Įkraunama...
Įkraunama...

Būsimi krikšto tėvai nekrikštyti, kitos religijos

Faustyte, manau, nueikit į kitą bažnyčią. Jau rašiau, kad mūsų pasirinkti krikštatėviai neturi santuokos sakramento (vyrui tai antra santuoka) ir pasirinktojoj bažnyčioj pasakė, kad negali būt krikšto tėvais be santuokos. Jie labai dėl to sielojosi, tai pasiūliau jiems nueiti pasikalbėti su kitu kunigu dėl šventos ramybės. Krikšto mama nuėjo pas kitą kunigą, pakalbėjo, ir dabar rami laukia krikštynų. Ji paklausė kunigo:"kaip pas jus tai traktuojama - draudžiama ar nerekomenduojama ?" Tai jis jai atsakė: "Rekomenduojama, kad krikšto tėvai turi rodyti pavyzdį ir bla bla bla, o jūsų atveju jūs ir negalit priimti santuokos del svarios priežasties." Po to išeinant dar pasakė, kad jei ten (pasirinktojoj bažnyčioj) nekrikštys, atveskit čia- mes pakrikštysim.
Atsakyti
Na aciu kad ne visos uzsipuolet...Dar karta buvau pas savo kuniga, jis mano vaika tai krikstys be problemu, nes mano vaiko krikstateviai yra dar nevede jaunuoliai. Jis tik nenori, kad as buciau savo sesers vaiko krikstomama, nes nesu susituokusi baznycioje. Tuomet as jo paklausiau, tai jeigu mano pacios krikstomama buvo nesusituokusi baznycioje su vyru, tai dabar man nesiskaito krikstas. Kunigas mane nuramino ir pasake, kad pats krikstas bet kokiu atveju skaitosi ir tikrai nereikia persikrikstyti, tik as negaliu sakyti jog turiu krikstomotinele, ja galima ivardinti kaip kuma ar kriksto liudytoja.Manau, kad cia jau zodziu zaismas. Na nieko jau radau kuniga,kuriam svarbu kad krikstotevai butu katalikai . Man svarbu kad pats vaiko krikstas galiotu, o kaip mane su vyru ivardins tai maziausiai kreipiu demesio, krikstyju vaika, o ne save 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Lotari @ 2007 02 12, 15:02)
Šiaip siūlyčiau keisti bažnyčią, tikrai rasite tokią kurioje pakrikštys jūsų vaiką, nereikalaudami neįmanomų dalykų (čia pastebėjimas dėl antros santuokos). Juk kažkaip vaikus krikštijo ir visiems žinomas Linas Karalius, juk jo antra santuoka, bet vaiką krikštijo.

Lotari, krikštyti galima bet kurį vaiką bet kurioje katalikų bažnyčioje, nepriklausomai nuo to kelintoje ir kokioje santuokoje (ar išvis ne santuokoje, pvz. vieniša mama) gyvena jo tėvai, vaikai nebaudžiami dėl tėvų vienokio ar kitokio statuso neteikiant jiems krikšto.
Tiesiog tokiu atveju neleidžiama būti krikšto tėvais, kurie pagal Bažnyčios mokymą turėtų būti krikščioniško gyvenimo pavyzdžiu. Suprantama kad tos priežastys gali būti rimtos (kodėl nesusituokę bažnyčioje), niekas iš to nesityčioja ir nesijaučia dėl sakramento priėmimo viršesnis. Jokiu būdu. Kodėl neleidžiama jau buvo panadyta paaiškinti (tai laikoma nekrikščionišku gyvenimo būdu kad ir kokios būtų priežastys), o krikšto tėvų pareiga ne tik kalbėti, o liudyti tikėjimą. Dėl savo statuso jie to negali padaryti. Tokia yra tvarka, nereikia dėl jos pykti, vaiko mylėti tas statusas tikrai nekliudo smile.gif , o krikštatėviais tiesiog reiktų pasirinkti kitus žmones.
Nežinau kaip tiksliau pasakyti - na čia tas pats kas futbolininkui pykti, kad jis neleidžiamas sugipsuota koja žaisti aikštelėje. Nors trauma ir nebuvo tyčia planuota.

