Įkraunama...
Įkraunama...

Būsimi krikšto tėvai nekrikštyti, kitos religijos

QUOTE(malena44 @ 2009 07 07, 20:07)
mes buvom baznycioj susitarti del kriksto datos. uzsirase visus vaiku, tevu ir krikstateviu duomenis, tada ir klause ar turi visus reikalingus saktamentus: kriksta, pirma komunija, sutvirtinima ir santuoka

del sutvirtinimo, tai tikrai nebūtinas jis-kunigas sakė. Aš pati be sutvirtinimo, o ir savo vaikus pakrikštijau, ir krikšto mama greit pabūsiu, o krikštas tai būtinas krikštatėviams, kitaip nekrikštytasis tik liudininku gali būt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Dzenete @ 2009 07 07, 20:01)
zinojom kad reikia, taciau ar dabar blogesni krikstateviai tam vaikiukui busim, ar skiriasi kas pasamoneje tu susituokes baznycioje ar ne.?

dzenete, filosofuot galima daug ir gyvenime būna visaip ir pas mus dėl sovietinės praeities irgi visaip buvo, bet yra vienas paprastas dalykas, faktas, kad jūs tų reikalavimų tiesiog neatitikot.
Vienas iš uždavinių krikštatėviams yra vaikui būt krikščioniško gyvenimo pavyzdžiu, todėl jei sudaryta santuoka ir reikalaujama, kad ji būtų sakramentinė. Tiesiog tas sakramentų praktikavimas yra vienas iš esminių dalykų, kuriais vaikui rodomas pavyzdys. Visa kita žinoma taip pat, bet mes juk kalbame apie vaiko įvedimą į religinę bendruomenę, todėl negali nuo to(sakramentinio gyvenimo) atsiriboti ir sakyti, kad čia viskas ok wink.gif
O taip tai žmogus be teisių teoriškai gali mokėt vairuot geriau už tą kuris tas teises turi. Ir vis tik vienas gali sėst už vairo teisėtai, o kitas ne. Paprasta.

Na patapot tai patapot, sukitės kaip gaunasi sąžiningiausiai ir geriausiai, bet nuo to, kad kažkas tokiu būdu patampa, tai netampa norma, jos yra visiems vienodos ir turi savo logiką.

Tarkim aš futbole ar kuriame kitame sporte nekaitalioju taisyklių, jei jos man nepatinka. Jei norisi žaisti, tenka su jomis taikytis ir jas pripažinti.
Čia ne žaidimas, čia rimčiau (bent teoriškai taip turi būti), o elgiamės atsainiau nei su žaidimu.
.......................................................................................................
Sutvirtinimas krikštatėviams (ne tėvams) tikrai būtinas, nebent kas "privačiai" sumano padaryti "nuolaidas" ... galite papasakoti kunigui, gal pamiršo žmogus cool.gif ...

smile.gif+2009 07 03, 02:50-->
QUOTE(hi smile.gif @ 2009 07 03, 02:50)
parinkau iš kitų temų "į temą"

http://kaunas.lcn.lt/10/rodyti,681

Copypaistas iš bažnytinės teisės kodekso

Kan. 872 Krikštijamajam, kiek tai įmanoma, parenkamas
krikštatėvis, kurio pareiga padėti suaugusiam
krikštijamajam krikščioniškos iniciacijos metu ir atnešti
krikštui krikštijamą kūdikį drauge su jo tėvais bei
rūpintis, kad pakrikštytasis gyventų krikščionišką
gyvenimą, suderinamą su krikštu ir rūpestingai vykdytų
su juo susijusias pareigas.
Kan. 873 Leidžiama kad būtų tik vienas krikštatėvis ar
krikštamotė arba krikštatėvis ir krikštamotė kartu.
Kan. 874 § 1. Būtina, kad asmuo, norintis tapti krikštatėviu,
atitiktų šias sąlygas:

