Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 6

QUOTE(Vilienė @ 2011 05 12, 15:58)
Be abejo. Profesionalų rekomendacijos - aukso kainos, ypač nemokamos 4u.gif
Ką ruošiuosi daryti: sekantį sezoną bandysiu pagyventi su ~3kW el. tenu ar joniniu šildytuvu (sakė grašius bekainuoja) ir su 4.8kW ant stogo, plius akumuliacinė, kuri tik ~140kWh prikaups per vasarą (jei spėsim sumontuoti kolektorius). Jei bus laaabai šalta - atsargai kilovatinis tepalinis radiatorius. Ant teno/joninio pastatau skaitiklį ir sužinom kaip baisiai jis sukasi. Nesėkmės atveju galvojau apie oras-vanduo, bet kaži ar pasiteisins dėl žemų cop kai to reikia labiausiai. Taip kad sekantis sezonas bus eksperimentinis-parodomasis. biggrin.gif
Papildyta:
Tona granulių berods polsta pinigų? Lyginant su butų didmiesčiuose sąskaitom - visai nebloga suma už 200m2, neskaitant pradinės investicijos ir atstatymo kaštų.

dabar kai kainos kyla nebe polsta o 600lt tona granuliu.
Variantas geras del isbandymu drinks_cheers.gif , svarbiausia "pereboro" nepadaryti kaip kad dauguma daro smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2011 05 12, 16:02)
dabar kai kainos kyla nebe polsta o 600lt tona granuliu.

Tikriausiai gerai, kad atsiribojau nuo bet kokio KK...nors abidna, kai šitiek kietmetrių supūva miškuose o tautiečiai gazpromą išlaiko. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 05 12, 14:58)

Ką ruošiuosi daryti: sekantį sezoną bandysiu pagyventi su ~3kW el. tenu ar joniniu šildytuvu (sakė grašius bekainuoja) ir su 4.8kW ant stogo, plius akumuliacinė, kuri tik ~140kWh prikaups per vasarą (jei spėsim sumontuoti kolektorius).

Gal bandėte skaičiuoti kiek laiko akumuliacinė išlaiko sukauptą šilumą?
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 05 12, 16:31)
Gal bandėte skaičiuoti kiek laiko akumuliacinė išlaiko sukauptą šilumą?

Ne, nebandžiau, bet nesudėtinga. Jos pakirtis ne kiek labai ilgai išlaikyti šilumą, bet išlyginti saulės kolektoriaus galią, sukaupti perteklių, aušinti vasarą.
Talpa nedidelė, tik 140kWh - kelioms dienoms.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 05 12, 14:58)

Ką ruošiuosi daryti: sekantį sezoną bandysiu pagyventi su ~3kW el. tenu ar joniniu šildytuvu (sakė grašius bekainuoja) ir su 4.8kW ant stogo, plius akumuliacinė, kuri tik ~140kWh prikaups per vasarą (jei spėsim sumontuoti kolektorius). Jei bus laaabai šalta - atsargai kilovatinis tepalinis radiatorius. Ant teno/joninio pastatau skaitiklį ir sužinom kaip baisiai jis sukasi. Nesėkmės atveju galvojau apie oras-vanduo, bet kaži ar pasiteisins dėl žemų cop kai to reikia labiausiai. Taip kad sekantis sezonas bus eksperimentinis-parodomasis. biggrin.gif

Man reikia išspręsti panašią problemą, rasti optimaliausią šildymo sistemą PN. drinks_cheers.gif Pasirinkus panašų variantą kaip pas jus mane labiausia neramina lapkričio, gruodžio ir sausio mėn. Šiais mėnesiais Lietuvoje būna tik po 25-40 saulėtų valandų. Vadinasi reikėtų šildytis praktiškai tik elektra. Tikrai nekritikuoju jūsų pasirinkto varianto, bet įdomu būtų sužinoti nuomonę tokiai alternatyvai. Atsisakome saulės kolektorių, akumuliacinių talpų ir kitų šildymo prietaisų, vietoj to pastatome oras - vanduo SS su CO2. Jo deklaruojamas COP prie -15 apie 3. 4,5 kW galingumo aparato kaina šiuo metu 23 000, tačiau greičiausia mažės.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 05 12, 17:20)
Man reikia išspręsti panašią problemą, rasti optimaliausią šildymo  sistemą PN.  drinks_cheers.gif  Pasirinkus panašų variantą kaip pas jus mane labiausia neramina lapkričio, gruodžio ir sausio mėn. Šiais mėnesiais Lietuvoje būna tik po 25-40 saulėtų valandų. Vadinasi reikėtų šildytis praktiškai tik elektra.  Tikrai nekritikuoju jūsų pasirinkto varianto, bet įdomu būtų sužinoti nuomonę tokiai alternatyvai.  Atsisakome saulės kolektorių, akumuliacinių talpų ir kitų šildymo prietaisų, vietoj to pastatome oras - vanduo SS su CO2. Jo deklaruojamas  COP prie -15 apie 3. 4,5 kW galingumo aparato kaina šiuo metu 23 000, tačiau greičiausia  mažės.

