Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimo, raugo receptai be komentarų

Kvietinių miltų duonelė su traškia plutele (mama greta)Taigi, iš vakaro užmaišom tešlą iš:
1 puodelio kvietiniu miltu (skirtu duonai kepti)
1/2 puodelio rupaus malimo kvietiniu miltu
3/4 puodelio šilto vandens
1/4 a.s. sausu mielių
laikom kambario temperatūroje 12-18 val. (aš minkiau duonkepėje ir palikau joje per nakti)
Ryte pridedame
1 1/4 puodelio vandens
3/4 puodelio rupaus malimo miltu
2 puodelius kvietiniu miltu
2 puodelius smulkiai smulkiai supjaustytu kruasanu (aš dėjau du didelius kruasanus iš IKI)
2 a.s. druskos
1 a.s. mielių
išminkom, aptepam tešlos rutuli aliejumi ir kildinam 1-1.5 val. po to tešla padalinam i dvi dalis, suformuojam du kepaliukus ir leidžiam pakilti dar apie 1 val., kol padvigubės. likus 30-40 min užmaišom užtepą:
1/3 puodelio šilto vandens
1 v.s. cukraus
1/2 puodelio baltu ryžių miltu
4 a.s. aliejaus (geriau kokio bekvapio)
1/8 a.s. druskos
1/2 a.s. mielių
uždengiam dubenėlį plėvelę ir palaikom šiltai kol pakils. šepetėliu negailint aptepam kepaliukus ryžių košele ir šaunam i 190 C orkaite 35-40 min, kol dailiai apskrus atvėsinam ant grotelių!! dar vienas įdomumas tos duonos, kad i tešlą dedami kruasanu trupiniai, kas iškart pakelia donytes savikaina, bet manau, kad bent jau pamėginti tikrai verta. o galima ta ryžių užtepą pritaikyti ir kitam duonos ar bandeliu receptui Skanaus O ką duoda tie kruasanai šiaip? konsistencija, traškumą....? Gal jie kažkokių būdu įtakoja konsistencija, elastingumą.. o traškumą iš esmes duoda tas užtepas. Tai tikras perliukas traškių plutelių garbintojoms įdomumas tame, kad jau iškilusius kepaliukus aptepame mase iš ryžių miltu ir kepame orkaitėje, kur visas kepaliuko viršus laaaabai gražiai sutrūkinėja ir tampa traškus, pats vidus labai skanus - minkštutėlis, porėtas, žodžiu, vienas iš labiausiai vykusiu kepaliuku Tikrai kepsiu, kai reikės papuošti stalą įdedu receptą iškart dviems vidutinio dydžio kepaliukams.

Lengva Ruginė (Light Rye) duona (radastele)

10-12 uncijų vandens;
1 ir ½ arbat.š. druskos;
1 ir ½ valg.š. daržovių aliejaus;
2 valg. š. Rudo cukraus (brown sugar);
3 puodeliai duonos miltų (bread flour, tinka “all purpose”,
netinka “self- rising flour”);
1 puodelis ruginių miltų (rye flour);
2 arbat. š. Aktyvuotų sausų mielių.
duonos kepimo aparate (Breadmaker) nustatyti “Basic”.

Lenkiška duona (slatkiuke)

225 g ruginių miltų
225 g kvietinių miltų
2 a. š. kmynų
2 a. š. druskos
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
150 ml šilto pieno
1 a. š. skysto medaus
150 ml šilto vandens
rupaus malimo miltų pabarstyti
Sumaišyti miltus, kmynus ir druską ir viduryje padaryti duobutę. Dubenėlyje sumaišyti mieles su pienu ir medumi. Supilti į miltus. Supilti vandenį ir palaipsniui nuo kraštų įmaišyti miltus, kol susiformuos tešla.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą minkyti 8 - 10 min., kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir šiltai kildinti apie 3 val., kol padvigubės.
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, suformuoti kepalą ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pabarstyti rupaus malimo miltais, uždengti ir kildinti, kol padvigubės - 1 - 1,5 val. Orkaitę įkaitinti iki 200ºC. Aštriu peiliu padaryti kepale dvi įpjovas. Kepti 30 - 35 min. Ataušinti ant grotelių.
Kepiau šią duonelę keletą kartų - labai mėgstu ruginę duoną. Rugiai neturi glitimo, todėl jie sunkiai kyla. Galėjo neiškilt dėl pasenusių (neaktyvių mielių), dėl neteisingo produktų minkymo eiliškumo (rankom minkant druska dedasi pačioj pabaigoj , ypač ruginėse duonose) arb adėl man neįsivaizduojamos priežasties Duoną aš tik minkau duonkepėje, baltą duoną (batonus) ir kildinu, o rugines ar bent kiek rugių turinčias kildinu ne duonkepėje, o uždaram inde, nes duonkepė perkaitina tešlą. Labiau jaučiasi mielės paskui ir korėtumas na tas būna.

