Na man tik vienu atveju ir pateisinama šildymo oru sistema - pasyvus namas ir tai vien dėl to, kad yra realūs pavyzdžiai. bet man kyla klaustukų, dėl oro apykaitos, ar naudojama recirkuliacija tokiuose namuose.
o jei saulė šildo orą, tai ar tiesiogiai per šilumokaitį ant paduodamo oro kaip žinia oru šildomos patalpos greit įšyla, bet greit ir atvėsta, tai kaip gali tos šilumos užtekti, jei paprastai šaltukas spustelna naktimis.
kol kas aš įsivaizduoju tokį modelį. saulės kolektorius kuris šildo sanmazgų, holo, virtuvės grindis (t.p. ruošia karštą vandenį), su storesniu betono sluoksniu, kad akumuliuotų šilumą. rekupas paskaičiuotas 4-5h-1 miegamiesiems ir svetainei. oras paimamas iš san mazgų, holo ir virtuvės, tiekiamas į miegamuosius ir svetainę. deja jei ir labai maži šilumos nuostoliai orą reiks į patalpas paduot bent keliais laipsniais šiltesnį, ties langais, tam vis dėlto prireiks el. šildytuvo... extra atvejams būtų židinys su ortakiais į miegamuosius. pataisykit mane jeigu klystu, bet kaip apsieiti be papildomo oro pašildymo rekupe, kad paduodamo oro temperatūra būtų aukštesnė nei miegamuosiuose.
Ir visdėlto man rizikingai skamba saulės energija šildymui žiemą, duok die, kad ji karštą vandį paruoštų.
na va ir aš dabar primaliau
Tai, kad "kylą klaustukų"- liudija, kad nesate naujokė šioje srityje, ir vargu ar galėsiu daug kuo padėti. Litanija gautus ilga- kažin, ar ten rastumėte labai jau daug "amerikų". Pabandysiu trumpai- tik iš kito galo. Renkantis partnerį rekuperacinio vėdinimo sistemoms tiekti ir montuoti, svarbiausiais kriterijais buvo du:
* "Pasyvaus namo sindromas". Jei negali su žmogumi susikalbėti viena kalba- tik įsigytum bereikalingų problemų. Visi Jūsų paminėti niuansai "apeinami" tik vienu būdu- apjungiant visas namo sistemas į vieną derinį.
* Pasyviame name neleistinas tiekiamo ir ištraukiamo oro srautų maišymasis (rotacinių šilumokaičių naudojimas). Automatiškai seka- tik priešinių srautų šilumokaitis. Apart pigesnės eksploatacijos, tai apsaugo nuo "kurioje ausyje zvimbia", kai sistema dirba didesniu, nei nominaliu pajėgumu.
Dėl "greit įšyla, bet greit ir atvėsta"- esate visiškai teisi. Tik buvo praleista svarbi tarpinė grandis- boileris/akumuliacinė talpa, kuri ir išsprendžia kone visas problemas (jei pačios namo konstrukcijos nesugeba akumuliuoti reikiamo kiekio šilumos- pvz. karkasiniame name). "Naktiniam šaltukui" minėjau apie papildomą sistemą- dažniausiai naudojami granulėmis kūrenamas katilas ar šilumos siurblys.
Pasyviam namui vargu ar pavyktų išsiversti be 16 val. sistemos darbo (kaip ir bet kokio namo tinkamam vėdinimui). O dėl židinio su ortakiais- peilis Pasyviam namui (tuo labiau- rekuperacinei).
Nenuvertinkite saulės kolektorių- ateitis priklauso jiems (ir dar kelioms sistemoms). Pagal populiarumo augimo- Saulės namas tapo lyderiu (aišku ne LT ). Šiame puslapyje rasite kelias nuorodas. Atleiskite už netvarką - senąją svetainę patvarkau, tik kai kiti darbai "užknisa".
Truputis dėl terminologijos. Nestandartinės orientacijos vyrukas gali būti "pasyvus", tačiau namas- tik "Pasyvus" .
