QUOTE(Drakoša @ 2010 05 07, 11:14)
Nesunku prisimesti.
Oro kiekis m3 x 1,2 x temperatūrų skirtumas (tvid - tiš) = reikalingas šilumos kiekis orui pašildyti nuo tiš iki tvid. (čia grubi formulė)
Tada primeti koks tavo rekuperatoriaus efektyvumas %, padaugini ir gauni.
Čia irgi grubiai, nevertinant visų kitų veiksnių ir procesų.
Iš esmės tai galima daryti įvairiais būdais ir vieni bus tikslesni, kiti grubesni, bet norint tiksliai nustatyti sąnaudų skirtumą reikia labai tikslių duomenų: pastato atitvarų šiluminė varža, šildymos sitemos šilumos šaltinio techniniai parametrai ir eksploatacijos sąnaudos ir t.t. Be to abejoju, kad apsiribojant vien skaičiavimais, tegu ir labai detaliais bei tiksliais butų galima labai tikslų rezultatą gauti, todėl net nenoriu pradėti to daryti, ar tuo labiau veltis į gręsiančius ginčus. Esmė tame, kad tyrimai šia tema yra daryti ir ne vienas šaltinis teigia, kad vėdinant patalpas per langus (vėdinant per orlaides sienose šilumos nuostoliai yra faktiškai tie patys, nes tai tas pats natūralus gravitacinis vėdinimas) šilumos nuostoliai sudaro vidutiniškai 20 procentų. Naudojant pažangių technologijų rekuperatorių beveik visa šiluma lieka patalpoje. Tuo remiantis ir galima skaičiuoti kiek sutaupysite ir per kiek laiko rekuperacinė sistema atsipirks skaičiauojant tiesioginį ekonominį efektą. Esmė tame, kad ji tikrai atsipirks - klausimas tik per kiek ir tai jau priklauso nuo konkretaus namo.
Kitas dalykas, į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, kad skirtumas tarp kokybiškų orlaidžių įrengimo kainos ir rekuperacinės sistemos įrengimo kainos matuojamas ne dešimtimis tūkstančių, o daugiausiai keliais tūkstančiais (jei naudosit kokybiskas orlaides, tai skirtumas apskritai gali sudaryti vos kelis šimtus). Taigi tikrai siūlau pamąstyti ar verta tokiu abejotinu būdu "taupyti".
Ir vėlgi aš noriu dar kartą pabrėžti, kad jokiu būdu nesakau, jog orlaidžių įrengimas sienose yra netinkamas, nenaudotinas jokiais atvejais ar panašiai. Aš manau, kad tai tikrai geras sprendimas statant pavyzdžiui daugiabučius namus. Taip yra todėl, kad rekuperacines sistemas, taip pat kaip ir autonominį butų šildymą bei panašias sistemas rįžtasi diegti retas NT investuotojas. Tačiau individualioje statyboje aš esu didelis rekuperacinių vėdinimo sistemų šalininkas, nes tikrai nematau lygiaverčių alternatyvų.