Įkraunama...
Įkraunama...

Dovanojimas (sklypo, buto ir pan.)

QUOTE(balioonelis @ 2010 04 08, 10:02)
o vykdant pirkima/pardavima mokesciai neprikimba? juk suma eina tai ne 1 ir ne 2 tukstanciai g.gif
vat ir man idomu kaip tas dovanojimas forminamas, kiek kainuoja, kokiu popieriu reik.. gal galit patart kur tai galima susirast?

nueini pas notara ir viska susako kokiu dokumentu reikes ir nereikia niekur ieskoti. standartinis variantas tai asmens dokumentai, gyvenamosios vietos deklaracijos, dovanojamo turto dokumentai.

dovanoti per pirkima/pardavima yra nesamone, kadangi tai kainuoja zenkliai brangiau, plius reikia rodyti rinkos kaina o ne 1 lita. jei rodysit kaina 1 lita tada jau mokesciai prikibs. jei rodysit rinkos kaina tai nortaras nulups procentine dali nuo sandorio vertes. pats geriausias ir parasciausias yra paprastas dovanojimas. tai kainuos palyginti nedaug.
Atsakyti
QUOTE(kartitiesa @ 2010 03 29, 13:00)
nepykit bet del laiko stokos neskaiciau ankstesniu zinuciu,
dabar norriu jusu paklausti. me sgyvename vyro mamos bute, ji gyvena atskirai. zada mum perasyti buta. kaip geriau kad buta perasytu ar dovanotu? koks skirtumas? ir kokios kainos?

Visu pirma reiktu issiaiskinti, kam ji nori perleisti ta savo buta - jums abiems, ar tik savo sunui? nes budu yra ivairiu ir tie budai skiriasi ne tik kaina, bet ir teisinemis pasekmemis (nuosavybes forma, galejimu nugincyti sutarti, prisiimamais sutartiniais isipareigojimais, galu gale nuosavybes teisiu perejimo momentu). apie visus siuos budus yra ne karta jau aprasyta ankstesniuose komentaruose.
Atsakyti
Su vyru esam vede 7m. Prieš vedybas vyras paėmė paskola butui. Susituokėm...išmokėjom pinigus iki galo už butą. Statėm namą santuokoj, vyras pardavė butą ir pinigus sudėjo į namo statybas. Tiksliai nežinom, bet...ar butas juridiškai yra priesvedybinis turtas?

Su vyru manom, kad taip, tai priesvedybinis turtas. Aš skyrybų atveju nepretenduočiau į tą dalį. Bet...iš bendro turto man tokiu atveju beveik nieko neliktų (pagal rinkos vertę apie 15 tūkst.lt). Tad noriu įgyti turtą, į kurį vyras nepretenduotų.

Mano mama dovanotų man sklypą, ant kurio iš savo ir mamos santaupų pastatyčiau kuklų namuką (vyras pradeda ,,bujot", tad reikia apsidraudimui turėti kur prisiglaust. Seimoje yra du mažamečiai vaikai). Ūkiniu būdu statant gautūsi apie 70 tūkst.lt vertė.
Bet vėl..ar vyras gautų dalį pastatyto namo vertės, jeigu santuokos metu, as gauciau dovaną iš mamos - sklypą ir santuokoj pastatyčiau namą ant to sklypo.
Oi kaip būčiau dėkinga už teisingą atsakymą!
Atsakyti
Jūsų atveju bendrai pastatytas namas šiuo metu turėtų būti laikomas bendrąja jungtine nuosavybe (nes statytas santuokos metu). tokią nuostatą vyras gali ginčyti teigdamas, kad dalis lėšų, įneštų į namo statybas buvo jo asmeninė nuosavybė (gauta pardavus jo asmenine nuosavybe turėtą butą), bet kita vertus į tokį jo pareiškimą Jūs taip pat turėtumės atsaką- kad dalis pinigų už tą butą buvo bankui įnešta iš bendrų santuokinių lėšų (santuokos metu), taigi butą, nors formaliai įgytą iki santuokos galima bandyti pripažinti santuokine nuosavybe (bent iš dalies). Grįžtant prie esmės, didelė tikimybė ginčo atveju nustatyti, kad santuokoje pastatytas namas didžiąja dalimi statytas iš bendrų santuokinių lėšų, t.y. atitinka bendrosios jungtinės nuosavybės sąvoką.
Toliau dėl dovanos, gautos santuokos metu, tai tai yra vienareikšmiškai Jūsų asmeninė nuosavybė. namas statytas iš dovanotų lėsų taip pat tampa asmenine nuosavybe. apsidraudimui rekomenduočiau oficialiai įforminti pinigų dovanojimą nurodant konkretų tikslą - namo statybai.
Atsakyti
QUOTE(saulute85 @ 2010 04 16, 07:57)
Jūsų atveju bendrai pastatytas namas šiuo metu turėtų būti laikomas bendrąja jungtine nuosavybe (nes statytas santuokos metu). tokią nuostatą vyras gali ginčyti teigdamas, kad dalis lėšų, įneštų į namo statybas buvo jo asmeninė nuosavybė (gauta pardavus jo asmenine nuosavybe turėtą butą), bet kita vertus į tokį jo pareiškimą Jūs taip pat turėtumės atsaką- kad dalis pinigų už tą butą buvo bankui įnešta iš bendrų santuokinių lėšų (santuokos metu), taigi butą, nors formaliai įgytą iki santuokos galima bandyti pripažinti santuokine nuosavybe (bent iš dalies). Grįžtant prie esmės, didelė tikimybė ginčo atveju nustatyti, kad santuokoje pastatytas namas didžiąja dalimi statytas iš bendrų santuokinių lėšų, t.y. atitinka bendrosios jungtinės nuosavybės sąvoką.
Toliau dėl dovanos, gautos santuokos metu, tai tai yra vienareikšmiškai Jūsų asmeninė nuosavybė. namas statytas iš dovanotų lėsų taip pat tampa asmenine nuosavybe. apsidraudimui rekomenduočiau oficialiai įforminti pinigų dovanojimą nurodant konkretų tikslą - namo statybai.