* "Pasyvaus namo sindromas". Jei negali su žmogumi susikalbėti viena kalba- tik įsigytum bereikalingų problemų. Visi Jūsų paminėti niuansai "apeinami" tik vienu būdu- apjungiant visas namo sistemas į vieną derinį.
* Pasyviame name neleistinas tiekiamo ir ištraukiamo oro srautų maišymasis (rotacinių šilumokaičių naudojimas). Automatiškai seka- tik priešinių srautų šilumokaitis. Apart pigesnės eksploatacijos, tai apsaugo nuo "kurioje ausyje zvimbia", kai sistema dirba didesniu, nei nominaliu pajėgumu.
Dėl "greit įšyla, bet greit ir atvėsta"- esate visiškai teisi. Tik buvo praleista svarbi tarpinė grandis- boileris/akumuliacinė talpa, kuri ir išsprendžia kone visas problemas (jei pačios namo konstrukcijos nesugeba akumuliuoti reikiamo kiekio šilumos- pvz. karkasiniame name). "Naktiniam šaltukui" minėjau apie papildomą sistemą- dažniausiai naudojami granulėmis kūrenamas katilas ar šilumos siurblys.
Pasyviam namui vargu ar pavyktų išsiversti be 16 val. sistemos darbo (kaip ir bet kokio namo tinkamam vėdinimui). O dėl židinio su ortakiais- peilis Pasyviam namui (tuo labiau- rekuperacinei).
Nenuvertinkite saulės kolektorių- ateitis priklauso jiems (ir dar kelioms sistemoms). Pagal populiarumo augimo- Saulės namas tapo lyderiu (aišku ne LT ). Šiame puslapyje rasite kelias nuorodas. Atleiskite už netvarką - senąją svetainę patvarkau, tik kai kiti darbai "užknisa".
Truputis dėl terminologijos. Nestandartinės orientacijos vyrukas gali būti "pasyvus", tačiau namas- tik "Pasyvus" .
QUOTE(EVOY @ 2009 09 09, 18:05)
tai kiek gi tos šilumos "pritaupo" rekuperatorius- kWh ir Lt. Matyt neteisingai buvau įsitikinęs, kad pardavinėjant rekuperatorius- kaip tik šie skaičiai turėtų būti pagrindiniu argumentu, "plaunant smegenis" potencialiam klientui. Patys galite pasitikrinti- LT nė vienoje pardavėjų svetainėje ši informacija nėra pateikiama.
Na matot, pats patvirtinate, kad rekuperatorius ne panacėja, šiluma prarandama bet kuriuo atveju ir gali būti, kad iki deklaruojamų 85% nė iš tolo nedatempia. Kažkur jau šioje diskusijoje buvo paminėta, kad rekuperacinė sistema niekada neatsiperka, tai tik komforto dalykas.
Kas liečia mano atvejį, tai aš pilnos rekuperacinės sistemos įsirengti negaliu, kad ir norėčiau, todėl ir svarstau kas geriau, ar įsirengti mechaninį oro pripūtimą ar vėdintis skersvėjais ? Šiluma prarandama BET KURIUO atveju.
QUOTE(Giedruolė @ 2009 09 09, 15:01)
o tai kas sušildys tą jūsų orą? čia ir yra didžiausias klausimas.
tarkim jūsų pastatui reikalingas 700m3/h oro kiekis (šiaip populiarus čia skaičius ) tai reiškia jums reikės grubiai tariant 10kW šilumos, kad tą orą pašildytumėte nuo -23C iki 20C. o naudojant rekuperatorių priklausomai nuo jo efektyvumo užteks 1-3kW elektrinio šildytuvo. elektrinio todėl kad vandeninis su visa aprišimo komplektacija nelabai apsimoka, be to ir statytumėt nešildomoj palėpėj, dėl ko iškyla užšalimo rizika. štai koks pagrindinis skirtumas oro tiekimo įrenginio nuo rekuperatoriaus.
tarkim jūsų pastatui reikalingas 700m3/h oro kiekis (šiaip populiarus čia skaičius ) tai reiškia jums reikės grubiai tariant 10kW šilumos, kad tą orą pašildytumėte nuo -23C iki 20C. o naudojant rekuperatorių priklausomai nuo jo efektyvumo užteks 1-3kW elektrinio šildytuvo. elektrinio todėl kad vandeninis su visa aprišimo komplektacija nelabai apsimoka, be to ir statytumėt nešildomoj palėpėj, dėl ko iškyla užšalimo rizika. štai koks pagrindinis skirtumas oro tiekimo įrenginio nuo rekuperatoriaus.