Mintys teisingos apie Sanyo eco, aš buvau radęs už 21000, bet tai labai didelė suma vistiek. Kodėl atsisakom kolektoriaus? Ne, tai neabejotinai teigiamas įrenginys. Jo veikimą žiemą galite pamatyti mano įdėtam link'e. Ner saulės - valgyt neprašo, atsirado - nemokama energija. Vakuuminiam net tiesioginės nereik, ir debesuotą dieną jis šiek tiek paima. O akumuliacinė tam, kad vesinti kolektorių vasarą, balansuoti, arba jo galia turi būti neperdidelė, pagal boilerį DHW.
Bet kurio pastato šildymo sistemos projektavimas prasideda nuo šilumos nuostolių. Susiskaičiuokite, atimkite pritekėjimus ir matysit kas liks. Aišku šaltinis turi būti bent su 25% atsarga. Kaip matėte iš mano apytikslių skaičiavimų, nieko įspūdingo, jei šildytis elektra tiesiogiai, tik iki 1000Lt per sezoną.
Dar momentas: yra taškas, kuriame diapazone nuo -23C iki +20C prasideda tikrasis šildymas, t.y. iki nuostolius dengia pritekėjimai, mano atveju tai ~ -4C, reiškia iki -4C aš be vargo išsiversiu be jokio papildomo šildymo, viską dengs pritekėjimai. Todėl darau išvadą, kad mano šildymo sezonas žymiai patrumpės, kas dar labiau padrąsina prieš tiesioginį šildymą elektra.
Su oriniais siurbliais bėda ta, kad jų šiluma brangsta tada kai jos labai reikia, kai stipriai atšala. Ką sako prekybininkai apie cop artejimą į 1: kiek LT buna dienų, kai laukia -20 ir žemiau? 6-7 per metus. Ar neišgyvensite tų kelių su paprastu tenu? biggrin.gif Viskas būtų ne taip blogai, jei siurbliai kainuotų tiek, kiek iš tikrųjų turi kainuoti - arti kondicionieriaus kainos, kad ir dvigubai.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 05 12, 13:20)
Na gal ir aš čia neteisus visi planuoja savaip, tai pagal jūsų metodiką matyt viskas teisingai. 4u.gif
...Bet būčiau linkęs iš anksto paplanuoti  ir  pasistatyti ar 8 kvm ar 18 kvm mažesnį namą tiek dėl investicijos tiek dėl išlaikymo.

Teisingai sakote! Jei galima sutaupyti 18m2, tai tikrai apsimoka iš anksto paplanuoti mažesnį namą. Jei norite sutaupyti tik 8 - tai bus gerokai sunkiau padaryti. Bet palyginime eina kalba ne apie atskirą patalpą 8-ių ar 18-os m2, o viso labo apie tai kad granuliniam reikės truputi didesnės patalpos, skirtumas - 3-4m2. Ar sugebėsite iš anksto paplanuoti namą, su tokiu išplanavimų kaip jums patiko, bet sumažinti jo plotą 3 m2?
O kaip rekomenduosite skaičiuoti šildymo įrengimo kaštus tam forumo dalyviui kuris pasigyrė kad skyrė katilinei 18м2? Įdomu, ar jau turite planuojamo namo brėžinius? Kiek ten numatyta katilinei? Jei yra tik 3-4 m2 ir nesigauna be papildomų investicijų padaryti daugiau, tada tikrai jūsų konkrečiu atveju reikia vertinti papildomas išlaidas katilinei ir gausis, kad granulinis neapsimoka. Bet 90% atvejų katilinei išskiriama pakankamai ploto kad joje tilptu bet kuris iš svarstomų šildymo variantų. Būtent todėl ir siūlau priimti, kad visose variantuose katilinės įrengimo išlaidos įtakos nedaro.
Galu gale, kad ir paskaičiavus tos papildomus 4 m2 po 1500Lt, gausis pabrangimas 6000Lt. Pridedame tos 24500, kurios anksčiau suskaičiavome, gauname 30500Lt už granulinį variantą. O oras-oras ŠS 37500 - vis tiek brangiau. Galima dar pridėti 5m2x1500Lt=7 500 Lt - tik tada kainą susilygins.
Bet liks dar 2ct brangesnę kainą už šilumą.
Atsakyti
juk sakiau kad susigincysit del kastu katilines irengimui.... smile.gif 1mx ?Lt

