Uch, Rugiagele, kokia arsi
... Kazi, kodel...
Del apdengimo mases: sviestiniu kremu tikrai nereikia storai tepti (tereikia aplyginti), o pacia mase as kocioju mazdaug 3mm storio, bet pirma karta darydama, kociok kiek storiau (mazdaug 5mm), nes:
1 - mazesne tikimybe, kad dengdama sudraskysi (o tai labai svarbu, nes uzdengus mase torta, prilimpa trupiniai, ir viskas, nebeperkociosi -- kelio atgal nera)
2 - lengviau bus sulygint klostes sonuose (plonesne mase sunkiau "sukist" viena i kita)
3 - Jei mase pradetu tirpti del viduje esancios dregmes, ploniau iskociojus ji tirps ne tik viduje, bet ir isoreje (dregme prasiskverbia), tuo tarpu storesnis mases sluoksnis sudrekt gali prie torto, bet i pavirsiu islikt sausesnis ir taip nepadaryt itakos galutiniam vaizdui. (Aisku, jei gerokai per daug dregmes, cia jau niekas nepades, bet jei dregmes perteklius buvo nedidelis, tie keli milimetriukai gali isgelbeti situacija).
Maciau, buvo pasiulymas aptept torta gliukoze ar dirbtiniu medum. Labai atsargiai su tokiais eksperimentais!!! Tai tikriausiai labai gerai veikia pries dengiant torta pirktine mase, kurioje visokiu stabilizatoriu, konservantu ir tt yra -- bet sitaip aptepus torta ir padengus namie gaminta mase, bus liudna, mase istes. Sluoksniuoti tokia mase ant gliukozes - tas pats, kaip imaisyti daugiau skyscio i pacia mase (pastovejus ta gliukoze isigeria i vidu). Pvz., kad ir kai torto sulaistyme ar pertepime buna cukraus sirupo nuo uogienes, jis blogai veikia mase (buna, kad torto apdengimas patezta butent tose vietose, kur pertepta). Zodziu, su namine tokiu eksperimentu nerekomenduoju. (arba gal as nelabai supratau, kas tai buvo per pasiulymas, kur ta sirupa det..?)
Baimintis del to, kad mase per kieta bus, TIKRAI nereikia. Ji bus arba trapi (jei pgl ta mano recepta, kur su cukraus sirupu), arba tasi (jei su gliukoze), bet tikrai puikiausiai galima mase supjaustyti. Net ir be peilio (dariau vestuvini torta, kuri jaunavedziai isigudrino pjaustyt mentele, skirta torto gabaliukui pakelti -- na, tokia visai be asmenu... Ir jokiu problemu).
* * *
Del torto aptepinejimo vadinamaja "bulvyte" -- cia viskas liuks, bet as asmeniskai nepritariu minciai deti i ja kondensuoto pieno. Cia, matyt, del skonio taip yra sumanyta, kas megsta ji, bet is esmes kondensuotas pienas jokiu pagerinamuju "surisamuju" savybiu neduoda, jis kaip tik minkstina mase ir dar, be to, turi "salutini" poveiki masei -- toki, kaip tirsto cukraus sirupo. (dedant kondensuoto pieno, tai nepadarys itakos saldainiu mases apdengimui -- su kitomis visaip gali but...). Beje, dar idomus momentas... galite ismegint toki eksperimenta -- sumaisyt sviesta su kondensuotu pienu, gerai atsaldyt, ir tada palaikyt kambario t-roj. Mase prades rasoti. Sumaisius si dalyka su biskvito trupiniais, sie sugeria dregmes pertekliu, betgi manau, pakaktu i "bulvyte" tiesiog ideti maziau sviesto ir jokio kondensuoto -- ir paprasciau, ir patikimiau, ir kam tas papildomas saldumas... Na, bet, aisku, cia grynai mano asmenine nuomone.
* * *
Beze sunku padengti sviestiniu kremu aptepta torta... bet sviestini krema issukus su dideliu kiekiu biskvito trupiniu ir sia mase aptepus torta, ji ir geriau dengiasi, ir laikosi.
Normalu, kad beze ypac gerai dengiasi morenginis tortas -- juk cia principe gimines
Na, t.y., jis sausas, kibaus pavirsiaus, idealios salygos beziukui.