Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 6

QUOTE(Paliukas @ 2011 05 10, 10:04)
Klausimas ne i tema - o kuom dabartinis namas ne prie sirdies?

Namo vieta ne prie širdies smile.gif Vyras paveldėjo tėviškę ant ežero kranto ir ten norim persikelti gyventi, nes ir taip važinėjam ten atgal į dieną po dešimt kartų...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vitra: 10 gegužės 2011 - 09:10
QUOTE(DEU @ 2011 05 10, 07:43)
ed@, man smalsu ar jūs šiaip domitės šildymo sistemomis, ar ieškote optimaliausios sistemos konkrečiam namui?

O ką? Galite pasiūlyti?
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2011 05 10, 09:14)
Kolkas viską sudėjus man atrodo geriausias sprendimas oro šilumos siurbliai. Prieš priimant sprendimą stengiuosi rasti kiek galima daugiau jų silpnųjų pusių.  Gal Virpai galėtumėte plačiau parašyti apie kokius jų trūkumus jums papasakojo?

Pastebėjimai tų kurie turi įsirengę oras-oras arba oras-vanduo ŠS (4 skirtingi žmonės - šeimos).
Esant temperatūrai žemiau nei -5C jau pigiau pasidaro kūrenti vien elektra, prie 0C COP apie 1.2. (ir nesvarbu kokio gamintojo ŠS)
Palyginti didelis triukšmingumas- burzgia kaip reikalas, o taipogi žiemą reikia dažnai atkasinėti sniegą nuo ventiliatoriaus.
Pakabinus ant sienos- varvekliai.
Ir dar daugiau pan. dalyku- pats domėjausi ir buvau susgundęs tiek Nibe tiek Zubadan...
Optimaliausiai iš tokių veikia Octopus (www.octopus.lt) bet nera vaizdo ir nezinau ar siai dienai jais dar prekiauja, kazkada buvo tokia firma Modus rectus jeigu neklystu.
Atsakyti
QUOTE(Vitra @ 2011 05 10, 08:18)
Bet... jau kaip užknisa tas malkų nešiojimas  doh.gif ...
... Ruošiamės statyti kitą namą, ir aš galvoju tik apie geoterminį šildymą.

Labai vaizdžiai papasakojote! thumbup.gif Būtent dėl to čia niekas net nesvarsto galimybės įrengti kieto kuro katilą. Bandoma išsiaiškinti ar mokėti kosmines sumas už geoterminė šildymo sistema - tai vienintelis priimtinas variantas, ar yra kitokių?
Kiek suprantu, granulinį katilą vidutiniškai reikia įkrauti kartą per 4d. arba rečiau (priklauso nuo bunkerio talpos, tačiau dažniausia tai riboja katilinės didis). Pelenus šalinti irgi kas 4 d. Man rodos tai pakankamai patogu. Aišku, kas visai nenori net kalbėti apie tai kad retkarčiais teks leistis į katilinė, tam vienintelis kelias - sumokėti papildomus ~40 000 Lt ir mėgautis geoterminiu šildymu, (kol yra elektra).
Atsakyti
QUOTE(virpas @ 2011 05 10, 07:54)
... granulinis pečius- tvarkingai padarius komfortas panašus į ŠS gruntas-vanduo, beje išlaidos (įvertinant katilinę, sandėliuką, kaminą ir visą automatiką) irgi panašios -ŠS yra šiek tiek brangiau jeigu galimas tik vertikalus kolektorius (mano atveju skirtumas apie 5-6 tūkst.) nuo visos sistemos kainos.

