QUOTE(kelniki @ 2009 08 01, 14:06)
mergaites, paaiskintit man kas yra greito veikimo angliavandeniai ir kas ilgo?
na moksliškai ir labai protingai paaiškint tai nemoku , bet iš esmės yra angliavandeniai, kurie suskaidomi labai greitai ir tokie, kurie skaidomi laipsniškai kelias valandas.
Praktiškai tai yra taip: cukrus ir jo gaminiai ar daug jo turintys produktai (saldainiai, medus, vaisiai, sultys, ledai, visokios bulkutės ir konditerijos gaminiai) yra greito veikimo, t.y. jie greitai ir labai stipriai užkelia cukrų. O ilgo veikimo angliavandeniai yra pagrinde grūdinių kultūrų gaminiai, t.y. juoda duona ir įvairios košės. Jie cukrų kelia palaipsniui ir per ilgą laiką. Gal dar kas nors papildys ir išsamiau parašys (ir aišku pataisys mane, jei nusišnekėjau), nes mano teorinės žinios šiuo klausimu jau seniai išnyko kaip dūmas ir liko tik tokios nuotrupos