pvz pas mane katiline rusyje ir man kaip tai "dzin" turiu kad ir 20m2, kuriuose galiu kad ir sokti aplink katila, kadangi rusys po zeme tai jo temp. ziema yra apie +15, kai lauke -20 arba nakti iki -30 nukrenta, tuomet atsisuku du spyzinius radiatorius (moketa buvo uz mase), tam kad padavimas i namus vandens neuzssaltu ir tiek to "katilines sildymo" smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 13 gegužės 2011 - 06:58
QUOTE(Vilienė @ 2011 05 12, 17:37)

Bet kurio pastato šildymo sistemos projektavimas prasideda nuo šilumos nuostolių. Susiskaičiuokite, atimkite pritekėjimus ir matysit kas liks. Aišku šaltinis turi būti bent su 25% atsarga. Kaip matėte iš mano apytikslių skaičiavimų, nieko įspūdingo, jei šildytis elektra tiesiogiai, tik iki 1000Lt per sezoną.
Dar momentas: yra taškas, kuriame diapazone nuo -23C iki +20C prasideda tikrasis šildymas, t.y. iki nuostolius dengia pritekėjimai, mano atveju tai ~ -4C, reiškia iki -4C aš be vargo išsiversiu be jokio papildomo šildymo, viską dengs pritekėjimai. Todėl darau išvadą, kad mano šildymo sezonas žymiai patrumpės, kas dar labiau padrąsina prieš tiesioginį šildymą elektra.
Su oriniais siurbliais bėda ta, kad jų šiluma brangsta tada kai jos labai reikia, kai stipriai atšala. Ką sako  prekybininkai apie cop artejimą į 1: kiek LT buna dienų, kai laukia -20 ir žemiau? 6-7 per metus. Ar neišgyvensite tų kelių su paprastu tenu? biggrin.gif Viskas būtų ne taip blogai, jei siurbliai kainuotų tiek, kiek iš tikrųjų turi kainuoti - arti kondicionieriaus kainos, kad ir dvigubai.

Deja neviskas taip paprasta su tais skaičiavimais. Prisiminkite diskusiją dėl vėdinimo poreikio. Vieniems užtenka 30 m3/h žmogui, kitiems per valandą reikai pakeisti visą namo tūrį. Skirtumas 5 kartai. Arba žmogaus išskiriama šiluma. Vėl skirtumas 5 kartai. Labai sunku apskaičiuoti geresnio sandarumo ir šalčio tiltelių sumažėjimo poveikį.
Galėčiau paimti dabartinį savo 200 kvm namą. Sienos R-4, Stogo R-5, Langų U - 1 Šildymo poreikis prie 0 C - 5,4 kW; -10C - 8 kW, -20 C - 11 kW. Tarkim pasyvus toks namas būtų 2 kartus šiltesnis. Dar atimu 20 procentų, kad sumažinti namo plotą iki 160 kvm. Gautume šilumos poreikį prie 0 C - 2,16 kW; -10C - 3,2 kW, -20 C - 4,4 kW.
Su atsarga reikėtų bent 6 kW šilumos šlatinio.

Pritekėjimais aš nelabai drįstu pasikliauti dėl jų nepastovumo. Bendra pritekėjimų suma gal ir nemaža. Šviečiant saulei, ar smarkiai ką nors kepant gal ir visai nereikės kitų šildymo prietaisų. Tačiau mažai gaminant, pusei gyventojų išvykus kelioms dienoms ar pan. Pritekėjimų gali labai sumažėti.

