ir kur toliau eiti.

Dekui jum labai

Dekui jum labai

Viskas priklauso nuo to, kur ir kokios paskirties zeme. Pradeti galit nuo konsultacijos zemetvarkos skyriuj
Papildyta:
QUOTE(0rchideja @ 2011 06 12, 10:13)

0rchideja, 12 Bir 2011 - 10:13, parašė:

0rchideja, 12 Bir 2011 - 10:13, parašė:

yra tokia situacija, Tėtis savo sūnui, kuris yra vedęs ir turi vaiku nori padovanoti, perleisti savo buta. kaip padovanotas butas skaitysis ar kaip asmeninis turtas ar jau kaip šeimos bendras turtas?Ir kaip dokumentaliai sutvarkyti, kad turtas butu "asmeninis"? unsure.gif Ir ar taip įmanoma?
Ačiū kas atsakys  4u.gif

Ačiū kas atsakys  4u.gif

dovanotas turtas yra asmeninis turtas, nebent kitaip butu nurodyta dovanojimo sutartyje. T.y. jeigu yra tiesiog dovanojama sunui su "standartine" dovanojimo sutartimi, tai sunus turta igija asmenines nuosavybes teise. Vaikai nieko nekeicia. Aisku, atskiras dalykas yra "seimos" turto statusas,kuri gali buti suteiktas tam turtui, jeigu seima turi nepilnameciu vaiku ir jame gyvena. Taciau SEIMOS turto statusas nekeicia asmeninio turto statuso. T.y. suteikus asmenininiam turtui SEIMOS TURTO statusa nereiskia, kad, sakykim skirybu metu turtas bus dalijamas tarp sutuoktiniu (nes jis lieka asmenine nuosavybe). SEIMOS turto statusas skirtas apsaugoti nepilnameciu vaiku interesus (apribotas isieskojimas is tokio turto ir disponavimas tokiu turtu)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saulute85: 12 birželio 2011 - 20:07
Norime pradeti statytis nama Kauno raj., gal galite patarti nuo ko pradeti. Sklypas namu valdos ~100aru yra paveldejimo budu uzrasytas ant tecio sesers (tetos), jau senokai. Kaip pigiausiai, paprasciausiai ir greiciausiai susitvarkyti popieriu sklypo, kad galetume pradeti statyti ir gauti banko paskola?
Atsakyti
sveiki, gal kas pakonsultuos... Anyta vyro broliui prieš metus perleido kaimo sodybą su visa kuo. Dabar kaip kompensaciją vyrui nori perleisti 20 a žemės, ką reikia daryti, kad būt pigiau? Gal vėlgi dovanojimą? Gal žinot kiek atsieitų mokesčiai, žemės planas? sad.gif Tiesiog nežinom kiek reikia turėti pinigėlių ir ką daryti... Ačiū
Atsakyti
laba diena,iskilo toks klausimas:pries 15 metu vyro tevas pasimire ir visa turta paveldejo zmona(mano vyro mama)taupomojoj laikytus pinigus,zeme,nama,kuriame iki siol gyvena.Nors buvo keturi vaikai i turta nepretendavo ne vienas.Praejus mazdaug pusei metu vyro mama padovanojo zeme mano vyrui.Praejus 14 su pusei metu ,vienai seseriai prireike tos zemes dalies,kas zino,gal ir dar likusiems jos reikes.Mano klausimas,ar turi teise reikalauti po sitiek metu? Mano manymu turetu buti kazkokie terminai.Aciu.
Atsakyti
QUOTE(astaes @ 2011 08 29, 08:55)

astaes, 29 Rug 2011 - 08:55, parašė:

astaes, 29 Rug 2011 - 08:55, parašė:

laba diena,iskilo toks klausimas:pries 15 metu vyro tevas pasimire ir visa turta paveldejo zmona(mano vyro mama)taupomojoj laikytus pinigus,zeme,nama,kuriame iki siol gyvena.Nors buvo keturi vaikai i turta nepretendavo ne vienas.Praejus mazdaug pusei metu vyro mama padovanojo zeme mano vyrui.Praejus 14 su pusei metu ,vienai seseriai prireike tos zemes dalies,kas zino,gal ir dar likusiems jos reikes.Mano klausimas,ar turi teise reikalauti po sitiek metu? Mano manymu turetu buti kazkokie terminai.Aciu.