Spėju kad nemažai nusimanote apie geoterminius ŠS. Tai gal galima palikti kitam kartui agitacinę terminologija (šiek tiek brangiau ... išlaidos panašios) ir konkrečiai parašyti, kiek kas kainoja įrengiant 200 m2 namo šildymo sistemą.
pvz. kaip čia: samata
Nes kai pamatau skaičių 83.744,79 Lt už geoterminį, o Paliukas priskaičiuoja 21000Lt už granulinį - tai aš kažkaip nesuvokiu kaip jus suskaičiavote kad skirtumas sudaro tik 5-6 tūkst.?
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 05 10, 14:50)
Spėju kad nemažai nusimanote apie geoterminius ŠS. Tai gal galima palikti kitam kartui agitacinę terminologija (šiek tiek brangiau ... išlaidos panašios) ir konkrečiai parašyti, kiek kas kainoja įrengiant 200 m2 namo šildymo sistemą.
pvz. kaip čia:  samata
     Nes kai pamatau skaičių 83.744,79 Lt už geoterminį, o Paliukas priskaičiuoja 21000Lt už granulinį - tai aš kažkaip nesuvokiu kaip jus suskaičiavote kad skirtumas sudaro tik 5-6 tūkst.?

Yra skirtingu modeliu:
yra granuliniu uz 30klt (vien tik katilas)
taip pat geoterminiu irgi uz 40klt (vien tik katilas)
yra malkiniu uz 20klt (vien tik katilas)

bei yra:
granuliniu uz 10klt
geoterminiu uz 15klt
ir malkiniu uz 4klt

visi bus giriami pardaveju ir gamintoju, todel sunku palyginti kazka, kaip pvz geoterminis uz 40klt (vien tik katilas) tikrai bus pigesnemis sanaudomis nei malkinis uz 4klt, nes tech. charakteristikos bus visiskai kitokios
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 10 gegužės 2011 - 14:18
QUOTE(virpas @ 2011 05 10, 13:24)
Pastebėjimai tų kurie turi įsirengę oras-oras arba oras-vanduo ŠS :
... Esant temperatūrai žemiau nei -5C jau pigiau pasidaro kūrenti vien elektra, prie 0C COP apie 1.2. (ir nesvarbu kokio gamintojo ŠS)

Nors nesu šalininkas tokių sistemų, bet būkime teisingi:
Daikin ŠS oras-vanduo:
- nominalus galingumas 11.32 kW /sunaudoja 2.54 kW=Cop 4.45 (prie +7'C)
- minimalus galingumas 4.72 kW /sunaudoja 2.39 kW=Cop 1.97 (prie -20'C)
- vidutinis galingumas žiema (prie -9'C): 6.25 KW, COP=2.52

Tiesa, namui reikės 2-jų tokių, nes prie -18"C jų galingumas krenta iki 5kW. Ir šiluma vis vien gaunasi per brangi: 41ct/2.52=16ct už kW/val.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 05 10, 15:44)
Nors nesu šalininkas tokių sistemų, bet būkime teisingi:
Daikin ŠS oras-vanduo:

Tiesa, namui reikės 2-jų tokių, nes prie -18"C jų galingumas krenta iki 5kW. Ir šiluma vis vien gaunasi per brangi: 41ct/2.52=16ct už kW/val.

Cia deklaruojamas COP, tas pats kas gruntinio ŠS kai kuriu deklaruojamas COP yra 5.4. Bet tai mistika. Prie -20 Oras-vanduo palaikomas tik elektra...
Čia turinčių tokias sistemas pastebėjimas.
Atsakyti
QUOTE(virpas @ 2011 05 10, 13:24)
Pastebėjimai tų kurie turi įsirengę oras-oras arba oras-vanduo ŠS (4 skirtingi žmonės - šeimos).
Esant temperatūrai žemiau nei -5C jau pigiau pasidaro kūrenti vien elektra, prie 0C COP apie 1.2. (ir nesvarbu kokio gamintojo ŠS)
Palyginti didelis triukšmingumas- burzgia kaip reikalas, o taipogi žiemą reikia dažnai atkasinėti sniegą nuo ventiliatoriaus.
Pakabinus ant sienos- varvekliai.
Ir dar daugiau pan. dalyku- pats domėjausi ir buvau susgundęs tiek Nibe tiek Zubadan...
Optimaliausiai iš tokių veikia Octopus (www.octopus.lt) bet nera vaizdo ir nezinau ar siai dienai jais dar prekiauja, kazkada buvo tokia firma Modus rectus jeigu neklystu.