LINŲ duona (panterele35)

750 g duonai
250 ml pieno
2 v.a. linu aliejaus
1 v.a. cukraus
1 a.s. druskos
20 g maltu linu (susimaliau sėmenų)
430 g kvietiniu miltu
1 a.s. sausu mielių
Ingredientus dėti ta tvarka kaip rekomenduoja jūsų duonkepe. Dar dėjau nemaltu linu sėmenų i tešlą, o prieš pat kepimą (kai baigia malti, kildinti užbėriau sezamo). Programa pagrindine 1 NORMAL (3val.)

Linų sėmenų duona Flax Seed Bread (katu)

1 1/4 puodelio vandens;
2 valg. šaukštai aliejaus (naudojau alyvuogių);
2 valg. šaukštai medaus;
1 1/2 arb. šaukštelio druskos;
1 valg. šaukštas aguonų;
1/3 puodelio linų sėmenų;
2 puodeliai rupių miltų;
1 puodelis kvietinių duonos miltų (naudojau pirmos rūšies, 812C). Galite naudoti visus 3 puodelius vien tik rupių miltų
2 arb. šaukšteliai sausų mielių;
2 valg. šaukštai saulėgrąžų.
Sudėti visus ingredientus pagal duonkepės rekomendacijas. Aš naudojau "Pilno grūdo" programą, bet, manau, pavyktų ir su "Normal". P.S. Duona gavosi skani, tik šiek tiek saldoka, gal medaus padauginau... Nustatom programą, nustačiau berods vidutinį apskrudimą (o gal ir mažiausią, nebepamenu) ir mažesnį kepaliuką (pas mane yra du - mažesnis arba didesnis). Vietoj linų sėmenų dėjau moliūgo sėklas (apie 1/4 puodelio) ir dar dapyliau iki 1/3 puodelio (gal kokie 2 šaukštai) linų sėmenų. Vietoj aguonų dėjau sezamo sėklas. Visus grūdus (saulėgrąžas, linų sėmėnis, sezamo ir moliūgo sėklas) prieš tai pakaitinau keptuvėj kol pradėjo spragsėt. Duonelę valgėm su sviestu ir "šalpdešre", sviestu ir snieginių krabų lazdelėm, o aš dar valgiau su svietu ir marmeladu. Puodelis standartinis, kuris buvo komplektacijoj prie duonkelės - berods 236 ml.

Pačios darytos mielės (panterėle35)


1 st. miltu
1 st. silto vandens (palikti 5-6 val.)
tada pilti 1 st. bet kokio alaus ir 1 v.s. cukraus. Viska gerai išmaišyt ir palikt keliolikai minučių šiltai. Kaip ten rašo, kad šią mase naudoja kaip mieles, likuti laiko šaldytuve, gerai išsilaiko.

Mielinis pyragas su varške (katu)