Jeigu netures labai svarbiu priezasciu kodel anksciau nereikejo, o dabar prireike tai tikrai nieko nebepadarys. Nors po tiek metu ir svarbios priezatys gali nebepadeti.. Teisejas sprestu.
Papildyta:
QUOTE(Treka @ 2011 08 14, 22:08)

Treka, 14 Rug 2011 - 22:08, parašė:

Treka, 14 Rug 2011 - 22:08, parašė:

sveiki, gal kas pakonsultuos... Anyta vyro broliui prieš metus perleido kaimo sodybą su visa kuo. Dabar kaip kompensaciją vyrui nori perleisti 20 a žemės, ką reikia daryti, kad būt pigiau? Gal vėlgi dovanojimą? Gal žinot kiek atsieitų mokesčiai, žemės planas?  sad.gif Tiesiog nežinom kiek reikia turėti pinigėlių ir ką daryti... Ačiū

sveiki, gal kas pakonsultuos... Anyta vyro broliui prieš metus perleido kaimo sodybą su visa kuo. Dabar kaip kompensaciją vyrui nori perleisti 20 a žemės, ką reikia daryti, kad būt pigiau? Gal vėlgi dovanojimą? Gal žinot kiek atsieitų mokesčiai, žemės planas?  sad.gif Tiesiog nežinom kiek reikia turėti pinigėlių ir ką daryti... Ačiū

Dovanojimas butu patogiausias variantas. Kokio plano reikes priklauso nuo to, kur ta zeme yra. (kaip suprantu ta zeme namu valdos (kitos) paskirties bus) tai jeigu ji mieste, reikes geodezinio plano, jei ne mieste, tai ir paprastesnio uztenka. JEigu niekas nepasikeite dar smile.gif .
Atsakyti
Noriu jūsų konsultacijos 4u.gif Močiutė turi žemės ir nori kažkokiu budu jos dalį perduoti man,dabar klausymas kaip geriau tai jai padaryti,ar dovanojimo budu ar testamentu ar tiesiog dabar perrašyti,kas finasiškai labaiu apsimoka,nes kiek žinau mokesčiai nemaži kai kuriais atvejais.Busiu labai dėkinga už atsakymą. aciuks.gif
Atsakyti
sveiki...esu jauprasius pagalbos,kaipir daugsuzinojau,bet kadangi situacija pasikeite,ir vel prasysiu patarimu.

situacija tokia,jei trumpai: senele, dovanoja 4 vaikams zeme(zemes ukio paskirties) vln raj , ne pilnus 3 hektarus. vienas is jos vaiku, tai yra mano tevas kazkokia dali nori duoti, padovanoti man,planuoju,keisti paskirti,statyti nama...

dabar galvoju, ka,kaip geriau taisingiau daryti,nes anksciau galvojau, del tapimo ukininku, bet dabar pasikeite viskas.

ar reikia viska darytis ant tevo,o veliau ant manes,ar cia iseitu ir laiko ir pinigu svaistymas?
siuo metu kiek zinau planas yra viso gabalo, bet dabar jis tures buti padalyntas,nes kitaip nieko negaleciau daryti,bet tas dalinimas, tai yra detalusis planas?ar kaip? ko reiketu pries atidalinant, ir kas po to?

ar galesiu keisti tik savo gabaliuka i namu valda, zodziu taip norisi viska zinoti ir suprasti, bet ant tiek viskas painu, tas pats per ta pati ir nieko konkretaus
Atsakyti