Mane labiausia neramina oras oras SS keliamas triukšmas. Gamintojai deklaruoja 20 db, bet nesu tikras ar miegamajame ir tiek nebūtų per daug. Dėl varveklių nesukčiau sau galvos, tik kaip suprantu ant žemės geriau nestatyti, nes sniegas tikrai trukdys.
Dėl COP 1,2 prie 0 sunku patikėti, bet kita vertus paskutiniais metais šie siurbliai labai patobulėjo. Be to geriausių ir prasčiausių charakteristikos skiriasi 2-3 kartus. Jeigu tie SS buvo pirkti prieš keletą metų ir nepritaikyti šiauresniam klimatui visai tikėtina, kad jie nieko nešildo.
Pvz. Mitsubishi MSZ – FD25VA pagal gamintoją COP prie -25 virš 2, prie -15 virš 3, prie 0 virš 4, prie +7 virš 5. Sunku patikėti, kad tie skaičiai visai neatitiktų tikrovės.
Kita vertus tiek šiame forume, tiek bitėje keli dalyviai turi tokius siurblius ir yra visai patenkinti.

Papildyta:
QUOTE(virpas @ 2011 05 10, 15:48)
Cia deklaruojamas COP, tas pats kas gruntinio ŠS kai kuriu deklaruojamas COP yra 5.4. Bet tai mistika. Prie -20 Oras-vanduo palaikomas tik elektra...
Čia turinčių tokias sistemas pastebėjimas.

Gamintojai paprastai COP pateikia prie +7. Nereikėtų tikėtis, kad toks jis bus ir prie -20. Giliau pakapsčius paprastai galima rasti koks konkretaus siurblio COP bus prie žemesnių temperatūrų. Tai ypač aktualu pas mus, nes dauguma tokių siurblių skirti šiltesnio klimato šalims.
Atsakyti
DAIKIN ŠS oras-vanduo:
QUOTE(virpas @ 2011 05 10, 15:48)

Dovanokite, bet šio atveju aš labiau tikiu gamintojo patektomis duomenimis nei jūsų žodžiais. Šie duomenis yra ne kartą patvirtinti bandymais, stebint autoritetingų komisijų atstovams, gaunant šiems įrenginiams EUROVENT bei kitus tarptautinius sertifikatus.
DAIKIN ŠS technines charakteristikos
O ko jus galite patvirtinti savo žodžius?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 10 gegužės 2011 - 18:58
QUOTE(DEU @ 2011 05 10, 16:56)
Mane labiausia neramina oras oras SS keliamas triukšmas. Gamintojai deklaruoja 20 db,  bet nesu tikras ar miegamajame ir tiek nebūtų per daug.

Nemačiau kad kažkas išdrįstu deklaruoti 20dB. Iš tikro tai yra žemiau girdimumo ribos. thumbup.gif
Jei imtumėme pačius tyliausius, tai Mitsubishi deklaruoja 21dB, DAIKIN - 22dB šaldant. Šildant abu deklaruoja po 25dB. Ir tai - pačio mažiausių modelių, dirbant pačiu mažiausiu greičiu. Prie nominalaus greičio deklaruojama 39dB.
Toks deklaruojamas garso slėgio lygis. To tarpu deklaruojama garso galia yra 54-58 dB.
Garso galia - tai garsas matuojamas prie pat trūkšmo šaltinio. O garso slėgio lygis tai triukšmo lygis matuojamas 1.5m. (arba 3m.) atstumu, patalpoje turinčioje tam tikras standartines garso slopinimo charakteristikas. Įvairus pardavėjai naudoja įvairius standartus ir taip žaisdami terminais įtikina pirkėjus kad jokio garso negirdėsite.
Deja, realiame gyvenime viskas kitaip. Ne visada išeina pakabinti įrenginį pakankamai toli kad negirdėti garso. Be to, gali atsitikti taip kad zona, kurioje pakabintas įrenginys vietoje to kad "sugerti" triukšmą atvirkščiai - gali transliuoti aidą per visą patalpą. (daugiausia tai liečia nišas, arkines lubas bei jei lubose yra "šulinys" - paaukštėjimas per vidury). Gal tai ne taip dažnai pasitaiko, tačiau atvejų kai įrenginys dirba ne pačiu mažiausiu jus neišvengsite.
Kiek žinau, jei įrenginys nustatytas automatiškai palaikyti temperatūrą tai jis dirba ne visą laiką. Įsijungia tik kai atsiranda poreikis šildyti. Tai yra dar blogiau nei jis dirbtu visą laiką. Prie nedidelio triukšmo galima greitai priprasti ir užmigti, tačiau jei vidury nakties staiga atsiranda kažkoks garsas - jus beveik garantuotai pabusite.
Be to, vidinis blokas greiti pasirenka pagal tai koks jo manymu to metu yra šildymo poreikis. Jei lauke naktį temperatūra nukris iki -20'C, o įrenginys yra parinktas ne dvigubai galingesnis o toks kokio našumo reikėjo - tai jis tikrai įsijungs maksimaliu greičiu.
Jei jau labai norite orinio ŠS, tai rekomenduočiau įrenginėti oras-vanduo išorinį įrenginį, o viduje arba įprastą vandeninę šildymo sistemą, arba kanalinį kondicionierių. Pastarasis to pačiu gali vėdinti namą bei vėsinti vasaros metu.
Kadangi kondicionierius montuojamas techninėje patalpoje o oras paskirstomas triukšmą slopinančiais ortakiais - patalpose nebus jokio triukšmo.