Grubiai pritekėjimus galėtume paskaičiuoti maždaug taip,
Tarkim sunaudojame per dieną 15 kW elektros (450 kW per mėn) iš kurios 10 kW virsta šiluma. Žmogus išskiria 70W. Tarkim po 1 kW per parą (nevisa parą būna namie). Gauname 14 kW per parą. Per 20 kvm pietinių langų 11, 12 ir 01 mėn. vidutiniškai galėtų pritekėti 0,6 kW per dieną 10 ir 02 mėn 1,4 kW per dieną . Galėtų, nes dėl g faktoriaus per 2 kamerų langus pritekės tik pusė to kiekio. Kita bėda, kad 11, 12 ir 01 mėn Lietuvoje būna tik 30-45 saulėtos valandos. Reiškia tuos 9 saulės kW gausime per 5 - 6 dienas. Turint 40 kvm dviejų kamerų langų 11,12,01 mėnesiais galima tikėtis vidutiniškai 1,2 kw, o 10 ir 02 mėnesiais 2 kw per dieną. Viso gaunasi kuklūs 15 - 16 kw per parą, arba 0,65 kWh Nelabai randu iš kur dar galima tikėtis pritekėjimų.

Beja Lietuvoje nėra jau taip šalta kaip mums atrodo. Vidutinė šildymo sezono temperatūra yra apie 0, o šalčiausio mėnesio sausio -6 (pajūryje -2). Suskaičiavau, kad praėjusią žiemą Kaune buvo tik 144 valandos žemiau -15, o tų valandų temperatūros vidurkis apie -18. Praėjusią žiemą keturių šalčiausių mėnesių (11, 12, 01, 02) vidutinė temperatūra Kaune buvo -3,3.

Prie vidutinės šildymo sezono temperatūros, kuri yra apie 0 jūsų namo šilumos poreikis turėtų būti 1,7 kW. Reiškia, net ir turint mažesnius pritekėjimus (0,7 kW), vidutiniškai pakaktų 1 kW šildymui. Tiesa tokiu atveju šildymo išlaidas reikėtų skaičiuoti ne trim, bet šešiems mėnesiams. Gautume 4320 kW metams šildymui. Visgi manau, kad nesineriant iš kailio (tik šiltinimo ir langų pagalba) pavyks gauti 2,2 kW šilumos poreikį prie 0 temperatūros. Minusavę pritekėjimus gautume 6480 kW metams šildymui.

Na šie skaičiai kiek skiriasi nuo jūsų. Gali būti kad kažkur klystu - pataisykite. Manau, kad jūsų namas šiltesnis (pasyvesnis) dėl didesnių investicijų arba skirtingų skaičiavimų. Arba ir to ir to.

Reziumė
Investavę 30 000 į pasyvinimą. Turime metinį šilumos poreikį 6500 kW 160 kvm namui (7800 kW 200 kvm).
Šildantis elektra kainuotų 2600 lt (160 kvm) ir 3120 lt (200 kvm)
Maksimalus reikalingas šilumos šaltinio pajėjumas nemažiau 6 kW.
Koks šilumos šaltinis (ar jų kombinacija) efektyviausiai tokius poreikius tenkintų? Reikėtų atsižvelgti į investicijos dydį, šilumos kW kainą ir naudojimo patogumą.
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2011 05 12, 13:02)
...kur visai realūs ~4.5kW parašyti, gal galite paskelbti esamų LT namų skaičių su tokiais nuostoliais? ... Patikslinkim kokioms temperaturoms tie nuostoliai paskaičiuoti, kad galėtume toliau dėliotis. Ką veiks 10kW GKK ar geo tokiam name? Snūduriuos, taip švaistydami jūsų investicijas. Nepamirškite natūralių šilumos pritekėjimų, jie bus labai reikšmingi ~4.5kW fone, aišku mizerni ~10kW fone.