Labai jau extremalūs skaičiavimai Skaičiuojam realiai, pvz ne daugiau 150m3/h, temperatūra nuo -4C (vid. sausio mėn. temp.) iki 20C. Kiek gautus, nes aš nemoku paskaičiuoti ?
QUOTE(taistai @ 2009 09 10, 00:03)
Labai jau extremalūs skaičiavimai Skaičiuojam realiai, pvz ne daugiau 150m3/h, temperatūra nuo -4C (vid. sausio mėn. temp.) iki 20C. Kiek gautus, nes aš nemoku paskaičiuoti ?
Prisijungsiu
Net ir prie +7 lauko vid. temp., 150 m3 ir patalpos 20 per visą 6 mėn šildymo sezoną tau teks pakloti net apie 1000LT.
Tai ir pamastyk apie rekuperacijos reikalingumą. Priimkim rekuperatoriaus naudingumą kad ir 40% (kas yra realu net ir su plošteliniu rekuperatoriumi).
QUOTE(taistai @ 2009 09 10, 01:03)
1,2kW
Papildyta:
tarp kitko tokiems oro kiekiams Amalva siūlo tokius mažo aukščio rekupus (jei dėl vietos trūkumo taip nusprendėt) ir juose šildytuvo išvis net nenumatyta. pasidomėkit jų puslapyje, ten yra visi išmatavimai ir pan.
Papildyta:
QUOTE(EVOY @ 2009 09 10, 00:06)
nu čia tai sujuokinot sorry. Kad ir kaip man patiktų pasyvaus namo idėja, bet kad didžiaja pradėčiau rašyt, tai dar matyt daugiau info reik pasiskaityt, arba lietuvių kalbos vadovėlį gal reik pasivartyt apie tikrinius daiktavardžius, gal prie išimčių...
Aš suprantu, kad iš esmės židinys yra kaip minusas užtikrinant namo sandarumą. bet visgi gal eina įmontuoti kokias sklendes - juškas ant kamino, kad šaltas oras neitų vidun kai židinys nesikūrena. Ar ortakiais šildant nuo židinio dar kažkas negero darosi tam pasyviam namui? juk tai vidiniė namo recirkuliacija.
QUOTE(taistai @ 2009 09 10, 00:40)
Na matot, pats patvirtinate, kad rekuperatorius ne panacėja...
Ko gero ne tai norėjau pasakyti- greičiau pats "atsikirpote" tą dalį, kuri atitinka Jūsų nusistatymus, ir kurią pageidaujate girdėti .
Rekuperatorius žinoma nėra panacėja- paprasčiausiai elementari būtinybė. Kad jokia sistema netempia "85 %"- tai ir taip aišku. Tačiau tai, kad rekuperacinė sistema niekada neatsiperka- visiškas bredas. Atrasti tokio nusistatymo priežastis labai paprasta, nes jos tik keturios:
* Lietuviškos individualaus būsto statybų tradicijos. Statoma dėžutė su stogu (kažkodėl ši elementariausia proceso dalis laikoma svarbiausia), o po to- ištisa improvizacija. Orkestras dažniausia groja be dirigento, o jei dar žvilgtelėti į jo muzikantus- "kaimyno universitetus" baigę besistatantys ir probleminių statybininkų komanda. Tokia padėtimi pasinaudoja blogiečiai ventiliacijos sistemų montuotojai, kuriems iki gyvo kaulo įgriso diskusijos su klientu apie tai kas yra gėris o kas blogis, ir besibaigiančios vieninteliu burtažodžiu- kaina. Motyvacijos "nuveikti ką tai gero" pas juos lygiai 0, todėl žaidžia tik $. Rezultate: sumontuota rekuperacinė dažniausiai primena penktą šuns koją.