QUOTE(DEU @ 2011 05 10, 16:56)
  Dėl varveklių nesukčiau sau galvos...

Jei turėsite modelį kuris turi specialų vibracijos režimą, kurio dėka nupurtamas ledas kai yra atitirpinamas išorinis blokas - tai varvekliai nebus dideli. Kitais atvejais varveklis greitai gali pavirsti į milžinišką ledo luitą. Tada teks tik maldauti kad išlaikytu tvirtinimas, arba neįlūžtu stogas. Tai pakankamai rimta.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2011 05 10, 14:50)
pvz. kaip čia:  samata

Na kainos dabar jau smigo stipriai žemyn. O palyginimas su granuliniu jau buvo.
Aišku katilinė gali būti ne 6, o pvz 4 m2 smile.gif
Paliukas rašė apie pasiūlyma man granulinio:
1-10kW - 12.300Lt, su 150l bunkeriu + 4000Lt padavimas is gretimos patalpos
arba 1-10kW - 14.100Lt, su 500l bunkeriu (populiaresnis sprendimas)
Priesingai nei geoterminiam jam reikes boilerio 1000-2000Lt

Akumuliacine talpa katilui kurio galia nuo 1kW prasideda nera butina, bet jeigu skaiciuoti tai apie 700l pridekite turi.

Buvau rašęs:
Geoterminis katilas pilnas komplektas apie 21000-22000 Lt, tegul būna 22000. Čia be aprišimo, taigi skirtumas 14100+2000=16100-22000 yra ~8000 Lt, atmeskime kaminą 3800 lt ir tarkim atskira katilnė apie. 6m2x1000 Lt be apdailos=6000 lt, gauname:
- 1800 lt geotermos naudai
Geotermai reikia grezinio arba horizontalaus kolektoriaus, mano atveju, tai vertikalus 8500 lt, jeigu kombinuotas, ka turbūt ir darysiu 7300 lt.
Taigi granulinis laimi 6700 lt. arba 5500 lt.
Va taip va. Neskaičiuojant kad granulėms sandėliuoti irgi reikės kažkokio pastatuko/patalpėlės, nes svarbus dalykas yra granulių drėgnis Kadangi esu komforto mėgėjas, tai greičiausiai imčiau su padavimu iš atskiros patalpos, taigi skirtumas būtų apie 3500 lt.
Beje gan rimtai svarsčiau granulinio pasitrinkimą ir skaičiavimai yra pagrysti realijomis, o ne iš debesų, turiu apklausas ir pasiūlymus iš daugybės įmonių (geo ir granulinių pečių). Beje Paliukas patvirtino, kad granulinio pasiūlymai irgi realūs.
Atsakyti