Tai ir statusas nepriėmus santuokos sakramento Bažnyčios požiūriu yra ta "žaizda", kuri trukdo išeiti į "aikštelę" . Dėl to nereikia pykti, o kad kartais skaudu tikrai niekas nesiginčija ir niekas dėl to nemenkina kaip žmonių.

QUOTE(Faustyte @ 2007 02 12, 14:36)
Bet vaikus krikstija ne tik katalikai bet ir kiti krikscionys, todel nemanau, kad krikstas yra tik katalikiskas sakramentas. Cia pstebejimas

Krikštas - krikščioniškas sakramentas, įjungiantis žmogų į tą krikščionišką bendruomenę, kurioje yra pakrikštijamas: katalikų jei krikštija katalikai, ortodoksų jei krikštija ortodoksai, liuteronų ir t.t. Tiesa, kad krikščionybė turi nemažai atšakų.

Va gal kas kam tiks (na kad tiks abejoju, bet tvarka va tokia)

http://kaunas.lcn.lt/10/rodyti,1839

http://kaunas.lcn.lt/10/rodyti,1032
Atsakyti
aciu uz mandaguma
Papildyta:
sveciavausi nurodytoje svetaineje, daug idomiu klausimu ir nemazai man nepriimtinu atsakymu, rekomenduoju paskaityti
Atsakyti
blink.gif Kažkoks marazmas, o kaip tada gali krikšto tėvais būti apskritai tarpusavyje nesusija žmonės?... ax.gif Tai gal aš savo krikšto dukroms nesiskaitau krikšto mama, jei aš su krikšto tėvais neturiu nieko bendro?... ax.gif
Atsakyti
Na, as neklaidinu zmoniu. Papasakojau tik tai, kas buvo nutike ir nenoreciau kad pasitaikytu ir kitiems toks "nuotykis". Na, man toks jausmas susidare, kad kai kurie kunigai, isveda savus istatymus. Ko neturetu buti.
Atsakyti
QUOTE(Egle 22 @ 2007 02 13, 14:07)
Na, as neklaidinu zmoniu.

Klaidini, taip nėra arba kažkas kažką ne taip suprato. Arba dėl kažkokių priežasčių suklaidino kunigas, ką šitoje vietoje sunkai įsivaizduoju. Krikštas yra vienetinis sakramentas, jis nedubliuojamas ir nekartojamas.

QUOTE(Korsikiete @ 2007 02 12, 18:54)
blink.gif Kažkoks marazmas, o kaip tada gali krikšto tėvais būti apskritai tarpusavyje nesusija žmonės?...  ax.gif

Labai paprastai - gali būt kiekvienas krikštytas katalikų Bažnyčioj pilnametis (t.y.16-metis), priėmęs pirmos komunijos ir sutvirtinimo sakramentus bei neturintis kanoninių bausmių ir gali laisvai priimti visus sakramentus (ko negali katalikas susituokęs tik civilinėje santuokoje). Su ištekėjimu už krikštatėvio ar ne krikštatėvio tai neturi nieko bendro. Tas negalėjimas būt atsiranda tada kai yra ne sakramentinė, o tik civilinė santuoka. Nesvarbu su kuo - krikštatėviu ar ne krikštatėviu. Šitoj vietoj viskas tikra labai paprasta smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2007 02 13, 14:57)
Klaidini, taip nėra arba kažkas kažką ne taip suprato. Arba dėl kažkokių priežasčių suklaidino kunigas, ką šitoje vietoje sunkai įsivaizduoju. Krikštas yra vienetinis sakramentas, jis nedubliuojamas ir nekartojamas.