1o jį būtų parinkęs pats krikštijamasis, jo tėvai ar
juos atstojantys asmenys, arba, tokių nesant, klebonas
arba krikšto teikėjas. Pariktasis privalo suvokti šias
pareigas bei turėti intenciją jas tinkamai vykdyti;
2o būtų sulaukęs šešiolikos metų amžiaus, nebent
diecezijos vyskupas būtų nustatęs kitą amžiaus ribą arba
klebonas ar sakramento teikėjas manytų, kad, esant
teisingai priežasčiai, reikia padaryti išimtį;
3o būtų katalikas, jau priėmęs sutvirtinimą bei
šventosios Eucharistijos sakramentą, gyvenantis pagal
tikėjimą bei dabar prisiimamas pareigas;

4o nebūtų suvaržytas kokios nors teisėtai uždėtos
ar paskelbtos kanoninės bausmės;
5o nebūtų krikštijamojo tėvas ar motina.
§ 2. Pakrikštytajam, priklausančiam nekatalikiškai
bažnytinei bendruomenei, leidžiama būti tik krikšto
liudytoju drauge su krikštatėviu kataliku.
http://iteadjmj.com/...cickodeksas.pdf



Kalba ne apietai patinka mums tai ar ne, kalba apie tai, kokie yra keliami reikalavimai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi :): 07 liepos 2009 - 23:50

ką tik gavau pakvietimą būti krikštamote blink.gif , o esu žalia žalia tame dalyke biggrin.gif .
Perskaičiau pirmą žinutę ir turiu klausimą, gal kas atsakysite - kviečia mane ir mano brolį būti krikštatėviais. Brolis gyvena santuokoje + bažnytinėje.
Aš - neturiu nei vieno tų statusų, bet jau n metų gyvename su MB. Kunigas užklaus, aš pasakysiu teisybę, tai nebeleis būti ta krikštamote? g.gif
Atsakyti
QUOTE(syri @ 2010 01 12, 16:14)
ką tik gavau pakvietimą būti krikštamote  blink.gif , o esu žalia žalia tame dalyke  biggrin.gif .
Perskaičiau pirmą žinutę ir turiu klausimą, gal kas atsakysite - kviečia mane ir mano brolį būti krikštatėviais. Brolis gyvena santuokoje + bažnytinėje.
Aš - neturiu nei vieno tų statusų, bet jau n metų gyvename su MB. Kunigas užklaus, aš pasakysiu teisybę, tai nebeleis būti ta krikštamote?  g.gif

Cia labai daug ka prauso nuo kunigo. Mes irgi negalejome krikstyti savo vaiko, nes krykstateviai buvo ne baznytenei santokoj (bet planavo susituokti baznycioje), ir mes su vyru irgi paprastoje santuokoje, bet irgi ateityje planuojame tuoktis baznycioje, tiesiog dar mums neatejo laikas.
Tiesa pasakius, kai jau pildem dokumentus baznycioje (krykstynu diena), aisku mus paklause apie baznytine santuoka, meluoti nebuvo reikalo, atsakem tiesa,kunigas taip negerai paziurejo i mus, bet nieko neatsake. Jau buvo visi susirinke ir sveciai ir krikstateviai, krykstynos ivyko! Mes su vyru zinome, kad priemem sau didele pareiga ir atsakomybe krykstyti vaika be sakramentines santuokos, bei be krikstateviu baznytines santuokos.
Atsakyti
QUOTE(Angelina 2007 @ 2010 01 13, 09:32)
Mes su vyru zinome, kad priemem sau didele pareiga ir atsakomybe krykstyti vaika be sakramentines santuokos, bei be krikstateviu baznytines santuokos.