Ups ax.gif Logiška smile.gif
O kaip skaitosi lėšos, kurias aš įdėčiau į namo statybas, dovanotame sklype?
Atsakyti
QUOTE(medasta @ 2010 04 16, 10:39)
lėšos, kurias aš įdėčiau į namo statybas, dovanotame sklype?

Priklauso nuo to, kokios bus tos lėšos:
QUOTE(saulute85 @ 2010 04 16, 08:57)
Didelė tikimybė ginčo atveju nustatyti, kad santuokoje pastatytas namas didžiąja dalimi statytas iš bendrų santuokinių lėšų, t.y. atitinka bendrosios jungtinės nuosavybės sąvoką

Todėl:
Apsidraudimui rekomenduočiau oficialiai įforminti pinigų dovanojimą nurodant konkretų tikslą - namo statybai, kadangi namas, statytas iš dovanotų lėšų, tampa asmenine nuosavybe.
Atsakyti
Sveiki,

pakonsultuokit ir mane. Noriu statyti namą sklype, kuris nuosavybės teise priklauso mano mamai. Taip pat turiu sesę. Ar mama gali turtą perleisti dovanojimo būdu tik man, ar teisiškai tai privalo būti dalinama per pusę man ir sesei?

Jei mama dovanoja mums abiems, kokie tolimesni žingsniai? Ar turėčiau likusią pusę pirkti iš sesės?

Dėkui.
Atsakyti
Motina neturi pareigos dovanoti abiems vaikams.
Atsakyti
Noreciau patarimo.Man kriksto mama nori palikti palikima 1.5 kambario buta.Ji turi sunu kuris turi invaliduma.Kiek suprantu ir zinau,kad po mirties puse palikimo privalo atitekti jam.Taciau jo mama nenori,kad buto dalis atitektu jam,nes jis yra is jos gaves nemazai visokio turto(zemes,sodo nameli...ir t.t.).Kriksto mama yra tolima giminaite mano mamai.Notare nesutinka,kad butas butu dovanojamas,kad moteris neliktu kaip sakant ant ledo,t.y.kad mes neismestume jos i gatve.Tiesa sakant del manes ji galetu ir 100 metu ten gyvent.Kaip musu atveju padaryti,kad reiktu moketi maziau mokesciu valstybei.Sunus i turta nepretenduoja,liepia jai daryti su butu ka nori,bet jo zmona abejoju ar nespaustu jo daryti kitaip.Ka mums daryti?Ir kas tai yra renta?
Atsakyti
Renta - tai išlaikymas iki gyvos galvos (žr. Civilinio kodekso 6.460 - 6.464 str.).

Pagal rentos sutartį, kuri turi būti patvirtinta notaro, rentos gavėjas, t.y. jūsų krikšto mama, perduotų jai priklausantį butą rentos mokėtojui, t.y. jums, nuosavybės teise, o jūs įsipareigotumėte išlaikyti krikšto mamą iki gyvos galvos.

Atsakyti
QUOTE(Borzika @ 2010 05 08, 21:01)
Renta - tai išlaikymas iki gyvos galvos (žr. Civilinio kodekso 6.460 - 6.464 str.).

Pagal rentos sutartį, kuri turi būti patvirtinta notaro, rentos gavėjas, t.y. jūsų krikšto mama, perduotų jai priklausantį butą rentos mokėtojui, t.y. jums, nuosavybės teise, o jūs įsipareigotumėte išlaikyti krikšto mamą iki gyvos galvos.

Vadinasi as tampu po sutarties pasirasymo buto savininke?O kriksto mamai nuplaukia visos kompensacijos uz buto sildyma,vandeni ir t.t...?Jei priims istatyma del nekilnojamo turto mokescio ,man teks moket valstybei g.gif Vienas dalykas gerai kas liecia renta,kad nereikia moket isigyjant buta mokesciu,o tik ji parduodant 15 proc.Bet mes galim ir neparduoti,o uzrasyti savo vaikui testamentu arba dovanoti.Kaip cia geriau padarius g.gif
Atsakyti
sveikos merginos gal galite man padeti, susidurem su tokia problema
ira kotedzas su penkiais savininkais, po pastatais nera atliktas geodeziniai darbai,tai ira valstybine zeme, nera nustatytos zemes ribos) kaip mama viena is siu daliu priklausanciu jai, galetu padovanoti savo vaikui
norint padovanoti ar butini giodeziniai matavimai (neturime zemetvarkos dokumentu)
gal kas susiduret su tokia problema
4u.gif
Atsakyti