* Vakar per visas žinių laidas iš Rusijos atvažiavęs pagyvenęs vyrukas aiškiai pasakė- dujos (suprask, kad ir visos kitos alternatyvos) brangs. Jei kas atkreipė dėmesį, šį kartą net neužsiminė apie tradicinius maždaug "-is" procentus. Tik ar kas išsitraukė kalkuliatorių, ir puolė karštligiškai koreguoti savo statybų planus? Abejoju! Mūsų chromosomose yra konservatorių genas, kuris klastingai "kužda": lietuvis ne koks amerikonas, ir išgyvens bet kokią apokalipsę. Juk visiems gyvenimo atvejams yra pigios alternatyvos: nėra sunku automobilio priekyje primontuoti ienas, ir pasikinkyti arklį- tik kad vežios lėčiau.
* Tautietis visada pasiruošęs rytoj (vėliausiai- po metų) įsitaisyti vėžį, žūti auto avarijoje ar dar kokiu būdu prarasti gyvastį. Todėl atsipirkimo laikas 6 ar net 8 metai- jam jau visiškas absurdas.
* Namus mes statomės ne savo komfortui užsitikrinti, bet statusui visuomenėje įtvirtinti. Jei dėžutė jau kelių šimtų kvadratų, dažniausiai teks spręsti rebusą, kaip не ударить лицом в грязь prieš kaimyną, ir apdailai sukrapštyti pagal LT standartus. Nėra ko stebėtis, kad tuomet prisigalvojama visokiausių keistų argumentų, kodėl tas ar kitas namo "navarotas"- pinigų švaistymas. Pasiūlyti tautiečiui statytis ką tai pagal tikruosius poreikius (kurie nepalyginamai kuklesni, nei įprasta manyti) ir realias galimybes, bet labiau komfortiško kasdieniniame gyvenime- tas pat, kaip užvažiuoti šlapiu skuduru per veidą.
Panegirikų rekuperaciniam ir taip pilnas internetas, todėl paminėsiu tik jos pagrindinį trūkumą. Visi rekuperacinės vėdinimo sistemos privalumai (sutrumpinus: supermikroklimatas namuose)- prisideda prie "aplinkos sterilizacijos". Ši vos kelis dešimtmečius gyvuojanti tendencija jau demonstruoja skaudžias pasekmes- alergijos ar astmos neturintys vaikai greitai iš viso taps retenybe, kurią aptiksime tik socialinės rizikos šeimose. Todėl įsirenginėdami "užnavarotintą" rekuperacinę vėdinimo sistemą, nepamirškite apie "kompensatorių"/vaiko imuninės sistemos "treniruoklį": priglauskite kokį valkataujantį šunį, ar bent jau nupirkite savo vaikui žiurkėną.
Jei svarstote pasirinkimą tarp mechaninės (ne rekuperacinės) ventiliacijos ir skersvėjų: 51 % už skersvėjus- bus mažesni namo šilumos nuostoliai, susitaupys neblogą sumą Lt už sistemos įrengimą, o vėliau sąskaitos už elektrą ne taip erzins. Trūkumas tik vienas- prarasite galimybę ateityje "greituoju ir pigiuoju būdu" į jau esamą sistemą "įsprausti" rekuperatorių. Vargu, ar to pavyks išvengti, nes naudojant geoterminio terminologiją- tinkamai įrengtos rekuperacinės vėdinimo sistemos COP'ai šildant (tiksliau: taupant šilumą) ne blogesni už šilumos siurblių, kas ją daro mažiausius įrengimo + eksploatacinius kaštus turinčia šildymo (tiksliau: šilumos taupymo) sistema. Kas manė, kad tai bus malkos- siūlau dar kartą pabendrauti su kalkuliatoriumi .
QUOTE(Giedruolė @ 2009 09 10, 09:38)
Kad ir kaip man patiktų pasyvaus namo idėja, bet kad didžiaja pradėčiau rašyt, tai dar matyt daugiau info reik pasiskaityt, arba lietuvių kalbos vadovėlį gal reik pasivartyt apie tikrinius daiktavardžius, gal prie išimčių...