Sveikos mergaitės. Tik norėjau patikslinti kai kurias detales, nes matau, klaida keliauja iš puslapio į puslapį, iš temos į temą smile.gif Dėl krikštijamo vaiko artimųjų pasikirikštijimo ar nepasikrikštijimo bei santuokos/ne santuokos. Viskas darosi paprasčiau, jei kunigą įsivaizduosime kaip banko paskolos išdavėją ar draudimo agentą: jis nori įsiūlyti kuo daugiau savo paslaugų. O tiesa yra labai logiška ir aiški: krikšto esmė yra dar 1 ( o ne visą būrį) pagonį paversti į krikščionį. Vadinasi visiškai nesvarbu kas vaiką pagimdė katalikai ar provoslavai, net musulmonai tėvai savo vaikui gali linkėti būti krikščionimi. O jei vaiką augina viena mama ar tėtis, arba tai vaikas iš antros santuokos, kuri, kaip žinia, nebegali būti bažnytinė (bažnyčioje tuokiama tik 1 kart). Todėl apie būtinybę būti bažnytinėje santuokoje tėvams ar krikštatėviams tai iš vis negalima kalbėti. To nė vienas kunigas negali reikalauti remdamasis bažnyčios teise, o daugių daugiausia gali paraginti susituokti, paprašyti, paskatinti... Kaip žmogus žmogų. bet ne todėl, kad be šito sakramento jis neturi teisės atlikti kito sakramento visai kitam žmogui. Todėl, miela Angelina, nesijauskit moraliai nusikaltus ar įsipareigojus, nes neturit pagrindo.
Antras dalykas dėl artimųjų apsikrikštijimo. Čia viskas labai panašiai. Šita situacija panaši į pvz., anonominių alkoholikų klubo santvarką, kurią rodo holivudo filmuose. Ten naujokui paskiriamas kaip ir globėjas toks pats buvęs alkoholikas, kuris skatintų naujai istojusį laikytis blaivybės, pakontroliuotų jį, teiktų moralinę paramą. Taigi dabar pakeiskime žodį "alkoholikai" į "pasikrištiję" ir gausime visiškai teisingą istoriją apie krištijamo ir pasikrikštijusių žmonių santykius. Išvada: kunigas negalėjo reikalauti, kad tėvai būtų pasikrikštiję, tačiau jis privalėjo įsitikinti, kad krikštatėviai (naujojo krikščionio) globėjai tikrai pakrištyti. Naujas krikščionis turi gauti tinkamus vedlius į krikščionybės pasaulį ir krištas ir yra tam skirtas. Jūsų vaikas tokio vedlio neturės.
Ir pabaigai: krikštynų esmę, mano nuomone, kiekvienas žmogus suvokia tik brandoje. Todėl pasirinkimą, kuo žmogus bus - krikščionimi, musulmonu ar visai bedieviu jis padarys nepriklausomai nuo to, ar buvo pakrikštytas, ar kaip kitaip ritualais susaistytas su kitomis religijomis. Mes taip pat ruošiamės krikštyti savo antrą vaiką ir mūsų motyvai yra labai toli nuo religinių: mes norime, kad vaikas papildomų dovanų ir dėmesio gautų iš dar dviejų žmonių, kad sustiprėtų mūsų dviejų šeimų ryšiai, kad vaikas galėtų su dar dviem suaugusias praleisti savo atostogas, kad galėtų rinktis daugiau gyvenimiškos patirties, kad paklausti ir sužinoti jis galėtų iš didesnio rato žmonių... Taigi viskas labai praktiška ir materialu. Religingumo neįpūsį per krikštą, todėl graužtis dėl kažkokių tūkstantmečių papročių neverta. Tikiu, kad jūs savo vaikiukui linkite pačių gražiausių vaikystės metų ir už tai jis padėkos smile.gif Sėkmės visoms, ir pabaigai palinkėsiu ne gražios krikštynų šventės, bet gražaus krikštavaikio ir krikštatėvių bendravimo!
Atsakyti
Na pas mus bent jau niekas neklause ar mes krikstyti ar ne, manau tai tikrai priklauso nuo kiekvieno kunigo asmeniskai. du kartus tapome kriksto tevais su vyru ir nei karto tokio klausimo nekilo. O antra karta kai krikstijome, tai kunigas paklause ar zinome pareigas, sakau uzauginti krikscioniu doru, o jis ir sako dabar kol vaikas mazas svarbiausia atverti pinigine ir saldainius pirkti lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irmuciukas5: 13 sausio 2010 - 14:27
Mūsų sūnelio krikšto tėtis nepriėjęs pirmos komunijos. Tai paklausėm kunigo ar jis gali būti krikštatėviu, tai iš mūsų tik pasijuokė, pasakė o koks skirtumas, svarbu geras būtų krikštavaikiui. Taip, kad tik senų pažiūrų kunigai gali neleisti būti krikštatėviais, jei nekrikštyti ar pan.
Atsakyti
QUOTE(cookiller @ 2008 07 08, 12:08)
Moteros, pagelbėkit ir man dėl krikštynų. Mes su vyru susituokę jau 10 metų, bet mūsų santuoka civilinė (bažnyčioje nesituokėm). Aš esu tik krykštyta, pirmos komunijos nepriėjusi ir pan. Vyras šiuos reikalus dar vaikystėje susitvarkė. Ar mums leis sūnų krykštyti be šliubo bažnyčioje?