Manau, jie tiks ir duonkepei - užmaišysim ten tešlą, o visą kitą likusį veiksmą perkelsime ant stalo ir į orkaitę
Tešlai:
50 g mielių,
1 stiklinė pieno,
100 g margarino,
3 šaukštai cukraus,
1 kiaušinis,
500 g miltų.
Įdarui:
500 g varškės,
1 kiaušinis,
0,5 stiklinės cukraus,
30 g vanilinio cukraus,
2 šaukštai spanguolių arba kitos uogienės,
0,5 kiaušinio aptepimui.
Paruošiame mielinę tešlą; Nuo visos tešlos gabalo atskiriame 1/4 papuošimui; Skarda pabarstome miltais. Likusią tešlą iškočiojame ir įklojame į paruoštą skardą. Paruošiame įdarą. Varškę sumalame arba sutriname per tinklelį, suberiame cukrų, vanilinį cukrų, išplaktą kiaušinį, gerai išmaišome ir dedame ant mielinės tešlos. Tešlos kraštus užlenkiame. Iš papuošimui skirtos tešlos tarp rankų iškočiojame 3 virveles, supiname kasą ir uždedame ją ant tešlos krašto. Pyragą aptepame išplaktu kiaušiniu, o ant varškės pridedame uogienės. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 1 val.
Šaltinis: Žurnalo "Kviečiu prie stalo" priedas "Tešlos".

Migdolu pyragas (mama greta)

3 kiaušiniai,
160 g cukraus,
žiupsnelis druskos,
4 valg. s. romo (ar kokio brendžio..)
140 g sviesto,
160 g maltu migdolu,
190 g miltu,
2,5 a.s. kepimo milteliu
kiaušinius išplakti su druska ir cukrumi, supilti i duonkepe ir sudėti kitus ingredientus išvardyta tvarka. Rinktis programa pyragu kepimui.

Morkų - ananasų mielinė duona (katu)
Ypač tinka pusryčiams

3/4 puodelio konservuotų nuvarvintų sutrintų ananasų (sirupo neišpilkite)
1/3 puodelio ananasų sirupo (to pačio iš skardinės)
1/2 puodelio sutarkuotų žalių morkų
1 1/2 valg. šaukštų nesaldintų obuolių sulčių
3/4 arb. šaukštelio vanilės
1/2 arb. šaukštelio druskos
1 1/2 valg. šaukštų rudojo cukraus
3/4 puodelio avižų dribsnių
3/4 puodelio rupių miltų
1 1/2 puodelio duonos miltų (naudojau 550C)
1 1/2 arb. šaukštelio sausų mielių.
Sudėkite ingredientus į duonkepę pagal gamintojo rekomendaciją; Pasirinkite vidutinį apskrudimo lygį ir baltos duonos ciklą; Kai iškeps, ištraukite iš kubiliuko ir vėsinkite ant grotelių apie 30 min. Suraikykite ir pateikite su sviestu ar džemu.
Mano komentarai: Duona gavosi šlapia ir nesaldi, nors rudojo cukraus dėjau 2 šaukštus ir 1 šaukštą dėjau paprasto cukraus. Ananasus sutryniau blenderiu, o morkas sutarkavau smulkia tarkute. Tingėjau spaust obuolių sultis, tai įdėjau citrinos sulčių pirktinių iš pakelio. Vanilės ir vanilinio cukraus neturėjau, tai įpyliau vanilės kvapų (ekstrakto) kelis lašiukus. Taip pat neturėjau avižinių dribsnių, tai dėjau gal trijų grūdų dribsnius. Duona gavosi man per daug apskrudusi - pjaustoma trupa. Bet šiaip skani. Valgiau su abrikosų džemu.

Naminė ruginė duona (krisla)

3 v.š. raugo
0,5 l šilto vandens
670 g ruginių miltų
50 g cukraus
1 v.š. druskos
kmynų ar įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, linų)
Raugą sumaišyti su šiltu vandeniu ir 300 g miltų, kad gautųsi tirštos grietinės masė. Palikti kilti šiltoje vietoje (nemažiau kaip 25 laipsnių) 8-24 val., uždengus rankšluosčiu. Kuo ilgiau stovės, tuo duona bus rūgštesnė. Aš laikau apie 12 valandų. Tada nuimti raugo ir palikti kitam kartui. Į masę įmaišyti likusius miltus, cukrų, druską ir priedus (man skaniausia su kmynais, kartais įmaišau šaukštelį giros salyklo - gaunasi tamsesnė spalva). Gerai išminkyti. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų. Sudėti į formą (jei reikia, patepti riebalais), drėgnomis rankomis suformuoti kepaliuką ir palikti kilti uždengus rankšluosčiu šiltoje patalpoje (taip pat nemažiau kaip 25 laipsnių) 3-6 valandas. Man paprastai užtenka 3 valandų, nes iškyla puikiai. Kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 min. (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės savybių, duonos dydžio ir pan.). Iškepusią išimti iš orkaitės, drėgnomis rankomis perbraukti per duoną ir palikti uždengus rankšluosčiu kuriam laikui. Atvėsusią išimti ir valgyti arba palikti įvyniotą į rankšluostuką ar į maišelį (kaip kas įpratęs).