Aš suprantu, kad iš esmės židinys yra kaip minusas užtikrinant namo sandarumą. bet visgi gal eina įmontuoti kokias sklendes - juškas ant kamino, kad šaltas oras neitų vidun kai židinys nesikūrena. Ar ortakiais šildant nuo židinio dar kažkas negero darosi tam pasyviam namui? juk tai vidiniė namo recirkuliacija.
Domėtis ko gero verta jau dabar, nes ES 2016 m. vis vien privers.
Skaitykim, kad "Pasyvus" yra namo vardas (kaip automobiliui pvz. "Honda"), ir viskas atsistos į savo vėžias.
Sunkiausiai pasiekiamas Pasyvaus namo rodiklis- sandarumas. Židinys dėl savo prigimties bus "silpnąja grandimi"- "skyle", kurios "užlopymas" tikrai brangus malonumas. Nekalbu apie rekuperacinės subalansavimą- su tokia papildoma šildymo sistema, tai praktiškai neįmanoma. Rekuperacinei ir taip "pakaks rūpesčių" su nepastoviu charakteriu pasižyminčios saulės šviesa, "bandant susikalbėti" su net ir labiau prognuozuojama papildoma šildymo sistema ir pan. Čia apie variantą, kai rekuperacinė- pagrindinė šildymo sistema.
Be to, židinio ortakiai- tai kaip domofonas name. Prasideda problemos su garso izoliacija. Gali kilti klausymas- kuo gi skiriasi nuo ventiliacijos kanalų. Paprasčiausiai ventiliacijai visi sprendimai senokai atidirbti.
Židinys nebūtinai turi stovėti salone. Kuo jam blogai kur nors terasoje ar kokioje "беседок'oje"?
Kai privers ES tada ir bandysiu persilaužt, o kolkas iš skubėjimo ir žmonių vardus mažąja parašau, tai namui tokios garbės kol kas neteiksiu.
aš čia šitam skyrelyje "siurbiu" info gerą ir blogą, bet mano nuosavam name kol kas židinys numatomas, gal be ortakių gal su bet numatomas. saulės kolektorius irgi numatomas (tik vyras dar negirdėjo mano užmačių ) bet vat dėl alternatyvos vis neapsisprendžiu... planavau vienu metu ŠS oras/vanduo, bet kad ir jam alternatyvos reikia... ir dar įsimylėjau vieną tokią vėjo jėgainę, bet gražuolė kainuoja beprotiškai ir reikia daug visokių niuansų išsiaiškinti. finale dėl pinigų stygiaus liksiu su malkiniu pečium
aš čia šitam skyrelyje "siurbiu" info gerą ir blogą, bet mano nuosavam name kol kas židinys numatomas, gal be ortakių gal su bet numatomas. saulės kolektorius irgi numatomas (tik vyras dar negirdėjo mano užmačių ) bet vat dėl alternatyvos vis neapsisprendžiu... planavau vienu metu ŠS oras/vanduo, bet kad ir jam alternatyvos reikia... ir dar įsimylėjau vieną tokią vėjo jėgainę, bet gražuolė kainuoja beprotiškai ir reikia daug visokių niuansų išsiaiškinti. finale dėl pinigų stygiaus liksiu su malkiniu pečium
QUOTE(EVOY @ 2009 09 10, 13:50)
Be to, židinio ortakiai- tai kaip domofonas name. Prasideda problemos su garso izoliacija. Gali kilti klausymas- kuo gi skiriasi nuo ventiliacijos kanalų. Paprasčiausiai ventiliacijai visi sprendimai senokai atidirbti.
pas mane zidinis su ortakiais.. jokiu problemu nepastebejau.. jokiu garsu nera.. kazkaip labai jau cia viskas pripainiota..