Karbyne, prajuokinai mane. Kunigai neklystantys zmones... doh.gif ZINOK TAI ATSTITIKO MAN LABAI ARTIMIEMS ZMONEMS. Ir maciau ir girdejau is pirmu lupu. Is kur tiek naglumo teigt kad klaidinu?!
Atsakyti
Ar aš sakau, kad neklystantys? rolleyes.gif Aš sakau, kad Bažnyčios mokymas tuo klausimu yra va toks ir toks - t.y. kad krikšto galiojimas nuo krikštatėvių statuso nepriklauso ir viskas. Ir jei kas sako kitaip, net jei tai būtų kunigas (tesakau, kad pati realybėj tokio dalyko neįsivaizduoju, kad kunigas to nežinotų biggrin.gif, o jei taip yra - gėda ) reiškia jis klysta, o pats krikštas yra kuo tikriausias ir galiojantis. Ir kad jokių perkrikštijimų nebūna.
Atsakyti
As savo kunigui buvau uzsiminusi apie vaiko perkrikstijima, tai jis labai nusistebejo ir pasake, kad nebuna tokiu perkrikstijimu, krikstas galioja, kad ir krikstateviai nesusituoke baznycioje. Idomus ten kunigas pasitaike, kuris prikalbejo vaika perkrikstyti
Atsakyti
QUOTE(Faustyte @ 2007 02 10, 23:10)
Sveikos, turiu problemą. Mano sesuo paprasė pabuti krikstomama savo sunui. As sutikau. Nuejusi pas kuniga suzinojau, kad ja negalesiu buti, nes su savo vyru nesu susituokusi baznycioje, o taip susituokti negalejau, nes mano vyras jau buvo karta vedes. Ar kuri nors buvo susidurusi su tokia problema ir ka darete

Mano tevai nebuvo (ir nera) susituoke baznycioj ir turi ir kriksto sunus, ir kriksto dukra... Viena krikstijo mazdaug pries 30 metu, kita pries 12, trecia pries gal 3? Kaip matot, visi jie krikstyti gan skirtingu laiku, o ir skirtingose baznyciose, taciau niekas mano tevams neuzdraude ju krikstyti.

P.S. net paskambinau mamai ir paklausiau ar kunigai klause, ar tevai susituoke. Sake, kad del pirmu ir antru krikstynu tai neprisimena, bet paskutini karta kunigas tikrai klause. Ir pakrikstijo bigsmile.gif ir jie kriksto tevai, o ne liudininkai thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2007 02 15, 12:00)
............

Kad anksčiau taip pakrikštydavo, pati asmeniškai mąstau taip (mano pačios krikštatėviai tokie): rast tarybiniais laikais sakramentinę santuoką priėmusius krikštatėvius matyt buvo nelabai paprasta (mano pačios tėvo ir mamos pusėse tik mano tėvai jį priėmę kai mane krikštijo buvo). Tai ir leisdavo - nes tebuvo toks pasirinkimas: arba į normą netinkantys krikštatėviai arba vaikelis nekrikštas. Todėl ir būdavo daroma nuolaida šiuo klausimu kad vaikas apskritai pakrikštytas būtų. Dabar gi ne norma pasikeitus (ji tokia jau ir anksčiau buvo, tik kad situacija Lietuvoje tuo klausimu buvo labai kebli), o pati situacija su santuokos sakramentu - jį priėmusių porų tikrai nebe tiek kiek tarybiniais laikais ir rinktis tikrai yra iš ko.
O paskutiniu atveju, jei tai buvo jau "mūsų laikais" kunigas tai žinodamas tiesiog negalėjo leisti. O kad vis tik leido tai kas negalima - kitas klausimas.

Pasikartosiu
http://kaunas.lcn.lt/10/rodyti,1032

ne mano asmeniniai pasvarstymai tai. smile.gif
Atsakyti