Visus šios klausimus nereikėtu rašyti jei atidžiau skaitytumėte:
~4.5kW - yra vidutiniai šilumos nuostoliai per sezoną. Paėmiau statistiką - realus vidutinio namo metinis suvartojimo vidurkis 22 MWt*val./m. ir padalinau iš šildymo sezono valandų skaičių.
Kaip suprantate čia įėjo viskas ir natūralus šilumos pritekėjimai, ir netyčiniai šilumos nuostoliai ir viskas kas tik galėjo atsitikti normaliame tvarkingame name be madingu pribambasų tipo saulės kolektorius ir pan.

Išeina taip kad geo ŠS vidutiniškai turės gaminti 4.5 kW šilumos, tam sunaudos 1 kW elektros energijos. (kai ŠS COP=4.5) O jei paimti geresnį, kurio COP=6, tai vidutinis elektros sunaudojimas bus tik 750 Wt.

Jus teigiate, kad galima šildytis elektriniais radiatoriais, o namo izoliaciją pagerinti tiek kad nereikėtu naudoti daugiau nei mano siūlomame variante - t.y. ne daugiau kaip 1 kW. (arba ne daugiau kaip 0.75kW, jei aš įsigysiu geresnį ŠS).
Vat aš ir klausiu: jei mano namo sienų ir stogo varža bus R=5-6, tai kiek turėtu būti jūsų name, kad nuostoliai sumažėtu 4.5-6 kartus?

Ir - ar tokiam izoliavimui užteks 34000Lt, sutaupytu atsisakant ŠS bei vandeninių radiatorių. Ypač jei ruošiatės įrenginėti sterilizuotų akmenukų tunelius po garažu. g.gif

Tarp kitko, čia dažnai minimame, Veikmės name deklaruojami vidutiniai šilumos nuostoliai sudaro 2.12 kW (52kWt*h/m*m2 x 200 m2 / 206 d. /24 val.=2.12 kW)

Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 05 13, 15:55)
Deja neviskas taip paprasta su tais skaičiavimais. Prisiminkite diskusiją dėl vėdinimo poreikio. Vieniems užtenka 30 m3/h žmogui, kitiems per valandą reikai pakeisti visą namo tūrį. Skirtumas 5 kartai.

Tarp kitko, šitaip taupant kiekvieną Wt šilumos pasyviame name itin aktuali pasidaro vėdinimo problema. Nes jai pritrūks oro ir teks atidarinėti langus - tai visus skaičiavimus teks išmesti. Todėl manu porą žodžių apie vėdinimą nepamaišys ir šioje temoje.
Šiaip, tarp 30 m3/h žmogui ir 1 kartas/val. dažniausia skirtumas yra visai nedidelis.
Tarkim 15 m2 vaiko kambario tūris yra 15x2.7=40m3. Skirtumas nedidelis. Aišku jei bandysite save apgaudinėti skaičiuodami kad 5 asmenų šeimai užteks 150 m3/h v4dinti vis1 nam1 - tai nieko gero neišeis. Sakykim, yra 5 kambariai ir į kiekvieną iš jų paduosite po 30 m3/h. Tada reikės visiems išsiskirstyti po kambarius ir nekišti nosies vienas pas kitą. Jei norėsite su žmona miegoti viename kambaryje, matyt reikės į miegamąjį paduoti daugiau oro - kaip minimum 2x30=60 m3/h (jei ramiai miegosite).

A ką darysite diena, kai vienas vaikas nueis į kambary pas kitą pažaisti kokį Monopolį (pasiliks ilgam laikui)? Imsite orą iš tėvų miegamojo i kažkokiu būdu transportuosite jį į vaiko kambary?!! O jei viename kambaryje susigrūs visi 3? Aišku taupymo sumetimais galima ne tiekti į vaiko kambarius dvigubos normos - vis gi ne sėdi kartu labai ilgai. Bet kokiais 60% padidinti minimalią normą vis gi rekomenduotina. Na, apie svetainė tikriausia ir šnekėti nereikia - jei 5 susirenka pažiūrėti pvz. kašį - tai tikrai reikėtu 150 m3/h oro (o galima ir daugiau, nes gali ateiti kaimynas, ištrauksite alučio, pradėsite emocingai sirgti - ir tuomet nuo kiekvieno drėgmės bei šilumos išsiskyrinės dvigubai daugiau.)