QUOTE(EVOY @ 2009 09 10, 12:04)
Panegirikų rekuperaciniam ir taip pilnas internetas, todėl paminėsiu tik jos pagrindinį trūkumą. Visi rekuperacinės vėdinimo sistemos privalumai (sutrumpinus: supermikroklimatas namuose)- prisideda prie "aplinkos sterilizacijos". Ši vos kelis dešimtmečius gyvuojanti tendencija jau demonstruoja skaudžias pasekmes- alergijos ar astmos neturintys vaikai greitai iš viso taps retenybe, kurią aptiksime tik socialinės rizikos šeimose. Todėl įsirenginėdami "užnavarotintą" rekuperacinę vėdinimo sistemą, nepamirškite apie "kompensatorių"/vaiko imuninės sistemos "treniruoklį": priglauskite kokį valkataujantį šunį, ar bent jau nupirkite savo vaikui žiurkėną.
Deja tokie pasakymai "aplinkos serilizacija" sukelia alergija ar bronchine astma, nepamirškite apie "kompensatorių"/vaiko imuninės sistemos "treniruoklį": priglauskite kokį valkataujantį šunį, ar bent jau nupirkite savo vaikui žiurkėną yra TOTALI NESAMONE.
Daugeliu alergiju ir bronchiniu astmu atveju priezastimi, manoma, yra musu aplinkos, oro, maisto uzterstumas ne naturalios kilmes medziagomis (daugybe chemikalu, trasu, "E" ir t.t), del kurio kyla organizmo sensibilizacija, veliau antrinis jautrumas kitiems aplinkoje esantiems tiek naturalios kilmes, tiek ne naturalios kilmes alergenams. Taip pat alergiju atsiradimo priezastys gali buti ir kitos (genetines, kitu ligu salygotos, etc.), o nemazu atveju skaiciumi tikslios priezastys nenustatotomos.
Svarus ("sterilus") oras, kuri suteikia rekuperacine sistema yra nepakeiciamas/idealus sprendimas jau sergantiems alergija, o su broncine astma, sakyciau, tiesiog butinas dalykas, neskaiciuojant jokiu sistemos atsipirkimu/apsimoka/neapsimoka. Zinoma, jei rupinamasi savo sveikata. Pasikatosiu, alergijos atsiranda ne del "sterilios aplinkos", bet ATVIRKSCIAI! Kodel anksciau paskutiniais metais tiek daug zmoniu serga alergijomis, ne todel kad namuose turi rekuperacijas ir ten oras "sterilus", bet kad visa musu aplinka del pramones, transporto, chemijos tersalu yra kenksminga zmogaus organizmui.
Tikrai gerbiu zmones kai komentuoja tai ka tikrai ismano, bet ne atvirksciai
QUOTE(Blogasdaktaras @ 2009 09 10, 14:26)
Deja tokie pasakymai "aplinkos serilizacija" sukelia alergija ar bronchine astma, nepamirškite apie "kompensatorių"/vaiko imuninės sistemos "treniruoklį": priglauskite kokį valkataujantį šunį, ar bent jau nupirkite savo vaikui žiurkėną yra TOTALI NESAMONE
Jūs labai neatidus detalėms (nors kaip vyrui tai normalu). Jei būtumėte atkreipęs dėmesį į "prisideda prie "aplinkos sterilizacijos"- nebūtumėte čia išrėžęs paskaitos apie alerginių susirgimų priežastis. Na gal dar siūlyčiau įsigilinti į panaudoto termino "sterilizacija" esmę- ar Jūsų paminėti veiksniai iš esmės nėra tai, kas žudo visą kas gyva aplinkoje? Skirtumą puikiai pamenu- dar teko pagyventi laikais, kai limonado ir alaus realizacijos terminai buvo apie savaitę, o vos ne metus nesurūgstantis pienas dar iš viso neegzistavo. Be to, omenyje turėjau profilaktiką, o Jūs jau iš karto su receptu: "niekuo nesirūpinkite, yra rekuperacinis- išeitis visiems sergantiems". Nėra taip- viskas kiek sudėtingiau nei juodai balta. Tik čia ne ta tema .
Papildyta:
QUOTE(kaban @ 2009 09 10, 14:23)
pas mane zidinis su ortakiais.. jokiu problemu nepastebejau.. jokiu garsu nera.. kazkaip labai jau cia viskas pripainiota..
Norėjote pasakyti, kad nėra jokio skirtumo garso izoliacijai- sujungtos patalpos kokia tai kanalų sistema ar ne? Jei pajuokavote- tiek to .