Naminis keksas (segtukas)

1st. miltų – 150gr
2 kiaušiniai
½ a.š. sodos arba manau kiek daugiau kėlimo miltelių
400gr kondensuoto pieno.

duona su riešutais (mama greta)

Bet čia jau ne saldi duona.
1 kg duonos reikės:
405 ml vandens
2 arb.s. druskos
1 šaukšto cukraus
560 g kvietiniu miltu (550C ar 812B)
130 g ruginiu miltu
2 arb. s. mielių
150 g graikiškų arba lazdyno riešutų
Kepti pasirinkus prancūziško batono programa.

NTV duona (smila)

1. 1kg aukščiausios rūšies miltų ( ruginių ar kvietinių taip ir nesupratau, ar praklausiau).
2. Prasijojama per sietą, kad daugiau deguonies miltai ,,pagautų".
3. Tada beriama 14 g mielių ( sausų, smulkių)
4. Išmaišoma.
5. beriama 7 g. druskos.
6. išmaišoma.
7. pilama 750 g. vandens ( aiškino, kad iš krano).
8. Viskas mediniu šaukštu išmaišoma.
9. ant lentos beriama miltų ir visa tešla išimama iš indo ir švelniai išminkoma su miltais, esančiai ant lentos.
10. Suformuota tešla dedama į indą , apteptą aliejumi ( kad lengviau būtų išimti vėliau)
11. Apdengiama audiniu ir dedama aukščiau į kokią spintelę, kur nebūtų jokių skersvėjų.
12. Laikoma, kiek supratau apie 4-5 val. ( irgi tiksliai nesupratau).
13. Išimama, vel švelniai paminkoma ir viršus apiberiamas miltais.
14 Vel dedama į spintelę 4-5 vl.
15. Praėjus tam laikui, dedama į orkaitę- 210 laipsnių 5-kiom minutėm, po to 25 min. 220 laipsnių temp. kepama. Viso kepama 30 min. ( nu gal vel praklausiau kažką, negi tiek mažai).
Tai va, viskas atseit labai paprasta, bet ta kulinarė sakė, kad jai iš pirmo karto nesigavo gerai- tik iš kokio 15 -to. tai nežinau, ar verta eksperimentuoti Man pasirodė keista, kad nereikia jokio raugo...
Atsakyti
DUONA, KURIOS NEREIKIA MINKYTI ( isbandytas, veikia 100 proc.)

3 puodeliai miltu (savo nuoziura, as dejau 2 dalis baltu ir 1 dali rupiu kvietiniu miltu)
1.5 puodelio silto vandens
1 saukstas cukraus
0.5 sauksto druskos
1/4 arb. saukstelio sausu mieliu

sumaisome sausus ingredientus, supilame vandeni, dubeni uzdengiame dregnu ranksluosciu ir paliekame kilti ne maziau 12 val. pakilusi tesla bus pakankamai skysta. is teslos isleidziame dujas,tesla pilame ant gausiai miltuoto pavirsiaus, sulankstome suformuodami kepaliuka ir idedame i riebalais patepta forma. paliekame kilti 1-2 valandoms. kepame 200 laipsniu orkaiteje apie 40 min.

Pastaba nr. 1 Jei norit kad duona butu panasi i prancuziska duonele, tai kepdamos nedekit indo su vandeniu. jei idesit tai skonis bus panasus i musu lietuviska duona.

Pastaba nr. 2 sis receptas skirtas kepti sunkiame spiziniame puode, kuris su dangciu is pradziu ikaitinamas max temperaturoje ne maziau 30 min ir tada atsargiai idedama (imetama biggrin.gif ) tesla. kepama puse laiko su dangciu ir likusi laiko dalis - be dangcio P.S. as kepu paprastoj duonos formoj be dangcio ir gaunasi puikiai


Atsakyti