Vat, ir išeina, kad vietoje 150 - namui reikėtu minimum 360m3/h oro.
(3x50 + 60 + 150 =360 m3/h) O toliau spręskite patys: jei jums patinka gyventi kaip termose ir viso tuo kvėpuoti - galite pasilikti prie minimalios normos, o jei nenorite - leiskite sau prabangą, pridėkite 2000-2500 Lt ir instaliuokite pvz. 600 m3/h našumo rekuperatorių. Juk sumažinti greitį galėsite bet kada, o atvirkščiai jau nepadarysite niekada.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 05 13, 20:04)
Visus šios klausimus nereikėtu rašyti jei atidžiau skaitytumėte:
~4.5kW - yra vidutiniai šilumos nuostoliai per sezoną.

Išeina taip kad geo ŠS vidutiniškai turės gaminti 4.5 kW šilumos, tam sunaudos 1 kW elektros energijos. (kai ŠS COP=4.5) O jei paimti geresnį, kurio COP=6, tai vidutinis elektros sunaudojimas bus tik  750 Wt.

Jus teigiate, kad galima šildytis elektriniais radiatoriais, o namo izoliaciją pagerinti tiek kad nereikėtu naudoti daugiau nei mano siūlomame variante - t.y. ne daugiau kaip 1 kW. (arba ne daugiau kaip 0.75kW, jei aš įsigysiu geresnį ŠS).
     Vat aš ir klausiu: jei mano namo sienų ir stogo varža bus R=5-6, tai kiek turėtu būti jūsų name, kad nuostoliai sumažėtu 4.5-6 kartus?

Ir - ar tokiam izoliavimui užteks 34000Lt, sutaupytu atsisakant ŠS bei vandeninių radiatorių. Ypač jei ruošiatės įrenginėti sterilizuotų akmenukų tunelius po garažu.  g.gif

Tarp kitko, čia dažnai minimame, Veikmės name deklaruojami vidutiniai šilumos nuostoliai sudaro 2.12 kW  (52kWt*h/m*m2 x 200 m2 / 206 d. /24 val.=2.12 kW)

Pirmiausiai: VISIŠKAI NUKRYPOM NUO TEMOS. Bet tiek to.
Vidutiniai 200m2 namo šilumos nuostoliai ~4.5kW????? Čia kokioj fantastikos knygoj radote? Čia Lietuvos mastu? Tai nafig čia svaigsta su ta renovacija, jei vos ne pasyviuose namuose jau dabar gyvenam. Neįsižeiskite, šis skaičius visiškas briedas, arba mudu jį skirtingai suprantam.

Kam tie 4.5kW jei reikės tik ~1.5, kam laidot 30.000 po žeme? Nemaišykite namo energijos poreikio ir siurblio sunaudojamos energijos. Jei man reiks 1.5kW tai siurblys tik 250W degins?

Jei jūsų namo varžos bus kokias nurodėte, pamirškite 4.5kW nuostolius, nebent namas bus 100m2 su minimum langų. Su tokiom varžom tikėkitės 10kW jei norit 200m2 - čia jau drąsiai.

34.000 - yra didelė suma. Prie jūsų R5-R6 pridėjus tokią sumą drąsiai gausime R10-12. Bet efektyviausia yra ne renovuoti R5, bet iš karto statyti R10. Energiją, šilumą yra lengviau sutaupyti, išsaugoti nei pagaminti, todėl investuokite į varžas ir sandarumą, o ne į "pigią" energiją. Beje, COP 6-7 man atrodo labai įtartinai, nesiginčysiu, bet tokiems teks gręžtis kilometrais iki karštų žemės sluoksnių, kas tikrai ne 30.000Lt. Iš +6...8C grunto netikiu COP 6. Bet kokiu atveju tai neracionalu PN atveju.

Jokiems tuneliams nesiruošiu. ŠILUMOKAITIS ĮRENGTAS. Pačiam draugiškai patariu šiuo klausimu reikštis klausiamaja nuosaka, nes briedinat net pats nepastebit.Bent brėžinukus perverskit ŽŠ - gal nustosit tunelius sapnuot, kurių nebuvo, nėra ir nebus. Gėda skaityti.

Veikmė šaunuoliai. Nors DEU taip negalvoja, jam išeina dviguba PN norma - 40kWh/m2. Todėl nežinau kuriuo tikėti. Nesigilinsiu, yra artimesnių pavyzdžių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 14 gegužės 2011 - 00:19