Pas amne labai panasi situacija esam susituoke bet neturim bažnytinės santuokos todėl kad vyras jau buvo turejes pirmos santuokoj bažnytine ir iki šiol bažnytinės santuoka nera susitvakkes ta prasme bažnytiskos santuokos nenutrauke tai siuo atveju ar mums bus leista krikstyt duktyte nes kaip tik sia vasara norėtume jau gal kas gali atsakyt aciukas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(saule1 @ 2010 01 29, 20:07)
Pas amne labai panasi situacija  esam susituoke  bet neturim bažnytinės santuokos todėl kad vyras jau buvo turejes pirmos santuokoj bažnytine ir iki šiol bažnytinės santuoka nera susitvakkes ta prasme bažnytiskos santuokos nenutrauke tai siuo atveju ar mums bus leista krikstyt duktyte nes kaip tik sia vasara norėtume jau gal kas gali atsakyt aciukas 4u.gif

Na bent Alytuje niekas nieko neklausia ir nesikabineja ir tikrai leidzia vaikiuka krikstinti g.gif . Nors cia kazkur skaitinejau mamytes rase, kad kazkur yra kunigeliu nepatenkintu del to.
Atsakyti
Laba smile.gif

Turiu klausima... Noriu kad maziuko krikstamote butu mano pssesere,bet ji nepriejusi komunijos... Kazin ar gali buti krikstamote? Ka daryti? JI Vokietijoje, grys tik krikstynoms, tai nelabai gali gauti komunija
Atsakyti
QUOTE(popuri @ 2010 03 26, 09:48)
Laba smile.gif

Turiu klausima... Noriu kad maziuko krikstamote butu mano pssesere,bet ji nepriejusi komunijos... Kazin ar gali buti krikstamote?  Ka daryti? JI Vokietijoje, grys tik krikstynoms, tai nelabai gali gauti komunija

Labas mieloji. Dingai iš mūsų temukės, tai čia tave sutinku bigsmile.gif
Atsakysiu ką pati žinau: šiaip tai negali schmoll.gif Krikštatėviai turi būti priėję Pirmos Komunijos ir Sutvirtinimo. Bet... Visada yra bet ax.gif Reikia kalbėtis su kunigu, dažnai jie ten nuuuu prasuka pro šalį. Sakykim, su sąlyga, kad ateity krikštamotė visa tai sutvarkys ir bus pavyzdžiu savo krikštavaikiui: nu, kad niekas niekada nevėlu. Draugų pora šitaip santuoką sudarė: su sąlyga, kad po vestuvių tai susitvarkys. Teko tvarkytis, nes parapijos klebonas vis ant kulnų lipo. Tai kai krikštijo savo pirmagimę, jie tada ir Pirmą Komuniją priėmė. Jei protingas kunigas tai tikrai ras išeitį, gal pasiūlys būsimai krikštamotei ateiti vieną kartą pokalbiui, paklausinės ten kokių poterių, ar šiaip kokių bažnytinių dalykų, gal tą pačią dieną leis pirma priimti Komuniją, o paskui ir krikštyti, bus dviguba šventė. Labai sunku pasakyti, nes viskas priklauso nuo kunigo: jis gali kažką apeiti, kažkiek pasukti. Aišku, jei jis yra protingas ir supratingas. Bet jei koks užkietėjęs užsispyrėlis, tai schmoll.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(daivulka78 @ 2010 03 26, 11:23)
Labas mieloji. Dingai iš mūsų temukės, tai čia tave sutinku bigsmile.gif
Atsakysiu ką pati žinau

Sveikute bigsmile.gif Malonu tave rasti cia bigsmile.gif Niu as siandien ir ten pasireiskiau biggrin.gif
Aciu uz atsakyma - bandysiu su mus kunigeliu kalbetis, jis siaip toks daugiau "verslininkas" nei kunigas, tai gal ir susitarsim ax.gif
Atsakyti